Translate

sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Havupallopuu




Tänään on ollut todella upea ja aurinkoinen marraskuun päivä. Piha oli aamulla herätessä ihanasti  kuuran kuorruttama ja se toikin heti lisää kaivattua valoisuutta.
Eilen naapurin tavatessani ja siinä niitä näitä jutellessamme hän ilokseni mainitsi, että jos vain satun tarvitsemaan havunoksia voin hakea niitä heidän metsästään. No minähän otin tietenkin mielihyvin tarjouksen vastaan ja niinpä tänään hainkin sitten naapurista korillisen havunoksia ajatuksena tehdä niistä havupallopuu. Olen tehnyt aiemminkin samaisen havutyön, joten tekotapa oli jo ennestään tuttu.


Pohjana työssä on halkaisijaltaan noin 12 senttiä halkaisijaltaan oleva kuivasienipallo. Pallo on melko haurasta materiaalia, joten leikkasin kanaverkosta noin 14 cm leveän ja noin vajaan neljäkymmentäsenttisen suikaleen, jonka kiersin varovasti tueksi pallon ympärille.


Havut leikkasin jo niitä kerätessäni suunnilleen saman pituisiksi, eli noin 15 senttisiksi pätkiksi  ja niinpä tekovaiheessa ei tarvinnut kuin poistaa oksien päistä enimmät neulaset ennen niiden palloon pistämistä.


Aloitin työstämisen pallon yläosasta ja etenin järjestelmällisesti kohti pallon alaosaa, eli pohjaa. Havuja pistelin melko tiiviisti lähes vieri viereen, jotta sain pallosta mahdollisimman tuuhean.


Pihan oksakasasta hain oksan jonka sahasin sopivan mittaiseksi rungoksi työlle ja palloon työnnettävän pään veistin hieman ohuemmaksi. Sitten olikin koko työn vaativin asia, eli rungon istuttaminen palloon niin, ettei itse pallo halkea. Tässä kohtaa tuo kanaverkko pallon ympärillä on enemmän kuin tarpeen.


Laitoin sinkkiämpärin lähes täyteen kosteaa hiekkaa johon havupallopuun sai tukevasti pystyyn. Takapihamme metsästä hain sammalta, jonka enimmistä roskista putsattuani asetin puun juurelle. Sitten vielä pari pajupalloa, käpyjä ja rusetti paikoilleen ja työ oli valmis.


Jotain muutakin pientä jouluista laitoin samalla parvekkeelle.








49 kommenttia:

  1. Kaunis havupallo,ja koristelu .
    Kiitos hyvästä ja tarkasta ohjeesta!!
    ...joulun odotusta...

    VastaaPoista
  2. Upean havupuun olet askarrellut... parveke on niin kauniin jouluinen :)

    VastaaPoista
  3. Tosi kaunis havupuu koristeluineen! Minä tein eilen roikkumaan laitettavia havupalloja, tuo sinun puusi on kiva idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä idea on alkuaan lähtöisin muutaman vuoden takaa Suvikummun Marjan blogista.

      Poista
  4. Upea havupallopuu!
    Hyvää uutta viikkoa!

    VastaaPoista
  5. Kauniit parvekkeen koristukset ja havupallopuu. Pitää itsekin kokeilla joskus samanlaista, kun tintit aloittivat jo sammalpalloversion tuhoamisen. Pystyisiköhän tuon tekemään kanaverkkopalloon ilman kukkasientä vai eikö oksia saa silloin tarpeeksi tiukasti kiinni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna.
      Uskon, että voi olla hankala saada oksia pysymään tarpeeksi tiukasti pelkässä verkkossa. Työn voi tehdä myös styrox palloon. Silloin kannattaa tehdä vaikka sukkapuikolla ensin aina reikä palloon ennen kulloisenkin oksan kiinnitystä.

      Poista
  6. Oi miten tunnelmallista ja somaa 🌲 Pyöreä havupuu on hauska ja kivat koristeet sen juurella ämpärin päällä. Olen joskus saanut vaihtokirpparilta noiden pajupallojen näköisiä pinkkejä koristeita. 💕 Sinun näyttävät luonnollisemmilta. Ihanaa havuntuoksuista joulunodotustunnelmaa teidän suunnalle 🌲

    VastaaPoista
  7. Oi kuinka kaunis havupuu:) Tuollainen on ihana terassilla. Itse olen joskus tehnyt sammalpuun, mutta tämä on ihana. Jos vain ennättäisi niin mieli tekisi kyllä tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Havupallopuu kestää onneksi viileässä melko pitkään. Ei kun tekemään. 😊

      Poista
  8. Onpa kaunis ja tuuhea havupallopuu ja olit koristellut myös sen astian todella tyylikkäästi!
    Teillä on jo mukavasti joulutunnelmaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pikku hiljaa ja pienin askelin on kiva edetä jouluisissa jutuissa.

      Poista
  9. Havupallopuu on kaunis ja hyvin elävän näköinen. On kyllä kaunis vaikkapa sisäänkäyntiä somistamassa. Minulla ei ole mahdollisuutta saada läheltä havumateriaalia, mutta jospa ostaisi valmiin havupallon ja tekisi siitä samantyyppisen istutuksen, kuin sinulla.

    VastaaPoista
  10. Kiitos. Minulla on onnekseni ihana naapuri ja ystävä, jonka metsästä olen jo useana vuonna saanut hakea havumateriaalin askarteluihini.

    VastaaPoista
  11. Hieno havupuu ja kaunista joulutunnelmaa. :)

    VastaaPoista
  12. Todella hieno havupallopuu ja kauniit, tunnelmalliset asetelmat! Havutöitä olisi joskus kiva itsekin kokeilla. Hyvää marraskuun viimeistä viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Havutyöt ovat tosi kivoja, joten ei muuta kuin kokeilemaan.
      Kiitos samoin Sinulle.

      Poista
  13. Hiano havupuu :) Tein yks vuasi havupalloja ja laitoon kolomen ryhymän nurmikolle keppien päihi. Olivat nii airon näköösiä, että keväällä naapuri suri ruskettunehia rungollisia havuja.
    Teillon jo kivasti joulutunnelmaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Havupuupalloista saa kyllä erehdyttävästi aidon näköisiä.
      Hiljalleen näitä jouluisia juttuja on kiva tehdä.

      Poista
  14. Kaunis havupallostasi tulikin, viimmeistelty istutus tekee asetelmasta aivan upean! Roikkuvia havupalloja minäkin olen monesti askarrellut, mutta puuta en ole saanut aikaiseksi. Tunnelmavalaistus alkaa olla jo valmis:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havutöitä on tosi kiva tehdä ja niiden myötä saa jo hieman lähestyvän joulun ensimakua ja tunnelmaa. Vielä pitäisi tehdä ainakin yksi havukranssi ulko- oveen.

      Poista
  15. Todella upea havupallo ja koriste:)

    VastaaPoista
  16. Hieno havupuupallo!
    Ja kiitos tarkoista ohjeista, kirjoitin ne itselleni ylös. Tuollaisen teenkin, oikeastaan useammankin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Mukavia hetkiä sinulle askartelun parissa.

      Poista
  17. Hieno havupallopuu. En ole koskaan yrittänyt tehdä havupalloa mutta näillä ohjeilla onnistuisin varmaan. Kaunis on puusi samoin Ihanat kynttiläsomistukset. Kiitos sinulle.

    VastaaPoista
  18. Upean näköinen!��❤️

    VastaaPoista
  19. Onpa ihana havupuu ja niin taidokkaasti tehty. Mukavaa keskiviikkoa <3

    VastaaPoista