Translate

lauantai 5. lokakuuta 2019

Kukkasipulit pääsivät maahan.

Tänä syksynä, kuten jo niin monena vuonna ennenkin, olivat kukkasipulihankintani hyvin vähäiset ja maltilliset. Tulppaaneista minulla on entuudestaan suurin osa erittäin kestäviä Darwin hybridejä. Ne ovat puutarhatulppaaneista parhaiten uusiutuvia, kestäviä ja vuosi toisensa jälkeen uskollisesti kukkivia, joten kovinkaan paljon tarvetta uusille hankinnoille puutarhassa en katso senkään vuoksi välttämättä olevan.


Sipulien istuttaminen on minulle jollain tapaa varsin vastenmielistä puuhaa. Istuttaessa kun hyvin usein juuri kaivamastasi kohdasta nousee esiin jo ennestään istutettuja sipuleita. Enemmän sääntö kuin poikkeus tuntuu myös olevan se, että kaivaessa istutuslapio osuu maassa piilossa ja näkymättömissä olevaan sipuliin ja halkaisee ja vioittaa sen. Tätä sattuu kyllä liian usein. En myöskään voi sanoa pitäväni suuremmin sipulien vaatimasta myöhäisestä istutusajankohdasta, jolloin sää useimmiten on jo sen verran kolea, että joutuu istuttamaan tippa nenänpäästä valuen, sormet kohmeessa ja vilun värisyttäessä ikävästi kehoa odottaen vain malttamattomana sitä, että saisi kaivettua sipulit mahdollisimman nopeasti maahan ja pääsisi sisälle lämpimään. Edes mielikuva keväisestä kukkaloistosta ei silloin tunnu minua paljon auttavan.


Tällä kertaa hankinnat tein Lidlistä eli tulppaaneja, narsisseja, krookuksia, helmililjoja ja laukkoja. Näillä uskon ihan hyvin pärjääväni, ellen sitten satu törmäämään valkokukkaisiin narsissin sipuleihin.


Mukavaa viikonloppua.

26 kommenttia:

  1. Lidlistä tuli pääosin minunkin sipulit, tulppaaneja laitoin paljon uudelle istutusalueelle, toivottavasti menestyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varmasti ilo istuttaa sipulit uudelle istutusalueelle ja kasveista vapaaseen multaan.

      Poista
  2. Minulla on hieman samoja ongelmia sipuli-istutusten kanssa. Etenkin tulppanien kohdalla on vaikea löytää sopivaa kohtaa. Toisaalta ne pitäisi istuttaa erikseen omalle alueelleen, jotta kukkiminen olisi näyttävää. Mutta sitten kukkimisen jälkeen kyseinen kohta on ikävä kuihtuvien varsien ja lehtien rykelmä. Olen päätynyt vähän samaan sinun kanssasi: istutan vain kestäviä tulppaaneja perennojen väliin ja melko maltillisesti. Sinulla on kuitenkin kiva sipulivalikoima menossa multaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainoastaan yhden kevään kukkaloisto ei tosiaan jaksa oikein kiinnostaa vaan mieluummin satsaa varmoihin kukkijoihin.

      Poista
  3. Samanlaisin ajatuksin minäkin sipulini maahan joka vuosi upotan. Vanhojen sipulien lisäksi harmittaa tönkiä perennojen juurien lähellä. Mikä ilo ja helppous olisikaan laittaa sipuleita kuohkeaan multaan, jossa ei vielä entuudestaan ole mitään.
    Noihin Darwin-tulppaaneihin aion minäkin panostaa jatkossa, aloitin jo tänä vuonna. Vanhoja istutuslistoja katsellessani huomaan, kuinka paljon erikoisia tulppaaneja on vuosien mittaan tullut istutettua, eikä montaa niistä enää nouse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muista kasveista vapaa istutusalue olisi kiva, mutta kuten Pirkkokin tuossa edellä totesi, kukinnan jälkeen kuihtuvat varret näyttävät melko ikäviltä.

      Poista
  4. Kaunista kukintaa luvassa! Samaa mieltä sipulien istutuksesta. Tänä syksynä olenkin istuttanut vain muutaman laukan sipulin. Niin, ja kaivoinhan minä muutaman narsissipehkon ylös, jaoin ja istutin sipulit uudestaan. Eiköhän siinä ollut tarpeeksi tälle syksyä.

    VastaaPoista
  5. Tuo sipulien jakaminen on valitettavasti kyllä jäänyt lähes kokonaan. Narsisseja etenkin pitäisi itsekin vaivautua jakamaan viimeistään siinä vaiheessa, kun kukinta alkaa taantua.

