Translate

tiistai 23. helmikuuta 2016

Kotihonka

Enpä olisi uskonut vielä muutamia vuosia sitten, että koskaan haluaisin päästä eroon komeasta, suorarunkoisesta ja ylväästä kotimännystä pihallamme. Pihaltamme, joka oli alkuaan hyvin puustoinen on pikkuhiljaa kaadettu vuosien saatossa kaikkiaan parikymmentä koivua. Muistan liiankin hyvin maininneeni syvällä rintaäänellä miehelleni, että kyseinen mänty ei sitten koskaan elinaikanani tule poistumaan pihaltamme, vaan tulee pysymään paikallaan aina. No niin, söin siis sanani ja puu sai lähteä. Ja miksikö?... No etenkin kovien tuulten lisääntyessä viime vuosina puu roskasi todella runsaasti. Suuria oksankarahkoja tuli alas alla olevien istutusten niskaan, jatkuvasta käpy- ja neulassateesta puhumattakaan. Jokainen, joka on yrittänyt puhdistaa neulasia sepeliköstä tietää myös, miten turhauttavaa puuhaa se on. Ainoa apu neulasten poistoon tuntui olevan kaameaääninen lehtipuhallin ja silläkin saa siistiä jälkeä, vain neulasten ollessa kuivia. Mahdolliset riskit välttääksemme otimme siis yhteyttä tuttuun henkilöön, joka ammatikseen suorittaa pihapuiden kaatoa.

 Juuri ennen puun kaatoa napattu kuva. Täytyy myöntää, että ajatukset olivat tällä hetkellä hyvin ristiriitaiset ja haikeat.Puunrungon paksuus näkyy hyvin näissä kesällä otetuissa kuvissa.

43 kommenttia:

 1. Komea mänty. Kaunis, mutta ymmärtän tuon roskaongelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin lisääntyneet kovat tuulet, helpottivat päätöstä puun kaatamisesta.

   Poista
 2. Puihin syntyy omanlaisensa suhde ja niiden kaatamispäätös on vaikea. Meillä on puutarhan nurkassa isoksi kasvanut mänty, jonka kasvua on päässyt pienestä toimesta seuraamaan. Ja totisesti se roskaa aivan valtavasti. Männyn tiimoilta haravoidessa kottikärryt notkuvat neulasten painosta. Oksia putoaa välillä suuriakin. Vielä ei olla kaatamassa, mutta naapuri saattaa hermostua jonain päivänä romaaniseen ja varjoon.
  Tosi kaunis havuyhdistelmä tuossa männyn ympärillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mieluisiin puihin syntyy tietty suhde ja niiden kasvua ja kehitystä on kiva seurata. Meidän puumme oli täysin terve ja tiheäsyinen, joten sen puolesta se olisi voinut jatkaa eloaan vielä hyvin pitkään. Jatkuva roskaus ja isojenkin oksien putoaminen alas kovassa tuulessa sai kuitenkin lopulta aikaan päätöksen puun kaatamisesta.

   Poista
 3. Minulle puiden kaataminen on aina kamalan vaikeaa. Suren vieläkin iso pihakoivua joka piti poistaa muutama vuosi sitten lahovian takia. Ja hyvä että poistettiin, huono kunto oli pahempi kuin olimme ajatelleet. Vaan silti kirvelee mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin tämänkin puolen asiasta. Onneksi tonttimme laidalla suotuisammassa kasvupaikassa kasvaa vielä kaksi komeaa mäntyä ja runsaasti muuta puustoa.

   Poista
 4. Sääli komeaa puuta. Tokin ymmärrän pointtisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta näinkin. Hyödyt katsoin kuitenkin haittoja suuremmaksi.

   Poista
 5. Pihassa on nyt männyn mentävä aukko... Ymmärrän ikäväsi. Me jouduimme kaatamaan ison koivun, kun se kasvoi liian lähellä taloa ja rännit oli aina täynnä lehtiä. Mummulassa tuuli kaatoi pari isoa kuusta talon päälle ja samalla lähti muutkin kuuset pois. Jokiranta on edelleen oudonnäköinen, olihan ne kuuset olleet siinä koko mun elinaikani, jopa -40 luvulta lähtien.
  Mutta pihassasi on niin paljon muuta kaunista männyn kaatamisen jälkeenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puita kyllä pihallamme vielä riittää. Yhtään yhtä näyttävää, kaadetun männyn veroista ei tosin enään yhtään.

