Translate

tiistai 11. helmikuuta 2020

Juttusarja puutarhamme havukasvit osa 2


Jatkan juttusarjaani edelleen tuijista. Kuvat ovat siis vuosien varrella puutarhastamme otettuja. Tarkoituksena on kuvien avulla kertoa miten havuja voi käyttää monipuolisesti puutarhassa ja yhdistää niitä rohkeasti hyvin monien kasvien kanssa.

Kuvassa kolme timanttituijaa 'Smaragd' köynnösporttia verhoamassa sinikukkaisen alppikärhön kanssa.


Enpä ole vielä tähän päivään mennessä löytänyt jalokärhöille loistavampaa kasvukaveria kuin tuijat.


Tuijat rauhoittavat värikästä kukintaa ja toisaalta taas saavat kukkien värit loistamaan.


Tässä timanttituijat huoltokäytävän päästä kuvattuna. Vasemmalla puolella käytävää kasvaa kartiovalkokuusi jota näkyy kuvassa vain hieman ja vielä kukkimattomat kärhöt.


Kuva toiselta puolelta köynnösporttia. Ryhmässä vasemmalla kaksi pylvästuijaa  'Fastigiata'. Kyseinen pylvästuija on hyvin tiheä- ja kapeakasvuinen ja nimensä mukaisesti kasvutavaltaan pylväsmäinen. Fastigiatojen oikealla puolella on kartiotuija  'Brabant'. Muurikivipenkin oikeassa kulmassa näkyvät kuvan kaksi katajaa, joista toinen on jo  menetetty, Juniperus communis f.cuessica, ja toinen pylväsmäinen luonnonkataja.


Tässä kuva köynnösportin molemmin puolin. Vasemmalla etualalla näkyy myös monena vuotena kovia kokenut, mutta vioituksista elpynyt kartiovalkokuusi.


Tuijaryhmä kasvaa ajan myötä hyvin tiiviskasvuiseksi. 


Punakukkaiset perennat sointuvat mielestäni hyvin kauniisti havuihin. Punahattu, syysleimu ja syysleimun takana kasvava himalajantyräkki Euphorbia griffithii.


Yllä harmillisesti menetetty takapihan alppiruusupenkissä jo komean koon saavuttanut 'Smaragd' timanttituija.  Ilmeisesti katolta jo useana vuotena sen päälle tullut tykkylumi oli sille liikaa. Se ruskettui ja kuoli. Juurella kuunliljat ja oikealla töyhtöangervo 'Aruncus dioicus'.


Brabant tuija löytyy myös alapihan pellonreunapenkistä. Taustalla ojanvarressa pihamme metsäsaarekkeesta pienenä piiskataimena ryhmään siirretty luonnon pylväskataja.


Kuva pihaantulotien muurikivipenkin havuista pihan puolelta kuvattuna. Havujen vasemmalla puolella ihan penkin reunassa kasvaa erilaisia maanpeitekasveja eli sinikukkaista ristikkiä, punakukkaista sammalleimua, neilikoita ja erilajisia maksaruohoja, jotka näyttävät kauniilta havut taustanaan.


Tässä kuva uusittua allas-aluetta reunustavista havuryhmistä, joissa kasvaa mm. pilarituijia 'Globosa' yksi timanttituija sekä kartiotuija (Brabant)  joista kolme pallon muotoon leikattuina. Penkeissä niiden seurana kasvaa myös maanmyötäisiä katajia ja kiven edustalla pesäkuusi. Lisäksi erilaisia perennoja kuten nauhuksia, keltakukkaista tarhapiiskua, kultatyräkkiä, kulleroa, rantakukkaa, punatähkää, punakukkaisia jaloangervoja, siperiankurjenmiekkaa, sinikukkaista kurjenpolvea erilaisia kuunliljoja ja pohjattomaan astiaan istutettua viiruhelpeä.



Sama ryhmä alkukesästä otetussa kuvassa.


Allas-alueen vasemmanpuoleinen reuna kuvattuna. Pesäkuusi kiven kupeessa.



Sama ryhmä pellon puolelta kuvattuna. Oikealla takana käppyräinen tammi, timanttituija, muotoaan hakeva 'Brabant' ja sen edessä punakukkainen ruusu 'F.J. Grootendorst'.


