Translate

sunnuntai 28. elokuuta 2016

Kasvihuoneen kuulumisia

Kasvihuoneessa tomaatit odottavat yhä valmistumista. Kurkkuja olemme onneksi päässeet jo maistelemaan ja kyllä ne maistuvatkin suussani hyviltä. Yksi chilikin on kokeeksi kasvamassa. Pieniä palkoja jo on, mutta katsotaan ehtivätkö ne valmistua ajoissa.


Kokoa tomaateissa jo olisi...


kunhan alkaisivat vain saada väriä pintaansa.


Kasvatin kaikki tomaatit itse siemenestä. Toukokuun kahdelle viimeiselle viikolle ajoittunut lomamatkamme Toscanaan oli vain tomaattien kannalta huono ajankohta ja taimet eivät päässeet kasvusäkkeihin tarpeeksi ajoissa.
Latvat on jo katkaistu. Olemme myös poistaneet lehdet alimpaan terttuun saakka ja karsineet muutenkin lehtiä reilulla kädellä.


Kurkut yllättivät kasvattajat positiivisesti maullaan.


Mieheni hankki myös pari viikkoa sitten yllä olevan lämmittimen, joka lähtee ajastettuna automaattisesti päälle,  jos kasvihuoneen lämpö putoaa liian alhaiseksi. Puhallinta voi myös käyttää liiallisen kosteuden poistamiseksi kasvihuoneesta


Mittarista näkee kulloisenkin lämpötilan ja mikä on ollut vuorokauden ylin ja alin lämpötila. 


Mokkilomalla ollessamme hankimme Kokkolasta tällaiset oivat apuvälineet syöksytorvien päihin. Läkkipeltisepän tekemässä lieriössä (myyjäkään ei osannut näitä nimetä) on alaosassa putki, johon letkun saa asetettua ja joka taas puolestaan johtaa katolta tulevat sadevedet läheiseen ojaan eikä kasvihuoneen perustuksiin. Saaveihin toki kerätään sadevedet kesän aikana. Nämä tulevat olemaan käytössä syksyllä, kun kasteluvesiä ei enään tarvita ja jos olemme jostain syystä poissa kotoa pitemmän aikaa.


Tämä ei ole kasvihuonekasvatti, vaan perennapenkkiimme ilmestyi kesäkurpitsan taimi, jota luulin alkuun vieressä kasvavaksi salkoruusuksi. Taimi kasvatti valtaisat lehdet ja monta näin komeaa kurpitsaa. Olisiko kurpitsansiemen kenties lähtöisin kompostimullasta, jota lisäsin penkkiin keväällä?
 

Pitäkäähän peukkuja, että siemenistä kasvattamani kelloköynnös ehtisi kukkia ennen syksyn kylmiä.
42 kommenttia:

 1. Voi,miten rehevää tomaatti kasvustoa toivotaan ,että pian saatte maistiaisia ,kun punertuvat.Voi juku jos kelloköynnös ei kerkeä kukkimaan ennen syksyä,pidetään peukkuja..jospa kasvihuoneen lämmössä onnistuisi kukkimaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännityksellä kypsymistä odotetaan.
   Kelloköynnös pitäisikin varmaan siirtää kasvihuoneen edustalta sisälle, mutta ruukku on aika painava siirreltäväksi.

   Poista
 2. On kyllä niin hyvän näköisiä tomaatteja toivottavasti saatte pian maistiaisia. Kelloköynnös on kyllä hyvässä alussa:)

  VastaaPoista
 3. Tomaateista kannattaa leikata kaikki kukinnot ja lehdet jo pois. Rohkeasti vain :) Se edes auttaa kypsymistä mutta toki siihen tarvitaan aurinkoakin. Komeat kasvustot.

  VastaaPoista
 4. Kukinnot mieheni jo leikkasikin pois ja lehtiäkin karsittiin melkoisesti. Onneksi on ollut lämmin viikonloppu ja toivottavasti jatkuu pitkään samanlaisena.

