Translate

maanantai 8. toukokuuta 2017

Ikävä löytöViikonloppuna hankkimiani maanpeitekasveja istuttaessani löysin tämän todellisen riesan taimipurkista.Tämä ei toki ole ensimmäinen eikä varmasti myöskään viimeinen löydös ikävästä kiusasta, jonka olen havainnut taimipotin juurelta. Kyseessä näet on keuhkosammal. Se on todella hankala vieras etenkin, jos sen antaa vallata alaa puutarhassa sen leviämistä mitenkään estämättä. Se näyttää viihtyvän etenkin kivituhkakäytävillä ja kivien koloissa ja olen löytänyt sitä myös kukkapenkkiin levinneenä.

Alkuun poistin sammalta vain sen näkyviltä osin, mutta sitä näyttää ilmaantuvan samoihin kohtiin ja kasvupaikkoihin hyvin herkästi uudelleen ja olenkin alkanut kuoria maata laajemmin lapiolla esiintymän ympäriltä. Keuhkosammal on kaksikotinen, eli heteet ja emit ovat eri yksilöissä.

Kun sammaleeseen yleensä tehoaa kalkitus niin keuhkosammaleeseen se ei näytä tehoavan lainkaan, vaikka sellaisia ohjeita netistä on löytynyt, jossa kalkitusta suositellaan. Onneksi löysin ammattilaisen
Sinikka Neuvosen ohjeet. Voit lukea ne  täältä.

Olisi kiva tietää onko teillä blogilaisilla kokemuksia keuhkosammalesta ja etenkin siitä miten olette mahdollisesti pitäneet sen kurissa.

51 kommenttia:

 1. Ei kovin kaunis sammaleksi. :)
  Olen ehkä tosiaan nähnyt jotain tuollaista taimipurkin pohjassa, mutta ongelmia niistä ei ole tullut. Nyt osaan varoa. Kiitos hyödyllisestä postauksesta!
  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä edes sitä. Mutta melkoinen riesa sen sijaan.

   Poista
 2. Kaikki kylykijääset taimipurkiis, o liikaa. Tuata sammalta tosiaan näköö joskus taimipurkin pinnas. Kaapaasen silloon istutusvaihees pintamullat purkista pois, nii palio ku lähtöö. En oo huamannu sitä myähemmi.
  Yhyres penkis oli aikoja sitte, keuhkosammalalue havujen alla. Harasin sitä aika useen. Otti kai siitä nokkihinsa, ku ei enää näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Tämä kylkiäinen vaan on lisäksi hyvin sinnikäs. Itsekin syynään taimipurkit tosi tarkkaan ja poistan kaiken ylimääräisen paakun pinnalta. Valitettavasti tämäkään ei näytä aina riittävän. Sieni-itiöitä on ilmeisesti mullassa myös silmälle näkymättömissä.
   Tuo haraus on varmasti hyvä konsti.

   Poista
 3. Meillä on näkynyt yhdessä penkissä pikkualalla vuosia. Ei ole levinnyt mitenkään massiivisesti. Pitääpä kokeilla tuota konstia. Kiitls ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Kaikki konstit ovat kyllä tarpeen sammaleen nujertamiseksi.

   Poista
 4. Usein taimipurkeissa keuhkosammalta näkyy, se näyttääkin jo niin ikävältä että mielellään sen kuorii pois. Pihamaalta joskus sitä tapaa ja samantein sen poistan. Tuli mieleen, ainakin meidän seurakunnan hautuumailla rikkoja ym. suihkutetaan etikalla, tehoaisikohan se tuohon keuhkosammaleeseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kyllä kuorin aina sammalen tarkkaan pois paakun pinnalta ennen istutusta, mutta se ei näytä täysin riittävän.
   Pitääkin kokeilla tuota etikkaa. Kiitos vinkistä.

   Poista
 5. Taimipurkeissa tosiaan usein näkee, mutta enpä ole huomannut sen kotiutuneen puutarhaan. Täytyypä tarkkailla tänä kesänä, ehkä en ole vain pistänyt merkille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä on hieman hankala havaita ainakin alkuun. Kivituhkakäytäviltä ja kivien kyljistä sen monesti löytää.

