Translate

keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

TuoksumiekkaliljaTänään laitoin tuoksumiekkaliljan Gladiolus callianthus (Acidanthera)   mukulat esikasvatukseen, jotta ne ehtivät kukkia  ja ilahduttaa minua mahdollisimman aikaisin. Tuoksumiekkalilja on todella ihana ja sen tuoksu on todella miellyttävä.


Mukulat istutetaan noin 15cm syvyyteen multaan muutaman mukulan ryppääseen tai vaihtoehtoisesti noin 10-20 cm välein. (Kuvassa mukulat ovat vielä upottamatta multaan.) Kastellaan multa hyvin. Esikasvatus kestää noin kuukauden ja ulos liljat voi istuttaa kesäkuun puolenvälin paikkeilla vähän säästä riippuen. Miekkaliljaa kannattaa lannoittaa melko voimakkaasti, jotta sen saa kukkimaan runsaasti. Syksyllä se kannattaa nostaa maasta hyvissä ajoin ennen pakkasia, jos nimittäin haluaa nauttia sen kukinnasta vielä seuraavanakin kesänä. Lehtien kannattaa syksyllä antaa korjuun jälkeen ensin kuivua kunnolla ja vasta sitten ne irrotetaan varovasti mukulaa vioittamatta. Mukulat talvetan autotallissa, joka on viileä, kuiva ja pakkaseton.

Kasvin korkeus on noin 40-90cm. Kukinta ajoittuu syyskesälle. Kukkavanassa on aina 3-5 kukkaa.


Olen kasvattanut tuoksumiekkaliljaa aiemminkin ja löydät jutun ja kuvat täältä .

Jos joku teistä on kasvattanut tuoksumiekkaliljoja? Olisi kiva kuulla kokemuksianne tästä ihanasta liljasta.

28 kommenttia:

 1. Ihan uusi laji on minulle. Tavallista miekkaliljaa olen kasvattanut useampana vuonna. Tämä taitaa olla suunnilleen samanlainen kasvatettava ja talvetettava? Tuoksuvat kasvit ovat ihania <3 Ei pitäisi lukea toisten blogeja, kun näyttää tulevan himo hankkia itsellekin lisää kaikkia ihanuuksia, vaikka tila ei riittäisi :D

  VastaaPoista
 2. Periaatteessa on ihan samanlainen kasvatettava kuin gladiolus. Tuoksumiekkaliljaa voi myös hyvin kasvattaa isohkossa ruukussa, jos kukkapenkistä ei löydy tarvittavaa tilaa.

  VastaaPoista
 3. Viikonloppuna siivoilin pihamökkiä ja löysin säilömäni tuoksumiekkaliljat, jotka olin tyystin unohtanut. Viime vuonna en esikasvattanut niitä ja eipä ne sitten kukkineet ollenkaan, komean lehdistön kyllä tekivät. Tänä vuonna täytyy kyllä esikasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesän viileys varmaan vielä lisäksi vaikutti kukkimattomuuteen.
   Minultakin pitäisi vielä löytyä entisiä mukuloita autotallista ja nekin täytyy yrittää ehtiä esikasvattaa.

   Poista
 4. Hyvä muistutus! Täytyykin käydä tarkastamassa syksyllä nostetut mukulat kellarissa ja laittaa ne multaan. Tuoksumiekkalilja on helppo ja kaunis kasvi, johon tutustuin vasta pari vuotta sitten. Suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ehdottomasti kasvattamisen arvoinen ja näyttää pärjäävän sateisenakin kesänä vaikka onkin hieman arka tuulelle.

   Poista
 5. Tämä sievän näköinen kukkija on minulle vieras, johtunee siitä, etten voi alapihalla kukkittaa mitään mukulakasveja, koska koirat kaivavat kaikki ylös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit hyvin istuttaa myös isoon ruukkuun. Sieltä eivät koirapojat pääse niitä kaivamaan.

   Poista
 6. Minullakin taisi olla näitä jossakin pussissa, täytyneekin pistää kasvamaan :) Kiitos vinkeistä <3

  VastaaPoista
 7. Kannattaa. Tulet taatusti ihastumaan.

