Translate

sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Roudan tihutöitäMeillä kahden suurehkon kukkapenkin keskellä kulkee huoltokäytävä, jota pitkin on kätevä mennä tarvittaessa kottikärryjen kanssa ja jolta on myös helppo tehdä penkkien kaikki siistimis- ja kunnostustyöt.

Routa siis kaatoi osan käytävän toisen laidan penkinreunasta ja sehän tiesi tietenkin minulle ja miehelleni korjaustöitä. Pitkälti toistakymmentä vuotta muurikivireunus pysyikin suhteellisen ryhdikkäänä ennen tämänkeväisen pahan roudan aikaan saamaa tihutyötä. Betonikivet on ladottu alkuaan noin 40 cm paksun sorapatjan päälle. Soran alla pohjimmaisena on lisäksi suodatinkangas. Nyt poistimme osan sorasta ja laitoimme tilalle kerroksen sepeliä.


Muurin taakse laitoin juurimattoa estämään jatkossa mullan valumista kivien välistä käytävän puolelle. Lisäksi hieman soraa pitämään juurikangas tukevasti paikoillaan.


Penkin reunassa kasvoi lähinnä matalajuurista karpaattienkelloa ja lisäksi muurin reunaan levinneitä liljojen sipuleita, joten näiden osalta kasvien siirto oli helppoakin helpompaa.


Myös yllä oleva osa muurista korjattiin sillä sekin oli jo melkoisesti kallellaan. Betonikivikerroksia on tässä näkyvillä kaksi ja kolmas kerros on lähes näkymättömissä maan alla.


Tässä sama osa muuria korjattuna. Ylimääräinen juurikangas jäi vielä leikkaamatta.


Penkin reunuksen loppuosa onkin vielä korjaamatta ja kasvit siirtämättä. Tällä osaa reunaa  kasvaa sammalleimua, matalaa tuoksuorvokkia ja siperianmaksaruohoa, joten näidenkään siirtäminen ei tule olemaan lainkaan työläs juttu. Sisempänä penkin keskellä on jalokärhöjä ja maanpeittoruusuja ja niiden siirtäminen olisikin ollut jo lähes mahdotonta.

Kaikki muurikivet pestiin purkamisen jälkeen painepesurilla puhtaiksi ja niistä tulikin kuin uusia.
Kuten kuvasta näkyy, huoltokäytävä vaatii myös siistimistä. Pesubetonilaatat joutuu nostamaan ylös ja nekin tulevat saamaan osakseen kunnon pesun, kunhan muurikivireunus on ensin saatu korjattua. Töiden piti jatkua tänään, mutta koko päivän jatkunut sade esti harmillisesti suunnitelmat.

Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa kaikille.

54 kommenttia:

 1. Onhan tuossa hommaa, mutta kerralla kannattaa tehdä kunnolla. Teillä on niin huolellisesti suunniteltu ja hyvin hoidettu piha. Kaunista katseltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon vei aikaa, mutta toivottavasti nyt kestää pitkään.
   Kiitos Between.

   Poista
 2. Onpas siinä urakka! Perinteisesti meillä vappuna pihahommia, saa nähdä käykö näin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa saataisiinkin kaunis vappusää, mutta sateita on ennustettu ainakin tänne meille.

   Poista
 3. Iso urakka mutta voiton puolella ja nyt luulisi kestävän vuosikaudet.

  VastaaPoista
 4. Meillä on pohjamaana savea ja se aiheuttaa ongelmia.
  Toivotaan parasta.

  VastaaPoista
 5. Paljon hommaa, mutta palkitsee, kun on valmista!

  VastaaPoista
 6. Lopputuloksesta tuli oikein siisti. Hommaa tuossa varmasti oli, mutta kestää sitten useita vuosia, kun on kerralla hyvin tehty.

  VastaaPoista
 7. Vielä on tehtävää, mutta suuri osa muurista onneksi kuitenkin jo korjattu.

  VastaaPoista
 8. Siitä on uutisoitu miten routa on tänä vuonna erityisen pahasti vaurioittanut teitä. Niin se sitten iski teidän puutarharakenteisiinkin. Tsemppiä lopputyöhön!

  VastaaPoista
 9. Hyvin onnistuivat korjaustyöt, nättiä tuli taas.

  VastaaPoista
 10. Pihatöihin joutuu uhraamaan paljon työtunteja jos aikoo pitää kaiken kunnossa ja edustuskelpoisena. Luonto tekee tekosiaan aina talven aikana. Kyllä olette ahkeria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Luonto tekee välillä näitä tepposiaan. Tämä oli onneksi korjattavissa.
   Kiitos.

