Translate

torstai 8. toukokuuta 2014

Hankintoja


Pyrin ostamaan joka vuosi lisää havuja pihallemme. Nyt olenkin havuostojeni suhteen aika aikaisessa. Pari viikoa sitten Hong Kongissa käydessäni oli siellä myynnissä suht´ edullisia rungollisia timanttituijia (Thuja Smaragd) ja niitä ostin kaksi kappaletta. Allaolevassa kuvassa (edessä)  toinen niistä. Parille Danica pallotuijalle löytyy pihasta myös aina paikkoja. Lisäksi ostin vielä kääpiöserbiankuusen, jolle paikka on jo suunnitelmissa valmiina.
 Kääpiöserbiankuusi Picea omorika ' Karel' ja kääpiökataja odottavat istutusta.Paikallisesta Agri Marketista ostin ihastuttavan Palibin pikkusyreenin Syringa meyerin. Se on vartettu noin 80 senttiselle rungolle ja se muodostaa pallomaisen liilanpunakukkaisen pyöreähkön latvuksen.


Ostin myös samaisesta paikasta suklaakirsikka pensaan Prunus cerasus 'Chokoladnajan'. Se on  kestävä ja matalakasvuinen, eli pensastava. Kasvutapa pyöreähkö ja korkeutta sille tulee n. 1,5-2 m. Se on Venäläinen pensaskirsikkalajike, jolla on suklaanruskeat, hieman mantelilta maistuvat marjat, jotka kypsyvät elokuussa. Suklaakirsikka on itsepölyttyvä. Kasvupaikka sillä tulisi olla aurinkoinen ja lämmin sekä maan ravinteikas ja kalkittu. Valkokukkainen kukinta keväällä on erittäin runsas. Kasvuvyöhyke on I-III(IV). Pensas joutuu vielä viettämään aikaa sisätiloissa (autotallissa), sillä en ole vielä kylmien säiden johdosta tohtinut istuttaa sitä ulos.


Ruusu Mirato Royal on myös odottamassa suotuisampia istutussäitä. Ruusu kuuluu Tan Top ruusuihin. Se tarkoittaa sitä, että juurakon ympärillä on istutusverkko, joka takaa että juuripaakku pysyy koossa ja ettei kasvu pääse häiriintymään istutusvaiheessa. Royal ruusut ovat korkealuokkaisia  ruusuja. Aitoja ja valmiiksi istutusleikattuja. Ne on myös vahattu, jotta silmut eivät kuivuisi.
Kärhöihin hurahtaneena ostin myös tämän punaistakin punaisemman loistokärhöihin kuuluvan Westerplatten. Kukan halkaisijaksi luvataan jopa 15 cm. ja kasvukorkeudeksi noin kahta metriä.

33 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tuolta suklaakirsikalta odotan todella paljon.

   Poista
 2. Itsekkin olen alkanut kääntyä havujen suuntaan, vaikka aluksi tuntui, etten niitä tontille kovin paljon halua. Ovat kuitenkin talvella mukavia. Suklaakirsikka kuulostaa mielenkiintoiselta tuttavuudelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havut sopivat mielestäni hyvin yhteen perennojen, sipulikukkien, kuin myös kesäkukkien kanssa. Valikoimakin on hurjasti kasvanut viime vuosien aikana.

   Poista
 3. Ihania hankintoja, tuo rungollinen syreeni kiehtoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän siitä kovasti. Ainut haittapuoli on se, että se ei ole omajuurinen.

   Poista
 4. Ihania hankintoja! Pikkusyreeni on itsellänikin sunnitelmissa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa minustakin ihan kivalta hankinnalta.
   Samoin sinulle hyvää ja toivottavasti myös aurinkoista viikonloppua.

   Poista
 5. Hyviä hankintoja, kelpaisivat mullekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan nyt miten menestyvät pihallani.

   Poista
 6. Ostin tuollaisen samanlaisen suklaakirsikan pari-kolme vuotta sitten. Vielä se ei ole kukkinut kertaakaan, mutta eilen huomasin siinä muutamia nuppuja. Se oli iloinen yllätys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että minäkin laillasi onnistun kasvatuksessa. Pihamme avoimmuus ja tuulisuus on hieman ongelmallista ja suojaisaa ja lämmintä kasvupaikkaa vaativat kasvit eivät välttämättä menesty pihallamme toivotulla tavalla.

