Translate

torstai 17. tammikuuta 2013

Maan verhoajat


Maanpeitekasvit ovat mielestäni oiva apu puutarhurille. Ne suojaavat maanpintaa liialliselta kuivumiselta ja pidättävät kosteutta maassa ja auttavat lisäksi näin  muitakin  samassa kasvupaikassa kasvavia  kasveja juurten liialliselta kuivumiselta ja auringolta varsinkin pitkien hellejaksojen aikana. Haittapuolena on varjoisemmissa kasvupaikoissa taas se, että kosteana varsinkin sateen jälkeen pitenpään pysyvä kasvusto  vetää puoleensa kotiloita ja etanoita. Onneksi oma pihani on säästynyt lähes täysin kotiloilta, mutta etanoita sen sijaan saattaa sateisina kesinä esiintyä melko runsaasti. Käytän surutta karkotteena kaikille muille eläimille vaaratonta Ferramol- etanasyöttiraetta, joka on lisäksi  tosi vaivatonta käyttää.  Sirottelen vain raetta maanpintaan ja kasvien juurelle aluelle, missä etanoita esiintyy. Aine tehoaa  hyvin myös kotiloihin. Rae on tosin melko kallista ja varsinkin isolla pihalla sitä kuluu melkoisesti.

Jotkin maanpeitekasveista leviävät melko agressiivisesti ja saattavat jyrätä heikompikasvuiset tieltään. Koetankin aina muistaa ja ottaa  tämän asian huomioon kasvia ja kasvupaikkaa valitessani, mutta välillä on sattunut ikäviä yllätyksiä.  Pihakäenkaali (Oxsalis) " Naapurin kiusa " on esim. yksi sellainen. Erehdyin kerran istuttamaan sitä pihallemme  ja nyt siitä on lähes mahdoton päästä eroon. Vaikka sen mielestään kitkee kuinka tarkkaan pois niin aina se  jostain  putkahtaa uudestaan  esille.

 Sammalleimu on aika arka kevätauringolle ja se olisi hyvä suojata havuilla ainakin siellä missä lumi sulaa aikaisin keväällä. Leikkaan liian pitkiksi venähtäneitä sekä kuivuneita versoja loppukesästä lyhyemmäksi näin se pysyy kauniimpana.

 

 


 Tässä sammalleimu kasvaa pihamme muurikivipenkin reunassa ja suojaa samalla himalajantyräkin juurenniskaa.Edessä punaista rönsyleimua ja kukintaansa aloittava aito tillipioni. Yllä

 Tässä sammalleimu suojaa kärhöjen juurenniskaa. liialta kuivumiselta ja kuumuudelta.

 
 Kuva muutaman vuoden takaa.

 Marianne on ihana kukkiessaan ja väritys on tosi kaunis. Se kukkii melko pitkään ja kun se pääsee vauhtiin niin lehdistö peittyy lähes kokonaan.

 Tässä on kuitenkin pihamme ehdoton suosikki, rönsyleimu.  Sen kevätkesän kukinta on aivan huikaisevan kaunis ja odotan sitä aina yhtä hartaasti.

 Istutin muurikivipenkiin liilansinistä ja valkoista lajiketta. Valitettavasti valkoinen lajike  on vuosien saatossa jäänyt alakynteen ja vähennyt vuosi vuodelta. Laitoin  leimut alussa kasvamaan siististi vierekkäin, mutta hyvin pian ne sekoittuivat toisiinsa ja muodostivat todella kauniita värikuvioita.

 Tässä kärhöjen ja pallotuijien kanssa sulassa sovussa.

 Juhannuksen aikaan sinilila rönsyleimu peilaa kauniisti takapihalla näkyvän syreenin sävyä.

   

Esittelen lisää pihamme maanpeittokasveja myöhemmin.

15 kommenttia:

 1. Onpas sinulla kauniisti kukkiva puutarha.. sanoisinpa että upea:)

  VastaaPoista
 2. Hienosti suorastaan lainehtiva rönsyleimumeri:) Tuossa muurinkivien kanssa on kaunis yhdistelmä.
  Blogissani on sinulle haaste :)

  VastaaPoista
 3. Komppaan Pirkkoa, ihana tuo leimumeri! Suurina annoksina on näky varmasti vaikuttava. Puutarhasi on muutenkin hienosti polveileva rehevine istutuksineen, paljon löytyy katsottavaa :)
  Ostin viime kesänä myös aidon tillipionin, se on varmasti kallein perennanin, taimessa oli kolme nuppua mutta ne kaikki kuivuivat kokoon samoin kuin lehdetkin, toivottavasti maanalin osa on hengissa, muuten tulee surku..

  VastaaPoista
 4. Oi, miten ihania kuvia kauniista pihastasi! Sinistä rönsyleimua en ole ennen nähnytkään.

  VastaaPoista
 5. Sinulla on upea puutarha. Mulla menee noita kotilorakeita laatikkotolkulla. Vuosia kotilosaalis on pysynyt muutamana, mutta viime kesän sateet huononsivat tilannetta eli kotilot lisääntyivät. Ensi töikseni levittelen rakeita joka puolelle.

  VastaaPoista
 6. Kuinka lumoavan kaunista kaikkialla, hyvin suunniteltu ja mitä ihailen erittäin hyvin hoidettu kokonaisuus.
  Rönsyleimu sai minut lehahtamaan, joka on huikean kaunista katsottavaa. Kauniit kivet laatat ja muurit, kaikki! ja että vielä lisää...Valtavan kaunis piha puutarhakokonaisuus, vierailevatko turistit täällä? Olisi kyllä kaikille näkemisen arvoinen.
  Minulla ei tehonnut Ferramol ja olenkin laittanut olutkuppiloita sinne ne kyllä hukkuvat. Kuitenkin parhaan tuloksen saan, kun aamulla lähden etanajahtiin ja noin satakunta kotiloa ja etanaa saan purkkiin alta aikayksikön. Yleensä sateen jälkeen saan kotiloita eniten. Viime kesä oli ihan mahdoton, aiemmin ei niitä ollut koskaan niin paljoa.

  Kiitos paljon hyvän mielen kauniista kuvistasi.

  VastaaPoista
 7. Upeita perennoja kerta kaikkiaan. Minulle tuo rönsyleimu on aivan uusi tuttavuus. Kiitos siis sen esittelemisestä. Oletko kasvattanut Mariannen ja rönsyleimut siemenestä vai oletko löytänyt niitä taimistoista?

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille vierailijoille ihanista kommenteistanne.

  Runner Bean, olen ostanut pienet alut taimimyymälästä. Rönsyleimut leviävät hyvin viihtyessään ja hapahko kasvualusta on niiden mieleen.

  VastaaPoista
 9. Mukava kun löysin blogiisi, täällähän on kaikkea aivan ihanaa! Olen vasta alussa ja nyt jo henkeä salpaa.

  Tuo rönsyleimu on aivan upea ilmestys, hyvänen aika sentään!
  Jo näistä kuvista päätellen, pihasi on valtavan hyvin hoidettu ja miten kaunista!

  Jatkan tutkimusmatkaa pihallasi...

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Maatuska, kiva kun tulit vierailulle. Olet lämpimästi tervetullut toistekkin.

  VastaaPoista
 12. Oi miten ihania istutuksia! Etsin tietoa sammalleimuista ja sitä kautta päädyin tänne.

  VastaaPoista