Translate

tiistai 29. syyskuuta 2020

Tuijien leikkausta ja muotoilua.

 

                         

Brabant tuija

Jokasyksyiseen tapaani aloitin tänään pihamme tuijien leikkauksen ja muotoilun. Tuijan juurelle asetin kevytpeitteen, sillä oksasilppua tulee leikatessa aina melkoiset määrät. Peitteen päältä leikkuujäte on niin paljon helpompaa tyhjentää odottamassa olevaan muovisaaviin.

Edessä uuden muotonsa saanut 'Brabant' kartiotuija.

Leikkasin tuijat myös viime syksynä. Keväällä napsin vain enää pisimpiä oksankärkiä.Ylimmästä kuvasta ehkä huomaa ettei tuijan leikkaustarve ollut siksi kovin suuri, mutta pitkiä oksan - ja latvan kärkiä oli lopulta kuitenkin yllättävän paljon.

Yllä toinen saman penkin leikattava odottamassa vuoroaan.

                          

Leikkaamisessa ehkä haastavinta on halutun muodon säilyttäminen. Jokainen tuija on lisäksi tietenkin oma yksilönsä. Vähän väliä joutuukin käydä vähän kauenpaa katsomassa sujuuko leikkaus toivotulla tavalla. 

Ei ole maksettu mainos.

Minulla on entuudestaan Boschin pieni oksaleikkuri ja kuvassa uusin hankinta. Leikkuriin on kolme ladattavaa akkua ja kun yksi tyhjenee voi kätevästi käydä vaihtamassa uuden tilalle, eikä työ turhaan keskeydy akun lataamiseen. Terä leikkasi myös pehmeästi eikä repinyt oksan kärkiä joten leikkuujäljestä tuli siisti. Leikkuri oli myös kevyt käsitellä ja kun leikattavia havuja on paljon asiaa osaa arvostaa.

Brabant on hyvin nopeakasvuinen ja ilman leikkausta siitä tulee melko harva ja tilaa vievä. Alkuun leikkasin pihamme tuijia sekatööreillä, eli oksasaksilla. Leikkaus vei tavattomasti aikaa ja jälkikään ei ollut niin siisti. 

Tässä kolmikko uudessa leikatussa lookissaan.

Yllä 'Tiny Tim' pallotuija.

Kolmen vierekkäin kasvavan Brabantin välissä on kaksi 'Tiny Tim' pallotuijaa. Nekin muotoilin samalla.


Toinenkin 'Tiny Tim' leikattuna valmiiksi.
             

Yllä  näkee miten kevyt leikkauskin vaikuttaa Brabantin kokoon. Tätä jonon viimeistä tuijaa olen leikannut vuosittain, mutta kenties aivan liian hellällä kädellä. Leikkaus oli hankalaa, kun korkeutta on  liikaa, enkä ylettynyt lainkaan muotoilemaan latvaosaa. Täytyy kokeilla A-tikkaita, josko niillä ylettyisi, putoamatta tai pyytää mies apuun.


Mukavaa viikon jatkoa.

26 kommenttia:

  1. Hyviä ohjeita jälleen. Kiva juttu, että tuijia voi muotoilla ja myös vaikuttaa niiden korkeuteen.
    Istutin kesällä marjakuusia ja yritän tehdä niistä muotoonleikatun matalan ja tuuhean aidan. En ole vielä aloittanut leikkauksia, arvelin että taimet juurtuisivat ensin. Milloin aloittaisit marjakuusten leikkaukset, nyt heti syksyllä vai lepokaudella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ehkä aloittaisi marjakuusien leikkausta ihan vielä, kun ne on vasta keväällä istutettu. Leikkaamaan alkaisin vasta sitten, kun uutta pituuskasvua on alkanut selkeästi tulemaan lisää. Ilmeisesti sinulla on kysymyksessa kartiomarjakuusi, joka kestää hyvin leikkausta ja uusiutuu jopa uinuvista silmuista. Paras leikkausaika on yleisesti kevät, mutta marjakuusi kestää kyllä pientä siistimistä lähes koska tahansa, kuten tuijatkin.

