Translate

lauantai 17. tammikuuta 2015

Asiaa maanpeitekasveista.

Ajattelinpa laittaa muutaman sanasen maanpeitekasveista. Niin, miksi kannattaa suosia maanpeitekasveja? Ensinnäkin ne suojaavat kasvualustaa liialliselta kuivumiselta ja auringonpaahteelta.  Rinteissä ne taas sitovat maanpintaa, estäen näin kasvualustan valumista paikaltaan. Kitkeminen myös vähenee oleellisesti, kun siemenrikat häviävät taistelun valosta. Juuririkkakasveille maanpeitekasvit tosin eivät pärjää, joten ne kannattaa perata mahdollisimman tarkkaan pois kasvualustasta ennen istutusta. Hyvä asia on myös se, että lähes paikkaan kuin paikkaan löytyy siihen sopiva maanpeitekasvi tai maanpeiteperenna. Siellä missä esim. nurmikko ei suostu kasvamaan saattaa sopiva maanpeitekasvi viihtyä mainiosti. Maanpeitekasvit ovat lisäksi mielestäni erittäin kauniita kukkiessaan ja niistä osassa mehiläiset ja kimalaiset vierailevat mielellään ja sehän taas on todella HYVÄ asia.Sammalleimun eri lajikkeet peittävät kasvualustan tosi tehokkaasti ja pitävät aurinkoisesta kasvupaikasta. Liian paahteisella paikalla kukinta on nopeammin ohi.


 

 

Sammalleimu Marianne.


Mehiläiset rakastavat maksaruohoja ja minä mehiläisiä.


Kamtsatkanmaksaruoho (Sedum kamtschaticum)
   Suloinen ketoneilikka ja matala verikurjenpolvi.


Keltamaksaruoho (Sedum acre)


Kaukasianmaksaruohon ( Sedum spurium) väri on ihana.
 

Tässä kuva runsaasti joka paikkaan ympäristöönsä siementävästä hopeatäpläpeippistä Lamium maculatum -rosenplister. Jouduin poistamaan sen kasvupaikaltaan.


Tarharistikki (Aubrieta x cultorum) on ollut ihmeen kestävä pihallamme ja se on kukkiessaan todella kaunis ja pidän myös sen väristä, jota kuva hieman vääristää.


Pihastamme tuskin löytyy yhtään ihanammin tuoksuvaa kasvia, kuin tämä tuoksuorvokki (Viola odorata) se leviää kylväytymällä runsaasti kasvupaikalleen ja on hyvin matala 5- 10 cm. Sen lehdet ovat vihreät ja kiiltävät. Todella ihana maanpeitekasvi, joka minulla kasvaa suojaamassa jalokärhon juuristoaluetta.
Tässä tavallinen pienikukkainen ristikki muistaakseni (Aubrieta deltoidea)


Patjarikko ei jostain syystä oikein viihdy puutarhassamme, vaikka olen yrittänyt muodostaa sille mieluisan kasvupaikan. Tässä se on suojaavan ja lämpöä antavan kiven kupeessa läpäisevässä kasvualustassa ja kohopenkissä.
 

Siperianmaksaruoho (Sedum aizoon)


Ketoneilikka (Dianthus deltoides)


Tässä vielä pari kuvaa ristikistä.
 Suikerovihma (Cytisus decumbens) on todellinen väripilkku ja sitä katsellessa tulee hyvälle tuulelle.


Hopeahärkki (Cerastium tomentosum)


Vasemmalla alppiruusun alla suikeroalpia (Lysimachia nummularia) ja oikealla yläkulmassa pikkutalvio (Vinca minor ) Molemmat hyviä maanpeittokasveja.
Ajuruoho (Thymys )


Maksaruohoa vuorimännyn juurella.


 Kivikkokilkka (Cymbalaria pallida) vasemmalla on todella kova leviämään ja se sopiikin vain paikkaan, jossa se saa sen vapaasti tehdä. Katkeramaksaruoho (Sedum sexangulare) oikealla kestää myös jonkin verran tallausta.
  

