Translate

torstai 5. helmikuuta 2015

Polut ja käytävät puutarhassa.

Pidän poluista puutarhassa. Valitettavasti niitä vain ei löydy meidän puutarhastamme, jollei takapihan polkua oteta huomioon. Käytäväpolkuja sitä vastoin löytyy muutama ja niistäkin osa leveydeltään juuri ja juuri kottarin kanssa kuljettavia. Minulla on siis jatkossa tehtävänä luoda oikeita polkuja puutarhaamme, mutta milloin saan ne aikaiseksi onkin sitten jo ihan eri juttu. Olen nähnyt eri puutarhablogeissa vieraillessani aivan ihastuttavia ja todella hyvin ympäristöönsä ja puutarhaan ilmeeseen sulautuvia polkuja. Varsinkin metsäpuutarhapolut ovat saaneet minut huokailemaan ihastuksesta luonnollisuutensa ja onnistuneiden kasvivalintojen johdosta. Ne näyttävät siltä, kuin olisivat aina luontaisesti olleet paikallaan.


 Tässä pieni laattapolku kulkee muurikivipenkissä.

Tältä käytävältä on helppo hoitaa kahden puolen käytävää olevia kukka- ja havukasveja. Myös kottareilla pääsee tarvittaessa liikkumaan kätevästi.


 Sama käytävä toisesta suunnasta katsottuna.


Kasvun ollessa parhaimmillaan kasvit peittävät osin käytävää ja se näyttää huomattavasti kutsuvammalta.


Pieni huoltokäytävä altaalle.


   Tässä käytävä altaan toisella puolella.


45 kommenttia:

 1. Upeeta! Polut tuovat tainomaista tunnelmaa puutarhaan ja on mukavaa kävellä ja ihastella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polut ja käytävät kyllä helpottavat myös suuresti huoltotyötä. Kiitos kommentista.

   Poista
 2. Upeita! Tuollaisia kun saisi omaan pihaan tehdyksi. Mua odottaa ensi kesänä valtava kukkapenkin reunustusurakka kun nurmikko valtaa kukkapenkin. Pitäisi keksiä jotain että selviäisi mahdollisimman vähällä kaivuutyöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikkoon rajoittuva kukkapenkki onkin haasteellinen, jollei raja-alueella ole jonkinlaista estettä nurmikon leviämiselle. Meillä muurikivipenkit toimivat tässä suhteessa mainiosti, mutta muitakin hyviä rajaajia kyllä kunkin mieltymyksen mukaan löytyy.

   Poista
 3. Kauniita kuvia jälleen! Ei meiltäkään löydy polkuja takapihaa lukuunottamatta. Niitä onkin kivaa suunnitella ja toteuttaa, mulla on saaren polkuprojekti kesken. Kiva tuo allas. Mullahan on joki pihalla ja sen ranta on vielä ihan luonnontilassa. Joskus istutin sinne kulleroa ja vuorenkilpeä ja tulva vei ne mennessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joki, miten ihanaa. Olisipa meilläkin edes jokin pieni vesipaikka, josta saisi nostettua pumpulla kasteluveden pihalle. Jokiranta antaa muutenkin upeat mahdollisuudet vaikka mihin.

   Kiitos kommentista ja hyvää viikonloppua sinne Pohjanmaalle.

   Poista
 4. Mukavia kuvia. Hieno tuo punaisten, vaaleanpunaisten ja harmaan väriyhdistelmä. Tein toissakesänä polun kukkapenkin halki ja nyt haaveilen sen taakse tulevasta nurmipolusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostaa. Nurmipolku on ihana kulkea.

   Poista
 5. Ihastuttavat polut sinulla Kyllä tänne on kivaa tulla ihailemaan puutarhaa :)

  VastaaPoista
 6. Kauniit polut ja kasvit ja kukat polun molemmin puolin. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi.

   Rauhaisaa ja rentouttavaa viikonloppua.

   Poista
 7. Sinulla on kauniit ja selkeät polut. Itsekin haaveilen jostain poluista, mutta itse en osaisi varmasti tehdä noin siistejä polkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polkujen pohjatyöt ovat hieman työteliäitä, mutta kun ne saa tehdyksi hyvin loppu onkin jo helpompaa.

   Hyvää viikonloppua.

   Poista
 8. ♥Onpa upea puutarha...taisin sanoa jo aimmenkin :)

  VastaaPoista
 9. Kauniita ja niin siistiä nuo sinun käytäväpolkusikin!
  Mäkin tykkään poluista ja siitä kun kaikki ei näy kerralla ja tekee mieli kurkata nurkan taakse.
  Nyt lumisena aikana on kiva myös kolailla polkuja sinne ja tänne ja vähän suunnitella samalla uusia polkujen paikkoja kesäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuo yllätyksellisyys pitäisi polun suhteen saada aikaan ja herättää uteliaisuus siitä, mitä näkymättömän polun päästä mahtaakaan löytyä.

