Translate

tiistai 12. joulukuuta 2017

Paraisten piparkakut



Tänään leivoin tapani mukaan Paraisten piparkakkuja, jotka ovat muodostuneet jo perinteeksi, sillä niin monen monena jouluna olen niitä jo jouluksi leiponut. Syy niiden saamaan suosioon on niiden erittäin hyvän maun lisäksi todella hyvä kaulittavuus ja leivottavuus. Jopa taikinan jämäpalatkin kauliutuvat uudestaan ongelmitta ja  repeilemättä, toisin kuin monissa muissa kokeilemissani piparitaikinoissa.



Taikinan teen aina edellisenä päivänä ja annan sen tekeytyä jääkaapissa yön yli. Mausteita lisään myös enemmän, kuin alkuperäisessä ohjeessani on. 


Tässä jo ensimmäinen pellillinen paistettuna.
  

Pitihän niitä possujakin tehdä, etenkin lastenlapsia ajatellen. Jouluinen musiikki soi leipoessa taustalla Spotifystä  ja uunista tulviva piparin tuoksu sai aikaan niin ihanan jouluisen tunnelman. Lisätunnelmaa toi myös pihalle satanut valkoinen puhdas lumipeite.

45 kommenttia:

  1. Ihanaa lukea tämä, ilahduin kovasti! Minäkin leivon AINA paraisten pipareita, kuten äitini ja mummini aikoinaan. Ihanan mausteinen ja juuri niinkuin sanoit, helppo leivottava. Laitna myös ekstramaustetta ja teen vähintään edellisenä päivänä. Kiitos inspiraatiosta, taidan vielä kerran veivata piparitaikinan viikonlopulle, harrastamme lasten kanssa usein toistuvaa piparien leipomista, jopa teinit innostuu piparipuuhista :) Onnellista joulunodotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla, että Paraisten piparkakkujen valmistus on kulkenut teillä ihan suvussa. Minä olen kokeillut muutamia muitakin pipariohjeita, mutta enpä ole kyseistä parempaa löytänyt.
      Kiitos samoin sinulle.

      Poista
  2. Ihana piparin tuoksu leviää mieleeni. Minä en nyt leivo pipareita, vaikka niistä tykkään kovasti. Mieheni ei voi syödä kanelia, voi harmi sentään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpa harmi. Haitanneeko, jos kanelin jättäisi pois kokonaan taikinasta. Muut mausteet varmaan riittävät antamaan tarpeeksi hyvän ja jouluisen maun.

      Poista
  3. Paraisten pipareista saa myös ihanan ohuita pipareita. Melkein pystyi haistamaan mausteisen tuoksun kuvia katsellessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, niistä saa halutessaan lähes paperisen ohuita. Paistaminen vain vaatii silloin hieman enemmän tarkkuutta, jotteivat piparit paistu liikaa.

      Poista
  4. Samalla Paraisten pipariohjeella olen myös tehnyt piparini jo vuosia ja aina ovat onnistuneet ja maistuvat niiiin hyvälle!
    Itse en vielä ole ehtinyt leipomaan, mutta ensi viikolla viimeistään on aloitettava joulun leivonnaiset leipomaan ja ruokiakin jo pian.
    Meidän pikkusen Venlan kaa kyllä jo leivottiin kuitenkin yksi pieni satsi näitä kyseisiä pipareita ja menivätkin parempiin suihin, hi!
    Kaunis ja jouluinen oli postauksesi, melkein pipareitten tuoksun tunsin tänne asti!
    Mutta tulin myös jo toivotteleen sulle oikein hyvää Joulun aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Paraisten piparit taitavat olla tosi monen suosikkeja ja eipä ihme, niin hyviä ovat.
      Oikein ihanaa ja tunnelmallista joulun aikaa myös sinulle.

      Poista
  5. Äitini leipoi myös aina Paraisten pipareita ja olen minäkin niitä tehnyt. Joulumusiikki ja lumi tekevätkin ihanan tunnelman leipomispäivään. Minä kävin tänään ihastelemassa Tyynelän Tonttulan joulua!

    VastaaPoista
  6. Minä sain ohjeen aikoinaan hyvältä ystävältäni Kokkolasta. Hän toi minulle maistiaisiksi Paraisten pipareita kyläillessään luonani ja samalla sain myös piparien ohjeen.
    Voi Tyynelän tontut ovat ihania ja varmasti myös tonttula.

    VastaaPoista
  7. Hyvin on onnistunu siun piparit! Miekin leivon aina Paraisten pipareita. Ohjeen oon suanu emäntäkoulun keittokirjasta. Ovat maukkaita rapeita pipareita. Piparimökkiin ei sovellu! Tien moninkertasen taikinan, tulloo ussiimpaan huusholliin. Possuja, enkeleitä, sydämmiä ja tähtiä on repertuaari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mikä on leipoessa, kun on hyvä taikinaohje.

      Poista
  8. Onnistuneen näköiset piparit nam:)

    VastaaPoista
  9. Herkullisia pipareita olet leiponut ja hyvin ovat onnistuneet. Minulla on piparit vielä leipomatta.

