Translate

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Kevätherätystä kuvin.


Tässä pientä kevätherätystä kuvin. Tämä ei liity nyt kuitenkaan puutarhastelijan herätyshaasteeseen, vaan ihan omaan pieneen katsaukseen viime vuoden kasvukaudelta.Yllä toissa kesänä ostamani riippahernepuu Caragana arborescens 'Pendula', joka on siis vartettu runkopuuksi. Etualalla kasvaa jalopähkämöä ja takaosassa kuunliljoja, joiden pilkottavia kärkiä näkyy jo hieman tarkasti katsottuna. Penkki on kasvanut tämän kuvan oton jälkeen ja on vielä niin sanotusti vaiheessa.


Tässä kuvassa osa maanpeittokasveista on juuri aloittanut kukintansa käytävän molemmin puolin. Vasemmalla lilahtavan sininen phlox stolonifera Blue Velvet - sekä valkokukkainen rönsyleimu. Oikealla aniliiniin taittuva sammalleimu ja vielä pieninä pallomaisina kasvustoina olevat karpaattienkellot, sekä siemenestä kasvattamani tähkälaventeli ihan penkin laidassa.


Tässä punainen rönsyleimu taustallaan puksipuut ja keskemmällä pionit, sekä jo osin kukkineet tulppaanit.


Sinikukkainen sammalleimu, jonka lajiketta en nyt valitettavasti saa päähäni.


 Kivikkokilkka sananmukaisessa kasvupaikassa.


Purppuraomenapuu "Makamik" yllätti hyvin runsaalla kukinnallaan, viileästä tuulisesta ja osin myös sateisesta alkukesästä huolimatta. Kuva otettu 6.6.


Pionien kukinta oli myöhäinen ja kovia sadekuuroja esiintyi juuri kukinnan aikaan ja etenkin kerrottukukkaiset kärsivät.Festima maxima.


" Sirley Temple"


Alapihan penkki.


Kulta-akileija edessään valkoista siperiankurjenmiekkaa.


Ihanan kestävä maanpeiteruusu Sommerwind ei sattuneesta syystä yltänyt parhaimpaan kukintaansa.


'Rouge Cardinal' jalokärhö.'Niobe' loistokärhö vesipisaroita terälehdillä.Tiukukärhö 'Arabella' kasvimaan kasvukehikoissa.


Valkoinen syysleimu.
Taustalla kärhöt ja sinipallo-ohdake. Eri lajikkeita leimuja etualalla ja punahattukasvustoa oikealla.


Isohelokki on jotenkin vastustamaton kukkiessaan.  Tämä vaatii kevyehkön kasvualustan menestyäkseen. Perhoskasvi ja helppo kasvattaa siemenestä, josta nämäkin ovat saaneet alkunsa.Perhosten rakastamat purppurapunalatva ja punatähkä. Jälkimmäinen on kaunis myös kukkakimpuissa.

 

Madeiralta aikoinaan tuomani sinisarja kukki pitkään terassilla. Se kukkii yleensä vasta, kun juuret täyttävät ruukun.


Ihanaakin ihanampi neidonkukka, jonka kuivuneet siemenkodat ovat vähintään yhtä kauniit, kuin itse kukka. Tätä olen käyttänyt kuivakukka-asetelmissa.


Allas-aluella kuunliljapehkot kasvoivat ennätyksellisen suuriksi. Taustalla tarharantakukka.Koivuangervo Spiraea betulifolia on angervosuosikkini.


Ruusuaidannetta pihaantulotien varressa.


Sitten kysymys teille puutarhaystävät. Tekeekö joku teistä kenties siementilauksensa ulkomailta? Kuulisin hyvin mielelläni kokemuksia asian tiimoilta ja vinkkejä siitä mistä siemeniä tilaatte.

52 kommenttia:

 1. Tällä päivityksellä kyllä herää syväjäädytyksestäkin, oli niin upeaa kukkatarjontaa :) Kyllä kesä on ihana aikaa. Sinulla on niin siistiä ja hyvinhoidettua kaikkialla. Hyviä ryhmiä ja hyviä kumppanuuskasveja. Hyvä silmä luoda kauneutta ympärilleen. Tykkään kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon maatuska. Kesä on tosiaan aina niin toivottu. Kumpa se olisi vain huomattavasti pitenpi.

   Poista
 2. Kyllä sinulla on upea tuo puutarha Taidokkaasti olet suunnitellut omaan ryhmäänsä
  ilo oli katsella kiitos

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia!!!! Tulin ensi vierailulle ja jään heti lukijaksi.