Kuvan oikeassa reunassa lähes näkymättömissä kasvaa punakukkainen koristeomenapuu Makamik ja ryhmän edessä kaksi pylväspihlajaa joista toinen ei osunut kuvaan.


Tässä kuvassa pilarituijat kasvunsa alussa.


Tässä kuvassa näkyvät ahavavioitukset pilarituijassa suojauksesta huolimatta. Onneksi vioitukset kuitenkin korjaantuvat melko nopeasti. Paikka on hyvin altis pelloilta keväisin puhaltaville tuulille ja auringolle.


Tässä yksi 'Columna' juuri istutettuna 2012.


Tässä taas naapurin rajanvastaisella reunalla leikkauksilla vielä lopullista muotoaan hakevat Brabantit.


Toisen naapurimme rajaa vasten istutettu havuryhmä (vanha kuva), jossa oikealla timantti- ja kartiotuijia. Niiden edessä  tuivio (Microbiota decussata) laakakatajia ja ruusuja.


Pihavaraston kupeeseen tontin rajalle aikoinaan perustamani havuryhmä, jossa kasvunsa alkutaipaleella olevat kartiotuijat (Brabant) sekä daaliaruukun takaa hieman näkyvä 'Tiny Tim' pallotuija.


Etualalla useasta metsäkuusesta vieri viereen istutettu ryhmä jota olen ...



muotoillut vuosi vuodelta pikku hiljaa leikkomalla…


tavoittelemaani muotoon. Tältä ryhmä näytti viime syksynä juuri leikattuna. Takana vasemmalla siperianlehtikuusi.


Tuijat sietävät mainiosti muotoonleikkausta. Brabantit taustalla saivat myös uuden muotonsa.


Pihaantulotien kartiotuija muotoiltuna.


Samaisen pihaantulotien reunaan istutetut ja muotoon leikatut kartiotuijat sekä niiden väleissä olevat 'Tiny Tim' pallotuijat .


Taustalla oikealla timanttituija.


Tiny Tim pallotuijat kestävät hyvin oikea-aikaista leikkausta.


Tässä sama ryhmä kuvattuna vuosia sitten, eli pian istutuksen jälkeen. Istutuksen tein aivan liian tiheään ja Brabantit kasvoivat lähes kiinni toisiinsa ja alkoivat lisäksi peittää pallotuijia  alleen. Kannattaa siis istuttaessa pitää mielessä kasvin tuleva lopullinen koko ja varata riittävästi tilaa kasvulle.

Lisää pihamme havukasveista taas myöhemmin.

23 kommenttia:

  1. Oi, sentään! Jälleen aivan ihana kuvakattaus näistä upeista havuistasi! Kiitos sinulle, että otit toiveeni huomioon ja teit tämän sarjan :). Sinulla on kyllä upeasti hoidettu puutarha, ei voi muuta sanoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman toivettasi uskon, ettei tätä juttusarjaa olisi tullut tehtyä. Tein näet aikoinaan haasteen muodossa hieman erilaisen koosteen havuista, jossa lähinnä kerroin niiden kasvuvaatimuksista. Nyt annoit hyvän vinkin lähestyä asiaa hieman toisesta näkökulmasta. Kiitos siis sinun. 😊😊

      Poista
  2. Eipä ole ensimmäisen postauksen kommenttiini lisäämistä. Huokailen vaan.... ehkäpä vähän kateellisenakin.
    Sen kysyisin minkä kokoisena istutat nuo tuijat? Niitä kun myydään erikokoisina ja -hintaisina. Isommat tietysti saavuttaa hyvän koon nopeammin, tosin niistä saa maksaa silloin aikalailla.
    Oletko koskaan laskenut, kuinka monta tuijaa ja pallotuijaa ja muita havuja pihaltasi löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä aika pieninä taimina. Syystä, että omasta mielestäni ne sopeutuvat usein paremmin uusiin olosuhteisiin, kuin isommat. Meillä piha on aika tuulinen ja avoin ja pienet taimet on myös huomattavasti helpompi suojata keväisin siihen saakka, että ne ovat tarpeeksi hyvin juurtuneet ja lähteneet selvään kasvuun.
      Eipä ole tullut koskaan laskettua. Menetyksiäkin kun on tullut matkan varrella.

