Translate

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Pihan ongelmakohta

Meillä pihan ehdoton ongelmakohta on lähes keskellä pihaa oleva sähkö / puhelinpylväs. Mietin aikoinaan kuumeisesti miten saisin pylvään mahdollisimman näkymättömäksi, mutta konstit olivat todella vähäiset. Soitin jopa sähkölaitokselle ja kysyin mitä pylvään siirto tontin laitaan tulisi maksamaan. Siirto olisi maksanut 2000 silloista markkaa ja asia jäi siltä osin siihen. Lopulta päädyin perustamaan paikalle kukkapenkin, joka reunustaa ja  kiertää pylvään ympäri ja pylvään juurelle istutin humalaköynnöksen ajatuksena, että se osaltaan verhoaisi ja peittäisi sähköpylvästä. Vaan kuinkas kävikään. Humala intoutui kasvamaan sellaista vauhtia, että kasvua jouduttiin rajoittamaan kesän aikana leikkauksilla.

Koska kiipeily korkealla tikapuilla keikkuen ei ollut mitenkään järin miellyttävää, eikä turvallista, turhauduin lopulta ja siirsin humalan  kasvamaan otollisempaan paikkaan. Penkkiin istutettiin jo aiemmin tuomipihlaja, sirotuomipihlaja, sekä marja-aronia, mutta en ollut alkuaankaan kovin vakuuttunut niiden toimivuudesta, saada  penkki ja pylväs sulautumaan paremmin pihaan. Eli totuus on se, että istuttipa paikalle mitä tahansa ja kuinka paljon tahansa alue tökkää pahasti silmään ja on jotenkin irrallinen muusta pihasta. Tämä ei suinkaan tarkoita, etteikö pihallamme olisi muitakin ongelmakohtia, niitä kyllä löytyy, mutta niihin voi kuitenkin halutessaan vaikuttaa, mutta sähköpylvästä en valitettavasti saa taiottua mihinkään, vaan se on ja pysyy paikallaan ja sekös minua todella harmittaa.

Olisi kiva tietää onko teillä hyvät blogikaverit pihallanne jokin ongelmakohta, joka tuottaa teille vastaavanlaista päänvaivaa?

 Tässä pihan " harmitus" kuvassa.

 Mistähän mahtaa johtua, että löysin vain tasan kolme kuvaa pihamme ongelmakohdasta, jossa pylväs näkyy kokonaisuudessaan ja niistäkin nämä kaksi tavella otettuna.

 No ei ole vaikea arvata miksi?

22 kommenttia:

 1. Olet niin hienosti tolpan häivyttänyt.
  Ei tuota kukaan muu edes huomaa, ainakaan kesällä. Kaikkien katseet vaan osuu noihin kukkiin ja nättiin vihreään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, kunpa vain ei olisi niin keskeisellä paikalla.

   Poista
 2. Meillekin tulivsähköpylväs tomtin reunaan onneksi, vaan kyllä se harmitti kun aluksi saatiin omat sähköt mukavasti maajohdolla ja sitten maanomistaja ei enää antanutkaan laittaa naapurille samalla tavalla vaan johto menee ilmassa meidän rajalla naapuriin:( Eipähän noille mitään mahda joten täytyy vaan kestää ja ajatella että maalaismaisemaan ne oikeastaan ihan kuuluukin! Meillä kasvaa siinä vieressä pari koivun riukua jotka peittää pylvään kesällä. Se on kyllä totta että ainoa mitä voi varmaan tehdä on istuttaa pylvään juurelle mahdollisimman näyttäviä kasveja joihin katse kiinnittyy pylvään sijaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, minäkin olen koettanut kasvittaa aluen parhaan taitoni mukaa.

   Poista
 3. En minä tuosta 1. kuvasta ensin edes hahmottanut että olisi puhelinpylväs. Hyvin olet "häivyttänyt" :-) Itse asiassa minusta tuollaiset vanhat puhelinpylväät eivät ole rumia laisinkaan. Olenko hieman omituinen?!

  Ja mitä tulee kysymykseesi. Meidän koko puutarha on yhtä ongelmakohtaa. Pahin päänsärky on nurmikolla leviävä sammal jota emme millään saa aisoihin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiva kun ajattelet noin positiivisesti. Onkohan omassa asenteessani vikaa?

   Poista
 4. Samaa olisin kommentoinut, että nuo ongelma-kohdat (joita meillä kaikilla on) eivät ole muiden silmissä yhtäärsyttäviä kuin omissa :) kannustaisin myös korostamaan muita kohtia pihassa niin katse ei kiinnity juuri tolpan kohdille? Meillä on silmiinpistävää jyrkän rinnetonttimme aivan rajaan saakka rakennettu uudisrakennus joka hyökyy pihamme ylle ylempää ja sen suuri kolkko terassi... Ympärivuotiseen naamioimisen hengessä istutimme paljon Tuijia aidanteeksi ja ne alkavat pian olla niin isoja että naapuri häviää mielestä ja näkökentästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se varmaan on, että itse on aina kaikkein kriittisin.