  Olen tilannut siemeniä Virosta Seemnemaailmasta. Laaja valikoima, edulliset hinnat, mutta pusseissa on vain muutama siemen. Itselleni se on riittänyt. Nyt taas käyn taistelua mielessäni, että tilaanko vaiko en...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja lämpimästi tervetuloa blogini lukijaksi. Kiitos myös tilausvinkistä.

   Poista
 4. Ihania puutarhakuvia. Olisipa jo kevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne. Mukava, kun kävit vieraisilla blogissani.

   Poista
 5. On sinulla kerrassaan upea puutarha. Tykkään, kun yhtä kasvia on iso pehko. Se tuo tyylikkyyttä ja rauhaa istutuksiin.

  VastaaPoista
 6. Upeaa ja kaunista! Ihana tuo purppuraomenapuu. En ole tilannut ulkomailta, mutta olen kuullut että ihmiset tekevät kyllä sitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pelaguu. Mietin, olisiko ulkomailta tilatessa enemmän vaihtoehtoja siemenvalikoimaan.

   Poista
 7. Kauniita näkymiä! Kevätherätystä tarvitaan nyt kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nyt onkin eri blogeissa ollut tosi paljon ihania kevätherätyksiä.

   Poista
 8. On sulla mahtavat penkit! Havut antaa kivasti ryhtiä istutuksihin, samoon reunakivet. Ja tua Arabella, aaah, samoon rönsyleimun valtaasa kasvusto.

  VastaaPoista
 9. Kiitos. Havut antavat minunkin mielestäni hyvän taustan niin perennoille, kuin kesäkukillekin. Talvella piha näyttää myös mielestäni hyvin valjulta ilman havujen antamaa vihreyttä. Rönsyleimu on ihan kiva maanpeittäjä kukkimattomanakin, varsinkin jos näkee vaivaa ja leikkaa kukkineet kukkavarret pois. Arabella on saanut viime aikoina suosiota kestävyytensä ja pitkään kestävän kukintansa ansiosta.

  VastaaPoista
 10. Niin kaunista ja siistiä!
  Tykkään niin kovasti sun maanpeittokasvien runsaudesta ja havujen ryhdikkyydestä istutuksissasi.
  Mulla sinisarja edelleen kasvattelee juurakkoaan, kun ei ole vielä kukkinut. Mutta näyttää hyvin talvehtivan autotallissa pelargonioitten seurassa. Vielä en ole menettänyt toivoani.
  Mukavia kevään odotuspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina. Sinisarja oli minullakin monta vuotta kukimattomana, kunnes se pari vuotta sitten teki ensimmäiset kukkavanansa. Sai ilmeisesti kasvuruukkunsa tarpeeksi täyteen juuria. Toivoa kukinnan suhteen ei sinunkaan siis todella kannata menettää. Sinisarja on kyllä oikea juoppo ja huomasin, että se vaatii myös paljon lannoitusta kukoistaakseen. Kukinta kesti viime vuonna todella pitkään. Minullakin se talvehtii hyvin autotallissa.
   Mukavaa kevään odotusta myös sinulle.

   Poista
 11. Kyllä siun puutarha on upea, näitä kuvia on ilo katsella.

  VastaaPoista
 12. Oi, miten ihania kuvia! Kunpa tulevasta kesästä tulisi edellistä parempi esim. ruusujen ja pionien kannalta!

  VastaaPoista
 13. Kiitos Sara. Ihan samaa toivon minäkin tulevan kesän suhteen. Pionit kukkivat viime kesänä meillä todella paljon myöhempään, kuin normaalisti ja sade pilasi lopunkin kukinnan ja mädätti kukkanuput.

  VastaaPoista
 14. Aivan ihania kuvia. Sinulla on niin kaunis ja hyvin hoidettu puutarha. Postauksestasi tuli todella hyvä mieli. Kesää odotellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos Anneli.
   Niin, kohti kevättä ja lämpöä.

   Poista
 15. Kuvista huokuu kesä. Ja pian se on taas meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, maaliskuuhan on jo virallinen kevätkuukausi. Ja sitten.....

