Translate

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Havujen leikkaus


Brabantin muotoonleikkaus valmiina
Tänä keväänä pääsin leikkaamaan havuja normaalia myöhemmin runsaan lumitilanteen johdosta. Yleensä koetan keskittää leikkaukset tuijia lukuun ottamatta kahden "ämmän" väliin eli marras- ja maaliskuun väliselle ajalle. Silloin on nimittäin havujen suositeltu ja paras leikkausaika. Poikkeuksena siis tuijat, joita saksin aina tarvittaessa, koska haluan pitää ne mahdollisimman tuuheina ja rajoittaa myös  niiden liiallista pituuskasvua.


Tässä kaikki viisi tuijaa  leikattuina sekä hieman pyöristystä saanut Tiny Tim pallotuija. Alkutilanne unohtui taas kiireessä kuvaamatta, muuta tuijat olivat kasvaneet taas lähes toisiinsa kiinni viimevuotisista leikkauksista huolimatta. Alkuaan istutin tuijat melko lähekkäin, koska ajatuksena oli alusta asti koko ryhmän säännöllinen, vuosittainen leikkaaminen.


Olen aikoinaan istuttanut havualueelle tavallisia metsäkuusen taimia ihan lähekkäin toisiaan ja muotoillut niistä sitten niiden kasvun myötä pikku hiljaa haluamani mallisen kokonaisuuden. Vielä ihan ei oikea muoto ole saavutettuna, mutta aika kivalta alkaa jo silmissäni näyttämään.


Tulotien varrella kasvavat Brabantit ovat vasemmanpuoleista lukuun ottamatta leikattuna valmiiksi samoin, kuin niiden välissä kasvavat pallotuijat. Vasemman puoleisesta tuijasta hyvin näkee, kuinka paljon leikkausta vielä tarvitaan, jotta valmis muoto on saavutettu.
Kevät on ollut aika epäedullinen havukasveille aurinkoisen ja tuulisen sään johdosta. Aurinko on saanut havujen nestevirtauksen osin jo käynnistymään, mutta jäinen maa estää havua saamasta maasta tilalle sen tarvitsemaa kosteutta. Nyt vesisateet ovatkin olleet enemmän kuin toivottuja. Nyt suorastaan pelottaa kurkistaa vielä varjostusverkkojen alla olevien kartiovalkokuusien tämän hetkistä tilannetta. Sain ne nimittäin viimein palautettua edellisten vuosien vioitusten jälkeen taas kauniiksi ja tuuheiksi. 
Usein kuulee sanottavan, ettei havuja tarvitse leikata muutoin kuin poistamalla vioittuneita tai kuivia osia kasvista, mutta jos haluaa havusta tuuhean ja tasapainoisen kannattaa mielestäni ehdottomasti tarttua sekatööreihin tai oksaleikkuriin.


 Kuvia täällä aiemmista vioituksista.

Tapaatteko te kenties leikata puutarhanne havuja?

53 kommenttia:

 1. Kyllä olen tuijia säännöllisesti leikellyt. Lähinnä siistinyt. Ovat vielä melkoisen nuoria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säännöllinen leikkaus tekee kyllä tuijille ihmeitä. Pienenä niiden leikkaustarve on aika vähäistä.

   Poista
 2. Kauniit palleromaiset tuijat. Meillä ei ole puutarhakasveina kovin montaa havua. Vuorimäntyjen vuosikasvuja napsin pois ja se onkin sitten siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla näitä havuja on melkoinen määrä ja uusia tulee hankittua lisää lähes joka vuosi.

   Poista
 3. En ole kauheasti havuja leikannut. Laiskuutta ? ;) Laakakatajia leikkailen, että tuuheutuvat. Sinulla on kauniit havut - ja uskomattomat kärhöt. Kävin taas opiskelemassa sinun kärhöpostauksesi.