   Poista
 5. Mun mielestä tuo pylväs on oikein kaunis, kun on tuollaine perinteisen mallinen ja vielä nuo ihanat langatkin samassa ;) Mua järkytti muuten otsakkeesi, kun sun piha on niin upea että ei voi uskoa mitään ongelmakohtaa olevan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko on totta, että kauneus on katsojan silmässä. Kiva, kun saa uudenlaista perspektiiviä asiaan.

   Poista
 6. ♥ osaat taituroida puutarhassasi kasvein ja muin..tuskin pylvästä huomaa.

  VastaaPoista
 7. Tuo kukkapenkki vetää katseen hyvin pois sähkötolpasta, ja tolppa taas antaa kukkapenkille korkeutta.

  mei pihalla on sellainen A tolppa jossa vielä lisä koristeena sähkömittari, ja tietysti ihan keskellä pihaa.
  Erilaisilla kasveilla olen sitä koittanut naamioida.
  Pitääpä keväällä kuvata tuo hirvitys ja laittaa kuva blogiini, niin näet se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosotäti, kiitos ja laitahan kuvaa tulemaan.

   Poista
 8. Minustakin pylväs sulautuu hyvin sinne,kun on korkeatakin puu/pensas kasvillisuutta ja kukkia vielä siinä ihan ympärillä.
  Tuli mieleen jonki sortin heinäseivä aitaus pylväästä heti ja siihen istumapenkki ja pöytä.Pylväs olis niinkuin iso tukipuu aidalle.
  Mutta minusta noinkin hyvä.
  Ongelmakohtia omassa pihassa on isot kivet maaperässä.Rautakangilla tai lapiolla kun tökkää,niin johan kohta kolahtaa.

  VastaaPoista
 9. Minä ajattelin, että eikö huomio menisi vielä enemmän pylväästä muuhun, jos kukat olisivat vähän eri kohdassa kuin pylväs? Huomio kiinnittyy kauniisiin kukkiin, mutta samalla tulee katsoneeksi, mikä sen kauneuden keskellä on. Minusta nuo kukat tavallaan korostavat tuota pylvästä. Jos huomaamattoman värinen pylväs on yksin, se ehkä herättää vähemmän huomiota kuin kukkien keskellä. En tiedä, tuli vain eka silmäyksellä mieleeni. Eikös tuo pylväs ole tuossa aika lailla tuon hiekkaosan reunassa? Pylväät kuuluvat kuitenkin maisemaan ja eivät ne sinällään häiritse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, olet varmaan ihan oikeassa ja olen miettinyt tuota asiaa joskus itsekkin. Olisi vaan vähän harmi poistaa, jo isoiksi kasvaneet pensaat. Laitan asian uudestaan mietintämyssyyn.

   Poista
 10. Meillä oli etupihalla ennen kuin muutettiin myös sähköpylväs tosi hankalassa paikassa. Kaapeli kaivettiin maahan ja pylväs voitiin poistaa. Kunhan se kaapeli jossain menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurin sähköjohto kulkee samassa tolpassa, joten se ei valitettavasti onnistu maahan kaivamalla.

   Poista
 11. Silmä tottuu kaikkeen, mutta oletko kokeillut "päällystää" pylvästä vaikka kanaverkolla, jotta siihen voisi kiivetä vaikka kärhöt tai miksei viiniköynnös? Kukkaiselämän Sadun tavoin kallistuisin kukkamaan siirtoon ja laittaisin tämän tolpan juurelle nojalle vanhan polkupyörän, jonka tarakalla olisi joka vuodenajan mukaan vaihtuvat kasvit. Talveksi voisi ripustaa ohjaustankoon lyhdyn. ;-)

  Omalla mökkipihallani ongelmakohtia riittää riesaksi asti, mutta suurin niistä on savinen pelto, jota yritän muokata käyttöön. Vaatii lievästi sanottuna hikeä...

  T. Sari

  VastaaPoista
 12. Pylväässä kasvoi aiemmin humala, josta kerroin tuossa jutussa ja sen kasvu oli niin voimallinen, että se ylsi ihan sähköjohtoihin asti joten jouduin siirtämään sen toiseen paikkaan. Pala kanaverkkoa onkin jo pylvään ympärillä ja siperiankärhö raasku on siinä kasvamassa. Tosi kiva tuo ehdotuksesi ja täysin toteutuskelpoinen. En vain taida hennoa poistaa paikalla kasvavia isoja pensaita marja-aroniaa, siro - ja tuomipihlajaa.
  Lisäksi penkissä kasvaa vielä keijuangervoa, loistoangervoa (Odensala) sekä rinneangervoa. Lisänä vielä jaloangervot ja lukuisat sipulikukat.

  VastaaPoista