Translate

tiistai 12. toukokuuta 2020

Viileäksi meni



Ilma nimittäin. Tosin ihan hyvin kyllä tarkenee auringon paistaessa ja toppatakin ollessa visusti ylle puettuna.

Viime viikolla kävin läpi kukkapenkkejä ja katsastin josko niihin on ilmaantunut sinne kuulumattomia rikkaruohoja. Pääsin toistaiseksi tässä vaiheessa kevättä hyvin vähällä kitkennällä ja lähinnä vain muutamia voikukkia ja nurmikolta reunakivien välistä penkkiin luikerrelleita ruohonkorsia tarvitsi poistaa. Olen huomannut että heti näin keväästä penkkien läpikäyminen ja rikkaruohojen poistaminen kannattaa. Ensinnäkin mahdolliset rikat  on helppo havaita tässä vaiheessa, kun muu kasvu ei ole vielä ehtinyt täyteen vauhtiinsa. Lisäksi maa on vielä kosteaa, ja esim. voikukat saa nostettua paremmin maasta ylös juurien katkeamatta. Varjon penkkeihin oli ilmaantunut myös sammalta, jota poistin haraamalla ennen kalkitusta ja kevätlannoitusta.
Loput kompostitkin sain mieheni avustuksella tyhjennettyä ja levitettyä perennapenkkien sitä eniten kaipaaville kasveille.

   
Viime kesänä ostettu päärynäpuu on aukomassa silmujaan ja näyttäisi voivan hyvin.


Kevät on ollut nyt melko kuiva ja sateeton. Parin viime viikon aikana mieheni lämmitti usein illaksi  kylpytynnyrin, jonne töiden jälkeen pulahdimme töistä kipeytyneitä jäseniä rentouttamaan. Niinpä tynnyrin tyhjennyksen yhteydessä hyödynsinkin kylpyveden kastelemalla sillä niin kärhöt, ruusut, havut, kuin osan perennoistakin. Kylpytynnyriin mahtuu 1800 litraa ja illalla kyllä lihaksissa varsin hyvin tunsin, mitä päivän aikana olin tehnyt.


Sillä aikaa kun minä tyhjensin kylpytynnyriä vedestä, mieheni nikkaroi vesilipan hankkimamme  uuden kasvihuoneen oven suojaksi. Mutta siitä juttua vähän myöhemmin. 

Kasvihuoneen ikkunat sekä ikkunanpuitteet sain sekä sisä- että ulkopuolelta myös viime viikolla pestyksi. Samalla kertaa hoituivat myös kasvihuoneen rännit ja syöksytorvet.
Äitienpäiväkin kului sangen rattoisasti. Kaksi pojistamme perheineen pääsi vierailemaan luonamme. Koronasta johtuen kokoonnuimme poikkeuksellisesti terassille kahvittelemaan.


Mieltä lämmittävät, äitienpäivänä läheisiltä saadut kukkaset.






27 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia. Todella kaunis on tuo iso kukkapenkkisi. Minäkin olen yrittänyt käydä kukkapenkkejä läpi ja yrittänyt poistaa rikkaruohoja. Pääsee sitten kesemmällä helpommalla. Ihana, kun olette voineet tavata lapsianne äitienpäivänä. - Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Totta, ajoissa tehty kitkentä auttaa jatkossa.
      Oli kyllä ihana tavata, vaikka välimatkaa pitikin varmuudeksi noudattaa.
      Kiitos samoin sinulle.






      Poista
  2. Nyt onkin hyvä aika perata rikkaruohot kukkapenkeistä, juurikin sen vuoksi, kun lähtevät hyvin irti!
    Kauniita kukkia olet saanut äitienpäiväksi.
    Me vietettiin nyt erilainen äitienpäivä, eli etänä vaan.
    Mutta menihän se nyt sitten näinkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella ikävä tämä kaikkea hallitseva korona. Meillä vierailleet läheiset tekevät yhtä lukuun ottamatta lähinnä etätöitä ja lapset ovat kotihoidossa, joten terassilla tapaamisen katsottiin olevan melko turvallista.

