Translate

lauantai 5. lokakuuta 2013

Havut pihan vihreyttäjät ja viimeiset sinnikkäät

Havut ovat mielestäni pihan pelastajat näin syksyllä, kun muuten puutarhassa ei enää ole paljon silmäniloa kukkien muodossa. Vihreän eri sävyt antavat elävyyttä ja havujen erilaiset muodot vastakohtaa eli kontrastia. Rakastan havuja ja lisäänkin niitä joka vuosi pihaamme eri kolkkiin. Aina löytyy paikka vihreälle vihreyttäjälle.

 Aloitinkin uuden havualueen perustamisen kolmisen vuotta sitten pihallemme ja se on edelleen vaiheessa, mutta siitä joskus myöhemmin kuvien kera.

Ruukuissa on jo monta vuotta autotallissa talvettamani valesypressit.

 Älkää säikähtäkö, tästä ei tullut pelkkä havupostaus, vaan laitan vähän kuvaa sisääntulon ruukkuistutuksista, jotka ovat pysyneet elinvoimaisina koko kesän ja syksyn kuten tänään otetusta kuvasta voi nähdä.

 Hopeaputous (hopeavitja)  Silver Falls on venynyt todella pitkäksi, ja olenkin jo kertaalleen joutunut sitä hieman lyhentämään. Pidän siitä kovasti ja sen hopeaan sävyttyvät lehdet sopivat mielestäni melkein kasviin kuin kasviin.

 Ruukussa sillä on tänä kesänä ollut kaverina pallotuija Danica ja myöskin koko kesän ahkerasti kukkinut toinen kasvisuosikkini härmesalvia. Sen uskomattoman siniset kukat säväyttävät kivasti. Voi todella puhua nimen mukaisesti hopeavitjasta. Tänään nappasin myös muutaman kuvan vielä sinnittelevistä ruusuista...... sormustinkukasta......

 elokuunasterista..... ruskaan pukeutuneesta himalajantyräkistä... syyshohdekukasta....

 malopista......

ja karpaattienkellosta.

34 kommenttia:

 1. Upeita kukkia! Hienoja havuja! Havut käyvät upeasti nuihin ruukkuistutuksiisi! Oletko kasvattanut itse tuon hopeaputouksen? Olen muutaman kerran yrittänyt kasvattaa sitä pistokkaasta, mutta ei se kasvanut montakaan senttiä:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit. En ole itse kasvattanut hopeavitjaa, vaan ostin ne pieninä astiataimenalkuina. Hyvää sunnuntaipäivän jatkoa.

   Poista
 2. Kaunis sisääntulo. Meilläkin kukkivat asterit, karpaattienkellot ja sormustinkukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Kukkaloisto alkaa olla valitettavasti auttamatta ohi pihallamme.

   Poista
 3. On siulla vaan upeat ruukut ja niissä kauniit istutukset.
  Havut on upeita, puutarhalle ryhtiä antavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kosotäti. Havut ovat minun suuria suosikkejani.

   Poista
 4. Tosi kauniit ruukut ja istutukset, havut ovat niin kauniit niitä onkin kiva laitella
  vähän syksyn ja talven piristeeksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma. Totta, ja esim. kanervien ja syklaamien kanssa niistä saa pitkälle silmäniloa.

   Poista
 5. Upeita kukkaasetelmia ja todella kaunista on puutarhassasi:)

  VastaaPoista
 6. Hienot istutukset sulla :) Tuo hopeavitja menestyi mulla viime kesänä huippuhyvin, mutta nyt jäi ihan mitättömäksi. Nättiä se kyllä on ja sopii värinsä puolesta moneen. En silti olisi tajunnut havuun yhdistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko. minulla on ollut pallotuijaa ruukuissa kasvamassa useampana kesänä ja sitten syksyllä olen siirtänyt ne penkkiin jatkamaan kasvua. Hopeaputousta en aiemmin ole käyttänyt kaverina.

   Poista
 7. Mielenkiinnolla odotan kuvia uudesta havualueesta. Minäkin rakastan havuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedänkin entuudestaan, että olet havujen ystävä. Havualueeni edistyy tosi hitaasti ja tänä syksynä olen istuttanut sinne vain yhden kartiomarjakuusen. No kait se joskus siitä valmistuu, vaikkakin kovin kovin hitaasti. Kiitos kommentista.