   Poista
 11. Kyllä nyt routoo on ollu, varmaan se märkä syksy aiheutti noita myllerryksii. Siisti ja kaunis lopputulos, vaikka iso homma on teillä ollu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Routa on ollut ennätyksellisen paha täällä meillä. Pihanurmikolla on edelleen roudan takia iso vesilammikko koska maa on niin jäässä.

   Poista
 12. Minulla ja miehelläni on samanmoinen urakka edessä. Näyttääpä työläältä, mutta ei auta. Mukavaa vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjien tekeminen on ehkä se työläin vaihe. Yhdessä tehden kuitenkin sujuu melko nopeasti.

   Poista
 13. Meillä myös kotipihassa kallistuneen muurin korjausta. Suomen sää on sellainen, että saa kaikkea tuollaista aikaan. Mutta minnekään en täältä muuttaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt routa on tainnut koetella vähän kaikkialla.
   Samaa mieltä kanssasi.

   Poista
 14. Iso mutta palkitseva urakka! Minäkin oikaisin yhden muurikivistä tehdyn istutusaltaan reunan. Huh, olipa homma, mutta pakko se oli tehdä. Mukavaa vappua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä teilläkin siis routa teki tepposiaan.
   Mukavaa vappua myös sinulle.

   Poista
 15. Alkuun syksyllä tuntui, ettei routa mene kovin syvään, mutta näköjään menikin ja teki siellä 'myyräntyötä'. Suuri työmaa teillä on ollutkin, mutta lopputulos on hyvin kaunis ja pitkään kestävä.

  Iloista Vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roudan määrä kyllä yllätti. Osasta kukkapenkkejä multa on ollut näihin päiviin saakka sulana vain pari kolme senttiä pinnasta ja muutoin ihan jäässä. Onneksi eiline koko päivän kestänyt sade auttaa roudan sulamista.
   Mukavaa vappua myös sinne teille.

   Poista
 16. iso urakka, mutta hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vain pitää saada loppu osakin muuria korjatuksi.

   Poista
 17. Huh, teillä on ollut tosiaan hurja routa, kun on muurikiviä liikuttanut paikoiltaan. Iso työ, mutta lopputulos näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
 18. Huh..on siinä hommaa vaan kylläpä tulee taas hienoa! Ihanaa vapun aikaa ja alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
 19. Töitä routa teetti, hyvä lopputulos. Hyvää vappua sinulle :)

  VastaaPoista
 20. Tämän vuoden routa oli kuulema erityisen hankala, meillä ainakin soratiet ovat olleet vaikeasti kuljettavia ja liejuisia. Tällaista ei ole ollut kahteenkymmeneen vuoteen. Puutarhassa ei ole mitään ongelmia toistaiseksi. Teidän puutarhassa on aina näkynyt huolellisesti toteutettuja rakennelmia ja kasvialueita ja harmittaav ramasti, kun ne rikkoontuvat. Kuvien perusteella korjaustoimet ovat kuitenkin jo hyvällä mallilla, eli kaikesta tulee vain entistä ehomapaa.

  Hyvää kevättä ja kiitos kannustuksesta puutarhan pitoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaustoimet saatiin onneksi eilen pientä loppuviilausta vaille päätökseen.
   Kiitos. Mukavaa toukokuuta.

   Poista
 21. Tuleepa siistiä jälkeä! Luonto on oikukas ja tekee salakavalasti tuhojaan. Mutta urakka kannattaa varmasti, sinulla on niin tyylikäs piha!

  VastaaPoista
 22. Kiitos. ❤️
  Mukavaa vappupäivän jatkoa.

  VastaaPoista
 23. On siinä hommaa riittänyt, mutta kaunista jälkeä olette tehneet. Toivottavasti reunus nyt kestää. Hyvää vapunpäivän iltaa ja ihanaa toukokuun alkua!

  VastaaPoista
 24. Toivottavasti kestää nyt taas pitkään.
  Hyvää loppuiltaa ja mukavaa toukokuun alkua myös sinulle.

  VastaaPoista
 25. Hyvä lopputulos näytti tulevan.
  Olette olleet ahkeria.

  VastaaPoista
 26. Usein se routa tekee tuhojaan.. kaunis reunus on valmistumassa♥
  Leppoisaa viikonloppua sinulle♥

  VastaaPoista
 27. Tämä vuosi on varmasti ollut vaikea roudan suhteen.Hieno lopputulos kuitenkin tuli, mutta tietysti se vaati työtäkin. Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 28. Iso urakka mutta hieno lopputulos. Penkkisi on tosi hyvän kokoinen.

  VastaaPoista