Translate

sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Puutarhamme perhoskasvit 1

Karolinan  Suunnittele perhospuutarha tärkeän ja hyödyllisen blogikirjoituksen innoittamana ajattelin tehdä koosteen pihamme perhoskasveista.Syyshohdekukka 'Moerheim Beauty' on joidenkin mielestä hieman vaatelias, mutta hyvä perhoskukka. Se kukkii syyskesällä hyvin kauniisti ja näyttävästi.
Keltakukkainen syyshohdekukka.
Komea syyspäivänhattu kasvaa korkeaksi mutta pysyy melko hyvin pystyssä. Päivänhatut ovat hyviä tai ainakin kohtalaisia mesikasveja päiväperhosille.
Tuttu kultapallo on Rudbeckia laciniata on syyspäivänhatun kerrannainen lajike.
Sädepäivänhattu Rudbeckia fulkidavar, sullivantii, joka häviää välillä penkistäni.


Ihana punahattu, joka on todellinen perhosmagneetti.Sitä pidetäänkin ihan yleisesti yhtenä kaikkein parhaana perhoskasvina. Amiraali- nokkos- neito ja sitruunaperhoset käyvät sen kukilla.


Amiraali ja kimalainen mesibaarilla herkuttelemassa.

Tässä toinen oivallinen perhoskasvi. Päiväperhoset ja mehipistiäiset pitävät siitä erityisesti
 ja niin minäkin. Lisäksi mainio maljakkokukka.


 Valitettavasti näissä kuvissa ei näy perhosia.
Punatähkän valkokukkainen muoto.

Lisää pihan perhoskasveista myöhemmin.

28 kommenttia:

 1. Tämä olikin hyvä postaus! Halusiaisin mökkipihaan enemmän perhosia. Onneksi mukana oli muitakin kuin keltaisia kukkia. Eivät ole suosikkejani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Valitettavastihyvin suuri osa perhoskasveista on keltakukkaisia.

   Poista
 2. Onpa teillä tuuheita kasvustoja. Minä kyllä pidän noista syyshohdekukista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyshohdekukista pidän minäkin ja varsinkin syyskesällä ne tuovat mukavaa väriä puutarhaan.

   Poista
 3. Tykkään näisä loppukesän kukista kuten myös perhosista. Kauniita kuvattavia!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoset eivät tosiaan jätä ketään kylmäksi.

   Poista
 4. Meillä perhoset liikkuu noiden edellä kuvattujen perennojen lisäksi maksaruohoissa ja purppurapunalatvoissa.
  Ihana tuo punainen syyshohdekukka, sitä ei meillä ole. Ja kultapalloni alku hävisi jonnekin. Pitäisi ostaa uusi. Sitä oli jo lapsuudessani mummulassa ja kotonani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maksaruohot ja purppurapunalatvat ovat myös oivia perhos- ja mehiläiskasveja ja käsittelen niitä seuraavassa osiossa.
   Punainen syyshohdekukka on hieman oikukas kasvatettava, mutta jos satsaa sen kasvualustaan ja kasvupaikkaan siitä saa hyvin pitkäikäisen kaunottaren. Minulla se on kasvanut pitkästi toistakymmentä vuotta ilman pienintäkään ongelmaa ja kukkinut aina runsaasti. Tosin lajikkeellakin näyttää olevan merkitystä. Keltakukkainen versio on taantunut jostain syystä lähes olemattomiin, vaikka kasvaa punakukkaisen kanssa vierekkäin samassa penkissä.

   Poista
 5. Voi miten ihania kukkia ja mitä värejä. Näitä oli ihana katsella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvituulia. Jatkoa seuraa seuraavassa postauksessa.

   Poista
 6. Nämä loppukesän kukkaset ovat kaikki niin kauniita kiitos jään odottamaan lisää :)

  VastaaPoista
 7. Kiva, jos perhoskasvit kiinnostavat.

  VastaaPoista
 8. Onpa runsaasti Syyshohdekukkia! Millaisella paikalla ne sinulla kasvavat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyshohdekukat kasvavat minulla kohotetussa muurikivipenkissä, jonka läheisyydessä kulkee salaojaputki. Multamaa ja aurinkoinen kasvupaikka on niille mieleen. Raskaassa savimaassa ne eivät viihdy.

   Poista
 9. Upeita perhoskukkia!
  Ja onneksi on punaistakin syyshohdekukkaa, muutaman sellaisen istutin viime kesänä. Tiedän, että perhoset tykkäävät keltaisista kukista ja minä taas en. Muutama keltainen nauhus kasvaa pihalla ihan vaan perhosia varten. Punahattujakin on onneksi monenvärisiä. Syyssyrikkä on oikea perhosmagneetti, minulla sekin tuppaa jäämään yksivuotiseksi, vaikka olen yrittänyt talvettaakin. Viime syksynä, kun syyskimikit kukkivat komeasti, varsinkin amiraalit viihtyivät niissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyssyrikkää pidetäänkin ihan parhaimpiin kuuluvana perhoskasvina. Pitää laittaa tuo syyskimikki korvan taa ja lisätä hankintalistalle.

   Poista
 10. Upeat syyshohdekukat ja punahatut! Näyttävät viihtyvän todella hyvin puutarhassasi. 'Moerheimia' on minullakin, toivon kovasti että se lähtisi leviämään.

  VastaaPoista
 11. Tuo punainen syyshohdekukka on lisätty pakko saada -listalle. Se on ihana!!!! Mutta kauniita ja pirtsakoita ovat kaikki perhoskukkasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyshohdekukka tuo kyllä perhosten ohella mukavasti väriä syksyiseen puutarhaan.

   Poista
 12. Oi! Tua ensimmääne syyshohorekukka näyttääs olevan mun tulppujen kans saman färiset. Nuasta keltaasista ei oo yhtäkää. Nii, non keltaasia :) Mutta punatähkää löytyy ja yks punahatun piäni alaku. Toivottavasti löytyy viälä keväälläki. Sulla on kaikki nii hyvin kasvanu. Ajattelinki, että mihinkä jätit punalatvan. Sullahan se kerkes kunnolla kukkiakki. Orotan jo seuraavaa.

  VastaaPoista
 13. Kiva, että sinullakin kasvaa perhoskasveja puutarhassasi. Punalatvasta tulee juttua seuraavassa postauksessa.
  Mukavaa viikonjatkoa.

  VastaaPoista
 14. Tosi upeita,kauniita kukkakuvia.Syyshohdekukkia oon aatellut omaankin puutarhaan.Onko niissä mitään niksejä kasvattaa vai onko helppoja?Punatähkät on ollu miulla huonosti menestyviä aina en tiedä miksi.Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
 15. Syyshohdekukkien sanotaan olevan hieman vaateliaita. Aurinkoinen paikka, sekä multamaa, joka ei saisi kuivua olisi ihanteellinen. Sensijaan ne eivät pidä raskaasta savimaasta.
  Mukavaa viikonjatkoa myös sinulle.

  VastaaPoista