      Poista
  3. Kivat kuvasarjat ja näistä saa tosiaan hyvän kuvan miten niitä kannattaa istuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos kuvistani saa uusia vinkkejä havujen käytöstä puutarhassa. 😊😊

      Poista
  4. Niin vihreää ja rehevää! Mutta kyllä katse kiinnittyy eniten noihin upeisiin kärhöihin... Kurkkaappa Mummon päivityksiin, siellä on upeita pyramidin mallisia puita australialaisessa puutarhassa.

    VastaaPoista
  5. Kiitos vinkistä. Pitää käydä kurkkaamassa. 😊😊

    VastaaPoista
  6. Niin taiden tehtyjä istutuksia...ja niiiin todella kaunista!
    Hyvää tulevaa ystävänpäivää sulle sinne 14.02.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Hyvää tulevaa ystävänpäivää myös sinulle. 😊😊

      Poista
  7. Ihmettelen jälleen, miten saat penkit pidettyä noin tiptop-kunnossa.
    Näen sieluni silmin, millaisessa kaaressa meillä valkoiset kivet lentäisivät yltympäriinsä, kun koirat kerran kaahaisivat ylitse-D
    Havut näyttävät todella hyviltä, melkein minkä kasvin kumppanina, ja tuijat kestävät aika hyvin aurinkoa, eikö? Meillä on vaan niin paahteinen piha, että sen vuoksi havut ovät jääneet kauppaan lähes tykkänään. Toisivat kyllä rytmiä myös ruusupenkkeihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuijat kestävät melko hyvin aurinkoa. Kevätvioituksia usein hieman tulee, mutta ne ovat korjattavissa leikkauksin. Vioitukset korjaantuvat myös usein ajan kanssa ihan itsestään. Uudet havuistutukset kannattaa aina suojata varjostusverkolla tai vastaavalla aikaisin keväällä.

      Poista
  8. Hei! Tulen taas toteamaan, miten ihana ja niin siisti piha ja istutukset sinulla on. Näistä saa kyllä inspiraatiota! Onko sinulle ikinä tullut tuijiin ikään kuin käpyjä? Minulla osa kartiotuijista kehitti vaaleanvihreitä palleroita kesällä ja nyt ne ovat ihan ruskeita. Vai liekö niissä jokin tauti taas... Tuijat näyttävät kauempaa katsottuna ruskettuneilta, vaikka kyse on niistä kävyistä oksien kärjissä. Varmaan ne voi leikata pois...

    VastaaPoista
  9. Tuijiin tulevat kävyt ovat asiaan kuuluvia. Näyttää tosiaan kaukaa katsoen ihan siltä, kuin tuija olisi ruskettunut. Halutessaan enimmät kuivuneet kävyt voi karistella sormin pois jos ne kovasti häiritsevät.

    VastaaPoista
  10. Olen ihaillut teidän puutarhan havukasviryhmiä aina. Ne ovat jotenkin niin upeita ja näin lumettomana talvena ne pääsevät varmasti oikein oikeuksiinsa.
    Minusta suomalaiseen puutarhaan pitää ehdottomasti istuttaa paljon erilaisia havuja, sillä lehdetön aika on niin pitkä.
    Ja tiedätkö, jotenkin näistä puutarhanne kuvista tulee mieleen Viron upeat puutarhat. Kävin siellä vuosia sitten puutarhamatkalla ja ihastuin kovasti juuri ikivihreiden ja kukkivien kasvien yhdistelyihin. Ne olivat taidolla suunniteltuja, niin kuin teidänkin puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Riina. On tosi kiva, että nykyään on jo saatavilla hyvä valikoima erilaisia havuja niin pieneen, kuin isoonkin puutarhaan.

      Poista
  11. Havuista en niin välitä, mutta nuo kärhöt alkupään kuvissa... <3 Mutta sen myönnän, että sinun puutarhassasi havut näyttävät hyvältä ja ne on siististi leikattu :)

    VastaaPoista
  12. Taidamme molemmat olla hyvin hullaantuneita kärhöihin. 😊😊

    VastaaPoista