Translate

tiistai 4. huhtikuuta 2017

Jasmikkeiden harvennusleikkaus

Tänään ulkona on ollut ihan kiva sää, joten ajattelin tarttua oksasaksiin ja tehdä pihamme jasmikkeiden harvennusleikkauksen, sillä edellisestä pensaiden siistimisestä on jo muutama vuosi aikaa. Meillä on piha-hovi ja kameliajasmikkeita. Nyt  leikkasin lähinnä pihajasmikkeita, joista poistin etupäässä vain vanhimpia ja kuivuneita oksia lähes maata myöten poikki. Jasmikkeet kannattaa leikata siten, että korkeintaan vain noin yksi kolmasosa oksista poistetaan, sillä varsinaista alasleikkausta sille ei suositella. Leikkauksen jälkeen jasmikkeet kasvattavat melko runsaasti uusia versoja ja niistä joutuukin sitten vielä osan karsimaan, jotta pensaan ilmavuus säilyy.


 Leikattuja oksia kertyi säästäenkin leikaten yllättävän paljon.
Leikkasin samalla kasvupaikalla olevista syreeneistä myös vanhimpia oksia ihan alhaalta asti poikki. Leikkaus kohensi ja selkeytti kummasti pensaan ilmettä.
Tavallisesta 'Brabantista' pallomaiseksi muotoilemani tuijat, yhteensä kolme kappaletta saivat myös keväisen kohennusleikkauksen. Loppujen pihamme havujen leikkaus näet hieman viivästyi sillä mummin ihanat mussukat olivat viime viikon vierailulla mummilassa ja silloin kaikki työt saavat luvan odottaa vuoroaan. Minulla on onneksi näppärä ja  kätevä Boschin lyhytteräinen ja kevyt leikkuri, joka nopeuttaa leikkausta huomattavasti sekatööreihin eli oksasaksiin verrattuna. Brabantin monirunkoisuus hieman haittaa ulkonäköä.39 kommenttia:

 1. Tuosta tuijasta tuli kivan näköinen. Meillä odotellaan tuijien kasvamista, saadaan niistä aina vihreä aita. Vattujen varret pitää leikata, mutta leikkaan sitten kun silmuja tulee varteen, ettei vahingossa mene tuore varsi poikki;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuijat ovat kyllä kauniita niin yksittäin kasvavina, kuin myöskin aidanteena.

   Poista
 2. Niin tuli siistit puskat. Meinaan kans huamenna teherä joitaki leikkaushommia.
  Meillä on yks jasmikepuska, jonka anoppi oli pätkäässy melekee maata myäri, muutama vuasi enne ku tulin. Son aiva järkyttävä risupuska, ku en tajunnu heti ruveta sitä hoitoho. Oon leikannu siitä muutamia paksuja, kaatuvia oksia reunasta, mutten varsinaasesti harventanu. Se tuntuu nii hankalalta, just sen tiheyren takia.
  Syreenikki orottaa leikkaajaa.
  Monikinttuune tuija on aika metkan näkööne. Ja sitte ku pallot kasvaa, runkojen osuus piänenöö. Ookko sitonu rungot yhtehe, etteivät aukee lumen painosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jasmikkeet eivät tosiaan pidä alas leikkauksesta ja vaikka leikkaa säästäenkin uutta versokasvua tulee melko runsaasti.
   En ole sitonut noita tuijia koskaan, sillä lunta ei onneksi pääse pahemmin niiden päälle kertymään.

   Poista
 3. Kyllä tuli hyvää jälkeä. Kiitos ohjeista aina täältä saa hyviä ohjeita
  Hyvää huutikuuta.

  VastaaPoista
 4. Kyllä vaan, nyt on hyvä hetki leikata oksia ja muotoilla puita sekä pensaita. Nättiä tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on jonkin verran lähinnä havuja leikkaamatta. Omenapuiden ja marjapensaiden kevätleikkaus on onneksi jo tehtynä.

   Poista
 5. Hui mitä risukoita pihapensaat ovat tähän vuodenaikaan ja miten upeita sitten kun kesä tulee, etenkin jos on osannut leikata ne. Meillä on vanhoja syreenejä, joita yritän leikellä silloin tällöin, vaihtelevin tuloksin 😀 Naapurin puolella on ihana jasmike joka ulottaa oksiaan ja tuoksuaan meillekin 💚

  Teillä on aivan ihanat pelto- ja metsänäkymät 🌲

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jasmikkeiden keväthapitus on mielestäni leikattunakin hieman risuisen näköinen ja vähemmän kaunis. Onneksi kukinnan aikaan näky on aivan jotain muuta.
   Kiitos. Molempia näkymiä kyllä riittää.