 Sinikukkainen rönsyleimu (Phlox stolonifera)


Valkoista rönsyleimua kurkistaa myös sieltä täältä penkistä.


 Tässä taas sama kasvi punakukkaisena.


Yleiskuvaa maanpeittäjistä pihallamme.


71 kommenttia:

 1. Aivan upeita nuo kaikki maanpeittäjäsi. Mutta erityisesti tuo rönsyleimusi upeus saa mut haukkomaan henkeä. Olen ennenkin ihaillut sitä kuvistasi, odotan edelleen että omani olisi joskus noin valtava ja upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rönsyleimu onkin tosi kiitollinen kasvatettava ja se on viihtynyt kasvupaikoillaan heti alusta asti. Puutarhassasi se näyttää varmaan tosi kauniilta.

   Poista
 2. Aivan hurmaavat maanpeittäjät! Juuri tuollaisina isoina alueina ne vasta pääsevät oikeuksiinsa.
  Sykähdyttävän kaunista!
  Tässä talven aikana pitäisi tehdä suunnitelma meidän sisääntulon kohdalle. Jotain maanpeitekasvia siihenkin pitäisi saada. Olen ajatellut kohottaa aluetta pienellä reunamuurilla ja laittaa juurimaton mullan alle, koska alue tulee koivujen juurelle. Jotain pienijuurista ja varjossa viihtyvää pitäisi siis keksiä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuohon sisääntuloonne koivujen alle sopisi ehkä joku näistä. Ensimmäiseksi tuli mieleen peittokurjenpolvi. Se sietää kuivuutta ja varjoa. Rönsyansikka, maahumala, varjoyrtti ja pikkutalvio voivat soveltua myös. Pikkutalvio on alkuun hidaskasvuinen.

   Poista
  2. Tosiaan, peittokurjenpolvi voisi olla oikein sopiva, valkoisena. Varjoyrtti on myös tosi kaunis ja talvellakin vihreä. Rönsyansikalla on kauniit lehdet, mutta en tykkää keltaisista kukista.....
   Ehkä täytän sen alueen peittokurjenpolvella!

   Poista
  3. Peittokurjenpolvi valkoisena, myös luo vaikutelman valoisuudesta.

   Poista
 3. Ihana tuo alin kuva, siinä silmä lepää ! :) Tuoksuorvokki pitäisi vissiin laittaa hankintalistalle, vaikuttaa hienolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuoksuorvokkia voin lämpimästi suositella.

   Poista
 4. Kasvit puutarhassasi ovat todella hyvinvoivan näköisiä ja runsaita. Ihan henki salpautuu näkymiä katsellessa.

  VastaaPoista
 5. Sinulla on paljon erilaisia maanpeittokasveja. Kauniisti kukkivat myös. Itselläni sammalleimun sekaan on ryöstäytynyt heinää ja sekös ärsyttää. Selkävaivaisena en saa sitä ruohottua ja alue näyttää surkealle :(
  Maksaruohot on hyviä ja kestäviä, olen laittanut mm. kärhön juurelle suojaksi auringolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinä onkin hanakka hivuttautumaan sammalleimun sekaan. Itsekkin olen saanut olla tarkkana sen suhteen. Kivireunus ja muurikivipenkki ovat onneksi olleet suurin apuni heinää vastaan. Kiitos kommentista.

   Poista
 6. Ihan valtavasti kaikenlaisia manpeittäjiä sinulla ja niin elinvoimaisen näköisiä! Ajuruoho on yksi suurimmista suosikeistani omassakin puutarhassa ja ketoneilikasta tuli viime kesänä toinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin nähneeni upeita kuvia ( jossakin postauksessasi) puutarhasi ajuruohoista. Niitä minäkin aion hankkia lisää, jo mehiläisiä silmälläpitäen.