   Poista
 6. Näyttää tutulta, mutta ei ole meillä tähän mennessä viihtynyt. Kaikki muut sammaleet tosin leviävät täällä harmillisen hyvin.
  Toivottavasti pääset eroon riesasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon olevani jo voiton puolella ja esiintymät ovat onneksi olleet melko pieniä.

   Poista
 7. Tarkkana saa tosiaan olla taimipurkkien kanssa, ettei saa puutarhaansa ikäviä salamatkustajia. Minulla ei ole tuosta toistaiseksi kokemusta, tavallinen sammal kyllä näyttää mielellään lisääntyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkkana saa olla. Nyt, kun olen seurannut tarkkaan ostamieni taimien pintamultaa niin tosi usein sieltä löytyy keuhkosammalen alkuja.

   Poista
 8. Tuttu vihulainen. Yhdestä penkistä hävitin sen kattamalla penkin hiekalla. Kuorimalla kitken mutta aina sitä jostain ilmaantuu, ei tunnu edes turve auttavan. Etikkaa en ole vielä kokeillut mutta voisin kuvitella että se tehoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuota kukkapenkkeihin leviämistä minäkin pelkään eniten. Minulla sammalta on ollut varjoisassa ja savipitoisessa kukkapenkissä, jota nyt vartioin kuin haukka. Etikkaa aion minäkin ehdottomasti kokeilla.

   Poista
 9. Kiitos tästä hyödyllisestä postauksesta. Minulle tämä on ihan uutta, mutta hyvä tietää vastaisuuden varalta. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 10. Olen lukenut, että keuhkosammal on paljolti nyt taimistoilla riesana, joten kannattaa olla tarkkana.
  Mukavaa viikkoa myös sinulle.

  VastaaPoista
 11. Hyvä tietää! En ole tällaisesta kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostotaimien kanssa saa olla tarkkana. Ihan helpolla ei esiintymää välttämättä huomaa.

   Poista
 12. Meillä se on yhden kukkapenkin riesa, vaan nyt näyttäisi olevan hyvä tilanne. Istutin kolme pientä havua penkkiin viime kesänä ja nähtävästi ei tykännyt niistä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkapenkistä se on ehkä hieman helpompi saada pois, mutta kivituhkasta ja kivien väleistä paljon hankalampaa.

   Poista
 13. Huoks, kivituhan päällä pohjoisseunustalla tuota keuhkojutskaa on paljon. Täytyykin kuoria ronskisti pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä kannattaa tehdä, ettei pääse lisää leviämään.

   Poista
 14. Minulle tämä on ihan uutta tietoa. Nyt kun tietää osaa myös varoa. Kiitos varoituksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sinä säästyt tältä riesalta puutarhassasi.

   Poista
 15. Eipä ole keuhkosammalta tullut vastaan.
  Mukavaa tiistaita Sinulle ♫

  VastaaPoista
 16. Tuttu näky. Kukkapenkkiin sitä on joskus tullut, ilmeisesti taimien mukana. Olen kuorinut pinnan pois, harannut ja kuohkeuttanut multaa ja sillä saanut sammalen pois. Sen sijaan hiekkakäytävillä sitä tuppaa olemaan ja pois saaminen on työlästä. Etikkaa kokeilin käytäville, mutta sitä olisi saanut suihkuttaa tosi ahkerasti ja usein. Lisäksi luin, että etikka on maaperälle haitallista, eikä sen käyttöä suositella. Mekaaninen käytävien haraaminen lienee tehokkain keino.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytäviltä sitä näyttää olevan tosi hankala hävittää lopullisesti. Aina jostain ilmaantuu pienen pieniä alkuja, joita joutuu poistamaan useamman kerran kasvukauden aikana.
   Olen koettanut liekittääkkin, mutta sekään ei ole auttanut.

