Translate

sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Viimekeväisten siemenkylvöjen yllättäjät ja pettymykset

Osa viimekesäisistä siemenkylvöistä yllätti ja osa tuotti pettymyksen.


Yllättäjien ykkönen oli tämä keskipäivänkukka Doroteanthus bellidiformis. Etenkin, kun ottaa huomioon viime kesän sään. Alkukesän se vietti tiiviisti kasvihuoneen lämmössä. Kuva yllä.


No miksi kukka sitten yllätti positiivisesti?


No kesti tosi pitkään, että kukinnasta olisi ollut tietoakaan ja näytti ihan siltä, että saisin ihailla vain sen kauniin vihreitä lehtiä. Vasta loppukesästä se vihdoin alkoi kukkia ja kukkikin yllättävän pitkään lämpimällä autotallin seinustalla.  Se on kasvutavaltaan matala ja mattomainen eikä suostu aukaisemaan kukkiaan muulloin kuin täydessä auringonpaisteessa. Niinpä se vuoroin sulki ja aukoi kukkiaan aina sen mukaan oliko pilvistä vai aurinkoista.
Keskipäivänkukkaa tulen taatusti kylvämään vastakin, niin iloiset ja värikylläiset sen kukat ovat. Vai mitä mieltä olette?


Toinen positiivinen yllättäjä oli pelargonien hyvä itävyys ja kasvuunlähtö.


Orvokitkin kukkivat kauniisti vauhtiin päästyään.


Samoin kuin yläkuvan ryhmäsamettikukat.


 Kasvihuoneen edustan pitkäversoiset samettikukat myös ilahduttivat. Siemenet sain alkuaan naapuriltani.


Malvikki  kuului myös positiivisiin yllättäjiin samoin kuin....


ihanaakin ihanampi maurinmalva, jonka siemeniä voitin  Selätön puutarhuri blogin Maatuskan blogiarvonnassa. Harmittaa vain, etteivät sen siemenet ehtineet kypsyä kerättäväksi syksyllä  tarpeeksi ajoissa.


Sitten niihin pettymyksiin.


Niin elinvoimainen ja jopa jyräävän kasvutavan omaava aitoelämänlanka (Ipomoea purpurea) oli surkeuden huippu. Se kellastutti lehtiään ja kukinta oli lähes olematon. Ainut edes jotenkin julkaisukelpoinen kuva siitä yllä.


Toinen totaalinen pettymys oli zinnia 'Soleado' jonka luvattiin siemenpussin mukaan kukkivan runsaasti ja pitkään. No eipä kukkinut. Suttuinen kuva vielä entisestään korostaa sen surkeutta.


Kiinanastereiden kukinta oli myös lähes fiasko. Vain muutama hassu kukka ehti aueta myöhään syyskesällä. Tässäpä ne ainoat yksittäiset kuvattavat yllä ja alla.
Sitten miinanköynnökseen White Feather. Kuinkahan mones kerta on, kun olen epäonnistunut tämän köynnöksen kohdalla? Muutama sinänsä kaunis, mutta surkean lyhyt verso yritti epätoivoisesti kasvaa sisääntulon suuressa kukkaruukussa kesäneilikan, hopeavitjan ja pallotuijan seurana siinä paremmin onnistumatta. Onko teillä lukijoilla mahdollisesti kokemuksia kyseisestä köynnöksestä?


Mitkä olivat teidän siemenkylvöjenne yllättäjät ja mitkä taas tuottivat mahdollisesti pettymyksen?

30 kommenttia:

 1. Keskipäivänkukasta en ole tiennyt mitään ennen kuin näin postauksessasi. Näyttää iloiselta ja matalalta auringonpalvojalta. Maurinmalva on niin kaunis. Kukat ovat kauniin värisiä.
  Itsekin petyin noihin kiinanastereihin. Ne olivat minulla ainakin aika mitättömän kokoisia. Samettikukat tuntuvat onnistuvan hyvin vuodesta toiseen.