   Poista
 7. Kauniita on maanpeitekasvit runsaskukkaisi hyvin näyttäviä. Kiitos että laitat tänne näytille
  tästä saa hyviä idoita ja opetusta tykkäsin kovasti tuoksuorvokista, rönsyleimua minulla on punasena
  nyt kyllä hankin sinistä näyttää kauniilta Kyllä sinulla on mahvavan kaunis puutarha :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma. Rönsyleimua on myös valkoisena ja se on pettämätön pari siniliilan leimun kanssa. Tuoksuorvokista ei tosiaan voi olla pitämättä ja sen tuoksu on todella ihana.

   Poista
 8. Tuhat kertaa kaunista.. suorastaan huikean upeaa, sinulla on kukkaparatiisi:)

  VastaaPoista
 9. No nyt kyllä on vihdoin ja viimein uskottava, että maanpeitekasvien kasvattaminen kannattaa! Kiitos hienosta postauksesta. Keväällä on tartuttava asiaan täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Maanpeitekasvit kyllä kauneutensa lisäksi auttavat meitä puutarhureita. Kasteluakin voi vähentää ja ainakin isolla pihalla tästä johtuen euroja säästyy.

   Poista
 10. Upeita kuvia,kyllä tuollainen kukkiva maanpeite on kaunis.Mitähän kannatas istuttaa havujen seuraan, onko ideoita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Havujen alle aurinkoon sopii hyvin tuo rönsyleimu, joka pitää happamasta maasta, kuten suuri osa havuistakin. Kevätkaihonkukka (Ompalodes verna) sopii myös hyvin, jollei paikka ole kovin paahteinen, sillä se viihtyy parhaimmin puolivarjossa. Suikeroalpi, rönsyansikka ja maahumala ovat myös mahdollisia, mutta ovat melko agressiivisia leviäjiä mikä täytyy ehdottomasti ottaa huomioon.
   Puolivarjoon mainio maanpeittäjä on kaunis pikkutalvio, joka kukki pienehköin sinisin- tai siniliiloin kukin ja sopii upeasti havujen alustoille kiiltävine lehtineen. Ainoa haitta on, että se on alkuun hidäskasvuinen, mutta juurruttuaan ja vauhtiin päästyään peittää kyllä tiiviisti kasvualustansa. Tarhavarjohiippa Epimedium x rubrum sopii myös happamalle kasvualustalle ja puolivarjoon.

   Poista
 11. Kauniita maapeitekasveja, ihana postaus kiitos. ♥

  VastaaPoista
 12. Voi tuota sinun paratiisiasi! Aivan upeaa, kun peittokukat ovat noin isolla alueella.
  Meiltä löytyy sammalleimua vaaleanpunaisena, maksaruohoa punaisena, ajuruohoa ja suikeroalpia. Lisäksi maahumalaa ja rönsyakankaalia. Ne ovat kovia leviämään, mutta vielä ainakin pysyvät aisoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sinullahan on myös kattava määrä maanpeittokasveja. Juuri tuo niiden kova leviämishalu ja agressiivisuus voi kasvattajille olla melkoinen haitta.

   Poista
 13. Olipas hyvää asiaa maanpeitekasveista. Ja kauniita kuvia lisäksi. Sinulla on kivannäköinen blogi. Olen itse uusi blogimaailmassa ja on kiva katsella muiden blogeja. Olen juuri julkaissut oman blogini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Lämpimästi tervetuloa tänne bloggareiden joukkoon. Tulen käymään vastavierailulla blogissasi.

   Poista
 14. Onpa kauniita maanpeittokukkia. Itse sain tuttavalta viime keväänä ristikkiä ja patjarikkoa, toivottavasti nousevat keväällä. Miten nuo kärhöt, upeita nekin, leikataanko ne alas joka vuosi? Mukavaa sunnuntaita ja kiitos kauniista kuvista. Tv Marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anonyymi. Kärhöjen alasleikkausta olen tehnyt, sekä keväällä, että syksyllä. Jos leikkaan syksyllä jätän versot noin 30cm mittaisiksi, jotta lumi paremmin kerääntyy juurenniskan suojaksi. Joskus olen jättänyt kärhöt kokonaan leikkaamatta syksyllä ja leikannut ne vasta keväällä.