  Mainitsit, että valkoiset kärhöt ovat olleet vaikeita. Yhden valkoisen olenkin tappanut :(. Viitsisitkö vinkata minulle jonkun helpon vaaleanpunaisen kärhön? Olen yrittämällä yrittänyt etsiä ja paljon on kauniita, mutta kun pitäisi vielä olla helppokin. Se saisi olla mahdollisimman hempeä vaaleanpunainen, ei ollenkaan räikeä. Sinun kuvisssasi oli pari juuri sellaista, mutta miten vaikeita lienevät...
  Korkeuttakin saisi mielellään olla reilusti. Tuleeko sinulle mieleen sellaista, joka kävisi tällaiselle tumpelolle sinun ohjeittesi mukaan istutettuna? Olisin tosi kiitollinen vinkistä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googleta kuvahaussa 'Hagley Hybrid' - se on mielestäni yksi kauneimpia ja sävykkäimpiä pinkkejä. Sillä on "tumma silmä" keskellä, mikä saa sen näyttämään tosi suloiselle. Helppo ja kestävä se joka tapauksessa on oikein istutettuna. Minulla on se 'Niobe'n kaverina ja värit rimmaa oikein hyvin yhteen.

   Poista
 4. Kruunu Vuokko 22. huhtikuuta 2018 klo 18.52
  Valitettavasti minulla on aika vähän kokemuksia vaaleanpunaisista kärhöistä. Loistokärhö 'Pink Fantasy' on osoittautunut ainakin meillä hyvin kestäväksi. Viinikärhöt ovat melko helppoja ja kestäviä kasvatettavia ja niistä voisi kyseeseen tulla roosa 'Etoile Rose', vaalean roosa 'Hagelby Pink' tai pinkki (sisustaltaan valkoinen) Odoriba.
  Atragene- ryhmässä olisi 'Columella' tai hyvin vaalea 'Pink Flamingo', ihana 'Markham's Pink' tai 'Propertius'.
  Texensis-ryhmässä olisi todella kaunis 'Duchess of Albany'
  Toivottavasti näistä on sinulle apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos vastauksestasi, Kruunu Vuokko! Otan nyt nuo vinkit talteen ja alan etsiä niitä Googlesta. Kiva kun Titaltakin tuli vinkki. Onneksi on aikaa miettiä sopivaa ehdokasta ja saattaapa käydä niinkin, että niistä päätyy useampikin meille:) Kiitos myös siitä kun kävit blogissani vinkkaamassa vastauksesta! Miellyttävää loppuviikkoa! Toivotaan, että säät suosivat!

   Poista
  2. Ole hyvä. Toivottavasti ainakin joku ehdotelmista olisi sopiva puutarhaasi.
   Kiitos samoin sinulle.

   Poista
 5. Minä en ole vielä havujani leikannut kertaakaan, koska ne ovat näkösuojana. Sinulla onkin hyvinvoivan näköisiä havuja. Minun havuni ovat vielä peitteiden alla. Näyttää kyllä, että ovat selvinneet talvesta. Mukavaa sunnuntaita!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suojaus kyllä auttaa havuja suuresti. Etenkin niitä jotka kasvavat ensimmäisiä vuosiaan puutarhassa.

   Poista
 6. Tosi hyvännäköiset pallotuijat. En ole omiani koskaan leikannut ,mutta nyt kyllä aion kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuuheutta ja muotoa haluaa lisää niin kannattaa kyllä kokeilla.

   Poista
 7. Nyt valtavasti respektiä saksien haltijalle - nuo tuijat on todella hienon näköisiä! Minulla ei ole kuin yksi kultatuija, jota en ole saksinut ensinkään. Metsäkuusen kouluttaminen tuohon malliin on kyllä taitolaji. Enpä ole muualla tuollaiseksi saksittuja nähnytkään - tosi siistin näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lomamatkoilla käydessäni olen nähnyt paljon upeita muotoon leikattuja havuja ja ne ovat aina suuresti miellyttäneet silmää. Suomessa leikkausta suositaan mielestäni aika vähän. Luonnonmukaisuus on pitkälti täällä meillä valttia.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Nyt ovat hetken aikaa melko saksitun näköisiä, mutta kohta tilanne kyllä paranee.

   Poista
 9. Leikkaaminen tekee ihmeitä ja koko alueen näyttämään edustavalta. Meillä on liian pitkäksi kasvanut tuija-aita mutta se tarkoituksella kun takana on iso rakennus, no tänä vuonna leikattiin yli metri pois, ensi vuonna lisää. Taitoa vaativaa hommaa pitää nuo kaikki kauniina, upeilta näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkaus kyllä muuttaa havun ilmettä melkoisesti.
   Kiitos kommentistasi ja mukavaa sunnuntai-illan jatkoa sinulle.