  VastaaPoista
 2. Keskipäivänkukka on todellinen auringonpalvoja ja sillä se yllättikin positiivisesti viime kesänä, kun aurinkoisia päiviä oli normaalia vähemmän.
  Kiinanasterit olivat kyllä suuri pettymys, mutta kuten sanoit, samettikukat onnistuvat aina. Niitä aionkin kylvää taas runsaasti keväällä.
  Kiva, kun kävit vieraisilla blogissani.

  VastaaPoista
 3. Niin kauniita kukkia♥ Kiva kun tulee positiivisiakin yllätyksiä kukkijoiden suhteen, viime kesä taisi olla aika haasteellinen monelle kasville..Toivotaan että ensi kesä olisi kauniimpi! Mukavaa alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä juuri se, ettei koskaan voi etukäteen tietää miten jokin kesäkukka, perenna, pensas tai puu menestyy puutarhassa tekee puutarhuroinnista niin mielenkiintoista.
   Mukavaa alkanutta viikkoa myös sinulle.

   Poista
 4. Keskipäivänkukka on todellakin pirteä kukkija! Parina kesänä olen kasvattanut, ensin näyttää ettei siitä mitään tule, mutta annas olla kun kukinta pääsee vauhtiin...
  Pelakuita en ole koskaan kylvänyt, ehtivätkö samana kesänä kukkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelargonit ehtivät kyllä kukkia saman kesän aikana, mutta minulla melko myöhäisen kylvön takia kukinnasta sai nauttia vasta loppukesästä. Kasvihuoneen lämpö oli eduksi kasvatukselle.

   Poista
 5. Keskipäivänkukan ylitte oon aina hypänny, ku oon ajatellu, ettei kuitenkaa kukat oo koskaa auki. Mutta on se kukkiessaan tosi raikas. Monta muutaki onnistumista sulla. Kiva!
  Tuata miinanköynnöstä oon koittanu kerran, enkä toistakertaa koita. Surkia esitys.
  Mulla tais paras siämenkylyvö olla, yllätys, yllätys, jättiverbeena.....tai kelloköynnös. Surkimusten lista on pitkä......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnöksen kanssa en itse onnistunut viime suvena. Siemenet tosin saattoivat olla jo vanhentuneita ja itävyys siksi huono. Keväällä pitää koettaa paremmalla tuurilla.

   Poista
 6. Keskipäivänkukka oli iloinen yllätys. En tiennyt että se kasvaa täällä meilläkin. Minulla on kivoja muistoja kukasta, se kasvaa Namibian Swakopmundissa, Atlantin rannikolla pitkin rantaa. Ehkä saksalaisasukkaat ovat sitä istuttaneet tai kylväneet. Lisääntyyköhän se kylväytymällä itsekseen lämpimässä ilmastossa? Mulla on todella ihania kuvia rannasta, kun se siellä lähes ainaisessa auringossa loistaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vain kuvitella miten iloinen näky keskipäivänkukka on kukkiessaan pitkin rantaa isoina kasvustoina. Jo itse kasvin lehdet ovat kauniit ja helakan vihreät. Kukka varmasti kylväytyy ja lisääntyy luontaisilla kasvupaikoilla ihan itse.

   Poista
 7. kauniita! Yllättävää, että elämänlanka on kasvanut niin huonosti. Minulla se on joskus kylväytynyt ihan itsestään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Yleensä se jyrää kasvullaan kaiken alleen ja siksi sitä ei kannatakaan laittaa samaan ruukkuun muiden kasvien kanssa.

   Poista
 8. Ai että on kiva katsella sinun kasvattamiasi kukkia tammikuussa kun puutarhakaiho valtaa mielen 🌺 Pelargonian lehdet sykähdyttivät erityisesti 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelargonioiden siemenkylvö on onnistunut nyt kahtena edeltäneenä kesänä. Aattelin kylvää sitä tulevanakin keväänä, jos vain satun löytämään siemenpusseja paikallisista, siemeniä myyvistä liikkeistä.

