Translate

tiistai 12. toukokuuta 2015

Pihalla

Pihallamme ollut pysähtyneisyyden aika alkaa onneksi olla pikkuhiljaa hellittämässä, tosin vielä kovasti lämpöä ja aurinkoa tarvittaisiin. Tarkoitan nimittäin sitä, että kaikki kasvu on ollut pihamaalla, kuin odottavassa pysähtyneisyyden tilassa kolean sään, sateiden ja kylmien tuulien seurauksena. Sade tosin teki todella hyvää luonnolle kaikkinensa, mutta lämpöäkin tarvittaisiin, jotta kasvu lähtisi kunnolla vauhtiin.


Noin viikko sitten oli tilanne tämä. Tulppaani nupuillaan.
Ukkolaukat nousevat kalkitusta maasta.


Tete a tete narsissit, jotka istutin pääsiäisasetelmasta maahan talvehtimaan viime vuonna kukkivat nyt näin somasti.


Tuoksuorvokki aloittaa aina kukinnan ensimmäisten joukossa. Nimensä mukaisesti sen tuoksu on todella ihana. Se leviää melko maltillisesti ja on hyvä maanpeiteenä tiheän kasvunsa ansiosta.


Kevätesikko


Sinililjat norjanangervoaidanteen juurella. Kannattaa istuttaa vain paikkaan missä se saa rauhassa levitä.


Karpaattienkellot kalkkipölyä lehdillään.


Valkovuokkoja takapihan metsänreunassa.


Helmililjat eli helmihyasintit kuinka vaan.Takapihalla (oikein tarkkaan katsoen) ovat mustikat nupuillaan.24 kommenttia:

 1. Meillä tuuli tänään niin että meinasi tukka päästä lähteä:) Komeat kevät kukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tuuli onkin ollut lähes päivittäistä ja ajoittain tosi kovaa. Nyt sitten on luvassa sateita pitkälle eteenpäin. No katsotaan mitä tuleman pitää.

   Poista
 2. Kyllä sateet jo piisaas, mutta huamenna taas ropisoo oikee kunnolla. Ihana tua tuaksuorvokki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, koskahan saadaan kunnon puutarhakelit. Vaikka sade näin keväästä onkin hyväksi, lämpöäkin tarvitaan kasvun vauhdittamiseksi.

   Poista
 3. Onkohan tuota tuoksuorvokkia puutarhoissa myytavänä taimena .Minä etsin siemeniä nimellä tuoksuorvokkia yhdestä ainoasta kaupasta löysin violettiväristä sinistä ei ollut missään kylvin ,mutta miten kävi ei yhtään noussut pinnalle tainta. Kaupoista kyselin tuoksu orvokin taimia siellä sanoittiin
  että kaikki orvokit tuoksuu oli vaan näitä tavalisi orvokin taimia. Kyllä nyt ododetaan lämpöä ja aurinkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että tuoksuorvokkia on aika huonosti saatavissa. Harmi, että kylvösi eivät onnistuneet. Siemenien pitää olla tuoreita, sillä vanhat kuivat siemenet eivät idä. Kokeilehan myös syyskylvöä.
   Aurinkoisia ja lämpimiä ilmoja odotellen.

   Poista
 4. Kauniita ja keväisiä kuvia. Nyt on vaan niin viileää ettei oikein pääse edes pihatöihin. Huomiselle luvassa runsasta sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta ja sateen lisäksi, jopa myrskytuulta luvassa.

   Poista
 5. Kamalaa tuulen tuiverrusta ja sadetta täälläkin, saisi jo lämmetä.Mutta, tää kesä on varmaan aika oikukas ilmojen suhteen.Kauniita kukkia ja lempparini keväällä..valkovuokot.Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkäaikaiset ennusteet lupaaavat melko viileää kesää. Toivotaan, että ne ovat pelkkiä ennusteita. Mukavaa viikonjatkoa myös sinulle.

   Poista
 6. Riippuu varmaan maaperästä tuo tuoksuorvokin leviäminen. Minä hävitin sen meidän pihalta kokonaan. Meni hermot. Levisi kulovalkean tavoin ja oli kotiloitten herkkua. Nuo sinililjat kaivoin ylös kukkapenkistä ja muuttivat toiseen paikkaan ennen kuin siementävät lisää taimia. Kiitos kärhövinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kasvualusta vaikuttaa paljon tuoksuorvokin leviämishaluun. Runsasravinteisessa ja melko kosteassa maassa se pysyy kohtuullisesti aisoissa leviämisen suhteen. Sinililjat ovat minullakin häätölistalla, kun leviävät hyvin herkästi vääriin paikkoihin. Pensaiden alla tosin saavat toistaiseksi kasvaa ihan vapaasti. Toivottavasti vinkeistä on apua.

   Poista
 7. Pihalla on paljon lupauksia, jotka vahvistuvat silmissä. Ihana tämä kevään moninainen vihreys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, näin on. Meillä on hyvin tuulinen ja avoin piha ympäröiville viljapelloille ja se osaltaan vielä hieman viivästyttää kasvua.

   Poista
 8. Ihan samoin olen ajatellut, eilen oli meilläkin ensimmäiset tulppaanit auenneet, mutta hitaasti on kevät edennyt. Nyt kun katson ulos puut näyttää niin vihreältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä koivut ovat vasta juuri ja juuri havaittavalla hiirenkorvalla.Muutamat narsissit ovat avanneet kukkansa, mutta tulppaanit odottavat vielä nupuillaan.

   Poista
 9. Ihanaa keväistä kukintaa pihallasi. Mielenkiintoista, että esimerkiksi tulppaanit näyttävät olevan siellä etelässä lähes samassa vaiheessa kuin täällä Pohjanmaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pihalla kaikki sipulikukat kukkivat aina melko myöhään. Nytkin vasta muutama narsissi on aloittanut kukinnan, kun tulppaanit vielä odottavat nupuillaan. Muuten, mikä lämpö aina läikähtääkin sanasta Pohjanmaa.

   Poista
 10. Täälläkin odotellaan auringonpaistetta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri katsoin paikallista kymmenen päivän sääennustetta ja lähes joka päivälle oli tipankuva. Pitääköhän muuttaa Keski-Eurooppaan?

   Poista
 11. Tuoksuorvokki on niin hurmaava tapaus, sen toivoisin leviävän runsaasti. Laukat tekevät nopeasti suuret lehdet, joista en oikein pidä. Alkavat kellastua niin rumasti. Istutan niitä silti joka syksy lisää, sillä niiden kukkapallerot ovat hauskat ja toivon laukkojen myös ehkäisevän myyrien haluja tulla sipuliaterialle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiekkaisessa ja kevyessä kasvumaassa joka on sille luontaisin tuoksuorvokki leviääkin runsaasti, kun taas voimakkaammassa ja kosteammassa maassa maltillisemmin. Minullakin nuo laukkojen päät kellastuvat joka vuosi ja se on niille hyvin tyypillistä, mutta ovat muuten niin upeita, etten anna asian häiritä.

   Poista
 12. Täälläkin kaivataan lämpöä...ihana tuoksuorvokki, himoan tuota suuresti! Toivon, että saatte sinne hitusen aurinkoa lähiaikoina.

  VastaaPoista
 13. Tuoksuorvokissa onkin parasta sen todella miellyttävä ja ihana tuoksu, jota hajuvesiteollisuuskin on käyttänyt hyväkseen. Lehdet ovat myös kauniin vihreät. Kiitos, kyllä lämpö olisi tervetullutta.

  VastaaPoista