   Poista
 6. Onhan se sääli noin komeaa suorarunkoist mäntyä poistaa. On varmasti tuskallista
  Kauniin näköinen männyn ympäristö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkään kyllä asiaa kypsyttelin ennen päätöstä. Mies olisi kyllä halunnut männyn saavan jatkaa eloaan.

   Poista
 7. Komea on mänty. Kaunis ympäristö:)

  VastaaPoista
 8. Joskus noista upeistakin puista on vaan luovuttava. Ymmärrän hyvin, meillä alapihalla kolme valtavaa mäntyä ja voi sitä roskan ja neulasten määrää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Hyödyt ja haitat on vain tarkkaan puntaroitava. Mietin myös sitä, että mitä, jos puu kaatuu talon tai auton päälle kovalla myrskyllä?

   Poista
 9. Hieno on tuo nappaamasi kuva ennen puun kaatoa. Uskon, että kaipaat puuta vielä pitkän aikaa, mutta joskus tulee tällaisia tilanteita, että hyvistä jutuista on luovuttava. Mutta paljon kaunista jää jäljelle. Ihanaa loppuviikkoa sinulle Kruunu Vuokko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Puuta tulen vielä kaipaamaan kauan, mutta silti uskon tehneeni oikean ratkaisun. Oikein hyvää loppuviikkoa myös sinulle.

   Poista
 10. Oi miten ihana tuo männyn ympäristö on kesällä!!
  Kyllä istutusten päälle putoilevat isot oksat on hyvä syy kaataa puu pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara. Onneksi isot tuijat ja muut havut ovat vielä muurikivipenkin kaunistuksena.

   Poista
 11. Komea oli mänty, mutta ymmärrettävistä syistä kaatui. Jätittekö kunnon kannon, mihin saa laittaa ruukun tai koristeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kanto on paikoillaan vielä ainakin toistaiseksi ja ajattelinkin laittaa kesällä sen päälle ison ruukun kesäkukkineen.

   Poista
 12. Tiärän tasan tarkkahan havujen roskaasuuren. Lapsuurenkoto on rakennettu mäntymettähän. Oon keränny useemman sangoollisen käpyjä ennen ruahonleikkuuta ja tuulisen päivän jäläkehen erikokoosta oksaa. Paliahin jaloon ei ollu pihalle mitää asiaa... Vaikka tua mänty näyttiki ihan hyvältä, helapottuu puutarhanhoito huamattavasti ja säästää aikaa johonki muuhun. Sulla on nii palio havuja puutarhas ja mettä nuanki likellä, että et männyn puuttumista kohta enää huamaakkaa.

  VastaaPoista
 13. Voi kiitos näistä sanoistasi. Näytät täysin ymmärtävän pointtini. Käpyjä, neulasia ja oksia on totta totisesti saanut kerätä alla olevalta pikku käytävältä, sekä penkistä yleensä ihan kyllästymiseen asti, sepelialueesta nyt puhumattakaan ja johonkin on vain vedettävä raja hoidon helpottamiseksi isossa puutarhassa.

  VastaaPoista
 14. Nyyh. Joskus vain noista komeistakin puista on vaan luovuttava. Mäntymetsikön keskellä kasvaneena ymmärrän erittäin hyvin mitä tarkoittaa kasat neulasia ja käpyjä. Lapsuuden traumat niiden haravoinnista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käpyjä sai tosiaan olla jatkuvasti noukkimassa puun ympäristöstä ja neulaset kirjavoittivat alla olevat kasvit ja pihasepelikön. Kiitos kommentista ja vierailusta blogissani.

   Poista
 15. NO voi, komea mänty oli. Ymmärrän hyvin ristiriitaiset tunteesi. Samalainen myrsky kävi minunkin sisälläni, kun talon vierestä kaadettiin iso Tammi. Vähän samoista syistä, ja lisäksi se varjosti ja pimensi likkaa sisällekin. Ja roskien nyppimiseenhän joutui käyttämään ihan peukalo-etusormi-otetta :) Ei pitäisi jykevää metsäpuuta istuttaa ihan seinän vierren. Sen olivat tosin jo edelliset asukkaat istuttaneet. Jätittekö runkoa yhtään pystyyn, vai menikö maata myöten pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin 50 senttiä korkea kanto jätettiin, jotta siihen voi asettaa vaikka isohkon ruukun kukkineen. Kovin ristiriitaiset olivat minunkin mietteeni puun kaadon suhteen, mutta silti uskon tehneeni oikean ratkaisun.