   Poista
 8. Todella kauniit havuistutukset sinulla! Olen itsekin viikonlopun aikana löytänyt uusia havuistutustarpeita pihallani. Kun lehdet tippuvat puista ja pensaista, alkaa kaivata lisää suojaa. Piha tuntuu alastomalta. Lehdetön aika on niin pitkä meillä täällä Suomessa, joten pitäis enemmän panostaa ikivihreisiin.
  Mahtavan kokoiseksi olet saanut hopeputouksesi! Itse jätän hopeaputoukset myös talvi-istutuksiin. Ne kuolevat talven aikana, mutta säilyvät kuitenkin hopeisina ja nättinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina, havut todella puolustavat paikkansa puutarhassa.

   Poista
 9. Todella mahtava ja ihana piha. Havut tuovat jotenkin semmoisen turvallisuuden tunteen, ainaki itelle. Olenkin haaveillut pienestä havumetsästä, mutta pitäis ensin raivata tienoota.

  Hopeaputous on kyllä mahtava ja käy tuohon tuijan ja kanervan sekaan ihanasti. Ensi kesäksi on pakko laittaa tuota.

  Hurjan paljon on kukkivia kukkia vielä. sama täällä, sinnittelevät kyllä aika pitkään. Kiitos näiden lämpimien päivien, vaikka yks viikko olikin välillä todella kylmää ja yölläkin pari astetta pakkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irmeli. Sinäpä sen sanoit, havut luovat tosiaan turvallisuuden tunnetta ainakin pihan linnuille ja eläimille ja miksei myös meille ihmisille. Kyllä syksy on nyt ollut todella hieno. Tänäänkin mittari näytti neljäätoista lämpöastetta.

   Poista
 10. Tervehdys Kruunu vuokko. Blogissani olisi sinulle jotain! :)

  VastaaPoista
 11. Havujen arvon näkee parhaiten muutoin kuin kesällä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin varmaan on, vaikka minusta piha ilman havuja on aina kuin jotain vailla, oli sitten kesä tai talvi.

   Poista
 12. Upeat kuvat ja mikä ihana kukkameri ja puutarha ♥

  VastaaPoista
 13. Sitä tahtoo unohtaa nuo havut, miten tärkeä osa ne ovat pihaa. Pitäis itsekin laittaa enemmän.
  Odotellaan uuden alueesi esittelyä!

  VastaaPoista
 14. Kauniit ruukkuistukset! Miten ihmeessä saat hopeavitjan kasvamaan noin upeana! - Tarvitsisin neuvoja kruunuvuokon mukuloiden talvettamiseen. Nostin mukulat eilen ylös varsineen. Annanko varsien nyt nuutua, ennenkuin katkaisen ne? Miten kuivatan mukulat ja missä ne säilyvät parhaiten talven yli? Voit kirjoittaa spostiini puolivilli.puutarha@gmail.com. Olisin todella kiitollinen neuvoista :)!

  VastaaPoista
 15. Kylläpä on komeat havuistutukset! Tuli niin tutunoloinen piha vastaan uutta Viherpihaa lukiessa:) Mukavaa saada kurkistaa tarkemmin maailmaasi, ja nähdä, ketkä ovat tuon kaiken kauneuden ja uurastuksen takana.

  VastaaPoista
 16. Ihana juttu teistä ja pihastanne Viherpiha-lehdessä!

  VastaaPoista
 17. Kauniita kuvia! Voiko sormustinkukkakin olla vielä kukassa, vau! Iltalukemiseksi pääsen lukemaan puutarhastanne Viherpiha-lehdessä :). Onnittelut jutusta!

  VastaaPoista
 18. Kyllä sinulla on kaunista, nuo havut ovat upeita! Hopeaputous kuuluu minunkin lemppareihin, niin kaunis ja helppo yhdistää muihin kasveihin, pallotuija on napakymppi istutuksessasi.

  VastaaPoista
 19. Kiitos anski. Hopeaputous sopii tosiaan kasviin kuin kasviin värinsä puolesta. Kiva kun kävit .

  VastaaPoista