   Hyvää sunnuntain jatkoa myös sinulle.

   Poista
 15. Mahtavat kuvat maanpeitekasveista, ole upeasti hyödyntänyt niitä mielenkiintoisissa kohteissa. Keväällä on niin hienoja nuo sammalleimut ja kaikki pinet rikkokasvit. Minun pitäis laittaa oikeastaan talon päädyn varjopaikkaan maanpeittokasveja, kun siellä nurmikaan ei menesty, ainoastaan sammal, kiitos ideasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anski. Isoina ja miksei pienempinäkin alueina maanpeittokasvit ovat kyllä kauniita ja valikoimaa myös löytyy kiitettävästi.

   Poista
 16. Upeita kukkijoita.Kerrassaan mahtavia.Itselläni on sammalleimua kokonainen rinne ja on upea näky kun kukkii ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vain kuvitella miten upea on sammalleimurinteesi keväällä. Kiitos vierailusta.

   Poista
 17. Mahdottoman kaunista sulla, nuo maanpeittokasvit ovat kuin suuria merialueita! Ihan huikeeta! Tuo tuoksuorvokki oli mulle uusi tuttavuus, nimen olen kuullut mutta en yhdistänyt ulkonäköön. Pääsi hankintalistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko. Et taatusti tule pettymään tuon tuoksuorvokin suhteen. Etenkin sen ihanan siniset kukat ja tuoksu on vertaansa vailla. Se leviää, sekä itse ympäristöönsä siementämällä, kuin myös rönsyillään.

   Poista
 18. Aivan vetää sanattomaksi tuo kukkameri! Upeat istutukset todellakin! Ihanaa, että jaat nämä kuvat kanssamme Kruunu Vuokko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit. Teinkin tämän postauksen sitä silmällä pitäen, että parhaiten kuvat kertovat maanpeitekasvien erinomaisuudesta.

   Poista
 19. Ihana postaus, tästä on todella hyötyä jokaiselle, joka miettii maanpeitekasveja pihaansa. Kuvistasi tulee aina käsitys, että puutarhasi on todella hyvinvoiva ja rehevä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä. Olen iloinen, jos tästä oli apua ja kuten tuolla aiemmin komentoin, halusin kuvin kertoa miten kauniita ja moneen paikkaan soveltuvia maanpeittokasvit ovat.

   Poista
 20. Täyteläistä! Tuli mieleen kun viimeistä kuvaa katsoin. Kiitti muuten postauksesta, sain siitä hyvän vinkin. :) Taijampa alkaa minäkin suosimaan enempi maan peite kasveja, muutama jo löytyy. Näitä varmaan mielummin nykkii kun alkavat liikaa rönsyilemään kuin rikkaruohoja, tai sitten niitä ei raskis, antaisi kasvaa valtoimenaan. Tai juurikin se ettei ihan heti tarttekaan nykkiä kuten rikkaruohot pitäisi. Kiitti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kyllä välillä joutunut kurittamaan liikaa rehottavia yksilöitä, mutta eivä ne ole siitä onneksi pahastuneet. Kiitos kommentistasi.

   Poista
 21. Oijoi, huikean kaunista , kuin paratiisissa ♪
  Hyvää alkavaa viikkoa Sinulle ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mate. Aurinkoista tulevaa viikkoa myös sinulle.

   Poista
 22. Ihanni maanpeitekasveja.
  Kiitoi ihansta kukkaloisto postauksesta.
  Pirtsakkaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 23. Kiitos Sylvi. Hyvää alkanutta viikkoa myös sinulle.

