Translate

maanantai 21. lokakuuta 2019

Havujen leikkaus alkaa olla hyvällä mallilla

Tapaan muotoilla osaa pihamme havukasveista leikkaamalla niitä joko näin myöhään syksyllä tai vasta kevättalvella. Leikkauksia teen tarpeen vaatiessa toki muulloinkin. Tämän syksyn leikkaukset alkavat olla hyvällä mallilla, eli suuri osa leikattavista havuista on parturoitu. Hyvänä muistisääntönä pidän leikkausta KAHDEN ÄMMÄN VÄLISSÄ eli toisin sanoen marraskuun ja maaliskuun välissä.


Etenkin Brabant-kartiotuijia tapaan leikata aika lailla säännöllisesti. Leikkaamalla saan ne pidettyä haluamassani sopivassa koossa ja lisäksi ne tuuheutuvat melkoisesti vuotuisilla säännöllisillä  leikkauksilla. Kartiotuijia kasvaa meillä useammassa paikassa. Kuvassa olevat ja nyt muotoon leikatut kasvavat pihaantulotien varressa. Tuijien leikkaamista varotaan usein ihan turhaan. Leposilmut näet versovat vaikka vahingossa sattuisikin leikkaamaan vanhaa, ylivuotista kasvua.


Kolmen kartiotuijan välissä kasvaa kaksi Tiny Tim pallotuijaa jotka ovat hyvin tiiviskasvuisia ja pallomaisia luonnostaan, eivätkä suuremmin vaadi leikkausta. Leikkausta ei vaadi myöskään oikealla näkyvä timanttituija 'Smaragd' joka on samoin ominaisuudeltaan hyvin tiiviskasvuinen.


Ennen tein leikkaukset ainoastaan pienillä oksasaksilla eli sekatööreillä joilla työksentely oli melko hidasta. Nyt käytössäni on ollut muutaman vuoden Boschin ladattavat ja  langattomat ruoho / pensassakset.


Laite on melko näppärä ja kevyt käyttää, mutta haittapuolena on se, että akku kestää arviolta vain noin reilun puoli tuntia ja sitten se on ladattava uudelleen. Tämä tietenkin hidastaa työtä melkoisesti, kun leikattavia havuja on puutarhassamme paljon.


Leikatessa havunpätkiä ja -silppua tulee melkoisesti. Jotta säästyn haravoinnilta tapaan asettaa kevytpeitteen havun juurelle, josta enin leikkuujäte on sangen nopea ja kätevä kerätä pois.


Pihaantulotien päässä ensimmäisenä on tämä kevyemmällä kädellä leikattu ja jo kookkampi kartiotuija. Sen ollessa pieni eli kasvun alkuvuosina leikkasin myös tätä muotoon melko säännöllisesti, mutta nyt sen latvus huitelee jo niin korkealla, että leikkaukset ovat pakosti jääneet vähemmälle.


Pallotuija 'Woodwardii' on myös saanut soikean muotonsa.


Tämä rungollinen pallotuija oli heti ostaessa hieman muotopuoli. Oikealla oleva oksa tuleekin poistettavaksi, kunhan itse pallomaisen muodon saa leikkausten avulla pikku hiljaa palautettua ja tuuheutettua. Hankin näitä  kaksi, mutta toinen ei valitettavasti näy nyt tässä kuvassa.


Allas-alueella kasvoi neljä ihan tavallista Brabant- tuijaa joista kolme olen leikannut ihan kokeilumielessä soikean pyöreiksi ja  rungollisiksi. Kuvassa yllä oleva sattui olemaan monirunkoinen. Havun vieressä takana näkyy vänkyrä tammi.


Allasalueelle kiven kupeeseen istutettu pesäkuusi on vielä ihan sopivan kokoinen paikkaansa eikä vaadikaan leikkausta ainakaan vielä pariin vuoteen.


Tässä kuvassa sen koko tulee paremmin esille.


Kuvassa toisena oikealla näkyy yksi kolmesta muotoon leikkaamastani runkotuijasta.Yllä oleva kartiomarjakuusi sai yhtenä keväänä todella pahoja ahavan aiheuttamia vioituksia. Latvus oksineen ruskistui ja kuivui täysin. Vähäisempiä vioituksia tuli lisäksi muuallekin ympäri kasvia. Eipä muu auttanut kuin leikata kuivuneet osat pois ja toivoin parasta. Olin jostain lukenut, että kartiovalkokuusi sietää latvan paleltuessa voimakastakin korjausleikkausta ja kasvattaa hiljalleen uuden latvuksen vuosien saatossa. Korjaantuminen on tosiaan kestänyt monen monta vuotta. Mieheni ehdottikin jo yhdessä vaiheessa kuusen poistamista ja uuden istuttamista tilalle.

Kartiovalkokuusi on edelleen jostain osin hieman muotopuoli, kuten kuvasta hyvin näkee. Nyt se näyttää kuitenkin jo melko hyvältä ja sen hävitysuhkakin on poistunut.


