Translate

maanantai 19. elokuuta 2019

Lisää kärhöistä

Kärhöjen tunnistaminen on mielestäni joskus aika vaikeaa ja kuvien perusteella usein vielä vaikeampaa, jollei lähes mahdotonta. Ainakin minulle.


Loistokärhö 'Justa' on värinsä puolesta aika hyvin tunnistettavissa, mutta samaa ei voi todellakaan sanoa kaikista kärhöistä.


Etenkin kärhöjen esittelykuvissa vaihteleva laatu ja valo-olot kuvia otettaessa hankaloittavat usein tunnistusta.


Toinen seikka on se, että kärhön kukat vaihtuvat usein väriltään niiden vanhetessa. 'Dr Ruppel' on siitä hyvä esimerkki. Sen kukat ovat väriltään hyvin erilaiset riippuen siitä ovatko ne vasta puhjenneita eli uusia tai jo pitempään auki olleita. Yllä olevassa kuvassa Ruppelin uusia kukkia.

(Kuvat ovat puutarhastani äskettäin esimerkiksi otettuja)


tässä jo  pidempään auki ollut kukka ja....


 viimeisessä  kuvassa kukan väri on jo todella haalistunut.


Tässä kuvassa (yllä) on puolestaan jalokärhö 'Nelly Moser' jonka kukka muistuttaa heteitä lukuun ottamatta aika tavalla haalistuneen Ruppelin kukkaa. Liilat juovat terälehdissä ovat vain edellä mainitulla kärhöllä voimakkaamman väriset.


 Väriltään jo haalistumassa oleva Nelly Moserin kukka  (yllä ja alla).




Entäs sitten nämä kaksi hyvin paljon toisiaan muistuttavaa kärhöä. 'Rouge Cardinal' (yllä) ja....


Jackmanii  Group 'Niobe' (yllä).

Mielestäni kaksi aika vaikeasti tunnistettavaa jalokärhöä. Rouge Cardinalilla (alla) on ruskeanpunaiset heteenkärjet, kun taas Niobella heteet ovat vihreänkeltaiset.


Kävin poimimassa molemmista kärhöistä vielä yksittäisen kukan, josta hieman paremmin eroavaisuus on nähtävissä. Yllä siis Rouge Cardinalin kukka.


tässä puolestaan Nioben kukka. Joko uskot tunnistavasi edellä olevien kuvien avulla nämä kaksi kärhöä?


Lannoituksella lienee myös kukkien väriin oma osuutensa. Mielestäni se kirkastaa ja...


  lisää  joidenkin värien syvyyttä.


Tunnistamista haittaa joskus myös kukan terälehtien määrä. 


Tässä Westerplatessa terälehtiä on osassa kukkia kuusi (yllä) ja osassa ainoastaan neljä (alla). Aika veikeää, vai mitä.




Sitten Justan tavoin hyvin tunnistettava, karmiininpunaisin kukin kukkiva jalokärhö 'Ville de Lyon'. Sitä on onneksi mielestäni vaikea sekoittaa mihinkään muuhun jalokärhöön.


Kukkien muoto ja....


keltaiset heteet sekä...


kovapintaiset, hieman kuperat lehdet ovat niitä asioita, joiden avulla se on mielestäni helppo tunnistaa.


Uusien kukkien väri on hieman vanhempia heleämpi.


tässä osa lehdistä on kuivuudesta johtuen normaalia vaaleampia.




Pieni tuntematon tiukukärhö kasvamassa "Villen" kanssa rinnan samassa salossa. Aika soma parivaljakko.




Vielä siirteessä olevat, viime syksyn hankinnat, eli loistokärhö 'Hagley Hybrid sekä.....


loistokärhö 'Blue Angel' (Bleknity Aniol). 


Sitten suurta harmistusta....keväällä siirsin tämän 'Warszawska Nike' kärhön (kuva viime kesältä) kasvimaan lavakauluksesta lopulliseksi katsomalleni kasvupaikalle. Kärhö oli jo hyvässä kasvuvauhdissa, kunnes kauhukseni huomasin sen nuokkuvat varrenpäät ja alaspäin luupottavat lehdet. Muutaman päivän seurasin  tilannetta ja totesin sen muuttumattomaksi. Jouduin tarttumaan saksiin ja leikkaamaan kärhön ihan alas. Jännittää kuinka sen kanssa tulee käymään, sillä mitään elonmerkkejä ei ole edelleenkään siinä nähtävissä.

Sitten vielä kerran palatakseni kärhöjen yhtäläisyyksiin. 'Warszawska Nike' ja alla oleva 'Niobe' ovat hämmästyttävän samankaltaisia. Ota nyt siis näistä selvää.


Loppuun vielä muutama kärhökuva.








 

Summa summarum olen miettinyt eri kärhölajikkeiden yhtäläistä näköä jo pidemmän aikaa. Se ainakin on varmaa, että paljon löytyy piirteitä suositusta 1862 kehitetystä tummanviolettikukkaisesta 'Jakmanii'- lajikkeesta.

31 kommenttia:

  1. Hyvä postaus höystettynä oikein kauniilla kuvilla! Nuo kärhöpylväät ovat todella komeita kun ovat täynnä kukkia. Kärhölajikkeita on niin valtavasti, että on mahdotonta tunnistaa kaikkia. Osa on myös niin samannäköisiä keskenään, että varsinkaan kuvasta tunnistaminen on hankalaa. Värin muuttuminen kukinnan edetessä tekee tunnistamisesta tosiaan myös hankalampaa, mutta siinä auttaa se, kun katsoo heteistä kukinnan vaiheen. Ja yleensä kukat haalistuvat vanhetessaan. Minä lisäisin tuohon 'Rouge Cardinalin' ja 'Nioben' joukkoon vielä 'Voluceaun'. Kaikki kolme ovat äkkiseltään katsottuna todella samannäköisiä. Toinen mahdottoman hankala parivaljakko on 'Hagley Hybrid' ja 'Pink Fantasy'. 'Ville de Lyon' ja 'Justa' ovat tosiaankin helppoja tunnistettavia, mielestäni myös 'Blekitny Aniol' ja 'Piilu' kuuluvat niihin. Toivottavasti 'Warzawska Nike' on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa kunnon juuristoa ja lähtee ensi vuonna hyvin kasvuun. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisi olla kuukauden poissaolo keväällä siirretylle'Warzawska Nike':lle liikaa. Myös samaan penkkiin siirron saanut Miss Bateman kuivatti harmillisesti kaikki lehtensä.
      Kiitos samoin.

      Poista
  2. Taitaa olla mahdoton tunnistaa kaikkia, osa kärhöistä on niin lähellä toisiaan. Toivottavasti Nike lähtee vielä kasvuun. Kuvissa on upeat kärhöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Osa kärhöistä on niin samankaltaisia, ettei maallikko niitä pysty helposti tunnistamaan.
      Kiitos.

      Poista
  3. Todella upeita kuvia ja kärhöjä!
    Allenkirjoitan täysin sen, että näitä kärhöjä on niin vaikea tunnistaa. Olen miettinyt nyt samaa hortensioista. Niitä on tullut viime vuosina paljon lisää, eikä tunnistaminen olekaan enää niin helppoa, jos nimilappu on hukassa.
    Kävin viime viikolla Lepaan näyttelyssä ja siellä oli mahtavasti esillä eri kärhöt. Kukat olivat näytteillä lautasilla ja vieressä oli nimilappu. En ollut koskaan ennen nähnyt moista. Täytyykin katsoa löytyisikö kuvista noita sun kärhöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Usein vasta yksittäisten kärhönkukkien vertailu toisiinsa auttaa tunnistamisessa, jos nyt aina silloinkaan.
      Hieno oivallus Lepaan näyttelyssä laittaa kukat nimilappuineen esille tunnistettavaksi ja vertailtavaksi. 😊😊

      Poista
  4. Kyllä sinulla on upeita kärhöjä vaikea noita on tunnistaa. Mukavaa elokuu jatkoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mukavaa ja aurinkoista elokuun jatkoa myös sinulle Ritva. 😊

      Poista
  5. Olen monesti ostanut alennuksesta muutamalla eurolla surkean näköisiä kärhöjä ja istutellut sinne tänne ja unohtanut ne tyystin. Muutaman vuoden voimia kerättyään ne ovatkin alkaneet kukkia, eikä minulla ole enää mitään muistikuvaa niiden nimistä. Olen niitä yrittänyt kuvista tunnistaa, mutta vaikeaa on. Sinun kärhösi ovat kyllä niin uskomattoman komeita aina kuvissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kärhöjä onkin saatavilla jo usein ihan muutamalla eurolla. Ja jos eivät jostain syystä menesty puutarhassa, niin eipä tule suurta rahallista tappiotakaan niiden suhteen. Kärhön nimilapun kanssa saakin olla tarkkana. Tuppaavat välillä katoamaan harmillisesti.
      😊😊

      Poista
  6. Upeita kärhöjä! Jännästi ne vaihtavat väriään kukinnan edetessä. Ei ole helppoa tuo tunnistaminen joidenkin lajikkeiden kohdalla.

    VastaaPoista
  7. Kiitos.
    Kärhönkukkien värisävy muuttuu tosiaan melkoisesti sen vanhetessa.
    Näin on. 😊😊

    VastaaPoista
  8. Kauniita ovat kärhösi!!! Minulla kävi myös juuri istutetulle kärhölle niin, että istuttamisen jälkeen lehdet kuivuvat yksi toisensa jälkeen ihan kuiviksi. Onko koko kasvi kuollut vai onko mitään toivoa jäljellä? Samaan aikaan istutettu toinen kärhö on aivan vihreä - samaan tapaan istutettu ja hoidettu.

    VastaaPoista
  9. Kiitos Päivi.
    Oireet viittaavat valitettavasti lakastumistautiin, joka on melko yleinen ja riesana etenkin suurikukkaisilla jalokärhöillä. Kärhö saattaa olla täysin kunnossa olevan näköinen ja nuput puhkeamassa kukkaan, kun tauti aivan yllättäen iskee ja kasvi lakastuu kokonaan, jopa parissa päivässä. Jos olet istuttanut kärhön tarpeeksi syvälle toiveita sen selviämiseen on vielä olemassa. Maan alla saattaa olla tuoreita silmuja joista sitten aikanaan kasvu lähtee uudestaan käyntiin. Jos tauti myöhemmin kuitenkin uusiutuu se menehtyy ennemmin tai myöhemmin melko varmasti.
    Toinen mahdollinen syy saataisi olla kasvun epätasapaino, eli juuret eivät silloin ehdi kuljettaa latvukselle riittävästi ravinteita eikä vettä. Siksi kärhö kannattaisikin aina leikata alas istutuksen yhteydessä, vaikka se vaikealta tuntuukin.
    Oman kärhöni kohdalla uskoin sen siirteessä kasvattaneen tarpeeksi vahvan juuriston ja jätin sen leikkaamatta ja se saattoi olla se virhe.
    Toivottavasti tästä oli sinulle edes vähän apua. Ihan vielä ei asian tiimoilta kannata heittää kirvestä kaivoon, vaan odottaa ja katsoa rauhassa kuinka kärhösi kanssa lopulta käy. Toivotaan parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas sinulle! Lakastumistautia pelkään, leikkasin nimittäin kärhöt ennen istuttamista. Yritin noudattaa tarkasti kirjoittamiasi hyviä ohjeita. Uskaltaako samaan paikkaan istuttaa uutta kärhöä myöhemmin, jos kyseessä on lakastumistauti?

      Poista
  10. Itse en ole löytänyt mistään tietoa, voiko lakastumistautiin (lopullisesti) kuolleen kärhön paikalle istuttaa uuden kärhön. Tuo lopullisesti siksi, että aina kärhö ei siis menehdy automaattisesti lakastumistaudin iskiessä. Sairaat kasvinosat pitää kuitenkin poistaa ja hävittää mahdollisimman pian, jottei tauti leviä. Kärhötietouden mukaan lakastumistautia saattaa ehkä aiheuttaa sieni Asochyta clematidina. Aiheuttavia sieniä tunnetaan kaikkiaan kolme. Hyvinvoivaan ja hyvän juuriston kasvattaneeseen kärhöön tauti iskee harvoin ja ongelmia tulee lähinnä vataistutettujen kärjöjen kanssa. Muutamalla eurolla hankitut kärhön aletaimet kannattaakin siksi kasvattaa varmuuden vuoksi ensimmäiset vuodet ruukuissa ja talvettaa esim. autotallissa, jotta juuristo ehtii kehittyä kunnolla. Muutoin kärhö hyvin todennäköisesti on vain yhden kesän ilo. Eipä paha tosin sekään.

    VastaaPoista
  11. Nice collection of clematis! I love Justa, Rouge Cardinal and Blue Angel.

    VastaaPoista
  12. Upeita on kärhösi ja aivan huikeaa on tietosi niistä.

    VastaaPoista
  13. Kauniita ovat siellä kärhöt. Vaikii niitä on kukasta ainakin miun tunnistoo jos samankaltasia kukat on kärhöissä.

    VastaaPoista
  14. I love these beautiful flowers !!
    Great photos !
    Greetings

    VastaaPoista
  15. Oih noita viimeisiä kuvia, huokailuni kuulunee sinne asti.
    Huomasin taas etten tiedä mitään kärhöistä🙈Eikä näemmä kannata ostaakaan, tai jos saa pätevät neuvot kaupan päälle.

    VastaaPoista
  16. Thanks for sharing the beautiful photos. It's so very peaceful to look at and the colors are just gorgeous. Hope you are having a wonderful day.
    World of Animals

    VastaaPoista