   Poista
 9. Keskipäivän kukka oli ihanan näköinen mutta minulle uusi tuttavuus. Ja kohti uusia pettymyksiä kuten sanotaan. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä kohti mennään.
   Hyvää alkanutta viikkoa myös sinulle Nila.

   Poista
 10. Ihana postaus,talven piristys ☺
  Mukavaa viikkoa Sinulle ♥

  VastaaPoista
 11. Kiitos.
  Mukavaa viikkoa myöskin sinulle.

  VastaaPoista
 12. Kauniita on sinun yllättäjät.
  Sinulla kuitenkin suurin osa onnistuu, huonosta kesästä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kasvihuone auttoi monen kasvin kohdalla alkuun.

   Poista
 13. Noilla onnistumisilla on hyvä aloittaa uuden kevään kasvivalikoima. Malvat ja malvikit ovat noita vanhoja luotettavia, niiden kanssa pärjää ja saa palkinnoksi runsaan kukinnan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malvat ja malvikit ovat tosiaan luotettavia huonompanakin kesänä.

   Poista
 14. Kivoja kukkijoita, keskipäivänhattu - hauska nimi ja iloiset värit, en ole kokeillut sen enempää kuin pelargonioidenkaan kasvattamista siemenistä. Toki ennen viime kesää ei ollut kasvihuonettakaan, joten elettiin samettiruusu-esikasvatuksella:) Aitoelämänlanka oli minullekin viime kesänä totaalipettymys, ylipäänsä nuo yksivuotiset köynnökset pettävät minut vuosi toisensa jälkeen. Perennat ja kaupan kesäkukat, niillä mennään edelleen vahvasti:) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 15. Aika vähän on itsekin viime vuosina tullut kylvettyä kesäkukkia siemenistä. Nyt kasvihuoneen saatuani on intoa kokeiluihin varmaan ihan eri lailla. Aiemmin suosin paljon suorakylvöjä kasvupaikalle. Perennojen kylvö puolestaan on aina ollut minulle mieluista, kun kylvöt voi tehdä kesällä pahimpien kevätkiireiden jo hellitettyä.

  VastaaPoista
 16. Samat pettymykset minullakin. Yleensä tsinnioihin voi luottaa, mutta viime kesä oli, mitä oli. Tsinnioita aion kylvää tänäkin vuonna. Josko säät suosisivat tällä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuleva kesä olisi suosiollinen ja saataisiin lämpöä ja aurinkoa.

   Poista
 17. Keskipäivän kukka on aivan outo minulle, mutta upea ilmestys.Kyllä niitä aina pettymyksiä tulee. Viimekesänä Zinniani eivät lähteneet kasvamaan, mikä oli kyllä pettymys, sillä ne ovat niin kauniita ja sopivat maljakkoon. Iloni oli pioniunikkoni, jotka kukkivat runsaasti ja pitkälle syksyyn.

  VastaaPoista
 18. Pioniunikko onkin todella ihastuttava ja kaunis kukkiessaan. Zinnia petti kyllä pahasti viime kesänä.

  VastaaPoista
 19. Mielenkiintoinen yhteenveto. Upeat malvikit ja maurinmalvat, enpä olekaan kokeillut niitä koskaan. Tsinnioiden kohdalla olen huomannut, että eri lajikkeet saattavat menestyä hyvin eri tavoin. Viime kesä oli viileydessään ylipäätään haastava. Minulla jäi kiinanasterien kukinta myös hyvin vaatimattomaksi.

  VastaaPoista
 20. Minäkin olen huomannut Tzioiden lajikkeissa eroja. Moniväriset ovat menestyneet minulla huomattavasti heikommin.

  VastaaPoista