Translate

maanantai 1. heinäkuuta 2019

Puutarhassa tapahtunutta

Aika paljon puutarhan tapahtumia on jäänyt päivittämättä, joten nyt palaan niihin näiden muutaman kasvin osalta.


Lumipalloheisiä minulla on kaksi kappaletta ja molemmat kukkivat kauniisti.


Tämä yksilö kasvaa ihan naapurimme rajan läheisyydessä olevassa penkissä.Toinen taas tienreunuspenkissä jättilaukkojen taustalla.


Gladiator jättilaukat kukkivat näyttävästi. Kuvat ovat harmillisesti sameat.


Joka kevät laukkojen lehdet paleltuvat ennen varsinaista kukintaa. Suojasin ne jopa kaksinkertaisella harsolla mutta sekään ei auttanut.


Kuunliljan lehdetkään eivät pystyneet niiden lehtiä täysin peittämään alleen.


Huhtikuussa lehdet näyttivät vielä näin heleiltä ja lupaavilta.


Idänruusujuuren kukat ovat  tiilenpunaiset.


Saksankurjenmiekka.


Sininen kääpiökurjenmiekka (Iris pumila) kukki pitkään.
Saksankurjenmiekka (Iris germaniga).
Siperiankurjenmiekka (Iris sibirica)


Jumaltenkukka (Dodecatheon meadia ) sulkavaleangervon (Rodgersia pinnala) edustalla.
Tuoksuköynnöskuusama kukki tapansa mukaan hyvin runsaasti.  Miellyttävä tuoksu leijailee myös ympäristöön sen kukkiessa.


Sen lehdet ovat hyvin kauniin vihreät ja napakat.
Kotkansiipisaniaista  Matteuccia struthiopteris ( meniköhän nimi oikein) ei turhaan sanota näyttävimmäksi ja komeimmaksi luonnon saniaiseksemme.


Se kasvaa takapihan käytävänvieruspenkissä ja venyy aina komeisiin mittoihin.


Loppuun vielä kuva kultatyräkistä (Euphorbia polychroma) Sen  muutama vuosi sitten tehdystä siirrosta tähän uudelle kasvupaikalle se ei ole pitänyt lainkaan, vaan on jurottanut harmikseni siitä lähtien.
40 kommenttia:

 1. :)niin kasvitkin/kukkasetkin osoittavat olemisellaan tyytymättömyyttä tai sopeutumisen vaikeutta:))),vaikka paikka oiskin parahin:))
  Paljon kaunista pihallasi kasvaa,niin kukkia kuin puita ja pensaita.
  Hyvää alkanutta heinäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Muistan jostain lukeneeni, ettei kultatyräkki siedä siirtoa ja väite näyttää pitävän hyvin paikkansa.
   Kiitos. Ihanaa heinäkuuta myös sinulle Liisa.

   Poista
 2. What a magnificent garden!I am enchanted with your adorable flowers.Hugs!

  VastaaPoista
 3. Aina ei siirtäminen onnistu. Kauniisti kukki puutarhasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi pitänyt noudattaa ohjeita ja uskoa, ettei kultatyräkki pidä enempää siirrosta, kuin jakamisestakaan.
   Kiitos.

   Poista
 4. Aivan ihania kuvia ja niin kaunista kukintaa! Tuo jumaltenkukka onkin ihan uusi tuttavuus, suloisen värinen! Mukavaa alkanutta heinäkuuta ja kesän jatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jumaltenkukka on herkkyydessään todella kaunis. Harmi, etten saa kamerani kautta tuotua esille sen upeutta.

   Poista
 5. Tuo saniainen on aivan upea ! Meillä on aina ollut yksi (vaatiaton) saniainen yhdessä kulmassa tonttia mutta en tiedä miksi se ei tänä vuonna ole näyttäytynyt. Pääsiköhän kuivumaan? Tänään sataa pitkästä aikaa ja vieläpä reilusti. Jään odottamaan luonnon ihmettä ja saniaisen ilmestymistä 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotkansiipisaniainen on kyllä näyttävä perenna. Tuulta se ei siedä, vaan varret taittuvat hyvin herkästi.
   Puhallahan sadepilviä tänne meillekin. Sadetta ei näköjään meillä saada, vaikka sarvella imisi.

