Translate

keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Lämpimän punainen ritarinkukka



Nyt kun luonto ulkona on melko väritön, antaa punakukkainen amaryllis kivasti energiaa ja väriä olemassaolollaan sisätiloihin.


Tämän kukan sain miniältäni toissa jouluna lahjaksi. Kesäksi kätkin kukkineen sipulin kukkapenkkiin keräämään kasvuvoimaa uutta kukintaa silmällä pitäen. Syksyllä ilmojen kylmetessä kaivoin sipulin esiin ja vein sen autotallin suojaan.


Hyvissä ajoin ennen joulua toin sipulin huoneenlämpöön ja päätin kokeilla kukitusta ilman multaa. Ensiksi puhdistin sipulin juuret puhtaiksi mullasta juoksevan veden alla ja samalla poistin myös täysin kuolleet ja mustuneet juurenosat.


Minulla oli kaapin perällä sopivasti vanha hyasinttilasi. Asetin sipulin siihen ja vettä sen verran, että ainoastaan sipulin juurien kärjet olivat kosketuksissa veteen. Hämmästyin miten nopeasti juuret alkoivat venyä pituutta. Pari kertaan jouduinkin niitä hieman katkomaan, jotta ne edes jotenkin mahtuisivat lasiin.Toivoin kukinnan ajoittuvan jouluksi. Alussa hyvin hidas ja tuskastuttavan kauan kestävä varren ja kukkanuppujen kehittyminen antoi viitteitä siitä, ettei toiveeni tulisi ehkä toteutumaan. No eipä tämän hetkinenkään kukinta-aika ole lainkaan hassumpi.



Jos kasvu alkuun olikin hyvin hidasta, niin nyt kukkavarressa löytyy pituutta. Jouduinkin laittamaan kukan laseineen isompaan, kartionmuotoiseen lasimaljakkoon, jotta se pysyisi edes jotenkin pystyssä.


Kunhan kaikki nuput ovat auenneet katkaisen kukkavarren ja se saa jatkaa kukintaansa maljakossa leikkokukkana.


Ilman multaa kasvatus tuli osaltani nyt siis testatuksi. Ainoaksi huonoksi puoleksi osoittautui lopulta ainoastaan tuo varren venyminen aivan suhteettoman pitkäksi.

Ulkona on ihanan talvista. Nautitaan siis siitä ja päivä päivältä lähestyvästä keväästä.

45 kommenttia:

  1. Oletpa taitava!
    Ihana punainen, myös pöytäliinassa. :)

    VastaaPoista
  2. Hyvin kuitenki onnistuut, vaikka ajootus ei iha nappihi mennykkää. Just ny, tarvitahanki färiä, ku joulukukat o jo entisiä.

    VastaaPoista
  3. Hieno kokeilu. Siitähän tuli koko kodin komistus ja vielä blogikaveritkin saavat sitä ihailla ❤️ Ai joo, Sara huomasi pöytäliinan. Erinomaista 🙂 Kauniit kuviot ja ihana kiilto. Juuri sopiva alusta ja tausta amaryllikselle. Yläkappaverhokin myötäilee teemaa.

    VastaaPoista
  4. Sopii tuo amarylliksen kukinta tähänkin aikaan hyvin. Mukavasti tulee väriä valkoisten hankien keskelle. Minä olen katkonut amarylliksen kukkavarsia maljakkoon jo siinä vaiheessa kun ensimmäinen nuppu alkaa aueta. Hyvin ovat silti muutkin nuput jaksaneet aueta.

    VastaaPoista
  5. Kaunis on amaryllis mihin aikkaan tahansa kukkiikaan. Miulla vuan lehtiä kasvattaa vanhat mukulat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla kaivaa sipuli kesäksi kukkapenkkiin kukintavoimaa keräämään. 😊😊

      Poista
  6. Ihana samettisen punainen, hehkuva amaryllis - tykkään kovasti! Hienosti sait sipulin hoidettua niin, että sait uuden kukinnan! Minun sipulit olivat kasvihuoneessa, vaihdoin niihin uudet mulla ja jotain ihmeellistä kai tapahtui, että kaksi sipulia kukki huonosto hoidosta huolimatta! Uudelleenkukinta on jonkinlainen voitto, ihanaa, ettei upea kukkasipuli ole vain kertakäyttöinen!

