Translate

keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Samettikukan siemenet ja yllätys


Minulla on tapana kerätä joka syksy omista samettikukistani siemeniä talteen ja niin tein tänäkin syksynä. Kuivumassa olleet siemenet ovat olleet tähän saakka puhdistamatta ja pakkaamatta, mutta eilen illalla päätin ryhtyä puuhaan.


Siemeniä on yllättävän paljon yhdessä kukassa. Puhdistaminen on hieman hidasta, mutta mielestäni kuitenkin vaivan arvoista. Jos ostaa kaupan siemenpusseja, on niissä yhtä pussia kohti melko vähän siemeniä.


Samettikukista ryhmäsamettikukat ovat ehkä kaikkein eniten mieleeni. Kääpiösamettikukkien puhdistus taas on, jos mahdollista, vieläkin hitaampaa kuin tavallisten samettikukkien johtuen siementen pienuudesta.


Varastoistani löytyi myös kaksi vuotta sitten kerättyjä siemeniä. Samettikukan siemenet säilyttävät itävyytensä kuitenkin hyvin, joten uskon niiden kylvön vielä ensi keväänä kannattavan. Siemenet on kätevä varastoida kahvinsuodatinpapereihin tai muuhun vastaavaan.


Kasvihuoneessa käydessäni minua odotti siellä pienoinen yllätys. Yksi kelloköynnöksen kukka oli avautunut suureksi hämmästyksekseni vielä näin marraskuussa.


Kukka roikkui melko huomaamattomassa paikassa ja havaitsinkin sen ihan sattumalta. Kelloköynnös vietti koko kesän ja alkusyksyn ulkona kirjastohuoneen ikkunan vieressä ruukussa. Siirsin lopulta jo osin ränsistyneen köynnöksen pienempään peltiruukkuun ja nostin ruukun kasvihuoneeseen ikkunan viereen kootulle korkealle tiilitasolle.


Nostin kukan varovasti hieman ylemmäs saadakseni sen parempaan kuvausasentoon.


Tarkastellessani köynnöstä tarkemmin, löysin neljä melko huomaamatonta nuppua lisää.


Näiden en kuitenkaan usko enää ehtivän aueta. Nyt jo muutamana yönä olleet, muutaman asteen yöpakkaset, pitänevät siitä huolen.


Mukavaa loppuviikkoa.

27 kommenttia:

  1. Ensi kertaa otin samettikukan siemeniä talteen, yllätyin kuinka paljon niitä oli yhdessä kukassa. Toivottavasti saan samaa lajiketta 'Strawberry Blonde' ensi kesänä omista siemenistä. Minun ei ole ihan yhtä hienosti pakattuna kuin sinulla, sulloin nopeasti käytettyyn kirjekuoreen :D

    VastaaPoista
  2. Minulla ainakin omista samettikukan siemenistä on kasvanut kunkin kerätyn lajikkeen kaltaisia. Kirjekuori onkin oiva siementen säilytykseen.

    VastaaPoista
  3. Ennen kun kasvatin aina samettikukkia, otin niistä omista siemenet. Hyvin kasvoi. Kääpiösammarista tykkäsin erityisesti, silloin ei sen siemeniä löytynyt useinkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samettikukat ovat kyllä kesäkukista ehkä kaikkein kiitollisimpia ja helpoimpia kasvatettavia ja onnistuvat aina.

      Poista
  4. Erottelu vie aikansa,mutta palkitsee.
    Minä laitan myös suodatinpusseihin/sokeri,jauhopusseihin:),lappu vain päälle:)
    Onpa nätti tuo kellokukka
    Onko monivuotinen?
    vaatimaton kukkanuppu,mutta erittäin kaunis kukka:)
    Mukavaa loppuviikkoa!,Sinulle:))

    VastaaPoista
  5. Näin on.
    Kelloköynnös on yksivuotinen. Nuppu on aika erikoinen ja itse kukka on minustakin hyvin kaunis.
    Kiitos samoin.

    VastaaPoista
  6. Kukkia ja nuppuja marraskuussa, ilonpäivä.

    VastaaPoista
  7. Olisin kyllä iloinnut enemmän, jos kukkia olisi tullut varsinaisena kasvukautena. Koko loppukesän kun odotin kukintaa turhaan. Nyt sitten köynnös päätti yllättää.

    VastaaPoista
  8. Omista kasveista siementen kerääminen on palkitsevaa ja siemeniä tulee tosiaan mahtavan paljon.
    Ja tuo kelloköynnöksen kukka on todellinen kaunotar. Ihanaa, että sait nauttia kukinnasta vielä marraskuussa.

    VastaaPoista
  9. Palkitsevaa on.
    Kelloköynnöksen kukka on kyllä ihana. Saan sentään nauttia hetken yhden kukan kauneudesta. 😊

    VastaaPoista
  10. Omien kukkien siemenet kannattaa ottaa talteen, vaikka siitä vähän työtäkin olisi. Aina ei keväällä kaupoista saa sitä, mitä haluaa. Eikä ne kaupan siemenet enää niin edullisiakaan kaikki ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, kirjoituksesi on jonkun vuoden takaa, toivottavasti tämä tavoittaa 👍😃 Olen innostunut toisen vuoden samettikukkailija. Toisista on tullut suosikkeja mm. mm. yksivärisistä yksinkertaisista 💛 Tarvitsevatko nyt kerätyt siemenet kylmäkäsittelyn?

