Translate

torstai 19. huhtikuuta 2018

Tosi surulliset ja suorastaan ahdistavat tienvarsinäkymät


Ensimmäisen päivän roskasaalis kerättynä

Tapanani on käydä lähes joka päivä noin viiden kilometrin kävelylenkillä. Lenkkini kulkee suurimman osan matkaa talomme läheisyydessä kulkevaa yleistä tietä pitkin, jossa autoliikennettä on melko paljon. Nyt kun lumet ovat sulaneet, ovat tienpientareet osin todella ikävää ja surullista nähtävää. Olut- ja energiajuomatölkkejä, karkki-ja suklaapatukkakääreitä, take a way- kahvijuomatölkkejä, tupakkalaatikoita, mehupulloja, muovisia ruokarasioita, muovipusseja,  pitsalaatikoita, öljykanisteri ja paljon muuta on viskottu surutta tienvartta koristamaan. Mitä tämä oikein kertookaan meistä ihmisistä. Suomen sanotaan olevan sivistysvaltio, mutta herää kysymys olemmeko sitä ainakaan luonnon ja ympäristön roskaamisen osalta. Onko ihmistern aivan mahdotonta kuljettaa jätteensä asianmukaisesti roskiin sen sijaan, että ne surutta viskataan auton tai mopoauton ikkunasta ulos tienvarteen luontoa saastuttamaan. Etenkin muovi ja metalliromu kun säilyy maaperässä maatumattomana hyvin pitkään.

Niinpä asiantilaan täysin kyllästyneenä  päätin, että otan kooltaan juuri sopivan kaupan muovikassin taskuuni ja kerään vähän kerrassaan tienvarsiroskaa pois aina lenkillä käydessäni. Täytyy tosin myöntää, että tuntui toisaalta hieman nololta ja kiusalliselta koukkia ja kerätä roskia autoilijoiden suhatessa ohitseni.

Toisen päivän tuotos.

 Oletteko törmänneet vastaavanlaisiin tienvarsinäkymiin, vai onko kenties oman kylätieni roskaaminen poikkeus?

43 kommenttia:

 1. Kylläpä niitä roskia näkee tienvarsilla joka puolella Suomea. Myös meidän kylällä. Työpaikallani on keväisin työharjottelijat kiertäneet kylätien ja 8-tien reunat ja aina sieltä on pari jätesäkillistä roinaa löytynyt. Myös meidän parkkipaikka on talven jäljeltä koristeltu grilliruokien kääreillä, tölkeillä ja onpa joskus haravoinnin yhteydessä löytynyt huumeruiskujakin.
  Käsittämätöntä, ettei viitsitä nousta autosta ja kävellä roskien kanssa pari metriä roskapöntölle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin taitaa valitettavasti olla. Tuntuu, että välinpitämättömyys on kasvanut kautta linjan ja luontoa ja ympäristöä roskataan täysin surutta.

   Poista
 2. Aikamoone saalis. Samalta valitettavasti näyttää lähes joka tiäosuurella. Roskia riittää. Monet kyläyhyristykset järiestäävät kevääsin siivoustalakoota. En tiärä onko enää, mutta joskus aikaasemmin ainaki, koululaaset keräs roskia tiänvarsilta. Luulis sen olevan hyvä keino ainaki vähentää roskaamista, jos ne joutuus itte kerätäkki. Taitaa lapsityävoiman käyttö olla kiällettyä. Osaavat aikuusekki roskata, valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin tietääkseni ainakin joillain kylillä järjestetään tienvarsien siivoustalkoita.
   Ympäristökasvatuksen pitäisi alkaa viimeistään koulussa. Turvallisuussyistä koululaisia ei kai enää päästetä tienvarsia siivoamaan. Harmi, sillä olisi keinona varmaan aika toimiva ja panisi kenties nuoret ajattelemaan.

   Poista
 3. Hyvän työn teit! Ei yksi muovikassillinen edes riitä noin pitkällä lenkillä. Keräsin ennen lumien tuloa rannasta roskia. Tämähän on ihan parasta hyötyliikuntaa. Roskien keräys on jo pienoinen trendi kun on herätty siihen miten haitallista muovi on mm. meressä. On "Kerää aina kolme roskaa rannalta" -kampanjaa ym.

