Translate

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Puutarhakalenterin luukku 15

Tällä kerralla vuorossa on thuja occidentalis 'Brabant' kartiotuija. Se on nopeakasvuinen, tuuhea ja näyttävä. Avoimella paikalla siitä kasvaa kaikkein kaunein, mutta sitä näkee tosi paljon istutettuna myös aidanteeksi. Se menestyy aurinkoisessa ja puolivarjoisessa kasvupaikassa I-IV vyöhykkeillä. Korkeutta sille tulee noin 5-10 metriä ja suotuisissa kasvuolosuhteissa enemmänkin. Brabant kestää hyvin leikkausta.Brabanttituija on hieman timanttituijaa harvakasvuisempi ja olenkin leikannut sitä lepokausina  kasvun tuuheuttamiseksi ja se on kyllä kannattanut. Oikealla puolella porttia olevat kaksi pylväsmäistä tuijaa ovat 'Holmstruppeja', jotka ovat yksi kestävimmistä tuijalajikkeista ja menestyvät Kuopion seudulle saakka. Oikeanpuoleisin on sitten itse 'Brabant'. Portin vasemmalla puolella aiemmin esillä olleet timanttituijat ('Smaragd')

Tässä kuvassa näkee selkeästi miten kartiotuija levenee alaspäin, kun taas pylvästuija Holmstrup on tasaisen soukka alhaalta ylös saakka.


 
 Tässä vasta valmistumassa olevan, uuden havualueeni kartiotuijat.
 
 Vanha kuva muutaman vuoden takaa.'Brabant' vasemmalla.

 Kaksi kartiotuijaa kasvaa myös takapihallamme pihlajan ja kuusten siimeksessä. Niitäkin olen leikannut säännöllisen epäsäännöllisesti.

11 kommenttia:

 1. Kiva katsella toisen hyvin hoidettua puutarhaa. Hyvää adventti iltaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsikka. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle ja adventtiaikaa.

   Poista
 2. Mielenkiintoista kuulla, että tuijaa leikataan. Ei ole tullut mieleeni ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuijaa voi leikata ja se sietää leikkausta hyvin, kunhan sen tekee marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana eli, kun havu on niinsanotussa lepotilassa. Minä olen kyllä leikannut tiettyjä havujani muunakin aikana. Brabant- tuija etenkin hyötyy leikkauksista, koska se on nopeakasvuinen ja saattaa tehdä parikymmen senttiset vuosikasvaimet. Otollisilla kasvupaikoilla jopa pidemmät ja se tahtoo tästä johtuen jäädä harvaksi. Leikkaus tuuhentaa sitä oleellisesti. Timanttituija taas vastaavasti on luonnostaan hyvin tiheäkasvuinen hitaamman kasvutapansa johdosta, eikä sitä tarvitse leikata, vaikka se leikkausta kyllä myös hyvin kestää.

   Poista
 3. Kyllä leikkaaminen näköjään kannattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tietyt havut kaunistuvat leikkauksilla. Hyvää illanjatkoa pioni.

   Poista
 4. Oih, täällä huokailen näitä kuvia katsellessa. Oletpa hienosti onnistunut sulauttamaan pihan ja ympäröivän metsä- ja peltoalueen toinen toistensa rinnan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos olet sitä mieltä, että sulautuminen on onnistunut. Kiitos kommentista.

   Poista
 5. On ne vaan kauniita sinun istutukset:)

  VastaaPoista