   Poista
 6. On sinulla jälleen ihania kukkivia pensaita ja kukkia. Minulla on kultatyräkkiä useammassa paikassa ja kaikki olen jakanut yhdestä alkutaimesta, minkä sai ystävältä noin 20 vuotta sitten. Olen myös vienyt jakotaimia tyttärelleni. Outoa, että kultatyräkkisi mököttää?

  VastaaPoista
 7. Kiitos.
  Hienoa, jos olet saanut siirrettyä ja jaettua kultatyräkkiä ongelmitta, sillä ohjeiden mukaan se sietää molempia toimenpiteitä huonosti. Lisäksi sen sanotaan kyseisillä toimilla taantuvan. Minun kohdallani se valitettavasti osoittautui oikeaksi.

  VastaaPoista
 8. Onpa komeaa vihreyttä ja kukintaa! Luulen, että laukkojen lehdet eivät ole paleltuneet, vaan ihan normaalisti lähteneet kuihtumaan. Näin käsittääkseni käy jättilaukoilla aina, eikä sitä voi estää, harmillista kyllä. Ainakin Englannissa olen nähnyt joillain puutarhureilla olevan tapana leikata kuihtuneita laukkojen lehtiä niin, että jäljelle jää vain kauniin vihreää. Jos kuihtuvat lehdet häiritsevät, ehkä niitä voisi vähän siistiä leikkaamalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Näin varmaan on, sillä laukan lehdenkärjet kellastuvat aina jo ennen varsinaista kukintaa.

   Poista
 9. Ihania kuvia ja upeaa kukintaa! Lumipalloheidellä on aivan ihanat kukat, mutta en ole uskaltanut istuttaa sitä meille ötököiden pelossa. Upeita nuo laukat ja tuo ruusujuuri on kiinnostava tuttavuus. Meillä kultatyräkki oli vähällä kuolla 2015-16 tuhotalvena ja on jurottanut siitä asti. Vasta tänä vuonna se kukki vähän paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toinen lumipalloheidestäni oli alkuun aivan liian kuivalla kasvupaikalla ja voi huonosti. Siirto ravinteikkaaseen, puolivarjoiseen ja kosteutta pidättävään kasvupaikkaan korjasi tilanteen.
   Itse joudun varmaan hankkimaan lisää kultatyräkkejä, sillä en uskalla ryhtyä kasvia jakamaan.

   Poista
 10. Tuo ruusujuuri on minulle uusi tuttavuus, erikoinen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punakukkaisen idänruusujuuren kukkien väri on tosiaan erikoinen.

   Poista
 11. Hieno lumipalloheisi, todella näyttävä! Ja mahtava määrä laukkoja. Minusta tuntuu, että niiden lehdet kuihtuvat aina todella pikaisesti, en tiedä onko siihen edes mitään pelastuskeinoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumipalloheisi on siitäkin ihan kiva, että kukinnasta saa nauttia pitkään. Alan olla kanssasi ihan samaa mieltä, että tekipä mitä tahansa niin laukan lehdet, tai ainakin lehden kärjet kuivuvat rumasti.

   Poista
 12. Oi, miten kaunis tuoksuköynnöskuusamasi <3 Kasvaako se sinulla maata myöten vai jossain tuessa? Kuvasta ei oikein saa selvää. Omani vietti talven kiepillä maan tasalla, mutta kasvaa nyt tuessa. Toivottavasti joskus kukkisikin. Onkohan tyräkkisi eri mieltä paikkavalinnasta? Äitini sai muutama vuosi sitten tuttavaltaan kultatyräkin jakopalan ja on sen jälkeen jakanut samaa yksilöä lisääkin ja puska vain komistuu. Kasvaa paahteisella paikalla kuivassa, hiekkaisessa maassa. En edes tiennyt, että tyräkit eivät pidä jakamisesta. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuoksuköynnöskuusama kasvaa myös ilman tukea. Sen versot kohoavat kivasti maasta, joten siksikään en ole nähnyt tuentaa aiheelliseksi.
   Tyräkki pitää juuri kyseisestä, paahteisesta ja kuivasta kasvupaikasta, mutta sen sanotaan taantuvan jakamisesta. Olet jo toinen, jolla on tietoa toisenlaisestakin kokemuksesta kasvin jakamisen suhteen.
   Mukavaa viikkoa myös sinulle.

