Translate

torstai 14. toukokuuta 2015

Ihan parasta

Nimittäin kompostimulta. Se on loistavaa maanparannusainetta, joka tuottaa maahan humusta, mikä puolestaan parantaa kasvien ravinteiden ottoa sekä veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Lisäksi se lisää maan ilmavuutta ja pieneliötoimintaa, sekä vähentää maan happamuutta muutamia hyötyjä mainitakseni. Kompostimultaahan levitetään yleensä kasveille näin keväällä, mutta hyvin ja pitkään muhinutta kompostia voi laittaa maahan koska tahansa.Meillä on käytössä sekä Biolanin lämpökompostori, että myös 900 litran puutarhakompostori. Ruotsalaisessa Stiga kompostorissa suoritamme puolestaan jälkikompostoinnin. Avokomposteja on useita, sillä kasvijätettä tulee pihaltamme paljon ja se kompostoidaan naapurista saamamme hevosenlannan kanssa.Täytyy vielä lopuksi sanoa, että kompostoiminen todella kannattaa, jos se vain suinkin on mahdollista. Etenkin savimaalla se on kultaakin kalliimpaa ja onhan kompostointi myös ekologinen ympäristöteko.

20 kommenttia:

 1. Joo, samaa mieltä: kompostimulta on ihan parhainta.

  VastaaPoista
 2. Olen myös kompostoinnin ja kompostimullan suuri ystävä. Huomaa, että kasvit viihtyvät hyvin jos komposti on lisätty kasvualustaan.
  Olen itse vähän hukassa kompostointi kanssa tänä keväänä. Hävitin avokompostorin, osin saunan tieltä mutta myös kotiloiden lisäännyttyä. Täytyy mietiskellä, miten ihmeessä saan kompostoitua suuren kasvijätemäärän järkevästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat asian ratkaistuksi tyydyttävällä tavalla.

   Poista
 3. Ja mua hävettää. Meillä olis hevoosekki omasta takaa, enkä oo saanu aikaaseksi aloottaa kompostoontia. En luata itteheni, että onnistuusin hävittämähä kaikki heinänsiämenet. Meilläku heinä teherähän tosi myähä ja mä näen kaikki siämenet ja kuvittelen ne heti kukkapenkkihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostoinnista löytyy todella paljon hyvää tietoa niin kirjoista, kuin kompostointioppaista. Aloitus on ehkä vaikeinta, mutta kokemus tekee lopulta mestarin.

   Poista
 4. Vaikka meillä on pieni mökkipiha meillä tulee hyvin kompostia ja kaikki mahdollinen kompostoidaan, ei paljon muuta lannoitetta tarvita.

  VastaaPoista
 5. Kyllä kannattaa! Jäteauto vie vähemmän roskia pois eikä itse tarvi kantaa niin paljon multaa kaupasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se. Isolle pihalle kaiken mullan ostaminen tulee aika kalliiksi.

   Poista
 6. Olis ihan kamalaa, jos ei ois kompostia. Jos pitäs laittaa roskien joukkoon biojäte! Täällä ei ole vielä eri keräystä biojätteelle. Toisilla pursuu jäteastiat, meillä ei tule oikein muuta kuin muovijätettä :)
  Mulla on kyllä ihan yksinkertainen pakastimesta tehty kompostori. Siihen kun laittaa haravointijätettä ja joskus haketta sekaan, välillä hämmentelee, hyvin pelittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhasta pakastimesta saakin oivan kompostorin.

   Poista
 7. Nappiotsikko - ihan parasta :)
  Minä kompostoin kaupunkipihassa sekä bio- että puutarhajätteen ja levittelen ylivuotista katteeksi. Aluksi levitin kompostia vain pensaiden alle tai reuna-alueille ja perennoille levitin 'parempaa' pussimultaa. Muutaman vuoden näin toimittuani huomasin, että kompostimulta onkin juuri sitä parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Kompostista hyötyy kasvi, kuin kasvi.

   Poista
 8. Kompostimulta on minustakin kyllä parasta. Kaksi kompostoria meilläkin käytössä. Toinen aktiivikäytössä ja toisessa jälkikompostoituu. Menee vain noin kaksi-kolme pussia ostokuiviketta vuodessa. Halpa hinta hyvällä maanparannukselle sekä ei tule jätemaksuja biojätteestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostointi tosiaan säästää kustannuksissa melkoisesti ja hyvä kompostori toimii ympäri vuoden. Vielä jos sattuu omistamaan hakettimen niin säästöä syntyy lisää, kun seosainekin on omasta takaa.

   Poista
 9. Se on parasta multaa, mitä voi olla!
  Ei kaupasta ostetut ole mitään tähän verraten, kauppamullat menee kuin tuhka tuuleen talven aikana.
  Mutta kompostimulta on ja pysyy hyvänä!

  VastaaPoista
 10. Kasvimaan sato koheni huomattavasti, kun aloitin biojätteen kompostoinnin. Nyt melkein arvalla vedän, että mihin penkkiin tänä vuonna riittää tuota arvoainesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman olen huomannut myös perennojen kohdalla. Ne hyötyvät silminnähden kompostista.

   Poista