   Hyvää ja rentouttavaa viikonloppua Riina.

   Poista
 10. Onhan sinulla vaikka kuinka ihanat käytäväpolut! Ja ihan tavattoman siistit! Ihanan vehreä tuo muurikivipolkusi. Ja tuo toisen polun tunnelma muuttuu kokonaan kesän edetessä!
  Meilläkin on ensi kesänä parin polun projekti edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo polkujen pohjatyöt ovat aina vähän työläitä, mutta kun ne saa tehdyksi loppu onkin jo helppoa. Kiva nähdä polkuprojektisi valmiina.

   Hyvää viikonloppua.

   Poista
 11. Kyllä polut ja käytävät ovat ihania puutarhassa. Olen miettinyt, miten ne saa pysymään vuosikausia siisteinä. Meillä tehtiin kivituhkapolut mökillä lammen ympäri, mutta niiden haravoiminen neulasista oli täysin mahdotonta. Nyt käytävät ovat sammaloituneet ihan kivoiksi, mutta olisin halunnut niiden pysyvän kivituhkapintaisina. Ehkä meillä oli vain liian suurta se raekoko. Miten pidät nuo käytävät noin puhtaina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joudun kyllä joka kesä huoltamaan ja puhdistamaan käytävät, jos aion saada pidettyä ne siisteinä.
   Harmina on ollut viime vuosina keuhkosammal, jota en ole onnistunut täysin selättämään, vaan sen alkuja putkahtaa aina jostakin. Harauksella saa kyllä käytävät pidettyä suht' siisteinä.

   Kiitos kommentista.

   Poista
 12. Onpa henkeäsalpaavan kaunista huoh...todella kauniisti tehdyt kivetykset polkuineen kaikkineen.UPEAA !
  Hyvä sinä ;))

  VastaaPoista
 13. Aivan uskomattoman kauniita polkuja sulla siellä!
  Niin kaunista, kuin satumaassa!

  VastaaPoista
 14. Upeat, siistit polut. Kaunista. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Rentouttavaa ja hyvää viikonloppua myös sinulle.

   Poista
 15. Taas löytyi uusi upea blogi! Mahtavasti kukkivia kärhöjä muuten sulla tossa yhdessä postauksessa ja nimet säntillisesti muistissa. Mulla on kärhöjä jonkin verran myös, mutta osasta ei hajuakaan mitä ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimästi tervetuloa lukijaksi blogiini Kurjenkello. Kiva, että sinäkin olet kiinnostunut kärhöjen kasvatuksesta.

   Poista
 16. Upealta näyttää! Kylläpä olisi kiva osata tehdä sellaisia luontevia, sinne tänne johtavia metsäpuutarhapolkuja ja vielä suunnitella kukkaloistoa siihen ympärille;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi metsäpuutarhapolun varteen soveltuvia, monenlaiseen pohjamaahan eli kasvupohjaan, sekä eri valo-olosuhteisiin soveltuvia kasveja on paljon tarjolla. Varsinkin varjoisen ja siimeksisen paikan polunvarren kasvien erilaiset lehtimuodot ovat onnistuneen lopputuloksen osalta melko oleellinen ja tärkeä asia.

   Poista
 17. Upealta näyttää! Kylläpä olisi kiva osata tehdä sellaisia luontevia, sinne tänne johtavia metsäpuutarhapolkuja ja vielä suunnitella kukkaloistoa siihen ympärille;)

  VastaaPoista
 18. Kauniilta näyttävät käytäväsi.

  VastaaPoista
 19. Laitoin tämän juttusi inspiraatioksi miehelleni. Polut ja kulkureitit pihalla täytyy suunniitella huolella. Sinulla on tosi kaunis piha!

  VastaaPoista
 20. Totta on, että hyvin tehdyt pohjatyöt säästävät jatkossa ylimääräiseltä vaivalta. Mutta niinhän se on monen muunkin asian suhteen.

  Kiitos kommentista.

  VastaaPoista
 21. Kauniita polkuja ja istutusalueita sinulla! Polut korostavat istutusalueita kauniisti ja helpottavat huoltotöitä. Meiltä ei vielä viimeisteltyjä polkuja löydy, haaveissa kyllä vaikka mitä! Pikku hiljaa, niin kuin puutarhan kanssa muutenkin =)

  VastaaPoista
 22. Kiitos Aliina. Juuri noiden huoltotöiden kannalta käytävät tuovat helpotusta puutarhurille.

  VastaaPoista
 23. Mitä polkuja! Nuo allaskuvat saavat minut aina valahtamaan vihreäksi kateudesta. Ovat niin minun mieleeni nämä polkusi!

  VastaaPoista