  VastaaPoista
 4. Yksi muovikassi ei todellakaan riitä kaikkien roskien keräämiseen lenkin varrelta. Pussi täyttyy tosi nopeasti ja tienvarren ojissa on lisäksi paljon roskia, joita ei pääse keräämään lainkaan niissä olevan runsaan veden takia. Muutama roska päivässä kerättynä on parempi, kuin ei lainkaan.

  VastaaPoista
 5. Hieno teko! On käsittämätöntä kaikki se roskan määrä tienvarsilla. Olen kiinnittänyt huomiota, että valtateiden levähdyspaikat ovat monissa paikoissa muuttuneet kaatopaikoiksi. Vaikka niissä on yleensä roskikset, niin roskat heitetään siihen viereen. Sinne saatetaan myös dumpata vanhoja kalusteita. Ihan uskomatonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten minuakin ihmetyttää se, että joku käyttää tienvartta sanan varsinaisessa merkityksessä kaatopaikkana. Tienvarteen viskotut oluttölkit, karkkipaperit ja tyhjät tupakka-askit eivät tänä aikana suuremmin enää ihmetytä mutta, että joku oli heittänyt muovisia öljykanistereita ja huuhteluainepulloja tienvarteen osoittaa tämän selvästi. Suuren veto- ojan ylittävältä sillalta oli samaisen reitin varrella heitetty aikoinaan kokonaiset autonistuimet. Siellä ne lienevät edelleen.

   Poista
 6. Mullakin on muovipussi mukana lenkeillä, ja askaroin ihan samoja puuhia. Noin muhkeita saalita en ole raahannut kotia, mutta aina joka reissulta jotain lumen alta paljastunutta siivoan minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roskien määrä tienvarrella kyllä aina yllättää etenkin näin keväällä lumen sulaessa ja paljastaessa kaiken. Roskia kertyy pieneltäkin matkalta yllättävän paljon ja muovikassi täyttyy kuin huomaamatta täyteen, vaikka tarkoitus on kerätä aina vain vähän kerrallaan.

   Poista
 7. Masentavaa todellakin! En ymmärrä noita roskaajia, mitä päässä liikkuu. Ei mitään todennäköisesti. Meilläpäin ei ihan noin masentavalta näytä. Hienoa toimintaa sinulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että siellä teillä on hieman paremmin asiat. Koen oman asuinalueen tienvarsien roskaamisen todella huonona asiana. Kun roskia on kertynyt tienpientareille jo ennestään, on entistä helpompi heittää tunnontuskitta sinne lisää. Roskaus lisää roskausta.

   Poista
 8. Tuo on valitettavan tuttua täällä meilläkin ja tosiaan, kun sivistysvaltiossa asumme ja roskaamisesta on puhuttu iät ja ajat. Kouluissa on järjestetty vuosikaudet roskienkeruupäiviä, niin kysyn vain, että miksi se sivuikkuna niin helpolla avatuu ja siitä lennätetään tielle ja pientareelle vaikka mitä! Mitä ihmettä sellaisen ihmisen päässä liikkuu?

  Viikolla oli Aamulehdessä juttu pariskunnasta, joka keräsi Tampereella roskia säännöllisesti ja kyllästyivät, muuttivat Hämeenlinnaan ja siitä Hyvinkäälle palatakseen taas Tampereelle roskia keräämään. Olivat nyppineet 600 000 tupakantumpin maasta...se on aika paljon se!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella ikävää on tosiaan se, että jotkut katsovat oikeudekseen roskata ympäristöä täysin surutta. Tämä ilmiö on mielestäni vain kasvamistaan kasvanut vuosien kuluessa. Jotain pitäisi alkaa asialle tehdä, mutta mitkä olisivat ne keinot, jolla roskaaminen saataisiin vihdoin viimein kuriin?