   Poista
 16. Voi miten ihastuttavia kukkia sinulla. Minä en ole vielä ikinä saanut kärhöjä kasvamaan, vaan ne eivät kerta kaikkiaan ole lähteneet kunnolla kasvamaan. Muutaman kukan tehneet ja sitten niitä ei ole seuraavana kesänä enää näkynyt. Ehkä minulla liian huono kasvupaikka. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa. Kärhöt ovat joskus tosi oikukkaita kasvatettavia, mutta oikealla istutustavalla on mielestäni aivan ratkaiseva merkitys kärhön menestymiselle. Toki moni muukin asia vaikuttaa menestymiseen, kuten oikeanlainen lannoitus, kastelu, kasvupaikka ja tietysti myös kasvuvyöhyke.

   Poista
 17. Kesäkuvia on aina ihana katsella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän aikaan niistä nauttiikin ehkä kaikkein eniten.

   Poista
 18. Oih ja voih, ihana kesä! Toivotaan ensi kesästä vähän vähemmän sateista. Ei oikein ollut paras kukkakesä kyllä.

  VastaaPoista
 19. Ainakaan paljon surkeampi se ei voi olla, joten toivotaan parasta.

  VastaaPoista
 20. Oo, mikä kesäkaiho tästä syntyikään..! :) Sulla onkin niin paljon pioneita, että niistä saa jo muhkeita kimppujakin. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioneita pitäisi hankkia vielä lisää ja tekisi vähän mieli kokeilla myös puupionin kasvatusta.

   Poista
 21. Sain tuosta puupölkkyjen reunustamasta kukkapenkistä idean mökkipihan kukkapenkkiin1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reunus on tehty vanhoista puhelinpylväistä ja ne ovat olleet yllättävän kestävät.

   Poista
 22. Oih ja voih, kuinka nättiä ja hyvinhoidettua, siistiä ja rehevää sekä monimuotoista. Kiitos kuvista. Ja Virosta olen tilannut, en muualta. Pienemmällä rahalla vähemmän siemeniä eli pusseissa on yleensä paljon pienempi määrä siemeniä kuin mitä esim. täällä Suomessa kaupoissa ostettaessa. Osa iti, osa ei. Ne, jotka itivät, ovat kukkineet oikein kauniisti.

  VastaaPoista
 23. Kiitos tiedosta. Taidan tyytyä kotimaisiin perennansiemeniin.

  VastaaPoista
 24. Henkeä haukkoen katson ihanaa puutarhaasi! Käsittämätön kukkaloisto, sanat eivät riitä kertomaan tunnetta, kun sitä katsoo. Tuo pieni käytävä on myös aivan valloittava. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos Päivi. Mennyt kesä oli hieman haasteellinen, mutta kaikesta huolimatta osa perennoista jaksoi kuitenkin ilahduttaa kukinnallaan.

   Poista
 25. Sinulla on kyllä todella kaunis puutarha.
  Kiitos ihanasta postauksesta ja kiitos kommenteitasi blogissani.

  VastaaPoista
 26. Upea, rehevä ja kukkaisa puutarha sinulla, oikein unelma. Varmasti olet myös nähnyt vaivaa saadaksesi sen tuohon kuntoon ja kyllä kannattaa, niin upeat on näkymät.
  Itse olen tilaillut siemeniä esim. Impectalta, siellä on kattava ja edullinen valikoima perennojen, yksivuotisten kukkien ja hyötykasvien siemeniä, suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Työmäärä on kieltämättä ollut melkoinen, koska tontti oli alkuaan hyvin puustoinen ja nurmikkoa oli vain nimeksi.
   Kiitos paljon tilausvinkistä ja mukavaa viikonloppua.

   Poista
 27. Ihana kesä! Kaunis kiitos ihanista kuvistasi. Kasvun ihmeitä taas odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Suvi. Eipä aikaakaan, kun saamme upottaa taas sormemme multaan.

   Poista
 28. Ihastuttavia kevätkuvia, oikein mannaa sielulle! Minä niin tykkään sinun kukkapaljoudestasi!

  VastaaPoista
 29. IHana päästä puutarhaasi kuva-kierrokselle. Kaikkea kaunista!
  Voisin itsekin plarata kuvia, mitä jo on, niin voisin suunnitella lisää... tai ehkä vain odotan mitkä uudet pensaat ja puut lähtevät kasvuun ja jatkan siitä. Mutta olen huomannut että talven aikana unohtaa mitä kaikkea puutarhassa kasvaa!

  VastaaPoista
 30. Kiitos Karolina. Olen huomannut itsekkin että pitäisi aina kirjata ylös pihalla kasvavat uudet tulokkaat, sillä muuten on vaikeuksia muistaa mitä ja missä ne kasvavat.

  VastaaPoista