Translate

tiistai 26. maaliskuuta 2019

Havujen leikkaus



Nyt on mitä mainioin aika tehdä kevätleikkaus sitä vaativille havuille. Hyvänä muistisääntönä leikkaukselle on tehdä se kahden "ÄMMÄN" välissä, eli marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana, jolloin havut ovat lepotilassa.

Minulla on havuryhmässäni kaksi rungollista pallotuijaa, jotka vaativat jokavuotisen leikkauksen, jotta  ne saisi säilyttämään pallomaisen muotonsa. Suurpiirteisemmän leikkauksen tein ensin "sekatööreillä" eli oksasaksilla ja loppu viimeistely hoitui Boschin akkukäyttöisellä lyhytlapaisella pensasleikkurilla.


Tonttimme naapurinvastaisella laidalla ja uusitun allasalueen reunamalle istutin aikoinaan kolme  Brabant-tuijaa, jotka mielestäni jäävät nopeakasvuisuutensa ja kasvutapansa johdosta ilman jokavuotisia leikkausia harvoiksi ja vähemmän kauniiksi. Pari vuotta sitten sain päähäni kokeilla muotoilla kahdesta niistä rungollisia pallotuijia. Kolmannen, kuvassa etualalla olevan muotoillun tuijan takana olevan, jätin vielä varmuuden vuoksi leikkaamatta, jos vaikka kokeiluni sattuisi menemään pieleen. Tiesin Brabantin kyllä kestävän itse leikkauksen hyvin, mutta etenkin toisen tuijan monirunkoisuus hieman arvelutti, ja oli lisäksi hieman hankala hahmottaa, miltä tuija tämän seikan takia lopulta näyttäisi. No, onhan se kieltämättä vähän hassu.


Tuijat muutoinkin hakevat vielä muotoaan, sillä en halunnut heti ensimmäisenä leikkausvuonna tehdä latvaan kovin rajua leikkausta. Arvelin näet, ettei se tulisi onnistumaan heti kerralla, vaikka niin haluaisikin. Nyt kolmantena leikkausvuonna alkaa muoto jo pikku hiljaa olla aika lailla halutunlainen, mutta vielä alaosan oksista muutama vaatii poistoa. No hiljaa hyvä tulee. Ylläoleva yksilö sentään on yksirunkoinen.



Myös nämä tavallisista metsäkuusista kasvattamani kuuset vaativat leikkausta. Istutin monta vuotta sitten takapihamme kuusikosta hakemani pienet kuusentaimet vieri viereen ryhmäksi, ja aloitin niiden muotoilun säännöllisillä leikkauksilla. Nyt ei enää uskoisi niitä olleen alkuaan monta.



Lunta on vielä kasvupaikalla sen verran paljon, että ihan alimmaisiin oksiin en päässyt käsiksi.


Samassa ryhmässä kasvavia, Brabantteja nämäkin, leikkasin aika ankarasti. Leikkurin akusta loppui virta ja työ jäi harmillisesti hieman kesken. Leikkuujätekin on siksi korjaamatta.






Tänään sain leikkaukset tehtyä loppuun. Menee aina hetken aikaa havujen parturoinnin jälkeen siihen, kun ne leikkauksen jälkeen ovat parhaimmillaan, eli kun alkaa tulla uutta keväistä kasvua.


Ylläolevasta kuvasta näkee hyvin miten pitkäksi vuosikasvut venyvät. Eipä uskoisi, että tämäkin tuija on viime syksynä leikattu.


Havuja myyvältä taimistolta hankkimistani kahdesta kuusentaimesta toinen kasvatti viime vuonna latvaan todella pitkän vuosikasvun. Vai mitä mieltä olette?

Mukavaa ja aurinkoista viikon jatkoa.

27 kommenttia:

  1. Niin kauniita ovat kaikki ja tuossa viimeisessä puussa on todella pitkä vuosikasvu.Mihinkähän hällä mahtaa olla noin kiire. Mukavaa ja aurinkoista viikkoa myös sinulle.

    VastaaPoista
  2. Siistiä tuli. Monirunkoone tuijahan on persoonalline :) Mullaki olis tuijien leikkaus eres. Niistä pitää vaan ensi kiärtää valonauhat pois. Sonki operaation tympiin vaihe. Valot oli tuijis koko viimme kesänki, joten leikkaus jäi välihi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monirunkoisuus ei tuijassa onneksi enää niin paljon haittaa silmääni. Meilläkin on vielä kartiovalkokuusissa valohuput paikoillaan, sillä ne ovat viritettyjen varjostusverkkojen alla.

      Poista
  3. Hienoa jälkeä! Meillä on vielä niin pienet havupuut ettei niissä ole paljon leikkaamista:) Mukavaa päivää❤

    VastaaPoista
  4. Sinun havut ovat kyllä upeita! Uskomattoman hauskat ovat nuo metsäkuusista muotoilemasi kuuset. Tämä oli kyllä hyödyllinen postaus itselle opiksi. Kiitos!