   Poista
 9. Ihmettelen ihmisten tyhmyyttä ja sentään eletään jo 2018 voisi kuvitella että eletään keskiaikaa kun ei ollut tietoa asioista, nyt on mutta ei se auta tyhmyys lisääntyy vaan ja välinpitämättömyys sen mukana. Sinulle iso kiitos kun keräät niitä pois, laita kyltti selkääsi että " kerään teidän roskia " :)Ajattele miten meret ovat muovilauttoja täynnä ja mikromuovia, ihan sairasta touhua jo. Kaikkea hyvää sinulle!!

  VastaaPoista
 10. Emme tosiaan elä enää keskiajalla jolloin yöastiat ja jätteet heitettiin kaduille.
  Tietämättömyydestä roskaaminen ei tänä päivänä ainakaan johdu ja jäljelle jää siis vain tyhmyys.
  Kiitos samoin sinulle.

  VastaaPoista
 11. Hatunnosto sinulle. Minäkin olen tuota joinakin vuosina harrastanut. Tuli toppi kun kerran pysähdyin siivoamaan pursuilevan roskiksen ympäristöä bussipysäkiltä ja otin maasta muovipussin joka sisälsi koirankakkaa. Kun näin mitä kädessäni oli "parannuin" hetkessä yleisvastuuntunnostani ja putsasin vain omaa pihaa 😎

  Luin kerran sellaisen tutkimuksen josta selvisi että roskikset ympäristössä keräävät ympärilleen lisää roskaa. Aika hämmentävää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kuullut myös, että roskisten poistaminen levähdyspaikoilta kokonaan on vähentänyt roskaamista. Onhan se aika erikoista.

   Poista
 12. Että semmonen saalis! Aikamoinen palvelus lähitienoolle, kun viitsit tehdä moista. Nostan hattua!
  Asun pienellä maalaiskylällä. Täällä on suhteellisen siistiä ja joka vuosi kyläyhdistys puhdistaa tienvarret talkoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva kuulla, että kylällänne roskaus on vielä vähäistä. Toivon, että täälläkin kyläyhdistys pistää siivoustalkoot pystyyn, sillä tarvetta todella on.

   Poista
 13. Olen menossa mieheni kanssa mökille ja juuri ihmettelimme, että miksi joku heittää puoliksi juodun ison limsapullon tienpieleen. Ihan käsittämätöntä. Arvostan kovasti roskien keruutasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä tämä on paljolti tänä päivänä. Valitettavasti.

   Poista
 14. meillä on hoitolasten kanssa tapana keväällä siivota kerhomatkamme tienvarsi 2 km.ei ole kukaan vanhempi kieltänyt.tänä vuonna on ollut vähemmän roskaa,lieneekö roskaajat oppineet.koulun ja kaupan ympäristö on kauhea.luul8isi olevan haravat ja lapiot mahdolliset koululaisten ympäristöopintunnilla.onko aate kadonnut vai onko laki kieltänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa. Näin lapset heti pienenä oppivat kantamaan kortensa kekoon ja pitämään huolta ympäristöstä. Laki taitaa kieltää asian nykyään.

   Poista
 15. Voi ei, onpa ikävä juttu! Hienon työn teit kerätessäsi roskat pois. Täällä tienvarret ovat melko siistejä. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä taida pitkälle auttaa, mutta nyt näyttää sentään siistimmältä, kun pahimmat silmään osuvat roskat on kerätty.

   Poista
 16. Oi mikä roska määrä. On se kyllä masentavaa aivan tyhmää tuollainen roskaaminen Hienoa toimintaa Sinulta .
  Hyvää viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roskan määrä kyllä yllätti.
   Masentavaa tosiaan.
   Kiitos samoin Irma.

