Translate

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Kasvimaa laatikoissa

TÄSSÄ ON VANHA POSTAUS vuodatuksen ajalta (siis vanhasta blogistani) ja ajattelin siirtää sen nyt tänne bloggeriin ja kaivaa vanhat  jutunaikaiset kuvat esille photoshopista.

 
Viime kesän aikaavievin projegti oli kasvimaan uusiminen. Pohjamaana meillä on savi, jota olemme aikaisemmin parantaneet lisäämällä siihen seulottua soraa, hevosenlantaa, kompostia ja kekkilän puistomultaa. Maanparannusaineet on sekoitettu huolellisesti pohjamaahan ja kalkkia lisätty vuosittain ylläpitokalkituksena. Viime kesänä kaikki kasvit nostettiin  ylös ja pohjamaa tasattiin mahdollisimman tasaiseksi ja sitten levitettiin paksu ammattikäyttöön tarkoitettu suodatinkangas kauttaaltaan kasvimaan ylle. Saumat reilun puolimetriä päällekkäin.

Mieheni teki itse laatikkokehikot paksusta käsittelemättömästä lankusta, jotka nostettiin suoraan suodatinkankaan päälle ja vasta tämän jälkeen kehikon alla oleva pohjakangas leikattiin auki siten, että kangas saatiin nostettua laatikon sisälaitojen suojaksi ja niitattiin siististi yläreunaan kiinni. Kasvualustaa siis on niin syvästi, kuin vaan jaksaa alaspäin kaivaa. Laatikoiden ympärille on levitetty kivituhkaa, joka sitoutuu hyvin käytäville.

Laatikoiden välissä on kaksi tasaleveää pääkäytävää, jotka on mitoitettu siten, että kottikärryillä pääsee reilusti kulkemaan ja huoltotyöt onnistuvat vaivattomasti. Kasvimaan reunoja kiertämään asetettiin vielä laatat, jotka osaltaan helpottavat kulkua. Käytäville laatat ovat vielä asettamatta. Viljelylaatikoiden ulkoreunat on suojattu erikoisvenetervalla.

Ensi kesänä on tarkoitus rakentaa myös kärhösäleikköjä ja muitakin suunnitelmia on mielessä, mutta ei niistä vielä sen enempää.Toivottavasti tästä on hieman apua tiedustelijoille.

Kuvat vuodelta 2010
27 kommenttia:

 1. Oi, miten paljon tilaa! Kysyisin minkä kokoisia nuo laatikot ovat? Itselläni oli melko korkealaitaisia kasvulaatikoita ja ne täytyi pitää melko pieninä, että ylettyi kitkemään ja keräämään. Mutta sitten ei joka lajia saanutkaan kasvatettua.

  VastaaPoista
 2. Upea kasvimaa! Saisinpa jotain edes tuohon suuntaan, niin olisin tyytyväinen!

  VastaaPoista
 3. Onpa hieno kasvimaa. Minullakin on kasvimaa laatikossa...ja laatikoita on kokonaista 3 kappaletta:)
  Laitatko sadon kellariin?

  VastaaPoista
 4. Leena, pisimmät laatikot taitavat olla vähän yli kaksimetrisiä. Olen hieman miettinyt, josko muutamaan laatikkoon teettäisin miehelläni korkeammat laidat. Olisi helpompaa hoidon suhteen, kun ei tarvitsisi niin paljon kyykistellä. Laatikoitahan on sinänsä helppo kasata päällekkäin.

  VastaaPoista
 5. Satu, laatikot kyllä auttavat kasvimaan siistinä pitämisessä ja kasvitkin viihtyvät hyvin.

  VastaaPoista
 6. Oih, mä en kestä noin siistiä ja nättiä ja tasaista ja symmetristä ei voi oikeesti ees olla ;)

  VastaaPoista
 7. Maarit, minulla ei ole omaa kellaria, muutta saan halutessani talvettaa satoa ystävällisen naapurini maakellarissa.

  VastaaPoista
 8. Pirkko, väsyin totaalisesti katsomaan aiempaa kasvimaatamme, jossa rehottivat vain rikkaruohot. Nyt pääsen paljon vähemmällä hoidolla.

  VastaaPoista
 9. ♥ ihan mahtavalta näyttää!! Oi, huomasin, etten ole vielä lukijana täällä ihanassa blogissasi..korjasin asian heti! ♥

  VastaaPoista
 10. Siistiä ja kätevää.. kyllä on upea kasvimaa alue:)

  VastaaPoista
 11. Kyllä sinulla on mahtavan upeat lavat, missä kaikkea kasvattaa :)

  VastaaPoista
 12. Oiiih, kuinka hieno kasvimaa ! Tahdon samanlaisen :) Mitä nuo reunan aidanteet ovat, marjapensaita olisko ? Mullakin on pallotuijia ruukuissa, kun puksipuut ei tahdo oikein kestää talven yli niin nuo tuijat on melkei yhtä kauniita..

  VastaaPoista
 13. Upea kasvimaa, selkeä ja varmasti helppo hoitoinen.

  VastaaPoista
 14. Hanna, kasvimaata reunustaa taikinamarja. Lähtee keväällä nopeasti kasvuun, on kestävä ja leikkausta hyvin sietävä, joten sitä voi muotoilla puksipuun tapaan. Pensas on minulla luonnonkantaa ja lähtenyt alkuaan muutamasta taimesta. Puksipuutakin voi muuten lisätä latvapistokkaista. Olen leikannut alkukesästä latvasta noin 12senttisiä pätkiä ja laittanut suoraan penkkiin varjoisaan siimekseen ja huolehtinut kastelusta. Ensimmäisen kokeilun onnistuttua, laitoin uusia pistokkaita kasvamaan viime kesänä. Kosteutta saivat ainakin tarpeeksi. Odotan jännityksellä miten tällä kerralla onnistuin.

  VastaaPoista
 15. Kosotäti, totta... helppohoitoisuus kyllä lisääntyi enemmän kuin puolella.

  VastaaPoista
 16. Hienon näköinen alue onkin tehty!

  VastaaPoista
 17. Voi että, miten hieno ja siisti kasvimaa! Tuollaisesta voi vain haaveilla, olisipa isompi tontti:)

  VastaaPoista
 18. Oooo....kerrassaan upea kasvimaa!

  VastaaPoista
 19. Vilma, Konnadonna ja Pirjo kiitos kommenteistanne.

  VastaaPoista
 20. Hieno kasvimaa niin siisti ja kaunis! ♥

  VastaaPoista
 21. Katselin näitä vanhempiakin päivityksiäsi, siis tuo kasvimaasi on super upea ja siisti! Ja hyvän kokoiset laatikot niin mahtuu hyvin vaikka perunaakin ihan kunnolla laittamaan!

  VastaaPoista
 22. Minna, kiitos kommentista. Kieltämättä kasvulaatikot helpottavat paljon kasvimaan siistinä pitämistä ja kaikki kasvit, ainakin toistaiseksi, ovat näyttäneet viihtyvän niissä hyvin.

  VastaaPoista
 23. Vastaukset
  1. Kiitos käynnistäsi ja tervetuloa toistekkin.

   Poista