Translate

torstai 17. lokakuuta 2019

Isoposliinikukka kukkiiIsoposliinikukka (Hoya carnosa) päätti ilahduttaa kukinnallaan vielä näin myöhään syksyllä. Kukan olen saanut alkuaan entiseltä naapuriltani jo 1980-luvulla. Alkuperäisestä kukasta otin uusia taimia muutama vuosi sitten, kun se sai yllättäen riesakseen tuholaisia. Vain yksi ainoa taimista (kuvissa oleva) lähti niistä kasvuun.


Kukkia siinä on nyt vain kaksi, mutta nekin ovat ilahduttaneet etenkin myöhäisen kukinta-ajankohdan vuoksi. Isoposliinikukkaa voi hyvällä syyllä sanoa upeaksi köynnöskasviksi pitkien rentojen varsien johdosta. Minulla se kasvaa kukkapylväässä, mutta amppeli on toinen mainio vaihtoehto.


Isoposliinikukan kukka on vahamainen ja yksittäinen kukka on kuin punaisella keskustalla koristeltu tähti. Lehdet ovat ehytlaitaiset, kiiltävät sekä kauniin vihreät. Ne ovat myös melko paksut ja kovapintaiset. Itse kukan ruukku saa olla pieni ja ahdas. Minulla se kasvaa saviruukussa jonka olen sitten upottanut isompaan suojaruukkuun.

Posliinikukka on valoisan ja aurinkoisen paikan kasvi. Ohjeet hieman näyttävät vaihtelevan. Osassa ohjeita neuvotaan välttämään liikaa aurinkoa, etenkin jos haluaa lehtien pysyvän kauniina. Tietenkin asia on näin etenkin keväällä. Toisaalta muistan jostain lukeneeni, että runsaan kukinnan saavuttamiseksi kasvupaikan pitäisi olla jopa niin aurinkoinen, että lehdet lähes palavat. Äidilläni oli aikoinaan lapsuudenkodissani isoposliinikukka huoneen peräseinällä, jonka ikkuna avautui suoraan etelään ja huone oli näin ollen hyvin aurinkoinen. Muistan miten aina lapsena ihailin posliinikukkaa sen kukkiessa hyvin runsaasti ja kauniisti. Sen sijoituspaikka lieneekin ollut lähes optimaalinen.

Isoposliinikukka on siis ehdottomasti valoisan ja aurinkoisen paikan kasvi. Se menestyy toki myös varjossa, mutta kukintaa on tietenkin turha odottaa. Se toimii kuitenkin tällöin mainiona viherkasvina.Kastelun kanssa täytyy toimia hieman varoen. Liika kastelu kellastuttaa lehdet ja saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa koko kasvin kuoleman.  Kukinnan aikana (joka on huhti-lokakuu) se vaatii kuitenkin melko runsaasti vettä, mutta kastelua kannattaa vähentää sitä mukaa, kun valo syksyä kohti mentäessä vähenee.


Valkoinen orkidea on myös kukkinut olohuoneessamme jo monta viikkoa. Se aloitti kukintansa toistamiseen  pidettyään välillä lepokautta.


Parhaillaan posliinikukan ja orkidean ohella olohuoneessa kukkii myös kaunis sinikukkainen soilikki (Steptocarpus)Tänään on satanut lähes koko päivän vettä ja ulkona näyttää aika harmaalta ja ikävältä. Vedetään siis villasukat jalkaan ja sytytetään kynttilä pimeyttä karkoittamaan.

28 kommenttia:

 1. Posliinikukan kukinto on kaunis ja tuoksukin on hyvä. Minulla oli samanlainen, isoksi kasvanut posliinikukka, joka oli vuosia amppelissa ikkunan edessä. Sai kaiken mahdollisen valon, mutta ei koskaan kukkinut. Annoin sen loppukesästä tyttären uuteen kotiin. Hänellä on todella valoisa ja muutenkin suotuisa paikka posliinikukalle. Toivottavasti kukkii siellä.
  Tänään on ollut hyvin harmaa ja tihkusateinen päivä. Viikkosiivouksen jälkeen puin villasukat ja sytytin kynttilän. Annoit siis hyvän neuvon, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti posliinikukka ilahduttaa tytärtäsi kukinnalla. Onhan se tosin kaunis ilman kukkiakin.
   Sadetta on taidettu saada nyt lähes joka puolella maata.