   Poista
 10. Onpa siistin näköiset havuistutukset ja tosi tiheät kasvustot. Luonnonkuusia olen saksinut niin kauan, kuin yllän latvukseen. Monta joulukuusta olen näin itselleni pihan laidasta "muokkaillut". Samoin männyistä on saanut mukavia pikkupuita lyhentämällä vuosikasvaimia kesällä. Tuijien latvusta madallan pitäen kurissa. Suurin on kyllä jo karannut:) Nyt suunnittelin yhden tuijan muokkaamista kolmeksi palloksi, välissä paljas runko - katsotaan, onnistuuko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonkuusista saakin kauniita muokkaamalla ja samoin on männyn kohdalla.
   En lainkaan epäile etteikö tuijan muokkaus sinulta onnistuisi.

   Poista
 11. Hienot tuijat! Taidankin heti huomenna vähän parturoida meidän tuijia:)

  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Oikein mukavaa alkavaa viikkoa myös sinulle Sirpa.

   Poista
 12. Minulla on aikomuksen kasvattaa yhdestä kukkapenkkiin eksyneestä männystä minipuu, kesällä leikkaan ekan kerran. Samaa on odottamassa yksi luonnonkuusi jonka siirsin kukkapenkkiin. Tien vierustan kuusia olen leikellyt, nyt jäi tekemättä kun lunta oli huhtikuulle saakka.

  VastaaPoista
 13. Tosi kivalta kuulostaa. Olen itsekin muotoillut pienestä, vähän väärässä paikassa kasvavasta männyntaimesta hiljalleen pallomaista. Näyttää aika hauskalta minipuulta.

  VastaaPoista
 14. Istutin pihani ensimmäiset havut (jos noita isoja mäntyjä ei oteta mukaan) vasta viime syksyllä. Tänään lisäsin pari tuijaa ja yhden pikkuisen vuorimännyn. Ei siis ole vielä mitään kokemusta leikkaamisesta. Kiitoksia tiedoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tietää, että sinäkin olet istuttanut havuja puutarhaasi. Ne ovat mielestäni kaunis lisä ja tausta monille perennoille ja sipulikukille.

   Poista
 15. Kauniilta näyttää havuistutukset! Saa olla kyllä taitava että saa noin hienoa jälkeä! Leppoisaa sunnuntai-iltaa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Havut ovat suuria suosikkejani puutarhassa.
   Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle.

   Poista
 16. Olen ennenkin ihaillut pihasi havuja. Niistä näkee, että niitä on hoidettu.
  Olen tehnyt sen virheen lähes kaikkien puiden ja pensaiden kanssa, että olen alkanut leikkaamaan niitä liian myöhään. Vasta viime vuosina hankittuja havuja olen leikannut säännöllisesti. Lähinnä erilaisia tuijia ja tietenkin vuorimännyille teen vuosittaisen versojen typistyksen. Se alkaa vähitellen tuottaa tuloksia, mutta toivoisin, että olisin ollut heti alkuun tietoisempi ja rohkeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi alkuvuosina havujen leikkaustarve on aika vähäinen ja osa havuista, kuten Brabant tuija sietää hyvin melko voimakastakin leikkausta.

   Poista
 17. Hyvä postaus! Minä en ekaa kertaa suojannut 7-vuotiaita tuijiani.Nyt vähän hermostuttaa! Olen kantanut niille lämmintä vettä kyllä. Minä en ole havuja kyllä leikannut kuin niitä ruskeita pois. Vuorimännyistä katkaisen aina vuosikasvun puoleksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veden anto kyllä auttaa havuja suuresti roudan sulattamisessa. Itse en suojaa enää juurikaan vanhoja, hyvin juurtuneita tuijia.

   Poista
 18. Oot ollu ahkera leikkooja ja suanu kauniin muotosia tuijia. Kyllä on ollu ankara kevät havuille. Miullakin on suojat vielä paikoillaan ja kurkistin kartiovalkokuusien alle, näyttäs olevan havubalsamille töitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on ollut paha. Nyt kyllä varsinkin viime syksynä istutetut havut ovat suuressa vaarassa jopa menehtyä.

   Poista
 19. Kauniita ja tuuheita havuja sinulla. Minä tahtoisin pihalle tuijia kasvamaan, mutta luulen että eivät menestyisi. Joskus edellisen talon pihalla kokeillut ja eivät kestä yhtään sitä, että koirat käyvät merkkailemassa niitä. Nyt kun on kolme uros koiraa niin ei taitaisi kauaa kestää tuijat :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirien pisut kyllä ovat kohtalokkaita havulle kuin havulle.

