Translate

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Kärhöjä edelleen.

Tässä loput kärhökuvani. Tämä jalokärhö on Nelly Moser ranskalainen klassikko. Tämä on toinen Nellyni, sillä ensimmäinen kasvattamani kärhö ei menestynyt.

Olen huomannut hyväksi konstiksi uuden taimen hankkiessani istuttaa se ensin isoon ruukkuun pihamaalle. Silloin kastelu ja lannoitus ei pääse unohtumaan. Leikkaan myös (sydän verta itkien) kaikki versot melko lyhyeksi syystä, että silloin kärhö keskittyy juurten kasvuun, eikä kuluta turhaan voimia kukien muodostamiseen. Loppukesästä sitten istutan kärhön sille valittuun paikkaan.

 Alla oleva syysleimu sopii mielestäni sävyjensä puolesta ihanasti Nellyn kanssa. Harmi vain, että ne eivät ole samassa kuvassa vaikka vieretysten kasvavatkin.

 Kuva viime kesältä. Ranskatar ei lainkaan pitänyt sateisesta suvesta ja suostui tekemään kukkia vain latvaosaansa.

Multi Blue on melko uusi kärhö ja  se ei ole kukkinut vielä kovin runsaasti. Kasvattelee vielä juuriaan, näin ainakin toivon.

 Pink Fantasy on toissa vuonna hankittu kärhö ja sekin on vielä melko pieni.

 Kärhö vietti kasvimaalla talven purkki maahan kaivettuna ja viime kesän se kasvoi vanhassa isossa saavissa  altaan reunalla.

 Kukat vaalenevat vanhetessaan.


 


 Snow Queen


 Yllä Arabella englantilainen Diversifolia - ryhmään kuuluva tiukukärhö, joka on uskomatton kukkija heti ensimmäisenä vuonnaan.Tämä on ollut meillä myös kaksi kesää ja kukinta kestää tosi pitkään kesäkuusta lokakuuhun. Kukkien väri haalistuu kukien vanhetessa vaaleansiniseksi. Arabella kasvaa parhaiten auringossa tai puolivarjossa ja on kestävä viitosvyöhykkeelle saakka. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja uskon, että kärhö ei tuota pettymystä.

 Arabella kasvaa kasvimaalla viljelylaatikossa ja näyttää viihtyvän kasvupaikassaan hyvin.

 Tässä osa kukista jo vaalenneena, mutta uusia nuppuja aukeaa koko ajan lisää.

 Nupun muoto on mielestäni tosi kaunis.

 Lumivalkea mantsuriankärhö on kuin pilvi kukkiessaan.
 Pyrin joka vuosi hankkimaan uusia kärhöjä. Nämä kolme allaolevaa ovat lahja mieheltäni. Jännitän kovasti miten ne selvisivät sateisen eka kesänsä jälkeen talvesta.
  

17 kommenttia:

 1. Sinähän olet oikea kärhöjen kuningatar! Hertsileijaa! Taitaa olla liian hankala kasvi meikäläiselle. Minä istutan jonkin kasvin, ja hoidan kyllä, mutten millään viitsi sitä talvetella tai tehdä noita ämpärikuvioita. Laiska oon...

  VastaaPoista
 2. Satu, epäilempä suuresti laiskuuttasi, niin kaunis ja hoidettu on puutarhasi.

  VastaaPoista
 3. Ihanaa kukintaa taas! Hyvä tuo vinkki juurtenkasvattelusta. Aion istuttaa ensi kesänä pari kärhöä, enkä varmaan raaskisi leikata niitä ilman neuvoasi.

  VastaaPoista
 4. Oi miten hienoja kärhöjä! Minullakin on tuo Multi Blue. Kauniin sininen:)

  VastaaPoista
 5. Nyt oli tuttuja, miullakin on Nelly ja Fantasy, eivät tosin kuki noin upeasti kuin siulla.

  Multi Bluta himoitsen.

  VastaaPoista
 6. Sinulla on selvästi ihan vihreä peukalo. Kyllä on kauniita kukkia !

  VastaaPoista
 7. Aivan uskomattoman upea kärhökokoelma!

  Minulla on myös tuo Multi Blue. Se vain kasvaa hiukan huonossa paikassa eli jää liian varjoon. Olen ajatellut siirtää sen toiseen paikkaan, mutta arveluttaa hiukan, kuinka siirto mahtaa onnistua ...

  VastaaPoista
 8. Kärhö-Kuningatar todellakin! Miten ihmeessä niistä saa kasvatettua noin huikeita :)

  Katsoin, että kaikilla kärhöilläsi on kunnolliset puiset tuet, missä ne kasvaa? Onko ihan kotitekoisia?

  VastaaPoista
 9. Sinulla on kyllä kärhöjen kasvatustaito hyppysissäsi! Mullakin on tuo Arabella, mutta ihan kitunen tuoho puskaan verrattuna :)

  VastaaPoista
 10. Pirkko, nuo kärhösalot ovat mieheni tekemät ja minä puolestani toimin maalarina. Tukitolpat on istutettu metalliseen tolpanjalkaan.

  VastaaPoista
 11. Lämmin kiitos kommenteista kaikille.

  VastaaPoista
 12. Upeita kärhöjä! Oletko käynyt Sofianlehdon puutarhakeskuksessa? Viimeisin hankintani sieltä on viinikärhö Columella. Istutin sen loppukesästä, joten jännittää, miten se lähtee kasvuun. Sain Börje Friltä oikein omistuskirjoituksen hänen Kärhöoppaaseensa:). Voinko käyttää muutamaa kuvaa blogistasi tuntiesityksessä, jonka pidän köynnöksistä ja erityisesti kärhöistä? Aloitin nimittäin puutarhuriopinnot. Mainitsisin tietenkin blogisi nimen kuvien näyttämisen yhteydessä.

  VastaaPoista
 13. Runner Bean, olen joskus vuosia sitten käynyt Sofianlehdossa. Mieheni vieraili siellä viime keväänä ostaessaan minulle äitienpäivälahjaksi kolme kärhöä. Voit poikkeuksellisesti käyttää kärhökuviani. Kerrotko minulle kuitenkin mitä kuvia aiot esityksessä käyttää?
  Minulla on blogissani monta juttua kärhöistäni kuvien kera, joten löydät ne selailemalla blogia.

  VastaaPoista
 14. Suurkiitos, Kruunu Vuokko. Näistä upeista kuvista on niin vaikea valita:). Mutta näihin päädyin: Kärhöjä edelleen -jutusta yksi Arabella, Kärhömaratoni jatkuu -jutusta yksi Niobe ja Lisää kärhöjä -jutusta yksi kuva, jossa ovat Piilu, Ville De Lyon ja nerokkaat köynnöstukenne. En jaa kuvia eteenpäin vaan näytän niitä vain PowerPoint-esityksessä tunnilla. Ja mitä menin höpisemään... Eihän se Columella mikään viinikärhö ole vaan Atragene. Unelmoin näet uusien viinikärhöjen hankkimisesta ensi kesälle.

  VastaaPoista
 15. Runner Bean, kiitos vastauksesta. Viinikärhöt ovat kyllä upeita kukkijoita ja toivotankin sinulle onnea kasvatukseen. Paljon onnea myös opiskeluun. Todella hienon ja mielenkiintoisen alan olet valinnut itsellesi.

  VastaaPoista
 16. Oi miten ihanaa oli käydä täällä
  ihailemassa kukkiasi Kiitos, ovat tosi kauniita! ♥

  VastaaPoista