   Poista
 2. Ihanan näköinen on posliinikukkasi. Mummallani oli myös tämä, mutta en muista että se olisi koskaan kukkinu.

  VastaaPoista
 3. Posliinikukka taisi olla aikanaan hyvin suosittu ja eipä ihme.

  VastaaPoista
 4. Hiano posliinikukka. Niihin ei nykyysin useen törmääkkää. Mullaki oli, sisäkasvien kulta-aikana, n.30 vuatta sitte. Ihanan färine soilikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on nykyään aika vähän sisäkukkia entiseen verrattuna. Posliinikukka taitaa olla pisimpään matkassa olleista. Soilikki on uusi tulokas Lidlistä.

   Poista
 5. Kaunis posliini kukka. Minä toin Amaryllikset ulkoonta sisälle nyt jo kukkivat. Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kaivoin amarylliksen kesäksi kukkapenkkiin. Toivottavasti saisin sen kukkimaan.
   Kiitos samoin Ritva.

   Poista
 6. Kaunis posliinikukka ja suloinen soilikki.
  Minun orkideani ovat hassusti rytmittäneet kukintansa niin, että kun yksi lopettaa niin toinen aloittaa. En ole tehnyt niille mitään, ihan itse ovat päättäneet näin menetellä. Viisainta ollakin puuttumatta asiaan, kun sentään kuitenkin kukkivat :)
  Oikein mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukintarytmihän on orkideoillasi ihan mahtava. Saat nauttia näin kukinnasta hyvin pitkään.
   Kiitos samoin sinulle Heidi.

   Poista
 7. Onpa kaunis posliinikukka! Soilikkikin on nätin värinen. Minulla ei kuki nyt oikein mitään sisällä. Pienessä orkideassa on yksi kukka auki ja toiseen on ilmeisesti uusi kukkavana tulossa. Ja maljakossa on iso kimppu komeamaksaruohoja. Pimeä, kostea, tihkusateinen päivä on ollut ja villasukat on saanut pitää jalassa koko päivän. Ehkäpä minäkin sytytän kynttilän illemmalla. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli kukintaa sinullakin tiedossa.
   Hyvin harmaa ja osin sumuinen päivä on ollut täälläkin.
   Tunnelmallista viikonloppua Minna.

   Poista
 8. Kaunis kasvi💚 Itselläni on pikkuinen kolmen kasvin posliinikukka kokoelma ja aina tekisi mieli uusia.

  VastaaPoista
 9. Minulla on koko lapsuuden ajalta muistot tuosta kukasta. Äitini sai pienen taimen yhdeltä vanhalta naiselta ja kukka köynnösti koko olohuoneen seinät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset muistot ovat niin kivoja ja tärkeitä eikä vähiten siksi, että ne lisäksi liittyvät usein itselle niin rakkaisiin ihmisiin.

   Poista
 10. Onpa kiva kun alkoi kukkimaan! Laitoin jokunen vuosi sitten samanlaisen posliinikukan pistokkaasta kasvamaan, kokoa on tullut mutta kukkia ei ole näkynyt, mutta kenties vielä jonain päivänä...

  VastaaPoista
 11. Kauniisti kukkii siellä, meilläkin on posliinikukka... ei vain ole kukkinut vielä.
  Leppoisaa sunnuntaita sinulle:)

  VastaaPoista
 12. Minulla on myös isoposliinikukka sain alun pari vuotta sitten. Kesti kauan ennenkuin se yleensä lähti kasvamaan. Pieni on vieläkin. Soilikkia minulla oli vuosia sitten useampaa väriä. Ne olivat tosi kestäviä mutta hävitin ne tilanpuutteen takia, niillä oli valtavan kokoiset lehdet mitkä usein vaurioitui kärjistä ja olivat rumia. Kukkivat kyllä kauniisti. Nyt harmittaa kun ne hävitin. Ei nykyään saa sellaisia enää mistään. Nämä nykyiset on kyllä kauniita mutta eivät kestä kauaa kun kuolevat. Ovat kyllä pienilehtisiä ja kauniita. Toivottavasti sinä saat pitkäaikaisen kukkijan.

  VastaaPoista
 13. Kauniit kukat!
  Posliinikukka on kaunis,Orkideo taitavien viherpeukaloiden kukka:))
  ja just niin villasukat jalakaan ,ja tuikut tuikkimaan:)
  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
 14. I have had Hoja some years ago but didn't bloom at all. Then I gave it to school and there it began to flower. What nice waxy flowers!

  VastaaPoista