Translate

lauantai 17. elokuuta 2013

Zinnia eli Oppineiden kukka




Siemenistä kasvattamani Zinnia elegans ' Purble Prince' yllätti  minut todella positiivisesti ja niinpä aionkin kylvää sitä ensi kesänä paljon  runsaammin hyvän kokemuksen innoittamana.

Zinnia on mainio kesäkukka monessakin mielessä. Kukinta-aika on ensinnäkin hyvin pitkä, kesäkuusta lokakuuhun. Varret ovat myös hyvin tanakat, joten sitä ei tarvitse tukea mitenkään. Se pysyy tuulista piittaamatta hyvin ryhdikkäästi pystyssä, mikä seikka ei monen muun kesäkukan  kohdalla ole lainkaan itsestäänselvyys.  Myöskään sateet eivät näytä sitä pahemmin haittaavan.

Kukan väri on upea tumman violetti keltaisella keskustalla  ja lehdet mielestäni myös hyvin kauniin väriset, eli helakan vihreät. Kukka on hieman daaliamainen ja kerrottu.
 Alkukesästä sen lehtiä reiittivät ilmeisesti kirpat,  mutta torjunta-aineella suihkaus ja kompostin lisäys juurialuelle sai sen uuteen kukoistukseen.

 Zinnia on aivan erinomainen leikkokukka ja myös perhoset vierailevat siinä mielellään. Kasvi rakastaa lämmintä, jopa paahteista kasvupaikkaa, mutta kastelusta on paahteisella paikalla huolehdittava hyvin.Lannoituksesta kannattaa myös huolehtia etenkin, jos maa on kevyehköä. Minulla Zinnia kasvaa tässä melko avoimella kasvupaikalla kohopenkissä, jossa se näyttää viihtyvän. Lajikkeita on useita ja niistä voi valita mieleisensä ja muihin pihan kasveihin sopivan, todellisen kaunottaren.



28 kommenttia:

  1. Itse olen parina vuonna kokeillut näitä, vaan aika huonolla menestyksellä:( Viime vuonna matalampi lajike jäi ruiskukkien alle, vaikka kukkikin jonkin verran. Nyt taitaa olla muutama kukka kukassa jotakin valkoista korkeamaa versiota. Anopilla ovat kyllä kukoistaneet:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lajikkeissa on ilmeisesti hieman eroja, mutta vaativat kyllä lannoitusta, läpäisevän maan ja kastelua. Kiitos vierailustasi.

      Poista
  2. Tosi kauniita. Äiti noita aikoinaan kasvatti ja nehän kestävät maljakossakin aika pitkään.
    Kaunista kukkasyksyä ♥

    VastaaPoista
  3. Kiitos Anneli. Zinnia on tosiaan kestävä maljakkokukka.

    VastaaPoista
  4. Pitää pistää tämä mieleen, taas tänä vuonna olisi tuollasia tanakoita kukkijia tarvinnut. Kauniita ovat ja kiva kun perhoskukkakin tuo on vielä.

    VastaaPoista
  5. Minuakin ihastutti erityisesti kukan tanakkuus ja sateenkesto, kaiken muun hyvän ohella.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Pinuski. Hyvää ja toivottavasti aurinkoista viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
  7. Minä pidän kovasti Zinniasta minä olen niitä kasvatanut siemenestä jo muutaman kesän ja olen kiitollinen niille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irma, kiva kuulla,että sinullakin on hyviä kokemuksia Zinniasta. Hyvää illanjatkoa.

      Poista
  8. Ihanan värinen tsinnia! Minullakin on tänä kesänä ollut tsinniaa ja olen ollut tyytyväinen, vaikka satuin valitsemaan korkeamman lajikkeen, kuin oli tarkoitus. Perhosetkin ovat tykänneet siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että sinäkin olet tyytyväinen kasviin. Ensi kesänä minunkin pihallani kasvaa enemmän Oppineiden kukkaa.

      Poista
  9. Oppineiden kukat ovat todella kiitollisia ja niitä löytyy jos jonkinmoisena versiona. Pitääkin itsekin ensivuonna laittaa noita kun ovat niin kauniita =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko sinulla kokemuksia jostakin hyväksi havaitsemastasi Zinnia lajikkeesta? Jos on, niin vinkkaa minulle. Kiitos vierailusta.

      Poista
  10. En ole ikinä ennen tuollaista kukkaa nähnytkään, mutta herranjestas millaiset värit. Kerrassaan upea kukka!

    Hyvää viikon jatkoa! :-)

    VastaaPoista
  11. Kiitos kommentistasi. Hyvää viikonjatkoa myös sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zinnia on minullekin tuttu. Itselläni on oltut ruukuissa. Usein mietin kuinka pienen pienestä siemenstä kehittyy valtavan kaunis kukinto.
      Kaunista hehkeää väriloistoa... josta mukaansa voi napata muutaman maljakkoon sisätiloihinkin. Kiitos!

      Poista
  12. Olen täsmälleen samaa mieltä. En tiedä, mitä lajiketta minulla on, mutta on kukkinut koko kesän aina toukokuulta. Ei kirvoja, ei tarvitse tukea. Ihan mahtava kesäkukka. Minulla on pienempi lajike ja siinä on erivärisiä kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sinullakin on positiivisia kokemuksia Zinniasta. Kiitos vierailustasi.

      Poista
  13. Ihanan näköinen Zinnia ! Täytyypä ehdottomasti muistaa laittaa ensi keväänä niitä kasvamaan. Kiitos vinkistä !

    VastaaPoista
  14. Kiitos vierailustasi. Zinnia on tosiaan aivan upea kasvatettava.

    VastaaPoista
  15. Minulla on kasvanut zinniat tosi hyvin monena kesänä. Teen taimet itse ja olen tykästynyt elegansse zinniaan, ovat tosi kiitollisia ja upeita kukkiessaan. Suoittelen näitä kaikille viherpeukaloille. t.kukkaharrastelija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos vinkistä. Huomasin kommenttisi vasta nyt.

      Poista
  16. Zinnia viihtyy hyvin myös isoissa ruukuissa terassilla tai parvekkeella. Minä olen saanut Zinniat kasvamaan lähes 150 cm korkeiksi ja kukkimaan runsaasti nimenomaan ruukuissa kasvattaen. Olen lannoittanut ja kastellut niitä runsaasti.

    VastaaPoista