      Poista
  3. Nyt lähtee rikat hyvin kun maa on kosteaa. Viime kesän jäljiltä voikukka yrittää tungetella liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voikukka on nyt helppo havaita ja poistaa kevätkosteasta maasta.

      Poista
  4. Ilolla nostin eräästä projektipenkistä metreittäin vuohenputkea ja juolavehnää, nyt ne nousevatkin helpolla.
    Merkkaa kalenteriisi vuoden paras kitkemispäivä, 18.6. silloin nähty vaiva helpottaa koko kesää. Lisää tietoa näistä ottipäivistä löytyy Sarin puutarhat -blogista.
    Kiva kun sait läheisesi äitienpäiväksi.
    Iloa ja valoa viikkoosi.

    VastaaPoista
  5. Kuulunkin Sarin seuraajiin. Pitäisi joskus kokeilla noita kitkemispäiviä itsekin. Onneksi kukkapenkkien osalta olen säästynyt noilta mainitsemiltasi rikkaruohoilta. Metsäsän reunaan perustetun penkin riesana on sitävastoin ollut peltokorte, jonka näännytystä olen tehnyt säännöllisillä kitkennöillä.
    Mukavaa ja auringonpaisteista viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
  6. Minä en ole vielä tehnyt yhtään penkkien kitkentää. Aikaa vaan ei ole ollut mutta pitää minunkin saada aikaiseksi.. Ai niin sainhan minä sen niinsanotun reservi penkin tehtyä kuntoon ja yhden uuden tai vanhan kokonaan uusiksi. Mutta isot penkit on vielä läpikäymättä. Me vietimme äitienpäivän ihan kahdestaan. Ihana runkoruusu lahjaksi ilmeisesti saatu. ❤ Olet sinä vettä nyt saanut kasveille tynnyrin tyhjennyksen myötä. Lämpöä nyt kaivataan kuten varmasti sielläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne tärkeimmät työthän on aina tehtävä ensiksi ja sinulla oli reservipenkissä ja uuden penkin perustamisessa varmasti urakkaa ihan tarpeeksi. Kitkennät ehtii sitten tehdä myöhemminkin.
      Kaksi runkoruusua sain lahjaksi mieheltäni. Nyt nostin ne sisätiloihin odottamaan lämpöisempiä ja pakkasettomiä öitä.
      Lämpöä totisesti nyt kaivataan. 😊😊




      Poista
  7. Täälläkin ripsautti lumen maahan, tosin tänä aamuna se oli kyllä jo sulanut pois:) Kovin on olleet vaihtelevat kelit nyt keväälläkin, toivottavasti kasvit ja eläimet sen kestävät! Mukavaa viikkoa ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvit ovat onneksi tosi sitkeitä kylmää vastaan.
      Mukavaa viikkoa myös sinulle Päde. 😊😊

      Poista
  8. Kaunista on siellä♡ Viieläksi ilmat meilläkin meni... parvekekukat joudun ottamaan yöksi sisälle. Nytkin melkein lumiräntää sataa.♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Aika alastomalta piha kaikkiaan vielä näyttää. Tulisi nyt vain lämpimämpää niin kasvien kasvukin pääsisi kunnolla vauhtiin.
      Kasvit siirsin minäkin sisätiloihin yöpakkasten alta. 😊😊

      Poista
  9. oli varmaan todella mukavaa saada viettää äitienpäivää yhdessä lasten kanssa! ihanat kukat niin ruukuissa kuin pihamaallakin, luin edellisen postauksesikin viel uudelleen. tarpeellinen tuo kasvarin vesilippa, sellainen kyl olis pitäny tehdä meilläkin aikoinaan.
    kaikkea hyvää viikkoosi!

    VastaaPoista
  10. Tapaaminen tuntui kyllä mukavalta. Meillä oli kasvihuoneessa alkuaan sisäovi, joka meni arvattavasti nopeasti huonoon kuntoon. Nyt tilalla on uusi ulko- ovi ja vesilippa toivottavasti suojaa ovea sateelta.
    Mukavaa viikon jatkoa myös sinulle. 😊😊

    VastaaPoista
  11. Minustakin rikkaruohot kannattaa kitkeä nyt. Hyvin löytyvät ja kosteasta maasta nousevat helposti. Eivätkä ehdi levitäkään liikaa, kun ne pienikokoisina poistaa.
    Sait kauniit äitienpäiväkukkaset. Niistä on iloa koko kesäksi. Mukavaa, että pääsitte kahvittelemaan yhdessä.