  VastaaPoista
 5. Yksi aurinkoinen viikkoa, ja teillä on tomaatteja vaikka kuinka paljon.

  VastaaPoista
 6. Kätevä tua syäksytorven liäriö. Jotaki tuallaasta oon ettinykki, mutta meillä on kanttiset syäksytorvet. Nyhän on ainaki meille luvas aurinkoosempaa säätä. Toivottavasti kelloköynnöski intaantuus kukkimahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita syöksytorven lieriöitä saa myös kanttisina ja eri kokoisiin torviin. Ostimme torvet Kokkolasta Peltisepänliike Rönnkvistiltä. Läkki- ja Peltituote T. Ojanperä Kokkolasta valmistaa niitä. Molempien yhteystiedot löytyvät netistä. Voit halutessasi kysyä tuotteista valmistajalta puhelimitse puh: 0400 564161. Tilaus postitse on ehkä mahdollista ainakin Rönkvistiltä?

   Poista
  2. Kiitos tiaroosta. Vois käyrä kattomas, ku joskus ajellahan siäläpäi.

   Poista
  3. Hintakaan ei päätä huimannut eli 10 € kappale. Istuivat paikalleen syöksytorviin tosi hyvin.

   Poista
 7. Komeat ovat tomaatit paistaisi vain auriko enemmän Hienot laitteet olet saanut kasvihuoneeseen. Kelloköynös on hyvin kasvanut reheväksi toivotaan aurinkoa niin alkaa kukkimaan
  kurpitsa on kyllä upea:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen olimme "Loviisan Wanhat talot" tapahtumassa ja siellä näimme erään näytteillä olevan talon suojaisella sisäpihalla muutamalla kukalla kukkivan kelloköynnöksen, joten toiveita on ehkä minullakin, jos lämpimiä päiviä vain riittää.
   Jättikurpitsoja tuli kolme kappaletta. Onneksi maku pysyi koosta huolimatta hyvänä.

   Poista
 8. Teillähän oikein automatisoitu kasvihuone! Kovasti raaoilta vielä näyttävät tomaatit, mutta tuossa kasvihuoneessa saatte varmaan makoisat tomaatit aikanaan maisteltaviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan kuinka lopulta käy. Lajikkeellakin on suuri merkitys kypsymiseen, joten pitää jatkossa paneutua huolella siihenkin puoleen.

   Poista
 9. Oijee, vielä tulee mahtava tomaattisato.

  VastaaPoista
 10. Kylläpä on komeita tomaatteja. Kypsymistä odotellessa. Omat kärsi hieman myrskystä, mutta ehkäpä ne siitä vielä tokenevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toivottavasti tomaattisi selviävät myrskyn riepottelusta.

   Poista
 11. Tuo läämitin on varmasti hyvä, saavat tomattisi lämpöä ja kypsyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmittin kyllä tasaa tehokkaasti päivä-ja yölämpötilojen eroja.

   Poista
 12. Lämmitin alkaakin olla jo tarpeen, sillä ainakin viime yönä oli varmasti hallaa jossakin. Komeita tomaatteja sinulla siellä. No nehän voi viedä sisälle kypsymään. Minä olen niin tehnyt kaikille tomaateille, jotka edes vähän ovat vaihtaneet väriä vihreästä ja kai ne vihreätkin siitä kypsyy. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmitin on kyllä tarpeen täälläkin, sillä yöt alkavat olla jo viileitä ja kosteita.

   Poista
 13. Komeat tomaatit, toivottavasti ehtivät kypsyä. Meilläkin on niiden kanssa hidasta menoa, olen tähän mennessä poiminut vasta kaksi kypsää tomaattia.
  Yllätyskesäkurpitsa on hauska!
  Miten olet säätänyt tuon lämmittimen toimimaan, missä lämpötilassa se käynnistyy? Nyt on ollut melko viileää ja olen huomannut, että lasikasvarissa ei ole käytännössä yhtään lämpimämpää kuin ulkona: illalla ehkä 1-2 astetta ja yöllä ei varmaan enää yhtään.