  VastaaPoista
 8. Kokeilin tuoksumiekkaliljaa viime kesänä. Istutin mukulat ruukkuun huhtikuun lopussa. Vihreitä, komeita lehtiä tuli, mutta ei ainuttakaan kukkaa. Samoin kävi muutamalle penkkiin istuttamalleni mukulalle. Ehkä eivät saaneet tarpeeksi ravinteita tai kesä oli liian kylmä? Toiveikkaasti siirsin kuitenkin ruukut syksyllä varastoon. Nyt nostin ruukut esille ja kaivelin mukuloita mullasta. Ei hyvältä näytä: mukulat ovat nahistuneita ja pehmeitä. Talvetus ei onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesän kylmyys vaikutti varmaan osaltaan ja toinen tekijä saataisi olla lannoitus. Tuoksumiekkalilja vaatii näet melko voimakkaan lannoitukseen ja ravinteikkaan maan.
   Kiitos kommentistasi.

   Poista
 9. Minäkin ostin eilen pussin näitä ja ajattelin pistää multaan kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kyllä ihania ja kasvattamisen arvoisia.
   Kiitos kommentistasi.

   Poista
 10. Pari vuotta sitten istutin toukokuussa tuoksumiekkaliljan sipuleita suoraan penkkiin. Ne ehtivät lämpimänä kesänä hyvin kukkaan loppukesäksi ja kukkivat pakkasiin saakka tuoksuen upeasti. Pitäisiköhän tänä keväänä ostaa muutama mukula, että pääsisi nauttimaan taas sen upeasti tuoksuvista kukinnoista? Varminta on varmasti esikasvattaa sen mukuloita, kesäkeleistä kun ei nykyään tiedä. :)

  VastaaPoista
 11. Onpa kiva kuulla, että sinullakin on hyviä kokemuksia tuoksumiekkaliljasta. Esikasvatus kyllä kannattaa ja kuten sanoit etenkin, kun kesän säistä ei voi tietää etukäteen.

  VastaaPoista
 12. Hmm, minulla on noita ollut aiemmin. Näinköhän muistin nostaa ne ylös syksyllä? Ei mitään mielikuvaa asiasta... Kauniita ovat, mutta yksi kukinto lakastuu aina todella nopsaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaativat melko paljon kastelua ja silloin kukatkin kestävät huomattavasti pidempään.

   Poista
 13. Kaunis kasvi on, vaikka en itse olekaan tuota kokeillut. Linkkasin tämän kivan blogisi Maatiaiskanasen aloittamaan Puhu hyvää selän takana- haasteeseen. Hyvää huhtikuun jatkoa!

  VastaaPoista
 14. Kiitos Anneli.
  Hyvää huhtikuun jatkoa myös sinulle.

  VastaaPoista
 15. Kaunis on tuokin miekkalilja, niinkuin muutkin. En vielä oo ostanu, pittääpä kahella sattusko tiältä löytymään.

  VastaaPoista
 16. Toivottavasti löydät. Todella kaunis lilja. Et tule pettymään.

  VastaaPoista
 17. Tuoksulilja on todella kaunis. Kerran olen kokeilut ja kukkivat kovasti,mutta jäivät talveksi maahan. jos nyt ostaisi uudelleen pussin ja laittaisi ruukkuun ja veisi ruukkujen päivineen kellariin.:)

  VastaaPoista
 18. Oi kun tuli halu istuttaa niitä.
  Sait minutkin kokeilemaan.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 19. Nuo on kivan näköisiä ja harkitsin jo ostamista kun kaupassa tuli vastaan, mutta mukukoiden talvettamisen takia jätin ostamatta. Ehkä olisi sittenkin pitänyt ostaa :)

  VastaaPoista
 20. Minäkin ostin näitä tuoksumiekkaliljoja. Ollut viime kesänäkin, mutta en ennättänyt syksyllä kiireessä nostaa niitä maasta pois. Olen varmaan lannoittanut huonosti, koska minulla ovat kukkineet heikosti. Ehkä tänä vuonna pitää panostaa myös tuohon lannoitus puoleen.

  VastaaPoista