      Poista
  11. Totta, säästöä joka penni. Eniten harmittaa siemenpusseja ostaessa tuo niissä yleensä oleva siementen vähäinen määrä. Niillä ei vielä kummoista kukkaloistoa ainakaan isolle pihalle saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi kyseli "laitanko samettikukan siemenet syksyllä suoraan multaan". Kerään siemenet syksyllä kevään kylvöjä ajatellen ja kuivaan hyvin. Itse kylvön teen vasta keväällä. Kuivatut siemenet säilytän kahvinsuodatinpusseissa, jotka nidon täytön jälkeen niiteillä kiinni. Siemenet eivät tarvitse kylmäkäsittelyä.

      Poista
  12. Ihana ylläri vielä näin marrakuussa. Meillä kelloköynnökset ehtivät syksyllä kukkia melko vähän aikaa, olisinpa minäkin ymmärtänyt viedä omani kasvariin jatkamaan kasvukautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ajattelin asiasta viisastuneena viedä kelloköynnöksen ensi syksynä ajoissa kasvihuoneeseen.

      Poista
  13. Omien siementen keruu kannattaa. Joskus myös itse kerätyissä siemenissä on parempi itävyysprosentti kuin kaupan siemenissä. Ainakin keijunmekkojen kohdalla moni sanoo niin. Ja siemenpusseissa on monesti ainoastaan vähän siemeniä suolaisella hinnalla. Kerrostalossa asuessani halusin kokeilla kerrotun petunian kasvattamista siemenestä. Muistaakseni pussi maksoi viitisen euroa ja siinä oli vain kymmenen siementä. Pelkäsin, että niistä itäisi vain pari, mutta onneksi taisivat itää kaikki. Ihana kelloköynnöksen syysyllätys! Tuollaiset ovat mukavia pimeiden päivien piristyksiä. Mukavaa lopppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omista kasveista kerätyt siemenet ovat ainakin tuoreita. Suuremmasta määrästä siemeniä kylväessä on myös olemassa parempi mahdollisuus, että ainakin osa niistä lähtee kasvuun.
      Enpä osannut kyllä odottaa enää kelloköynnöksen avaavan kukkaansa marraskuussa.
      Mukavaa viikonloppua myös sinulle.

      Poista
  14. Miekin oon ottanu omista samettikukista siemeniä, tosin ovat vielä kukkaperissä kiinni. Pitäs kopsutella ne irti. Paljon niitä on yhessä kukassa. Mukava ylläri kelloköynnöksessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samettikukkien siementen puhdistus on kyllä hieman puuduttavaa hommaa, mutta siemeniä saa sitten palkaksi todella runsaasti.
      Oli kyllä todella yllätys.

      Poista
  15. Minä en kerännyt mitään kukkien siemeniä tänä vuonna talteen. Ne mitä minulla oli laitoin syksyllä maahan. Kesäkukkia minulla ei olekkaan kuin samettikukkaa lehtikaalin kaverina ja sitäkään en saanut aikaiseksi kerätä. Mutta sinä olet kunnostautunut mukavasti. Ja kannattaa se.

    VastaaPoista
  16. Syyskylvöjä pitäisi itsekin suosia paljon enemmän. Kylmäkäsittelyä vaativat siemetkin saavat sen näin tehden ihan luonnostaan.

    VastaaPoista
  17. Minä keräsin tänä vuonna todella vähän siemeniä talteen, yleensä kerään enemmän. Nyt keräsin siemenet vain tarhaneidosta ja yhdestä erikoisesta unikosta. Isotähtiputken siemenet ravistelin suoraan penkkiin ja tein niiden syyskylvön siinä samalla :) Oikein mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Kruunuvuokko8. marraskuuta 2019 klo 10.57
      Eipä minunkaan tullut kerättyä tänä syksynä paljon muita siemeniä, kuin samettikukkien. Osassa kasveja kun meillä siemenet eivät ehtineet edes kypsyä. Tapaan myös aina, kun se vain on mahdollista, ripotella siemenet suoraan penkkiin.

      Poista
    2. Moi laitatko samettikukankin siemenet suoraan multaan syksyllä?

      Poista
  18. Samettikukat ovat suosikkejani yli kaiken. Tänä vuonna jäi kääpiösamettikukat istuttamatta, mutta luotan siihen, että siemenet säilyttävät itävyytensä pitkään. Kääpiösamettikukkien pensasmainen kasvutapa tuo muhkean lopputuloksen ja on taatusti monelle mieleen. Harmi, ettei niitä saa jo valmiina taimina ostaa. Siemenpussilla ja istutuksella minäkin suosikkini pihaan sain. 💛🧡💛🧡

    VastaaPoista