   Poista
 20. Onpa tuuheat 'karhunturkit' tosi kauniita! Meillä ei pihapiirissä havuja ei ole ollenkaan, mutta ahava on hiukan iskenyt surukuuseen ja rodoihin (vaikka siis rodot ovat metsän suojissa) ja luin että havubalsamia voi rodoihinkin laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, rodoille kuuleman mukaan sopii myös havubalsami. Minulle oli asia ihan uusi.

   Poista
 21. Beautiful tujas! I should cut my tujas as well. But I always scare to do this :-)
  Kiitos for your comment on my blog!

  VastaaPoista
 22. Thanks Nadezda. Weather has caused severe damages this spring and I´m not sure if all my evergreen trees will survive.

  VastaaPoista
 23. Kauniita 🌲 Kiva että Suomessa on ikivihreitä puita kun talvi on aika pitkä
  ja saadaan lehtipuitten vihreyttä odotella. Hyvää tiistaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Ovat kauniita ihan ympäri vuoden ja hyvä tausta muille kasveille.
   Kuin myös sinulle.

   Poista
 24. Kauniita on havusi. Minäkään en ole leikellyt niitä yhtään. Mutta täytyy miettiä vieläköhän niitä kerkiäisi. Erilaisia havuja meillä on paljon mökillä .

  VastaaPoista
 25. Kiitos.
  Nyt on ollut kevät myöhässä, joten uskoisin, ettei leikkauksesta ole mitään haittaa.

  VastaaPoista
 26. Leikkaamalla niistä saa näköjää ihanan tuuheat ja kauniin muotoiset!

  VastaaPoista
 27. Kyllä. Brabant etenkin jää ikävän harvaksi ellei sitä leikkaa. Timanttituija taas ei leikkausta juuri tarvitse, koska se on jo luonnostaan hyvin tuuhea ja kauniin muotoinen.

  VastaaPoista
 28. Tosi kauniin muotoisia havuja! Minäkin leikkaan tuijia, jotka tosin vielä ovat suurimmaksi osaksi lumen alla, ja kääpiövuorimännyistä napsin vuosikasvaimia lyhyemmäksi. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 29. Kiitos. Vuorimännyt saakin pidettyä kompaktin kokoisena jokavuotisilla typistyksillä.
  Kiitos samoin sinulle.

  VastaaPoista
 30. Kauniita ovat havupuusi leikkauksien jälkeen..niitä pitääkin leikata, jos haluaa niistä mieleisensä.
  Hyvä kun muistutit, sillä pitääkin mennä leikkeleen tuijat..Vaikka mulla on pieni takapiha tässä vaan, mutta silloin varsinkin pitää muistaa leikellä niitä havupuita ja tuijiakin.
  Sulla siellä on kaunis piha!
  Hyvää loppuviikkoa sinne sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkaus kyllä kannattaa jo siinäkin mielessä, että välillä hyvin viihtyvä havu voi yllättää kasvuvoimallaan ja koollaan ja leikkaamalla saa kasvua mukavasti hillittyä.
   Kiitos. Sitä samaa myös sinulle.

   Poista
 31. Nyt tosiaan näkee paljon vioitusta havuissa, ihan luonnonvaraisissakin puissa. Joten pidetään peukkuja, että kartiovalkokuusesi ovat säästyneet siltä.
  Tuijan Brabant lajike kasvaakin tosi harvasti, joten jos siitä haluaa tuuhean, niin pakkohan sitä on leikata. On myös lajikkeita, jotka ovat tuuheita ja hidaskasvuisia.
  Meillä on metsäkuusen taimi ilmestynyt kukkapenkkiin, ja sitä ollaan nyt leikattu muotoon. Se on aika hauska, vapaasti kasvavien pensaiden edessä :)

  VastaaPoista
 32. Meillä luonnonkatajat on saanut pahimmat vioitukset. Onneksi ne yleensä toipuvat ajan kanssa, mutta näyttävät pitkään vähän rujoilta.
  Näin onneksi on.
  Muotoilu on ihan kivaa ja vastakohdat miellyttävät silmää.

  VastaaPoista