   Poista
 6. Toisaalta tuo monirunkoinen Brabantia on persoonallisen näköinen :)

  VastaaPoista
 7. Leikkaushommilla minäkin olen aloittanut. Jasmikkeita meillä ei olekaan vielä, jonnekin pitää sellainen laittaa, että kesällä saa nauttia ihanasta tuoksusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jasmike on keväisen risuisesta olemuksestaan huolimatta todella kaunis kukkiessaan ja tuoksukin on miellyttävä.

   Poista
 8. Noita töitä olisi meilläkin, kun vain lumi sulaisi sen verran, että leikkaamaan pääsisi. :)
  Tuijasi ovat todella kauniita, sekä pallomaisiksi leikatut että tavalliset.
  Kukkaisaa huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin lunta on vielä paikoin pihalla kasoissa runsaasti.
   Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista huhtikuuta myös sinulle Sara.

   Poista
 9. Kivat pallerot olet tehnyt. Tykkään myös monirunkoisesta, se on niin rento ryhdikkyydessään.

  VastaaPoista
 10. Tykkään muotoilla havuja, mutta vielä on harjoiteltava, jotta lopputulos näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
 11. Tuijat näyttävät niin viehkeiltä.. upeaa jälkeä tuli:)

  VastaaPoista
 12. Minustakin tuija on aika hauskan ja persoonallisen näköinen. Vähän kuin ujo neito toinen polvi koukussa.
  Kerrankin kevät, ettei ole paljon leikkaamista. Kyllä varovaisellakin hoitoleikkauksella välillä saa aikamoisen pinon oksia aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun mietin josko tohtisin poistaa tuijista ylimääräiset rungot, mutta sitten tyydyin katselemaan niitä kolmijalkaisina, koska en voinut olla varma kestäisivätkö ne niin radikaalia leikkaamista.

   Poista
 13. Pensaiden leikkausta on hyvä tehdä nyt, muut hommat saavat vielä odottaa. Pihlaja-angervopensaat pitäisi leikata alas ja norjanangervoja vanhoja karsien. Hauskat havut syntyivät muotoleikkaamalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä norjanangervot joutuivat alkuvuosinaan aina rusakoiden kaluamiksi siihen saakka kunnes oksat muuttuivat tarpeeksi puutuneiksi. Suojauksetkaan eivät tahtoneet auttaa ja kesti pitkään ennen kuin pääsin niiden kukinnasta kunnolla nauttimaan. Nyt saavat onneksi olla jo melko lailla rauhassa. Leikkauksen teen yleensä vasta kukinnan jälkeen.

   Poista
 14. Oletpa saanut tavallisista tuijista persoonallisia :) Ulkoilu kevätauringossa on todella piristävää

  VastaaPoista
 15. Tuo ulkona puutarhassa oleilu onkin niin nautittavaa juuri näin keväällä pitkän talven jälkeen.

  VastaaPoista
 16. Olet ollutkin ahkera pensaiden leikkaaja! Kävin juuri lukemassa vastauksesi tavallisen kuusen muotoilusta. Pitääpä mökkipihassa kokeilla sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallisista metsäkuusista muotoilu on ihan mielenkiintoista ja kivaa hommaa.

   Poista
 17. Mulla oli kans mielessä pensaiden leikkuukset, mutta isot oksaleikkurit on hukassa. Muistan talvella niillä leikkoneeni ruusupenkin päälle havuja - mutta en vain löydä niitä enää. Pakko laajentaa etsimistä. Olisi niin leikkurin aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti oksaleikkurisi löytyvät ja pääset keväisiin leikkauspuuhiin.

   Poista
 18. Leikkamiset vielä kaikki edessäpäin, piha on niin vetinen ja paikoin luminen, ettei ole ollut asiaa nurmikolle. Mutta jospa piakkoin, tai sitten alkaa tulla jo kiire. Tuijasi ovat komean näköisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään eteneminen on nyt melko verkkaista, mutta toivottavasti sinäkin pääset pian leikkaamaan.

   Poista
 19. Eikö mitä, kun tuli niin komea tuosta tuijastasi. Hyvä idea kerta kaikkiaan leikata siitä pallomainen.

  VastaaPoista
 20. Wau siitähän tuli kaunis,ite oon leikannu yhden tuijan niin ,että siinä on 3 erikokoista palloa päällekkäin ;)

  VastaaPoista
 21. Toivottavasti laitat kuvia kesän mittaan noista pallotuijista, että näen millaiseksi ne tuosta kasvaa. Meidän pihalla on kaksi pallotuijaa joita en tiennyt miten leikkaisin. Niissä on monta runkoa ja paljon sivuoksia, harvensin vain.

  VastaaPoista