   Poista
 17. Kotitiellä liikkuessani tapaan kerätä roskia. Taskut eivät riitä ja siksi pyrin iltalenkille lähtiessäni ottamaan muovikassin mukaan. Roskia on kaikkialla aivan järkyttävät määrät. Turha syyttää lapsia ja nuoria, sillä aikuiset heittävät auton ikkunasta kaiken käsistään irtoavan. En ymmärrä. Meillä oli aikanaan koulussa keväisin roskienkeräyspäivä, johon liittyi myös tietoa eri roskien maatumisajoista. Kouluvuosistani on jo aikaa, mutta edelleen minun on mahdotonta heittää mitään roskaa luontoon. Omenankara taitaa olla ainoa. Ja minun kouluajoistani kaikenlainen jätteen määrä on lisääntynyt merkittävästi, joten roskaamiskasvatukselle olisi todella paikkansa.
  Meillä kyläyhdistys järjestää aina toukokuun lopussa siivoustalkoot; jakaa jätepusseja, tartuntapihtejä ja hanskoja talkoolaisille ja kerää täydet säkit sovituista paikoista. Sekään ei auta muuttamaan ihmisten käyttäytymistä. Surullista.

  VastaaPoista
 18. Totta, roskaajia varmasti löytyy niin aikuisista, nuorista kuin lapsistakin. Ympäristökasvatus pitäisi aloittaa jo mahdollisimman varhain esim. päiväkodeissa. Minäkin muistan omalta kouluajaltani joka keväiset koulun piha-alueen siivoustalkoot. Kun heilui haravan varressa oppi viimeistään ymmärtämään ympäristön siistinä pitämisen tärkeyden.

  VastaaPoista
 19. Roskien keräys on hauskaa. Minusta jo tuntuu höhlältä lähteä kävelemään "tyhjiltään". Ei tarvitse matkustella minnekään kun seikkailee lähipusikoissa. Tänään keräsin noin 3,5 tuntia.

  VastaaPoista
 20. Voi hirvitys.. paljon roskaa on heitetty luontoon. Upea ele ja hieno idea, kun kävelylenkillä keräät roskia♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surulliseksi tekee ihmisten välinpitämättömyys ja piittaamattomuus.

   Poista
 21. Täällä meillä on ihan vastaavat näkymät. Lähistöllä olevan koulun ja kaupan yhdistelmä saa aikaan aikamoiset heittojätteet ympäristöön. Usein niitä keräilen. Toinen ongelma on kaupungin kierrätyspiste. Kun laatikot on täynnä, ihmiset jättävät roinaa säiliöiden ulkopuolelle, josta tuuli levittää ne ympäristöön. Kerran tilanne oli niin kauhea, että jouduin ottamaan yhteyttä kunnan ympäristökeskukseen, joka sitten siivosi alueen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roskaaminen näyttää olevan tätä päivää vähän kaikkialla. Kunpa jokainen tajuaisi, että siisti ympäristö lisää yleistä viihtyvyyttä.

   Poista
 22. Oi oi, tällaista on niin vaikea uskoa. Olin viime viikolla kameraseurassa esittelemässä Intian kuviani. Kun olin näyttänyt kuvani, joku totesi että on se hienoa kun Suomi on niin siisti maa. Näin on, mutta vielä on petraamista, kuten kuvasi osoittavat.

  VastaaPoista
 23. Nyt teit hyvän työn. Onhan noita täälläkin. Tosin nykyisin vähemmän, kun lähistön kioski lopetettiin. Ihan käsittämätöntä, miten ei voi omia roskiaan viedä mukanaan jäteastiaan.

  VastaaPoista
 24. Taitaa olla ongelmana enemmän tai vähemmän vähän kaikkialla. Ainut toimiva keino roskaamisen vähentämiseksi taitaa olla tuo lapsille mahdollisimman ajoissa aloitettu ympäristökasvatus.

  VastaaPoista
 25. Huh miten paljon roskia, todella harmillista. En ihan käsitä, mitä noiden ihmisten päässä liikkuu, jotka kippaavat roskansa mihin sattuu.

  VastaaPoista
 26. Onpa aikamoinen roskasaalis. Ihmettelen itsekin, että ihmiset roskaa luontoa niin paljon. Joskus näkee, että autosta heitetään luontoon jopa täysinäinen roskapussi. Ja myös, että jaksetaan esim metsään viedä täysinäisiä juomapulloja ja makkarapaketteja, mutta ei jakseta tuoda niitä tyhjinä kotiin.

  VastaaPoista
 27. Kyllä suututtaa tuo ihmisten välinpitämättömyys!

  VastaaPoista