      Poista
  2. Kauniita tuijia ja leikattuna ovat todella hyvän näköisiä.
    Mukavaa viikkoa myös sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leikkauksin saa tuijan kasvukokoa kyllä hyvin säädeltyä itselle sopivaksi. 😊

      Poista
  3. Voi että, kun ovatkin kauniita näin leikattuina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leikkaamalla saa kyllä korostettua kivasti havun muotoa.

      Poista
  4. Ovat siistit ja kauniin näköiset. Olen kuvitellut että pallotuija pysyy pallomaisena leikkaamatta. Pitääkö sitä siis sittenkin leikata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pallotuijat esim.’Danica’ säilyttävät kyllä pitkään muotonsa, eikä niitä suinkaan ole pakko leikata jollei halua. Vuosien varrella ne kuitenkin hieman hasuuntuvat ja leikkaamalla ne saa pysymään tuuheampina.

      Poista
  5. Siistiä tuli ja varmasti kätevä veheje tua leikkuri. Mun pitääs kans leikata, ainaki osa jo ny syksyllä. Mullaku eioo mitää konesta, nii vois leikkaukset jakaa syksylle ja keväälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uudella leikkurilla leikkaus sujui melko nopeasti, kun terälaippa on huomattavasti pitenpi, kuin vanhassa leikkurissa. Onneksi tuijat eivät ole ronkeleita vaikka niitä leikkaakin kahden ”ämmän” ulkopuolisella ajalla. Minulla on aika paljon leikattavia havuja ja siksi aloitan leikkuut melko aikaisin.

      Poista
  6. Tämä asia kiinnostaa! Siis voiko noita tuijia leikata muulloinkin kuin kahden ämmän, marraskuun ja maaliskuun, välissä? Kovasti kohentui tuijien ulkonäkö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman kokemukseni mukaan voi. Tuo muistisääntö on kuitenkin hyvä pitää mielessä, varsinkin jos haluaa pelata niin sanotusti ”varman päälle”. Tuijia olen itse leikannut aina, kun ne mielestäni vaativat siistimistä ja ne ovat sietäneet sitä ihan hyvin.

      Poista
  7. Minäkin leikkelin marjakuuset ja tuijan. Enempikin olis leikkatavaa, mutta ottaa niin käsiin saksilla leikkoa. Tuommonen sähkö-/akkukone olis mainio apulainen.
    Siistit tuli sinulla tuijista.

    VastaaPoista
  8. Kiitos.
    Kuin myös Sinulle. 😊🕯🕯

    VastaaPoista
  9. Siistit on tuijat parturoinnin jäläkeen!

    VastaaPoista
  10. Tuija/puu-parturilla siistiä jälkeä;)
    Siisti ja huoliteltu on piha 🌻🌞

    VastaaPoista
  11. Sinun havusi ovat ihailtavan upeita!
    Tässä tuli monta hyödyllistä kikkaa. Tuo pressu leikkuujätteen keräämiseksi on oivallinen. Olisinpa nähnyt tämän postauksen viikko sitten, kun leikkasin omia havujani. Ehdottomasti kannattaa aloittaa tuijien leikkaaminen ajoissa. Senkin ymmärrän nyt, kun itse olen siinä asiassa ihan liian myöhään liikkeellä. Isokokoisista tuijista ei millään saa tiiviitä ja kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Isoiksi ja harvoiksi kasvaneista tuijistakin saa kyllä tuuheita, mutta se vie oman aikansa ja kannattaa ajoittaa useammalle vuodelle. Tuija on siitä oivallinen havu, että se kasvattaa ihan rungon vierestä uutta kasvua jo vuoden parin sisällä, vaikka oksat leikkaisi kokonaan pois. Olen leikannut osan Brabanteistani rungolllisiksi Ei mene kuitenkaan kauan, kun kasvaneita oksatupsuja on runko täynnä ja ne joutuu poistamaan.

      Poista