   Poista
 13. Ostin aikoinaan kultatyräkin ja luulin istuttaneeni sen hyvään paikkaan, mutta kukinta taantui jo seuraavana kesänä ja koko taimi kkatosi. En ole uusia hankkinut, tuo olikin nyvä tieto, ettei pidä siirämisestä eikä jakamisesta, sillä minä olen oikea siirtämisen ja jakamisen mestari, ei siis tyräkkiä meille:) Tuoksuköynnöskuusamaa on ollut useammassakin paikassa, mutta jokin toukka löytää sen aina ja syö ruman nälöiseksi. Oletko huomannut omasasi samanlaisia ongelmia? Idänruusujuuren hankin, jos jostain löydän, on kyllä upea, taisin ihailla sitä kuvistasi viime kesänäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultatyräkin pitäisi kyllä menestyä hyvin läpäisevässä maassa. Olisiko kasvupaikka kenties ollut sinulla liian runsasmultainen ja ravinteikas?
   Onpa todella harmi, jos kuusamaasi ovat toukat päässeet vioittamaan. Minulla ei vastaavaa ole onneksi ilmennyt.
   Punakukkainen idänruusujuuri on kyllä hankkimisen arvoinen. Kukan väri on mielestäni aika harvinainen.

   Poista
 14. Komeita pensaita! Onneksi laukkojen kukat eivät kärsineet pakkasista, kuten lehdet!

  VastaaPoista
 15. Ihania iiriksiä ja komeita laukkoja. Minullakin laukkoja on mutta väärässä paikassa niiden lehtien takia. Yritän kokeilla muutamia pionien väleihin. Lumipalloheiden kukinta on aivan ihanaa niitä minullakin on. Idänruusujuuresi on komea minkälaisessa paikassa se kasvaa minulla se tuntuu olevan kovin hidaskasvuinen. Kultatyräkistä ei mitään kokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idänruusujuuri kasvaa minulla loivassa kohopenkissä ihan tavallisessa puutarhamullassa. Minullakaan se ei ole suuremmin vuosien varrella kasvattanut kokoaan vaan pysynyt kooltaan kompaktina. Minulle se kyllä sopii sillä pidän perennoista, jotka eivät leviä liikaa ja valtaa alaa vierustovereilta.

   Poista
 16. good post 😊 would you like to follow each other? if the answer is yes, please follow me on my blog & i'll follow you back. https://camdandusler.blogspot.com

  VastaaPoista
 17. Todella kauniin näköistä! Mahtava tuo kotkansiipisaniainen! Omani ovat vielä melko vaatimattoman kokoisia. Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotkansiipisaniainen on viihtynyt varjoisalla kasvupaikallaan tosi hyvin ja levinnyt maanalaisten rönsyjen avulla niin voimakkaasti, että olen joutunut niitä jo usein poistamaan.
   Mukavaa viikon jatkoa myös sinulle.

   Poista
 18. Upeaa kukintaa! Teillä on hurmaava puutarha♥

  VastaaPoista
 19. Upeat jättilaukat! Minullakin laukkojen lehdet ruskistuvat ennen kukintaa. Olen ajatellut että se kuuluu asiaan ja mieleeni ei ole tullut paleltuminen. Keväällä istutin mökille lumipalloheiden. Kumpa se kasvaisi yhtä komeaksi kuin sinun!

  VastaaPoista
 20. Kiitos. Alan uskoa vahvasti, että kuuluu asiaan.
  Toivotan paljon onnea lumipalloheidellesi.

  VastaaPoista
 21. Belas as imagens!
  Flores lindas.
  Obrigada pela sua visita lá na casa.
  janicce.

  VastaaPoista
 22. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works
  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{universalblankcards11@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address::universalblankcards11@gmail.com
  or view our site blankatmworldpress.wordpress.com

  VastaaPoista