Translate

torstai 5. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 5

Tänään on vuorossa havuistani marjakuusi. Japaninmarjakuusi Taxus cuspidata on kestävin marjakuusilaji. Se kasvaa noin 500cm korkeaksi ja leveyttä tulee suunnilleen metrin vähemmän. Menestyy I-IV (V) vyöhykkeillä.Marjakuusi on tummanvihreäneulasinen kaunis pensas. Mielestäni sitä näkee kasvatettavan vielä melko harvoin. Muistan aina, kun näin ensimmäisen marjakuusipensaan Kirkkonummen Hvitträskissä ja ihastuin siihen oitis. Entisenä Pohjanmaan tyttönä se oli minulle tuiki tuntematon. Nyt pihallani kasvaa neljä marjakuusta. Kaksi vasta taipaleensa alussa ja kaksi jo useamman vuoden nähneenä. Täytyy sanoa, etten ole joutunut pettymään myöskään marjakuusiini, vaan ne ovat olleet hieno lisä puutarhassa muiden havujen joukossa.Marjakuuset viihtyvät tasakosteassa maassa ja maa saisi olla ravinteikas. Ne pitävät poikkeuksellisesti myös kalkitusta maasta. Vasta istutettu kasvi vaatii melko runsasta kastelua, jotta juuret alkavat kehittymään hyvin. Marjakuusi sietää hyvin leikkausta, mutta se on melko hidaskasvuinen. Kasvupaikka puolivarjosta varjoon. Keväällä suojaan oman marjakuuseni, joka kasvaa puolivarjoisella paikalla. Sitten tärkeä asia. Marjakuusi on kauttaaltaan MYRKYLLINEN.


Kartiomarjakuusi Taxus media on toinen pihamme marjakuusilajike.
Kartiomarjakuusi kestää myös hyvin leikkausta ja siihen tulee kauniit kirkkaanpunaiset marjat, jotka kaunistavat pensasta entisestään.

Pahoittelen kuvien surkeaa laatua.


14 kommenttia:

 1. Kaunis, sopii varmasti hyvin isolehtisten kuunliljojen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, penkissä on myös tuijia,alppiruusuja ja kotkansiipisaniaisia. Kiitos kommentiata.

   Poista
 2. Marjakuusi on miunkin susikkeja, ensimmäisen onnistuin tappamaan, mutta toinen viihtyy hyvin.
  Tuo kalkin suosija oli uutta, kiitos kun kerroit:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se, että marjakuusi on kalkinsuosija toisin, kuin havut yleensä on monelle muullekin varmaan uusi asia. Kiitos kommentista.

   Poista
 3. Marjakuusi on minunki suosikki,minulle uutta että on kalkin suosikki,,kiitos että kerroit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjakuusi on tosiaan suosii kalkkipitoista maata, poiketen monista muista havuista. Tämä on varmaan monelle muullekin uusi asia.

   Poista
 4. Harmi vaan että marjakuuset maistuvat niin hyvin peuroille. Istutin syksyllä viisi yksilöä ja ne olivat tuhoon tuomittuja yhdessä yössä! :) Peonies of Beatris

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekkin lukenut, että marjakuusi on peurojen mieleen. Edes sen myrkyllisyys ei ilmeisesti haittaa niitä. Kiva, kun kävit vieraisilla blogissani.

   Poista
 5. Jestas kuinka kauniita, menen aivan sanattomaksi. Mitä kaikkea sinun paratiisistasi löytyykään!

  VastaaPoista
 6. Kauniisti vihertää kaikki . Hyvää itsenäisyyspäivää.

  VastaaPoista
 7. Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinulle Kirsikka.

  VastaaPoista