    VastaaPoista
  6. Uusille alueille on kaikkein mukavinta istuttaa sipuleita. Ja taas pelkkä sipulikukkapenkki olisi nopeasti aika autio. Monta kertaa olen itsekin vioittanut vahingossa vanhoja sipuleita muita kasveja kaivaessani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se on. Molemmissa tapauksissa omat hyvät ja huonot puolensa.

      Poista
  7. Harvinaasen rankasti tökkii sipulien kaivuu tänä syksynä. Ekstratulput jäi kauppahan liki 100%. Sun sipuliista riittää kukintaa moneksi kuukaureksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle on ollut sipulien istutus jo monta vuotta sangen vastahakoista.
      Toivottavasti.

      Poista
  8. ..nyt on sitten taas jännä keväällä seurata :),mitähän kaikkea maasta nouseekin:))
    Kaunis tuo valkoinen tulppaani!
    Kaunista syys-sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkokukkaiset sipulikukat ovat kyllä viime vuosina alkaneet olla yhä enenevässä määrin lemppareita.
      Kiitos samoin Liisa.

      Poista
  9. Kiva valikoima kukkasipuleita. Noilla saa jo aika pitkän kukinta-ajan. Kukkasipulien istutus ei ole koskaan ollut oikein minunkaan mielipuuhaani juuri inhottavan sään takia. Paksuissa rukkasissa ei pysty istuttamaan ja ohuissa hanskoissa jäätyvät sormet. Tänä vuonna olen istuttanut vain neljä pienehköä pussia monivuotisia sipuleita. Tulppaaneita hankin viimeisistä alekoreista, jos sattuu mieleisiä tulemaan vastaan. Toivon, että viime syksynä istuttamani tulput kukkisivat ensi keväänäkin. Aika moni niistä oli darwineita, joten voisi olettaa, että edes jonkinlaista kukintaa olisi tulossa. Mukavaa sunnuntaipäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Darwin hybridit ovat kyllä takuuvarmoja kukkijoita, joten ainakin ne tulevat ilahduttamaan sinua kukinnallaan.

      Poista
  10. Meillä ei tuota Lidlin kauppoo oo lähellä ja tilasin kukkasipulit. Tulppaanit jäi vähemmistöön kun pelekeen nyt myyrien tuhoja. On ennustettu runsasta myyrävuotta. Tulevalla viikolla on meiulla maahanpanijaiset mukuloilla! Kokkeilen tuas ruukuissa kasvatusta kevääks!

    VastaaPoista
  11. Toivottavasti myyrät eivät ainakaan kovin pahoin mellastaisi puutarhassanne ja jättäisivät sipulit rauhaan.
    Tiedätkö, en ole tainnut kuin kerran kokeilla ruukussa kasvatusta ja siitäkin on tosi kauan. Pitäisi taas joskus kokeilla.

    VastaaPoista
  12. Ei tosiaan ole kiva laittaa sipuleja paikkaan, missä väkisinkin halkaisee entisiä. Minä laitoin nyt syksyllä uusiin penkkeihin ja se sujuu huomattavasti helpommin, multakin on kuohkeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti nautinnollista istuttaa sipulit uusiin penkkeihin. 😊🍂🍃🍁

      Poista
  13. Allekirjoitan ihan täysin tuon sinun kuvailemasi vastenmielisyyden sipulien istuttamiseen. Minä en tänä syksynä ostanut sipulin sipulia, koska muita kiireitä on ollut ihan tarpeeksi. Mukavaa alkavaa viikkoa <3

    VastaaPoista
  14. No teillä onkin ollut suuremman luokan projekti meneillään joten ei ihme, että sipulin istutukset ovat saaneet jäädä.
    Mukavaa uutta viikkoa myös sinulle.

    VastaaPoista
  15. Kaunista kukintaa on luvassa teillä keväällä! Minuakin tympii sipuleiden istuttaminen, mutta kevään kukinta mielessä sen saan tehdyksi. Hyvin olit kuvannut istutustunnelmia, kuulostaa niin tutulta!:) Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  16. Sipulien istuttaminen ei tosiaan ole hauskimpia puutarhatöitä. Mutta keväinen kukkaloisto silmissä sen homman jaksaa hoitaa.
    Mulla on vielä kukkasipulit istuttamatta, vaikka ne ovat kyllä jo hankittu.
    Vielä onneksi on luvattu plussaa ja maa on sulaa.
    Ehkä tällä viikolla ryhdyn toimeen.

    Ihanaa kukkaloistoa ja tsemppiä istutuspuuhiin!

    VastaaPoista
  17. Toivotan sinulle suotuisaa istutussäätä.

    VastaaPoista