    VastaaPoista
  5. Kiitos. Metsäkuusien muotoilu on kyllä melko kärsivällisyyttä vaativaa, sillä nyt vallitsevaan kokoon leikkauksineen on mennyt monen monta vuotta.

    VastaaPoista
  6. Ihania iki-vihreitä:))
    Kauniisti olet muotoillut,nuo kuusikko ryhmä mahtava!!!
    tuo pallo-tuija minusta erittäin kaunis "erikoisen ihana"
    oho!!!!
    silläpäs on ollu kiire kurkottaa ..ties minne:)
    Minä rakastan noita iki ihania ,iki-vihreitä:)
    Kiitos ,silmän ruokaa vihreä,silmäiselle:))
    Aurinkoisia päiviä!

    VastaaPoista
  7. Minä olen aina pitänyt kovasti havuista ja ne ovatkin olleet alusta asti osa puutarhaa.
    Mukavia ja aurinkoisia päiviä myös sinulle Liisa.

    VastaaPoista
  8. Sieviä tulee leikkaamalla, minäkin olen yhden muotoillut, kun koira lannoti neulaset pilalle. Huikea vuosikasvu on tosiaan ollu.

    VastaaPoista
  9. Tuijat ovat kestäviä muotoiltavia ja leikkaukset tekevät niistä vuosi vuodelta tuuheampia.
    Vuosikasvu on kyllä ollut tällä kuusella melkoinen.

    VastaaPoista
  10. Minäkin pidän havuista tosi paljon. Minulla on melko nuori pallotuija. Sitäkin kannattaisi ehkä leikata vuosittain? Meillä on pari serbiankuusta. Ne kasvavat hurjaa vauhtia! Eipä uskoisi, että tavallisesta kuusesta saa leikkaamalla tuollaisen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistinkin, että sinä olet myös havujen ystävä.
      Tavallinen pallotuija ei yleensä vaadi suuremmin leikkauksia.
      Metsäkuusesta saa ihan kivan leikkaamalla. Se on kuitenkin tarkempi leikkausajankohdasta, kuin tuijat joilla on etunaan uinuvat leposilmut.

      Poista
  11. Hyvä postaus milloin olet ne viimesyksynä leikannut? Leikkaat siis kaksikertaa vuodessa? Minunkin pitää nyt sitten tulevana viikonloppuna leikata tuijat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuremman muotoleikkauksen teen näin keväällä. Syksyllä leikkaan lähinnä pitkäksi venähtäneet vuosikasvut latvaosasta ja siistin muitakin osin tarpeen vaatiessa. Tuijia olen leikannut kyllä jopa kesällä. Se kestää aika rajujakin leikkausta ja kehittää uinuvista leposilmuistaan myös uutta kasvua.

      Poista
  12. Tuijista tulee kauniita, kun niitä vähän parturoi. Mulla on leikkaukset jääneet vähiin. Joskus yhden tuijan latvus kuivui ja kuoli, joten leikkasin sitä ja muotoilin uudelleen. Nyt se on kaikkein kauneimman mallinen tuija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin Brabantit hyötyvät leikkauksista. Timanttituijat ovat luonnostaan hyvin tuuheita ja niistä ei yleensä tarvitse leikata, kuin kuivuneita ja kuolleita osia.

      Poista
  13. Kyllä ovat siistin näköset leikatut tuijat. Kivasti oot er muotoja suanu tehtyy. Meillä on vielä niin paljon lunta, jotta leikkausta siirrän tuonnemmaksi. Saishan niitä kyllä hankikannolla ylempee iliman tikkaita leikattuu!

    VastaaPoista
  14. Kiitos. Lumi voi vielä tähän aikaan kevättä aiheuttaa estettä leikkakauksille.

    VastaaPoista
  15. Kauniit havut, onpa todella söpö tuo pallotuija ja tuuheat metsäkuuset. Todellakin on pitkä latva viimeisen kuvan kuusessa :) Kova on kasvuvauhti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havuista saa kyllä tuuheita säännöllisillä leikkauksilla. Suomessa leikkauksia aristellaan vain usein ihan suotta.
      Todella pitkäksi venähti latvan kasvu. Taisi pitää lämpimästä viime kesästä?

      Poista
  16. Kiva postaus, mun pitäis myös alkaa suunnitteleen tuijien leikkauksia, parina viime vuonna jääny leikkaukset liian vähälle ja muodot on sen mukaset.

    Mum blogista löytyy arvonta liittyen kevätmessuihin, saapi käyä osallistumassa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brabantit etenkin näyttävät joka vuosi kasvattavan runsaasti kokoaan.
      😊

      Poista