    VastaaPoista
  7. Komia on. Tuo sipulin maahan laitto oli uutta minulle,ilmeisen kannattavaa kuitenkin. Vois kokeilla.

    VastaaPoista
  8. On kyllä kaunis kukka! Mukavaa talvipäivää❤

    VastaaPoista
  9. Amarylikset ovat kyllä niin kauniita! Hyvin onnistuit uudelleen kukittamisessa! Viitseliäisyydestä palkitaan :)

    VastaaPoista
  10. Että kukkiikin kauniisti...❤ taitava puutarhuri olet.

    VastaaPoista
  11. Interesting experience, I have never seen before. I will follow you!

    VastaaPoista
  12. Boa tarde a natureza está sempre a surpreender pela positiva, as flores são fantásticas.
    AG

    VastaaPoista
  13. Hei, Blogissani on sinulle haaste, minkä alunperin aloitti Minna blogista Hiidenkiven puutarhassa.

    VastaaPoista
  14. Mielenkiintoinen Hienosti onnistuit Kaunis on kukka !

    VastaaPoista
  15. Pitkäksi kasvavat varret ovatkin amaryllisten huonoin puoli, mutta sinä keksit siihen ratkaisun. Tosi talvista onkin nyt. Talvihan nyt onkin. Nautitaan siitä!

    VastaaPoista
  16. Ihana Amaryllis ja se, että sait itse sen kukitettua noin upeaksi lisää vain siitä saatavaa iloa. Koitankin laittaa tänä jouluna ostamani punaisen ja valkoisen Amarylliksen sipulit kesäksi kukkapenkkiin. Minulla kaupasta ostettu punainen on kukkinut upeasti kahdella kukkavanalla, valkoinen ei menestynyt yhtä hyvin: ensimmäinen kukkavana jäi lyhyeksi ja kukka kuihtui ennen kuin aukesi kunnolla (Kuivuus? Tai saiko kylmää kun toin kaupasta kotiin?), toinen kukkavana taas on venähtänyt hujopiksi niin, että varsi piti tukea kukkatikulla. Vähän mysteeri tämä varren kasvamisasia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä hankitussa sipulissa on aina tarpeeksi voimaa komeaan kukintaan. Kastelu on sitten helposti se mullassa kasvatetun amarylliksen ongelmakohta. Sipuli kun ei itseasiassa paljon kastelua tarvitse ja liika kastelu saattaa mädännyttää helposti koko sipulin. Lasissa kasvatus ilman multaa pitää sipulin terveenä, mutta juurten esteetön vedensaanti venyttää muutoinkin yleensä melko pitkää sipulinvartta entisestään.

      Poista
  17. Ihanan värinen :) Minäkin sain jouluksi ja vielä se on nuppuna, mutta alkaa pikku hiljaa avaamaan nuppujaan. Näyttää minunkin olevan punainen. Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
  18. Hienoa kun sait sen uudestaan kukkimaan. Minulle oli uutta myös tuo että sen voisi kaivaa kesäksi kukkapenkkiin ,kiitos ideasta. Minä tosin olen ostanut nykyään vain leikkona. Jännä kokeilu myös kasvattaa ilman multaa varsi varmaan kasvaa sentakia pituutta kun se saa koko ajan vettä. Hyvää loppuviikkoa.


    VastaaPoista
  19. Ihana kukka,niin kauniin värinenkin.Sanoisin että "tulipunainen":)
    ja arvaappa:),minäkin sain ystävältä ,amaryllyksen ,seitsämän kukkaa teki,(kotimainen)
    Ja ISO KIITOS! hyvästä ja selkeästä ohjeesta!
    ,Tulen noudattamaan kirjaimellisesti sitä,sillä haluan kukan kukkivan ensi joulun aikana minulle uudestaan::)
    Hyvää loppuviikkoa!!

    VastaaPoista
  20. Kaunis amaryllis ja ihan mahtavaa, että olet saanut sen kukkimaan toistamiseen.

    VastaaPoista
  21. Hyvin sopii punainen kukinta tammikuuhunkin:)

    VastaaPoista
  22. Interesting experience, the flower is so beautiful!
    Hugs
    Maria
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista
  23. Tosi kaunis amaryllis! Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista