Translate

maanantai 16. lokakuuta 2017

Narsissit multaan

Eilen oli pitkästä aikaa sateeton ja melko lämmin päivä ja niinpä tavanomaisen aamulenkin jälkeen istutin muutaman pussin narsisseja puutarhaan.


Narsisseja istuttaessani tapaan kaivaa yhtenäinen laakeahkon noin 12- 15 sentin syvyisen kuopan siten, että sipulien päälle mahtuu noin kolme kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Istutus sujuu näin tehden mielestäni aika nopeasti ja helposti. Muista kasveista vapaata istutustilaa tarvitsee kyllä olla tällöin enemmän. Laitoin kuopan pohjalle ensin hieman karkeaa soraa. Ohjeista poiketen istutin sipulit aika lähekkäin, sillä haluan saada istutuksesta heti tiheän ja näyttävän. Sipulien jakamisesta joudun kyllä sitten huolehtimaan jatkossa hieman normaalia aikaisemmin.


Jostain syystä olen vuosi vuodelta ihastunut yhä enemmän ja enemmän valkoisiin narsisseihin. Tämä sarjanarsissi on minusta tosi kaunis.


Ostin myös valkokukkaista, tuoksuvaa Pheasant's Eyeta.  Se muistuttaa hyvin paljon suosikkiani Actaeaa, joka valitettavasti on hävinnyt meiltä puutarhasta.

Enpä malttanut olla ostamatta myös  keltakukkaista kerrottua Tahitia, vaikka tarkoitus oli pysyä pelkästään valkokukkaisissa narsisseissa.  Tänä vuonna en ole istuttanut yhtään ainoata tulppaania ja muutenkin sipuli-istutukset ovat nyt todella vaatimattomat. Valkoisia narsisseja aion kyllä hankkia vielä lisää.

Eilen poistin myös mieheni suosiollisella avustuksella puolet liian isoiksi ja tiiviiksi kasvaneista siperiankurjenmiekoista. Juurakot olivat kuin kiveä ja muistin vallan hyvin miksi olin siirtänyt tätä työtä aina vain pidemmälle tulevaisuuteen. Mutta miten se sanonta meneekään..... minkä taaksensa jättää sen edestään löytää.

24 kommenttia:

 1. Nuo Narsissit on sitten kauniita!♥ Keväällä sitten jännätään miten paljon ihania kukkia sieltä nouseekaan, toivotaan että talvi on sipuleille hellä:) Hyvä että miehesi oli apuna, tuo juurakoiden poistaminen on kyllä kovaa hommaa..Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
 2. Valkoiset narsissit ovat kauniita ja näkyvät keväisessä puutarhassa hienosti. Minustakin on helpompi kaivaa yhtenäinen istutusalue, kuin tunkea yksittäisiä sipuleita omiin kuoppiinsa. Tilaa se tietenkin vaatii, kuten sanoitkin.
  Siperiankurjenmiekkojen tuppaiden kaivamisessa kaipaa kyllä kaivuria avuksi. Sen verran kova urakka se on. Mukavaa, että mies tuli sinulle avuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoiset narsissit puoltavat kyllä paikkansa ja esimerkiksi sinisten helmililjojen kanssa näyttävät tosi kauniilta.

   Poista
 3. Kauniita on nuo valakoset narsissit. Meille on luvassa tänäpäivänä poutanen päivä ja sipulien istutusta ois tarkotus jatkoo, vähissä on ollu poutapäivät! Siperiankurjenmiekat on kyllä aika pehkoja ja tarvihtoo miehistä appuu niihen jakamisessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin hankin tänään Järvenpään kukkatalosta lisää narsissin sipuleita ja huomenna ne olisi tarkoitus istuttaa penkkiin.
   Meillä nuo siperiankurjenmiekkojen pehkot olivat tosi isoja ja niiden jakamiseen kahtia oli apuvoima kyllä enemmän kuin tarpeen.

   Poista
 4. Hyvä idea nuo valkoiset narsissit, eihän kaiken tarvitse olla punaista ja keltaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloisen värisiä sipulikukkia toki talven jälkeen monesti kaipaa. Nyt vain jostain syystä nämä valkokukkaiset ovat alkaneet suuresti miellyttää minua. Sinisten ja sinisävyisten sipulikukkien kanssa ne ehkä parhaiten pääsevät oikeuksiinsa.

   Poista
 5. Kevättä odotellessa sitten vain! Minä en ole enää istuttanut yhtäkään sipulia. Ei ole ollut edellisten kanssa oikein menestystä, joten luovutin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin monet tulppaanilajit ovatkin vain yhden tai korkeintaan kahden kevään ilo. Narsissit sitä vastoin ovat huomattavasti kestävämpiä.

   Poista
 6. Valakoosia narsissia pääsääntöösesti mullaki. Tänää olis tarkootus kaivella ne maaha ja monta muutaki sipulia, ettei va jäisi viimmetippaha :) Muutama kurijenmiakan jakopalaki pitääs viälä istuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin olet valkoisten narsissien ystävä.
   Minua vähän hirvitti nakata puolet siperiankurjenmiekan juurakoista maankaatopaikalle lähtevään kuormaan, mutta sinne ne nyt kuitenkin päätyvät.

   Poista
 7. Valkoiset narsissit ovat niin kauniita. Minäkin aion tänään istutella sipuleita, kun nyt näyttää siltä, ettei tänään sataisi. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanssasi niin samaa mieltä.
   Mukavaa viikon jatkoa myös sinulle .

   Poista
 8. Suloisia narsisseja! Nämä valkoiset ovat minunkin lemppareitani. Vaikka on tahitikin upea, sain yhden kerran vahingossa. Nuo tasetit taitaa olla sisähyötöön tarkoitettuja (ziva), ne eivät kestä talvea ulkona. Laitoin omani hetki sitten hyötöön. Jos haluat kauniita joulukukkia siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Ziva on tarkoitettu hyötöön ja on varmasti kaunis esimerkiksi lasiastiaan istutettuna jotain kaunista juurellaan.

   Poista
 9. Muutaman pussillisen istutin narsisseja työpaikalleni tulppaanien ja krookuksien lisäksi, mutta kotiin olen piilotellut vain monen värisiä tulppuja. Keväällä on niin ihanaa kurkkia, mitä kaikkea maasta nouseekaan. Ihan sama, mitä väriä kunhan nousee! Jopa ei niin ihastuttavaa keltaista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä kyllä nauttii suuresti iloisen värisistä sipulikukista. Minulla tulppaanit ovat lähes kaikki kestäviä Apeldoorn lajikkeita. Nyt valkoiset narsissit ovat vieneet täysin sydämeni. Toki aikaisemmin istutettuja keltakukkaisia narsissejakin meiltä löytyy.

   Poista
 10. Oi, siellä onkin ihania narsissilajikkeita!
  Lempeää syysviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 11. Sinisten kevätkukkien kanssa saatte Suomen lipun värit aikaan 💙
  Iloista ja ihanaa ensi kevään valmistelua ja odotusta teille !
  Nyt se on valmisteltava jos aikoo keväällä nauttia tuloksista 🌱

  Ehkäpä minunkin pitäisi vielä vaivautua kaivamaan narsissien sipulit jotka ovat
  jääneet mansikkamaan tielle 🍓 ja pistää ne johonkin parempaan paikkaan.
  Yritän saada sinulta innoitusta ja reipastua 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vain narsisseja istuttamaan.
   Mukavaa loppuviikkoa.

   Poista
 12. Ihanaa kukkaloistoa tiedossa. Minulle on tulossa Hollannista 700 sipulia. Sain eilen ilmoituksen, että ovat matkalla. Hommia tiedossa.

  VastaaPoista
 13. tuoksuvat narsissit on lemppareitani. En ikina vain muista lajikkeen nimeä. kuvasta tunnistan

  VastaaPoista