    VastaaPoista
  12. En käytä perennapenkeissä juuri lainkaan katteita, joten siitäkin syystä pyrin olemaan ajoissa liikkeellä.
    Läheisten kanssa vietetty aika tuntui nyt erityisen mukavalta, kun ei tarvinnut tukeutua virtuaalitapaamiseen.

    VastaaPoista
  13. Ihana tuo ensimmäinen kuva isosta perennapenkistäsi. On iso apu jatkon kannalta, kun ehtii kiertää ja poistaa rikat penkeistä ennen kasvun alkua, kuten sinäkin olet tehnyt.

    Mukava, että päärynäpuu on reippaassa kasvussa talven jälkeen, minulla ei olekaan yhtään päärynäpuista.
    Kiva oli kuulla äitienpäivästänne.

    VastaaPoista
  14. Kiitos. Olen iloinen, että päärynäpuu selvisi hyvin talvesta ilman lumen antamaa suojaa samoin, kuin samaan aikaan istutettu luumupuunkin.
    😊

    VastaaPoista
  15. Olen huomannut saman näissä kevätkitkemisissä: voikukat irtoavat helpommin ja rikat on myös helpommin havaittavissa. Ja keväällä vielä riittää motivaatiotakin kitkemiseen, kun ei ole niin paljon muuta ihmeteltävää pihakierroksella:) Täällä kahviteltiin myös ulkotiloissa omien vanhempieni kanssa. Ihania äitienpäiväkukkasia, runkoruusu on kiva, kun kestää monta vuotta, jos on paikka talvettaa.

    VastaaPoista
  16. Kiva kuulla, että sinäkin sait tavata vanhempiasi äitienpäivänä. Tapaamiset, kun saavat ihan oman, erityisen merkityksen tänä korona- aikana. Toivottavasti saan pidettyä runkoruusut hengissä?



    VastaaPoista
  17. Kylmäksi ja koleaksi meni.
    Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle. 😊

    VastaaPoista
  18. Kitkeminen onkin muuten ollut nyt erityisen helppoa, kun maa on kosteaa eivätkä perennat ole vielä porhaltaneet kasvuun. Minä olen nyhtänyt varmasti kottikärryllisen pelkkiä voikukan juuria, niitä meillä piisaa. Toki vuohenputkeakin on löytynyt ja pikkuisen juolavehnää. Kauniit äitienpäivälahjat sait! Runkoruusussa on todella sievät kukat. Me olemme viettäneet lasten syntymästä lähtien äitienpäivän pelkästään oman perheen voimin, joten tämä vuosi ei ollut poikkeus siinä mielessä. Toki soitimme pitkät puhelut kummallekin mummolle. Välimatkaa on sen verran paljon kumpaankin mummolaan, ettei kannata pelkästään päiväkahveilla käväistä. Olisi kyllä mukava pitkästä aikaa nähdä sukulaisia. Kunhan koronatilanne sallii ja säät lämpenevät niin, että tarkenee kahvitella patiolla, ajattelimme kutsua isovanhemmat lasten yhteissynttäreille. Aurinkoista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  19. Pitkä välimatka rajoittaa kyllä läheisten tapaamista oleellisesti. Meidänkin vanhin poikamme perheineen asuu hieman vajaan 200 kilometrin päässä meistä ja vierailuja ja tapaamisia on luonnollisesti siksi vähemmän, kuin lähempänä asuvien poikiemme perheiden kanssa.
    Kiitos samoin. 😊

    VastaaPoista
  20. Oikukkaat toukokuun säät, toivotaan että kasvit kestävät.
    Mutta runkoruusu on kaunis!!
    Leppoisaa viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella oikukkaat. Kasvit kyllä näyttävät kestävän hyvin.
      Kiitos. Samoin sinulle.

      Poista