    VastaaPoista
  10. Ihanilta näyttävät piparit..herkullinen tuoksu välittyy kuvasta:) Leppoisaa viikon jatkoa♥

    VastaaPoista
  11. Paraisten pipareita olen tehnyt myös usein, myös mausteita lisäten. Tänä vuonna en pipareita tee, meillä niiden menekki ei ole ollut viime vuosina kovin kova, tosin piparin tuoksua jo kaipaan :D Kauniita nuo sinun leipomasi piparkakut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin menekki on melko vähäinen, mutta lapsia ja lastenlapsia ajatellen pitää pipareita kuitenkin olla ja onhan se pipareiden tuoksukin osa jouluista tunnelmaa.

      Poista
  12. Samoin täälläkin aina Paraisten pipareita. Olen jo kahdesti tehnyt tässäkin kuussa. Ja syötyä on tullut. Paljon parempia kuin ostopiparit. Tänään testasin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis Paraisten pipareita sielläkin.
      Aina kyllä ostopiparit voittavat.

      Poista
  13. Riemastuttava possurivistö 😀Sinulla näyttää olevan Tupperware leivonta-alusta. Oma jostain kaupasta kauan sitten ostettu alusta alkaa olla aika vanha, pitää alkaa katsella uutta... Kiva saada noita ohjeita. Taidan yrittää ehtiessäni tehdä Paraisten pipareita. 🌹Olen yleensä käyttänyt valmistaikinoita.

    VastaaPoista
  14. Juurikin samaisella ohjeella tein minäkin äsken taikinan :) Meilläkin on mummolta peräisin se ohje ja erittäin hyväksi havaittu!

    VastaaPoista
  15. Paraisten piparit on paras pipariresepti ikinä! Itse vaihdan pomeranssin aina oikean appelsiinin kuoreen, antaa kivan säväyksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää ehdottomasti kokeilla tuota aitoa appelsiinin kuorta ensi kerralla. Kiitos vinkistä.

      Poista
  16. Kauniita pipareita, ei lainkaan tummia reunoja.
    Me, kun leivottiin lastenlasten kanssa niin eikös jälleen ensimmäinen pellillinen palanut:)

    Mukavaa joulunalusaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä paistovahinkoja tulee. Tänään poltin itse muutaman kristallipullan, kun touhusin muuta pullia paistaessani.
      Pääasiahan on kuitenkin tuo lasten kanssa leipominen.

      Poista
  17. Minä taasen leivon Pohjanmaan piparit -ohjeella, jolla piparit leivottiin lapsuudenkodissa. Pitääpä muistaa kysyä äidiltä, mistä hän on reseptin saanut. Piparitaikinani on aika mausteinen, mutta lisään vähintäänkin inkivääriä, koska sen mausta. Meillä taikina tehdään aina päivää, paria aiemmin, koska piparileivonnan taikaan kuuluu saada maistella taikinaa. Eipä sitä kovin paljon pysty maistelemaan, mutta mahdollisuus pitää olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin heti mielenkiinnosta hakea netistä tuota Pohjanmaan piparit ohjetta (itse kun olen Pohjanmaalta kotoisin), mutta enpä löytänyt.
      Itse en pipareista valmiina niin välitä, mutta taikinaa pitää minunkin aina maistaa.

      Poista
  18. Tulipa pipareiden tuoksu melkein nenääni :) Hyvältä näyttää leivonnaiset!!!

    VastaaPoista
  19. Hyvän näköisiä pipareita! Minäkin tein tänä vuonna parin vuoden tauon jälkeen taikinan itse ja kyllä kannatti.:) Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä itsetehdyt piparit ovat aina niitä parhaita ja maukkaimpia.

      Poista
  20. Ihanat piparit ja ohje olisi ollut kiva tällaiselle kuka on aina ostanut valmiin taikinan. Mukavaa joulun odotusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää viimeistään ensi jouluna laittaa ohje kokonaisuutenaan pipareista.
      Kiitos samoin.

      Poista
  21. Ihania pipareita. Piparin tuoksu on niin ihanaa <3

    VastaaPoista
  22. Arvaas mitä - täälläkin on suosikkireseptini ollut jo yli 35 vuotta juuri nuo Paraisten piparkakut! Tänä vuonna en ole vielä ehtinyt niitä tekemään, saas nähdä.. Silloin kun äitini vielä leipoi piparit itse, ja voi saatiin omalta meijeriltä suoraan, äitini teki meille kolmelle siskokselle joka joulu piparitaikinat mistä saatiin sitten leipoa. Ja tietenkin tuolla ohjeella :)
    Ihana piparin tuoksu välittyi kuvistasi ❤️

    VastaaPoista
  23. Vaikuttaa hyvälle reseptille. Piparkakkujen tuoksu tekee joulun;) Mukavaa joulunodottelua Sinulle.

    VastaaPoista
  24. Oi silta tulvahtaa tuoksu ja joulumusiikki tänne asti piparkakkuja katsellessa.
    Ihanaa joulun odotusaikaa sinulle♥

    VastaaPoista
  25. Ihania pipareita Hyvää joulun odotusta !

    VastaaPoista