   Poista
 17. Taimipurkeissa olen nähnyt, muttei ole omalla pihalla koskaan näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä, että pihasi on säästynyt moiselta vaivalta.

   Poista
 18. Tämä olikin minulle uutta tietoa, kiitos vinkistä, täytyy tarkkailla mitä ostaa. Kiva blogi, liityin lukijaksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä.
   Sydämellisesti tervetuloa blogini lukijaksi.

   Poista
 19. Hyvä varoitus, ei ole onneksi ilmaantunut meille. Paljon sitkeitä sammalia kotoperäisesti rehottaa pihallamme eri puolilla, mutta tuo taitaa olla taimistoilla ja kasvihuoneissa esiintyvä muoto. Täytyypä olla tarkkana jatkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että pihasi on säästynyt tältä riesalta.

   Poista
 20. Meillä on taisteltu pitkään keuhkosammalta vastaan. Tehokkain keino, jonka olen löytänyt on väkiviinaetiikan sumuttaminen. Olen toki saanut siitä nuhteita blogin puolella. Mutta toimii ja samantien. Tämän jälkeen kalkitsen maan huolellisesti, sillä etikka muuttaa maan ph:ta.

  VastaaPoista
 21. Voi kiitos paljon tiedosta Jori. Tulen taatusti käyttämään etikkaa nyt kun tiedän, että se toimii. Haluan pitää käytävät puhtaina ja siisteinä kukkapenkistä puhumattakaan.
  Kuinka pian voin kalkita maan etikalla ruiskuttamisen jälkeen?

  VastaaPoista
 22. On joskus ollut.
  kiitos neuvosta.

  VastaaPoista
 23. I had this problem too. I did as I had read an advice:
  Sprinkle the ash and lime in the soil to reduce acidity, then cover up with crushed bark and mowed grass or peat crumb and grass.
  last year I had no Keuhkosammal in the beds.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Nadezda. I´ve tried almost everything except white vinegar. Hopefully it will solve my problem.

   Poista
 24. Valitettavasti sitä on, ja paljon :( Olen yrittänyt poistaa sitä, mutta eipä siitä ole ollut apua. Kahta kauheammin vaan kasvaa takaisin... Taidanpa lähteä vilkaisemaan linkkiäsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että etikalla siitä pääsee lopullisesti eroon.

   Poista
 25. Sattumalta löysin blokisi ja heti tuli vastaan sama ongelma kuin minulla. Olen kokeillut rivarin pihalla etikkaa ja toimii heti, mutta ei uskalla sumuttaa liian lähelle muita kasveja ettei ne kuole. Mökillä kokeilin peittää alueen hiekalla kun se on niin iso kukkapenkki. Saa nähdä miten käy. Olen tarkkaillut penkkiä eikä vielä ole näkynyt missään. Kirjoitin juuri samasta aiheesta aikaisemmin blogillani. Siinä on kuvattu se penkki hiekoituksen jäljiltä. Käy kurkkaamassa blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin. Minä liityn lukijaksi ja katson miten meidän käy sen sammaleen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet jo toinen, joka kertoo etikan auttaneen heti. Hienoa.
   Sydämellisesti tervetuloa lukijaksi blogiini.
   Kävin vierailulla blogissasi ja liityin myös lukijaksesi.

   Poista
 26. Lisäisin vielä, että se etikka pitää laimentaa.

  VastaaPoista
 27. Minulle ei tuttu. Ihana huomata miten blogikavereilta ja netistä muuten saa neuvoja kiperiin ongelmiin.

  Hyvää viikonloppua !

  VastaaPoista
 28. Näin on. Täällä blogimaailmassa neuvoja ja konsteja jaetaan tosi paljon kulloiseenkin olemassa olevaan ongelmaan.
  Hyvää viikonloppua myös sinulle.

  VastaaPoista
 29. No, enpä ole tietääkseni törmännyt koskaan tai sitten en ole osannut katsoa oikein. Sammaltahan penkeissä kasvaa ainakin meillä jonkin verran. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista