Translate

maanantai 24. lokakuuta 2016

Katon pesu

On uskomatonta kuinka nopeasti talomme melko uudehko peltikatto oli saanut paksun siitepölykalvon ja alkavaa jäkäläkasvustoa pintaansa. Aloimmekin kartoittaa katonpesufirmoja ja niiden taksoja, sillä totesimme mieheni kanssa, että pakkohan katto on pesettää, sillä tilannehan vain pahenisi vuosi vuodelta. No meillähän ei ole ihan normi katto vaan lappeita on vähän joka suuntaan ja pinta-alaa melkoisesti. Myös katon jyrkkyys asettaa omat vaatimuksensa ja työturvallisuus näkökohtansa. Mikä tarkoittaa, että ilman nosturia pesua oli turha edes kuvitella. Firmojen hinnat ovat aika suolaisia ja laskimme, että euromäärät liikkuvatkin yleensä  katon pinta-alan huomioon ottaen noin 2000-3000 eurossa.
Yhdestä firmasta saimme edullisen tarjouksen joka olisi käsittänyt kuumapesun painepesurilla. Hinta oli vain 1390 euroa. Mieheni soitti kuitenkin Ruukin kattofirmaan ja tiedusteli voisiko kyseisen pesun suorittaa heidän asentamaansa kattoon. Vastaus oli, että kuumavesipesu ei  tulisi missään nimessä kysymykseen, koska se vahingoittaisi pellin maalipinnan. 

Ruukki suositteli käytettäväksi Tikkurilan tänä vuonna markkinoille tullutta uutta katonpesuainetta ja harjapesua. No mieheni ei tietenkään uskonut pelkästään Ruukkia vaan otti yhteyttä Tikkurilan maalilinjaan, josta sanottiin, ettei tuo uusi tuote ole lainkaan sopiva peltikatolle. He suosittelivat huoltopesuainetta ja pehmeää harjaa. Tässä vaiheessa oli selvää, että harjapesulla pesettäminen tulisi niin kalliiksi, että vaihtoehdoksi jäisi katon peseminen itse. Nivelnostin vuokrattiinkin Cramolta ja kattoa mieheni pesi kaksi päivää. Ja voin kertoa, että hyvä ja puhdas tuli. Mitä tästä kaikesta sitten lopulta opimme. Ainakin sen, että ellei itse ota asioista tarkkaan selvää niin päin mäntyä menee, että kolisee.


 Ensimmäisen lappeen pesu alkamassa.


Emäksinen pesuaine on suihkutettu katolle ja noin 15 minuutin vaikutusaika on täyttynyt, joten harjaus voi alkaa.

 

Mieheni ei käyttänyt painepesuria apuna huuhtelussa, vaan asia hoitui vesiletkun päässä olevalla pistoolilla.


Pesuun siis kului aikaa kaksi kokonaista päivää. Tuli melkoinen säästö itse pesten.


Minäkin kiipesin nosturin koppaan katselemaan pihaamme yläilmoista.  


43 kommenttia:

 1. Tosiaan, täytyy itse olla hyvin aktiivinen tuossakin viidakossa, pesuhinnat ovat kyllä niin suolaisia! Hyvä että saitte kuitenkin tietoa pesuaineista ja -menetelmistä ettei tullut vahinkoa, kalliiksi sekin olisi tullut ja nyt on sitten katto pesty huolella, yksi syystyö tehty! Varmasti aika raskaskin!!

  Hieno kuvausvinkkeli tuolta nosturista, sinulla ei taida huimata korkeissa paikoissa :D Kaunis piha Teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta Saila. Olisi saattanut tulla iso vahinko, jollei oikeanlaisesta pesusta olisi ottanut selvää. Takuu ei ainakaan olisi korvannut vääränlaista pesua.
   Onneksi minua ei korkeat paikat haittaa mitenkään.
   Kiitos.

   Poista
 2. Kannattaa ottaa selvää kaikesta, ei tule vahinkoja ja rahaakin säästyy.
  Olimme toissa viikonloppuna talkoohommissa ja miehet teki ulkoportaat ystävälleni Espoossa. Materiaalit kestopuusta maksoivat 400 e ja firma olisi laskuttanut pelkistä materiaaleista 1500 e ja työpalkat päälle...
  Oikein hyvää syksyn jatkoa teille ahkeroiville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se juuri on. Työn teettäminen maksaa ja jos työn tekee itse säästää kyllä melkoisen pitkän pennin.
   Mukavaa syksyn jatkoa myös sinne teille.

   Poista
 3. Meilläkin mies pesi pari vuotta sitten tiilikattomme itse. Vuokrasimme tuollaisen samanlaisen henkilönosturin käyttöömme.
  Painepesuri surisi vissiin neljä pitkää päivää, eli homma oli aika työläs. Eli en sinänsä ihmettele pesuhintoja.
  Mutta pesu oli vaivan väärti, katosta tuli kuin uusi.
  Teidänkin katto on upean näköinen, ihan uudenveroinen. Varmasti olette tyytyväisiä lopputulokseen.
  On muuten hyvä vinkkeli katsella puutarhaa tuolta nosturista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse peseminen kyllä kannatti ja lopputuloksesta tuli hyvä.
   Nosturista oli kyllä mukava katsella ympäristöä. Vähän kuin lintuperspektiivistä.

   Poista
 4. Itse tekemällä säästää, ja sillä että ottaa asioista selvän. Meillä on muutaman vuoden sisään edessä katon maalaus. Jäkälää meillä ei ole kertynyt, väri vain on haalistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkä penni säästyi. Meillä matalampiin ja pohjoisen puoleisiin lappeisiin oli alkanut tosiaan ottaa jo lievää jäkäläkasvustoa ja katto ei ole vanhempi, kuin kuusi vuotta.

   Poista
 5. On teillä ollut iso homma, mutta varmasti kannatti tehdä se itse. Tärkeää oli ottaa asioista selvää tässäkin asiassa. Nyt on sitten puhdasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työtä pesu kyllä teetti, mutta ehdottomasti se kannatti.

   Poista
 6. ... ja säästyneen rahan voi käyttää puutarhahankintoihin :D Onnea omin käsin toteutetusta operaatiosta! Säästön lisäksi jäi varmaan hyvä mieli onnistumisesta.

  VastaaPoista
 7. Puhdasta tuli! Hintaerot on olleet aikamoisia, vähän joka remonttiasioissa.Tarkkana saa olla, ja itse ottaa selvää asioista. Hyvää illan jatkoa:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa illan jatkoa myös sinulle ja kiitos kommentistasi.

   Poista
 8. Hui, mitkä hinnat! Jos pitäisi maksaa pesu kuuden vuoden välein, niin aikamoisia summia kertyisi. Saatte kyllä hyvän vaivanpalkan itse tehdystä työstä. Ja katto on kuin uusi :)

  VastaaPoista
 9. Hinnat ovat melko kovat eri pesufirmoilla ja kun talomme kattopinta-ala on suuri niin kalliiksi olisi pesettäminen tullut.

  VastaaPoista
 10. Todella kallista on katon pesu.
  Paljon säästitte. ja puhdasta tuli.
  Mukavaa viikkoa ♥

  VastaaPoista
 11. Mukavaa viikonjatkoa myös sinne teille.

  VastaaPoista
 12. Kattohan kiiltää ku uusi!
  On hyvä ku taloosta löytyy kätevä, tekevä miäs, säästyy pitkä penni....sori, sentti :)
  Kai kuvasit yläilimoosta puutarhaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katto kyllä niin sanotusti pesi itsensä.
   Laskeskeltiin, että aika pitkä "penni" säästettiin.
   Muutaman kuvan kyllä nappasin.

   Poista
 13. Iso homma on katon pesussa paljon säästitte kun pesiä oli omasta takaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä. Mies pesi kaksi päivää aamusta iltaan.

   Poista
 14. Aivan hirmut hinnat on katonpesu. Kyllä siinä säästää paljon kun pystyy omin voimiin suorittaman pesun. On siinä kyllä hirmu työ. Kiva että työ on suoritettu ja niin puhdasta jälkeä on tullut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinta riippuu pitkälti katon pinta-alasta ja sen jyrkkyydestä. Samoin pesutavasta ja heiluuko katolla useampi, kuin yksi mies. Nosturin koolla ja kuljetuksella paikalle on oma laskettu hintansa. Ei siis ihme, että hintaa syntyy, jos ei omista tyypillistä peruskattoa.