  VastaaPoista
 14. Kiitos.
  Kesäkurpitsa on tehnyt yhteensä neljä valtavaa pötkylää. Isosta koosta huolimatta maku ei onneksi kärsinyt.
  Olemme säätäneet lämmittimen toistaiseksi siten, että kun lämpötila menee alle 16 asteen se käynnistyy automaattisesti.

  VastaaPoista
 15. Hieno kesäkurpitsaylläri. Tomaatti ainakin lähteee kompostimullasta kasvuun.

  VastaaPoista
 16. Ja minä, kun alkuun luulin kurpitsan olevan salkoruusun, jota kasvoi sen vierellä.
  Nyt en enää tavoittele kasvua, vaan odottelen tomaattien kypsymistä.

  VastaaPoista
 17. Upeat tomaatit ja toivotaan aurinkoa että kypsyisivät☺
  Sitä auringonpaistetta viikkoosi toivotan ♥♥

  VastaaPoista
 18. Kiitos ma-te.
  Aurinkoa myös päiviisi.

  VastaaPoista
 19. Hyvän näköisiä tomaatteja sieltä olisi tulossa. Minulla on kasvulaatikossa sitruunakurkkuja, jotka olisivat varmaankin kaivanneet kasvihuoneen lämpöä tänä viileänä kesänä. Muutama herkullinen pikkukurkku on jo kuitenkin kypsynyt. Itse kasvatetuissa on ihana maku.

  VastaaPoista
 20. Sitruunakurkut.... voin kuvitella, että maku on niillä herkullinen.
  Sanos muuta, itse kasvatetut kurkut ja tomaatit maistuvat aivan ihanilta. Eilen vihdoin pääsimme maistamaan ensimmäiset lähes kypsät pensastomaatit mieheni kanssa. Ihan huvitti itseäkin, kun hetki tuntui lähes juhlavalta.

  VastaaPoista
 21. Voin vaan kuvitella ja ihastella miten huumaava tuoksu sinulla on siellä tomaattien keskellä.Eiköhän ne ala väriä saamaan piakkoin.
  Toivotaan menestystä kelloköynnökselle.Kylläpä kesä taas meni nopiaan.Mukavia syyspäiviä sinne:)

  VastaaPoista
 22. Onneksi tänään kaksi isoa tomaattia oli jo hieman alkanut punertaa.
  Kiitos.
  Kesä tuntui kyllä kuluvan ihan hujauksessa. Oikein mukavaa alkavaa syyskuuta myös sinulle.

  VastaaPoista
 23. Onpa komeita tomaatteja - ja kurkut ja kesäkurpitsat näyttävät oikein hyviltä myös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokoa kyllä on. Nyt odotellaan malttamattomana kypsymistä.

   Poista
 24. Pian saatte maistella oman maan tomaatteja, hienoa!
  Ja sun kellokönnöksesi on niin kaunis!
  Hyvää viikonlopua sulle!

  VastaaPoista
 25. Hyvää viikonloppua myös sinulle.

  VastaaPoista
 26. Komea sato tulossa! Kätevät nuo syöksytorvien lisäosat.

  VastaaPoista
 27. Hei. Mainitsit syyspäivänhatun blogissasi ja kuvakin oli. Olen yrittänyt löytää taimia tai siemeniä mutta huonolla menestyksellä. Tarkoitan just sellaista lajiketta joka kuvassa on. Mistä löytäisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, huomasin kommenttisi vasta äsken.
   Olen ostanut syyspäivänhattuni aikoinaan Järvenpään pihapalvelusta. Voisit tiedustella sieltä?

   Poista
 28. https://www.puuilo.fi/epages/puuilo.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014011303/Products/10068947 Kätevä on tämä syöksytorveev laitettava vesisiepparikin joka laitetaan torvenputkeen liitoskohdan väliin.

  VastaaPoista