  VastaaPoista
 24. Olipa erittäin hyvä postaus! Meillä kun on koko pihan laitto tulossa ensi kevään projektiksi. Siihen juuri maanpeitekasveja yksi päivä mietin, niille on meillä tarvetta:)

  VastaaPoista
 25. Tämä oli mielenkiintoinen postaus! Voisikohan joku maanpeitekasvi sopia ison kiven päälle, jos laittaisi vähän multaa? Sinä ao.postaukseeni aikanaan vastasitkin, mutta onko jotain muuta kuin keltaista maanpeitekasvia, joka siihen sopisi? Millaista multaa pitää laittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiven päällys on siitä ongelmallinen, että itse kiven päälle sopivia kasveja on valitettavasti hyvin vähän. Kasvin täytyy olla hyvin ohueen multaan soveltuva ja toisaalta sen on kyettävä sitomaan multa paikalleen melko nopeasti, ettei se valu sateiden sattuessa pois. Mehikasvit ja matalat maksaruohot ovat minun tietämäni mukaan lähes ainoita, jollei kivessä sitten ole kunnon painaumaa, johon vesi ei kuitenkaan jää seisomaan. Mehitähdet saattavat tulla kysymykseen ja ne mielestäni sopisivat hyvin pihasi henkeen. Ne sietävät paahdetta ja tarvitsevat hyvin vähän multaa juurilleen. Esim. kattomehitähdet ovat upeita ja niistä löytyy valikoimaa väreissä. Varteenotettava ehdotelma on myös tämä. Istuta kiven kupeeseen jokin pienikukkainen kärhö esim. alppi, siperian, viini tai kruunukärhö. Aseta kiven ympärille tällöin lankaverkko. Lankaverkko siksi, että se asettuu kauniimmin kiven pinnalle ja on huomaamattomampi, kuin rautaverkko. Näistä edellämainituista kärhöistä löydät varmasti myös sopivan värisen kukkijan pihaasi. Jalokärhökin käy, mutta silloin kasvualustaa pitää olla reilusti. Autan mielelläni, jos sinulla on asian tiimoilta vielä jotain kysyttävää.

   Poista
 26. Kruunuvuokko, kiitos vastauksesta. Olet ihana! Kopioin vastauksesi ja mietin tältä pohjalta.

  VastaaPoista
 27. Onpa sulla upeat maanpeittokasvit. Niin tiiviitä mättäitä eli todellisia maanpeittoja. Tuohon kun pääsisi.

  VastaaPoista
 28. Kiitos Anne. Maanpeiteperennat ovat helppoja kasvatettavia, kun valitsee kasvin sen vaatiman kasvupaikan mukaan.

  VastaaPoista
 29. KruunuVuokko sinä omistat kyllä super viherpeukalon.. pihasi on kuin ihana kukkiva paratiisi:)

  VastaaPoista
 30. Hei! Minulla on ojan reuna jok on kasvanut ihan villinä rikkaruohoista. Maa on savimaata. Miten ihmeeSä saisin helpoiten siihen istutettua maanpeitekasveja?

  VastaaPoista
 31. Nyt uskon, että ainut järkevä keino ojanreunan putsaamiseen rikkaruohoista, etenkin jos siinä kasvaa hankalia kestorikkaruohoja kuten esim. vuohenputkea ja leskenlehteä, on myrkyttäminen. Saattaa olla, että yksi käsittelykerta ei riitä riippuen täysin siitä millaisia rikkaruohoja ojan varressa kasvaa. Toinen keino, joka saattaa tulla kysymykseen, on ojanvarren peittäminen valoa läpipäästämättömällä pressulla tai mustalla muovilla.Tällöin täytyy ehdottomasti huolehtia siitä, että valoa ei mistään kohden pääse pressun alle. Peitteen pitää olla paikallaan vähintään yhden kasvukauden ajan, mieluummin vielä pidempään. Kun rikkaruohot eivät saa valoa eivätkä pääse yhteyttämään ne pikkuhiljaa nääntyvät ja kuolevat. Maassa olevia mahdollisia rikkaruohojen siemeniä ei tämäkään konsti tuhoa, sillä osa siemenistä säilyy hyvin pitkään itämiskykyisinä. Jatkossa siis todennäköisesti joutuu kitkemään siementaimet pois heti niiden ilmaantuessa. Jos ojanreuna taas on jyrkkä, itse en lähtisi sitä lainkaan kasvittamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 32. Vielä lisäyksenä äskeiseen vastaukseen se seikka, että ilman maanparannusta harva kasvi menestyy savimaassa.