   Poista
 16. Nyt ei honka humise ;) oli se ihan järkevä päätös kun listaa hyödyt ja haitat.Ja jäähän tuohon ympärille vielä muita puita .Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei humise ei, mutta nyt alan olla jo täysin sinut asian kanssa.
   Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista viikonloppua myös sinulle Tuula.

   Poista
 17. Komea mänty! Isoista puista on vaikea luopua, kun tietää miten kauan niiden kasvamiseen menee. Uskon kuitenkin, että teit oikean ratkaisun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli. Onneksi pihalla kasvaa vielä kaksi muutakin isoa mäntyä.

   Poista
 18. Meilläkin on vuosien varrella jouduttu kaatamaan useita kuusia, muuten asuisimme jo keskellä metsää. Vähän se kirpasee, mutta sitten saa jotain muuta tilalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Puu väärässä paikassa kasvaessaan, oli se muuten miten mieluisa tahansa, joutuu kyllä kaadetuksi.

   Poista
 19. Upea mänty, mutta joskus on tuollaisestakin ihanuudesta pakko luopua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Harmi, että mänty kasvoi lähes keskellä tonttia ja lähellä taloa, muuten se olisi saanut jatkaa eloaan.

   Poista
 20. Nyyh, oli varmasti raskas päätös luopua rakkaasta puustanne. Joko olet suunnitellut tilalle jotain muuta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muurikivipenkissä, jossa mänty kasvoi on paljon erilaisia havuja ja perennoja ja ainakin punahattuja on tarkoitus istuttaa lisää penkkiin. Kaksi siemenpussia on jo odottamassa kylvöä.
   Mukavaa viikonlopun jatkoa.

   Poista
 21. Joskus eteen tulevat tai pitkään osoittautuneet ongelmat panevat tarkistamaan ”linjauksiaan” ja tekemään ratkaisuja joita ei olisi kuvitellut tekevänsä. Niin ihania, kuin nuo mahtavat havupuut ovatkin, niin tietyissä paikoissa ovat juuri aikamoisia roskaajia. Hyvällä tahdolla, kunnioituksella ja rakkaudesta puuta kohtaan yrittää luovia vuodesta toiseen sen aiheuttamien vitsausten suhteen.
  Samaan ratkaisuun olisi päädytty lopulta varmaan meilläkin. Samanlaista kokemusta pienemmässä mittakaavassa on itsellämme pihasaunan takaterassin vieressä olevasta havusta. Aikaisemmin saunantakus oli luonnontilassa eikä havupuun ilmiöistä ollut niin tietoinen. Nyt kun paikalla on terassi, huomaa oksien, neulasten ja käpyjen paljouden. Toinen rasitteeksi muodostunut puu on talon edessä oleva vanha hopeapaju. Mieheltä tuli onneksi ehdotus sen kaatamisesta. tällaiset päätökset eivät ole helppoja, ovat kuin päätöksen tekemistä jonkun aikakauden päättämisestä. Onneksi samalla myös uuden aloittamisesta 

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit niin osuvasti. Tiedän ratkaisuni kummeksuttavan joitakin, mutta ne joilla kasvaa mäntyjä pihamaalla ymmärtävät ja tietävät parhaiten tuon roskausongelman. Vaikka mänty omistaakin syvälle menevän paalujuuren, askarrutti myös hieman se, pysyykö se kaatumatta pystyssä, jos viimevuosien kovat myrskyt lisääntyvät enenevässä määrin.
   Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista viikonloppua sinne teille Rita.

   Poista
 22. Männyt kyllä roskaavat, mutta niin tekevät koivutkin. Niistä toivon vihdoinkin ennen kesää pääseväni eroon. Kaunis pihapiiri sinulla männyn ympärilläkin. Mukavaa helmikuun loppua tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, koivut roskaavat myös todella paljon ja niidenkin oksia saa olla jatkuvasti keräämässä.
   Hyvää alkavaa maaliskuuta sinulle.

   Poista
 23. Varmasti oli vaikea päätös, kun oli noin kaunis honka. sinulla on niin mahtava piha.

  VastaaPoista