Translate

maanantai 16. joulukuuta 2013

Luukku 16

Puutarhakalenterista löytyy tällä kertaa Makedonian mänty Pinus peuce. Se on varsinkin alkuun aika hidaskasvuinen. Runko on sileä ja kauniin harmaa ja kävyt ovat isot ja pitkulaiset. Neulaset ovat myös pitkät noin 7 senttiset. Makedonianmänty pitää aurinkoisesta ja valoisasta kasvupaikasta kuten männyt yleensä. Kasvualustan tulisi olla hyvin vettä läpäisevä. Se menestyy tuoreessa maaperässä, mutta sietää myös kuivaa kasvupaikkaa. Menestymisvyöhyke on I-IV (V)


Meidän makedonianmäntymme on lähtöisin Pohjanmaalta, josta sen toivat vanhempani minulle lahjaksi sen ollessa vielä hyvin pieni, alle puolimetrinen alku.  Puu on siementaimi, joka oli kylväytynyt ja kasvanut (ilmeisesti linnun kuljettamana) alkuun vanhempieni pihapiirissä, josta he sitten toivat sen meille tullessaan vierailulle. Puu on minulle erittäin tärkeä ja siihen liittyy lämpimiä muistoja. Istutimme sen yhdessä vanhempieni kanssa kuvassa näkyvälle paikalle. Tapani mukaan typistin alkuun sen vuosikasvaimia kesäkuun puolivälissä, jotta sain sen tuuheaksi. Nykyisin leikkaan mäntyä enää harvemmin, sillä sen pituus on jo sitä luokkaa, etten enään ylety sitä kunnolla parturoimaan.

7 kommenttia:

 1. Voi miten kaunista. En jaksa olla ihmettelemättä, miten osaat aina kaikki laittaa oikeaan paikkaan. Ihanaa katsella noita tähän pimeään ja synkkään aikaan :)

  VastaaPoista
 2. Kaunis! Ihana että makedonianmännyllä on tarina ja se on vielä siementaimi, kasvista tulee varmasti aina rakkaampi.

  VastaaPoista
 3. Taas uusi tuttavuus. Tuo on tosi upean näköinen.

  VastaaPoista
 4. Yhdessä istutetut tai lahjaksi saadut puut ovat arvokkaita.
  Pitääpä tutustua lisää tuohon mäntyyn jos se meilläkin kasvais =)

  VastaaPoista