  VastaaPoista
 33. Kauniita kukkia sinulla pihassasi! Meillä kasvaa viinirypäleitä kukka-altaassa ja olen ajatellut siihen kaveriksi jotain maanpeittokasvia, osaatko vinkata jotain mikä kukkisi mahdollisimman pitkään? Mielellään tietenkin koko kesän :D Paikka on tosi paahteinen, aurinko paistaa siihen puolelta päivin aina iltaan asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Viiniköynnöksethän vaativat tietämäni mukaan happaman kasvualustan. Kerrot kasvupaikan olevan myös hyvin paahteisen, joten mieleeni ei tule kovin montaa paikalle sopivaa maanpeitekasvia. Kurjenkelloista kuitenkin löytyy lähes paikkaan, kuin paikkaan sopivia ja monenlaiseen kasvualustaan sopeutuvia lajeja. ( Hieman korkeammista matalampiin.) Kurjenkellot kukkivat lähes koko kesän, joten sekin toivomasi kriteeri täyttyisi tältä osin.

   Poista
  2. Siis piti sanoa kurjenpolvet ei kurjenkellot, miksi ne vahingossa nimesin.

   Poista
 34. Aivan mahtavan näköinen piha!
  Meillä ei harmikseni omaa pihaa näin kerrostaloasujina ole, mutta isolla terassilla on kiinteä ja todella iso kukkalaatikko. Koko on noin 4x1 metriä ja yritän kuumeisesti miettiä mitä laittaisin laatikkoon.
  Viherpeukaloni on keskellä kämmentä, ja haluaisinkin laatikkoon jotain erittäin helppohoitoista kasvia. Paikka on erittäin aurinkoinen, jopa paahteinen, ja tiedän jo nyt että kastelua en varmasti muista tehdä kovinkaan usein. Itse haluaisin laittaa laatikkoon maanpeitekasvin/kasveja jotka kukkisivat koko kesän (onko sellaista olemassakaan?) eivätkä kasvaisi juurikaan korkeutta (max 20cm). Kasvi saisi myös valua laatikon reunojen yli sillä se näyttäisi varmasti kauniilta. Olisi myös hyvä jos kasvi kestäisi hyvin talven pakkaset.
  Tulisiko sinulle mieleen jotain maanpeitekasvia joka täyttäisi kriteerini ja olisi kokemattomalle "puutarhan"hoitajalle helppo? Googlaillessa vastaan on tullut Vuoriarho sekä Kivikkosuopayrtti, mitä mieltä näistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sanot parvekkeesi olevan hyvin paahteinen, joten se kyllä asettaa omat haasteensa. Vuoriarhon kukinta kestää kesästä syksyyn ja kivikkosuopayrtin kesä- ja heinäkuun. Itselläni ei ole tietoa miten kyseiset kasvit menestyvät parvekkeella, saati talvehtivat siellä. Oletko ajatellut vaihtoehdoksi paahteisen paikan kesäkukkia esim.sääkukat, neilikat tai heliotroopit saattaisivat tulla kysymykseen. Kaikki kasvit tarvitsevat kuitenkin runsasta ja jokapäiväistä kastelua aurinkoisella ja paahteisella parvekkeella ja ne on lisäksi syytä suojata liialliselta paahteelta.

   Poista
 35. Onko maanpeitekasvien siistiminen keväisin työläst vai saako se alkaa kasvamaan ilman muuta.?

  VastaaPoista
 36. Ei ole työlästä, jos paikka on perustamisvaiheessa rikkaruohoton ja sopiva kulloisellekkin maanpeitekasville, niin melko vähällä vaivalla pääsee hoidon suhteen.

  VastaaPoista