   Poista
 7. Oi miten hienoja hankintoja olet tehnyt. Suklaakirsikka kiinostaa minuakin :)

  VastaaPoista
 8. Ihanat.Ja nyt aurinkoa ja lämpöä vaan=)Malttamattomina aina talven jälkeen.Ja varsinkin nyt tänä keväänä,kun ollaan saatu hyvissä ajoin nauttia lämmöstä ja auringosta.No,ootellaan.
  Onpa iso kukkanen tulossa kärhöön=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Niin nyt täytyy vain odotella, sillä ilmoillehan emme voi mitään.

   Poista
 9. Kivat ostokset!
  Itsekin ostin tänä keväänä pari ´Karelia`, jotka vielä tosin joutuvat odottamaan havualueen kunnostustusta (kuten se kääpiöpalsamipihta, kääpiökoreanpihta ja kääpiömustakuusikin...)
  Suklaakirsikoitakin meillä on pihalla, tänä keväänä näyttävät olevan täynnä pulleita kukkanuppuja, kunpa ilmat vielä lämpenisivät, että olisi pölyttäjiä liikkeellä kukinta-aikaan.
  Palibin-syreenikin minulla on ollut jo monta vuotta yhdessä perennapenkissä. On viihtynyt ja kasvanut oikein hyvin, vaikka sen runko onkin kissojen lemppari kynnenteroituspaikkana. Köytän siihen aina uusia rungonsuojia ja kissat yrittävät epätoivon vimmalla niitä irti!
  Mukavaa viikonloppua ja äitienpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kokemuksiasi suklaakirsikasta ja pikkusyreenistä kuin myös tuosta Kareliasta.
   Kiitos sitä samaa sinulle.

   Poista
 10. Hei,löysin blogisi etsiessäni taimihakusanalla. Olet melkoinen multasormi, ihania kukkia sinulla aina!
  Mukavaa kasvatuskautta ja kesäodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tervetuloa toistekkin piipahtamaan blogiini.
   Hyvää kesän odotusta ja viikonloppua myös sinulle.

   Poista
 11. Upeita ostoksia. Huikean iso kärhön kukka odotettavissa☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistokärhöillä tosiaan kukassa kokoa riittää. Tosin viinilärhöt ovat usein runsaskukkaisempia, kuin lajitoverinsa.
   Hyvää ja rentouttavaa viikonloppua.

   Poista
 12. Mahtavaa kukintaa tiedossa kärhölläsi! Upeat ostokset olet tehnyt! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan nyt saanko kärhöni menestymään ja kukkimaan?
   Kivaa ja rentouttavaa viikonloppua myös sinulle Maarit.

   Poista
 13. Oih, mitä ihanuuksia! Tänä vuonna minäkin aion hankkia havuja. Näin olen vakaasti päättänyt. Kärhöjäkin olen jo ostanut kaksi. Kaikki tulee uudelle istutusalueelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että kärhöt ja havut tulevat kaunistamaan myös sinun puutarhaasi. Uskon, että et tule pettymään hankinnoissasi.
   Hyvää äitienpäivän jatkoa.

   Poista
 14. Havut ovat niin ihania, kun niistä on iloa koko vuoden.
  Mä hankin kans viime kesänä ton Picea omorika ´Karelin`. Se on ihanan pieni kun `Nanasta` kasvaa aika suuri. Karel talvehti tosi hyvin vaikka lunta ei ollut enkä suojannut sitä keväällä.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, havuista pihallani en luopuisi minäkään mistään hinnasta. Ne luovat vihreän kehyksen kaikille muille pihan kasveille ja ovat juuri kuten sanoit, kauniita niin kesällä ,kuin talvellakin. Kiva kuulla positiiviset kokemukset Kareliasta.
   Hyvää viikonloppua myös sinulle.

   Poista
 15. Blogissani on sinulle haaste! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Katsotaan josko ehdin vastaamaan.?

   Poista
 16. Sinähän olet ostanut jo monenlaista ihanuutta puutarhaasi. Mullakin ostoslistalla pikkusyreeni ja havuja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisia havuja onkin tänä päivänä jo kivasti saatavilla ja enään ei tarvitse tyytyä pelkkiin vuorimäntyihin. Pikkusyreeni vaikuttaa minustakin lupaavalta kasvatettavalta.

   Poista
 17. Kiinostavia kasveja olet hankkinut! Suklaakirsikka mantelinmakuisine marjoineen kuulostaa ihanalta!

  VastaaPoista