Translate

maanantai 25. helmikuuta 2013

Laventelin kasvatus

Laitampa tähän hieman juttua laventelin kasvatuksesta, koska blogeissa on käyty asian tiimoilta keskustelua. Laventelin voi kyllä saada talvehtimaan puutarhassa, jos sen kasvuvaatimukset ottaa huomioon. Yleinen luulohan on, ettei se talvehdi Suomessa, kuin sisällä talvetettuna ja silloinkin huonosti. Omat laventelini olen kylvänyt  useampi vuosi sitten siemenistä, jotka kylmäkäsittelin laittamalla ne jääkaappiin muutamaksi viikoksi.

Laventelin kasvupaikan tulisi olla mahdollisimman aurinkoinen, läpäisevä, kalkkipitoinen ja maan hiekkaista ja ei kovin lannoitettua. Oma puutarhani sijaitsee kolmosvyöhykkeellä ja en osaa  sanoa onnistuuko kasvatus pohjoisempana.

 Valitettavasti minulla on vain muutama kuva laventeleistani, jota on kahdessa eri kohtaa muurikivipenkissä.

Puskat ovat tosi vaatimattomia, mutta olen iloinen niiden talvehtimisesta.Toinen laventelipuska pesäkuusen edessä.


 Tässä kuva viime kesältä ja laventeli ihan oikeassa laidassa.Kuva on otettu myöhään syksyllä.

15 kommenttia:

 1. Mulla on laventelin siemenet mullassa parvekkeella..

  VastaaPoista
 2. My life, kerrothan jatkossa miten kasvatus onnistui?

  VastaaPoista
 3. Laventelit on ihania, se tuoksu on huumaava. Sidoin syksyllä niistä sekä mintuista, rosmariinista ja tinjamista pieniä nippuja ja jätin kasvariin, ja aih kun siellä on nyt talvellakin ihanat tuoksut. Mutta hei vau, nuo havuistutukset vasta upeita onkin !

  VastaaPoista
 4. Oletkin laittanut eri tavalla tänne pääsyn, tulin mutkan kautta, mutta onnistuin.
  Laventelisi on minusta todella kaunis ja itse pidän juuri tästä lajista enemmän.
  Muistelen tässä, kun minulla oli useamman vuoden laventeli ruukussa. Talvisin laitoin sen aina seinän viereen ja hyvin talvehti. Sitten siirsin se maahan ja sen koommin eipä enää kukkinutkaan. Nyt minulla on ollut jälleen laventelit talvehtimassa tässä seinustan vieressä ja odotan kohtaamista, että kuinka ovat selvinneet.
  Minulla on myös ruukussa kuivatettuja laventeleja, mutta eivät enää tuoksu ovat jo sen verran vanhoja.
  Sinulla on kyllä aivan mahtavan kaunis kokonaisuus tämä sinun
  iki ihana puutarhasi.

  VastaaPoista
 5. Riitta Sinikka ja Hanna kiitos kommenteista.

  VastaaPoista
 6. Sirkka, kiitos. Aion kokemuksistasi rohkaistuneena kokeilla itsekkin tuota ulkona ruukussa kasvattamista ja talvetusta. Kiva testata vähän erilaisia kasvatus- ja talvettamistapoja. Vielä kysyisin suojasitko laventeliruukut jotenkin?

  VastaaPoista
 7. Hienoa, kun teit postauksen laventelista :) Koko tuo alue on hurmaava!

  VastaaPoista
 8. Täytyisikin ihan kokeilla joskus tuota laventelin kasvatusta. Voi että sulla on kauniit havuryhmät, en lakkaa niitä ihailemasta:) Lisää vaan kuvia toivoisin...

  VastaaPoista
 9. Konnadonna, kiitos. Yritän toteuttaa toiveesi, kunhan saan ensin kärhöpostaukset tehtyä loppuun. Hyvää ja aurinkoista lomanjatkoa sinulle.

  VastaaPoista
 10. Kiva postaus laventelista! Löysin nelsonin valikoimasta tavallisen tähkälaventelin siemenpussin ja myös valkoisen version "Ellagance Ice" ja kovat on odotukset :) ihmettelen siemenpussin ohjetta: varhain kylvettynä istuta ulos Hallan mentyä, kesällä kylvettynä siirrä talveksi suojaiseen paikkaan. Eli onkohan niin että vain esikasvatetut taimet kestäisivät maassa talven? Sitten vain violetin pussin takana on ohje kylmäkäsitelystä, muttei valkean. Osaako joku neuvoa? Samaa 'sukua' näyttäisivät olevan molemmat.

  VastaaPoista
 11. Terhi, tervetuloa lukijaksi blogiini. Sitten laventeliin. Yleissääntö on, että noudatetaan pussissa olevia idätysohjeita. Lajikkeita on useampia ja idätys voi onnistua ehkä ilman kylmäkäsittelyäkin. Useille monivuotisille kasveille kylmäkäsittely on eduksi, harvoin haitaksi. Kylmäkäsittelyn voi tehdä joko ulkona tai jääkaapissa. Jos kylmäkäsittelet ulkona siemenet kylvetään tavalliseen tapaan astiaan ja asetetaan ulos suojaiseen paikkaan,kylmään kasvihuoneeseen tai lavaan viileään alle viisiasteiseen lämpötilaan. Kylvöaika tällöin loka-helmikuu. Huolehdi, ettei multa pääse kokonaan kuivumaan. Jääkaapissa idätettäessä kannattaa siemenet sekoittaa ehkä kosteaan hiekkaan. Laventelin siemen itää hitaasti.

  VastaaPoista
 12. Kiitos neuvoista! Pamautin ne laihassa kylvömullassa jääkaappiin, toivottavasti ei liian myöhään :)

  VastaaPoista
 13. Minullakin on laventelin siemenet vielä kylvämättä. Pussissani oli ohjeena kylvö huhtikuussa, mutta laitan kyllä viikonloppuna siemenet jääkaappiin kylmäkäsittelyyn, jotta itävät paremmin.

  VastaaPoista
 14. Höh mitähän tuo oma laventelini on kun lehdet ovat niin eri näköiset?! Juuri tuollaisia kuin sinulla ne minun edesmenneet laventelini olivatkin, tämä uusi on jotenkin hopeisempi ja lehdet ovat leveämmät. Yhdessä taimessa oli kuitenkin kukka ja se oli juurikin samanlainen kuin näissä sinun. Ota näistä nyt sitten selvää;D

  VastaaPoista