Translate

tiistai 11. joulukuuta 2018

Paraisten piparkakut




Nyt on Paraisten joulupiparit taas kerran leivottu. Hyvä ja takuuvarma ohje jolla onnistuu aina.


1 1/2 dl siirappia
200 g sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 munaa
3 tl soodaa
1/2 kg vehnäjauhoja. Jauhojen ja mausteiden määrä vaihtelee vähän eri ohjeissa. Itse olen käyttänyt aiemmin jauhoja hieman enemmän ja soodaa vain kaksi teelusikkaa. Mausteita olen laittanut hieman maun mukaan.
Siirapin, sokerin, voin ja mausteiden kiehautuksen jälkeen tapaan jäähdyttää seoksen vatkaamalla sen sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Sen jälkeen lisään jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen ja vatkaan myös ne hyvin. Jauhot (joihin sooda on sekoitettu) lisään pienissä erissä ja nekin tapaan vatkata seokseen tehokkaalla vatkaimellani. Näin jauhot saa tosi tasaisesti sekoittumaan taikinaan. Leipoessa taikina on mielestäni erittäin hyvä kaulittava ja taikinan jämät saa myös kaulittua hyvin taikinan muuttumatta tai repeilemättä. 


  Kauliessani tapaan laitaa leivonta-alustalle melko reilusti jauhoja ja kaulia taikinan melko ohueksi. Ylimääräiset jauhot on piparien pohjasta helppo sipaista pois pullasudilla.


Paistolämpötila on 180- 200 astetta. Riippuen hieman uunista.


Mukavia piparin tuoksuisia hetkiä teille kaikille.

26 kommenttia:

  1. Paraistenpiparkakut ovat parhaita! Piparien leivonnassa tulee oikea joulutunnelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paraisten piparkakuille en ole minäkään löytänyt voittajaa.

      Poista
  2. Tämä ohoje tuliki sopivahan saumahan. Kiitos siitä :) Oon nimittäin aatellu teherä piparitaikinan kerranki itte, enkä ostaa valamista. Pitäähän sitä ny eres kerran elämässänsä kokeella.

    VastaaPoista
  3. Paraisten piparkakut ovat minunkin ehdoton joululeivonnainen. Jo lapsuudessa äidin kanssa leivottu, myöhemmin omien pienten kanssa kaulittu ja edelleen sama resepti käytössä. Ihania!

    VastaaPoista
  4. On kauniin näköiset piparit. upeasti paistuneet Kiitos ohjesta!

    VastaaPoista
  5. Samalla resetillä tiälläkin on tehty aina. Piparkakkutalloon arkipiparkakku taikina.

    VastaaPoista
  6. Hyvän näköiset piparit kyllä niistä tulee jouluinen tuoksu:)

    VastaaPoista
  7. Kiitos ohjeesta hyviltä näyttää. Olen aina ostanut taikinan mutta jos joskus innostuisin......

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vain kokeilemaan. Tällä ohjeella onnistuu ja lisänä saa vielä ihanan jouluisen tuoksun.

      Poista
  8. Täytyypä kokeilla.
    Meillä on vahan keittokirja ohje. Kyllä silläkin aina onnistuu. lapset leipoivat ja hyvin kävi tehdä. Mutta on kiva kokeilla tuota Paraisten ohjetta. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi. Todella hyvä taikina leipoa.

      Poista
  9. Jotenkin en ole kovin innostunut pipareiden leivonnasta, kun en tykkää kaulimisesta, taikina jää kiinni alustaan, eikä paistu sopivan ruskeiksi.
    Sinun piparisi näyttävät herkullisisilta!

    VastaaPoista
  10. Näitähän mullakin tulee leivottua aina. Jotenkin se vaan on perinne. Kyllähän niitä voisi ostaakin, eikä aina tarvitse niin paljoa ollakaan. Nyt en tee kuin yhden taikinan, aikaisemmin meni montakin, kun aloitin aikaisemmin leipomisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparien leipominen on yksi joulun perinteistä. Itse olen vain kerran kokeillut leipoa valmistaikinasta. Kerta taisi jäädä myös viimeiseksi. Nykyisin itsekin leivon pitkälle vain vieraita ja lastenlapsia varten.

      Poista
  11. Hyvältä näyttää <3 Minä en leivo lainkaan pipareita, sillä niitä ei meillä juurikaan mene jostakin syystä. Mukavaa keskiviikkoa <3

    VastaaPoista
  12. Täytyypä ensi vuonna kokeilla tätä ohjetta.
    Herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista
  13. huumavin joulu-tuoksu!
    herkullisen näköisiä:)
    vanha ja takuuvarma ohje!!!
    Mukavaa joulun odotusta!!

    VastaaPoista
  14. Kiitos samoin sinulle mukavaa joulun odotusta.

    VastaaPoista