   Poista
 15. Onneksi on netti, josta voi tarkistaa ja uudelleen tarkistaa kaikki jutut. Puhdasta tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi. Jotkin firmat kertovat myös sivuillaan neliöhinnat ja sitten voi noin suunnilleen laskea mitä pesetys tulee maksamaan.

   Poista
 16. Meillä mies harjasi katon tänä kesänä. Sen jälkeen sinne ruiskutettiin jotain ainetta, jonka pitäisi estää sammalen muodostuminen. Nähtäväksi jää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että toimii, jos kyseessä on tiilikatto. Meillä se ei tullut kysymykseen.

   Poista
 17. On siinä ollut hommaa! Tosi hyvä, että otitte selvää, väärillä aineilla ja menetelmillä voisi tulla suurempi vahinko kuin hyöty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Olemme oppineet että asioista kannattaa ottaa kunnolla selvää, eikä uskoa vain yhtä tahoa.

   Poista
 18. Aikamoista hintahaitaria noissa hommissa näkyy olevan. Yllättävää, että tieto eri tahoilla on noinkin erilaista. Hyvä, että otitte selvää.

  Meillä on tiilikatto, jota on putsattu vähintään keväällä ja syksyllä. Lähimaastossa on niin paljon puita ja etenkin neulaset kertyvät katolle, jolloin tiilikattoon alkaa vähitellen kasvaa sammalta. Kova homma ja kalliiksi tulisi, ellei sitä pystyisi itse tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman ihmetystä aiheutti, että katon valmistaja Ruukki ei tiennyt millä katon saa pestä, vaan antoi vääränlaista informaatiota.
   Tiilikatto on varmaan vielä vaativanpi huollon suhteen, kuin peltikatto. Kahdesti vuodessa suoritettu katon huolto omatoimisesti on upea ja kiitettävä suoritus.

   Poista
 19. Ja puhdasta tuli,säästö on melkoinen jos ei omalle työlle laske mitään ;) katoin tuota talonne edustaa ,onpa kiva keksintö nuo "ajorampit" autotalleille.Fiksu juttu =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oma työ ainakin tässä tapauksessa kannatti, vaikka mies joutuikin heilumaan harjan varessa täydet kaksi päivää. Onneksi jyrkin ja auringonpuoleinen osa katosta oli pysynyt aika puhtaana.
   Rampit ovat kyllä olleet hyvin toimivat.

   Poista
 20. Kiitos erittäin hyödyllisestä postauksesta! Pitääpä muistaa: huoltopesuaine ja pehmeä harja. Upea kuvakulma tuossa toiseksi viimeisessä kuvassa!

  VastaaPoista
 21. Melkoinen urakka, mutta kannattava! Eikö pelottanut ollenkaan mennä noin korkealle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oli turvallinen nivelnosturi pesijän apuna. Onneksi en omaa pahemmin korkean paikan kammoa ja nostokori on kyllä turvallinen.

   Poista
 22. Melkoista sekoilua firmoissa. Oli onni, että miehesi oli aktiivinen. Säästöä tuli ja säästyitte katastrofilta. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään tuntuu siltä, että kaikesta pitää ottaa itse tarkkaan selvää. Kauppiaat ja firmat vain myyvät.

   Poista
 23. Kuin uusi katto, loistavaa! Ja mikä säästö itsetehtynä! On se vaan, kun on neuvokaat ja viitsivät talonasukkaat. Siis emäksistä huoltopesuainetta ja pehmeää harjaa, jep. Meillä sama edessä ensi kesänä. Pitikö suojata ikkunat, mahdollisilta katolta valuvilta roiskeilta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi Rita, huomasin kommenttisi vasta äsken. Mutta nyt kysymykseesi. Emme suojanneet ikkunoita, mutta meillä ainoastaan parvekkeen lasit hieman sotkeentuivat, johtuen parvekkeen päällä olevasta lipasta.
   Mukavaa marraskuun jatkoa ja joulun odotusta.

   Poista