Istutin vuosia sitten tavallisia metsäkuusen noin 40-50 senttisiä taimia vieri viereen lähelle tonttimme rajaa ja aloin hiljalleen muotoilla niitä leikkaamalla nyt kuvassa näkyvään muotoon.


Kuusten kasvettua isommiksi aloin muokata ja  suunnitella niiden kasvupaikalle uutta havualuetta.
Nyt alueella kasvaa lisäksi, yllätys yllätys, muotoon leikattavia brabant- tuijia, pallotuija  sekä kartiomarjakuusi.


Kuusten muotoon  alan olla jo melko tyytyväinen ja tuuheuttakin löytyy mielestäni ihan sopivasti.


Mukavaa viikon jatkoa teille kaikille.

44 kommenttia:

 1. Kiva ja hyödyllinen postaus! Et siis koskaan leikkaa pallotuijaa? Minulla sellainen on ollut nyt kaksi vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa pallotuijista (esim. Danica) ovat tuuheita ja hidaskasvuisia ja eivät näin ollen vaadi juurikaan leikkausta. Olen kuitenkin tarvittaessa muotoillut niitäkin, jos ne ovat vanhemmuuttaan muuuttuneet hasuisiksi.

   Poista
 2. Kahden ämmän sääntöhän on mainio 😀

  Ikivihreät havupuut ovat hieno asia meidän pitkän talvikauden aikana kun lehtipuissa ei ole väriä. 🌲

  Viihtyisät näkymät teidän pihapiirissä. 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän mainion säännön on aikoinaan laatinut Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan pitkäaikaisena ylipuutarhurina toiminut Arno Kasvi.
   Ikivihreät ovat juuri tätä. Antavat ihanasti väriä talviseen puutarhaan.

   Poista
 3. Komeita puita! Todella kiinnostava postaus, olen itse miettinyt tuijien leikkausta.

  VastaaPoista
 4. Hienoja havuja. Ihailen noita havumuotoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Etenkin leikkaamalla saa havuihin haluamiaan muotoja.

   Poista
 5. Kiva oli lukea sellaisesta aiheesta josta itse en paljon tiedä.
  Upeita havu alueita teillä.
  Nuo ihan tavallisetkin kuuset oli leikattuina yllättävän hienoja.
  Mukavaa tiistai päivää sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos juttu kiinnosti.
   Tavallisista kuusista saa muotoiltua kyllä aika kivoja. Vuosia muotoiluun kyllä kuluu yllättävän paljon.

   Poista
 6. Aivan upeita nämä sinun havut ja kiitos tästä postauksesta! Onko sinulla kokemusta Smaragd timanttituijan kasvun pysäyttämisestä eli jos se on kohdassa, missä kasvu saisi jäädä n. 2-3 metriin - eli voiko latvan katkaista ja muotoilla sitä niin, että tuija pysyisi kuitenkin luonnollisen ja kauniin näköisenä? Jostain muistan lukeneeni että se olisi mahdollista. Mutta kuten sanottu, kerrassaan upeita havuryhmiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Timanttituija kestää kyllä leikkausta hyvin. Leikatessasi lähde liikkeelle pehmeistä saman vuoden versoista mukaillen latvuksessa ennen leikkausta ollutta muotoa. Latvus pysyy näin leikaten kyllä kauniina. Timanttituija on luonnostaan tuuhea, kuten varmaan tiedätkin ja siksi sen leikkaustarve muutoin on hyvin vähäinen.

   Poista
 7. Jopas näyttävät siisteille! Kivoja. Mukava idea istuttaa pieniä metsäkuusia ryhmään ja alkaa niitä leikkaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Havujen muotoilu on kyllä ihan kivaa ja leikaten ne tuuheutuvat vuosi vuodelta.

   Poista
 8. Nuasta näkyy, etton hoirettu hualellisesti leikkaamalla. Ihan käsittämättömän tiheetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuossa Pirjolle jo mainitsin leikkaamalla havuista saa hyvin tuuheita.

   Poista
 9. Olet kyllä taitava tässä leikkaamisessa. Siis voiko pesäkuustakin leikata ja sama sääntö pätee tässäkinkö? eli kahden ämmän välissä. Ja minkä verran niitä voi kerralla leikata? Minullakin oli tarkoitus leikata kyllä nyt tuijia mutta pesäkuustakin siis voi leikata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesäkuustakin uskon voivan varovasti leikata, kunhan leikkaa vain uutta kasvua. Itse en ole omia pesäkuusiani vielä koskaan leikannut. Ne kasvavat kuitenkin ajan oloon melko suuriksi joten aionkin pitää kiven edustalla olevan kuusen koon leikkaamalla kurissa.

   Poista
 10. Sinulla on paljon kauniita havuja. Osa omista havuistani on leikkaamisen puutteen vuoksi kasvaneet ihan miten sattuu. Uskaltaisikohan niitä vielä muotoilla rankemmin, vaikka kasvusto onkin vanhaa? Kiitos tästä hyödyllisestä postauksesta, kahden ämmän sääntö on mainio! Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Voit kyllä muotoilla vanhojakin havuja, kunhan lähdet niiden kanssa varovasti liikkeelle, eli leikkaa vain uusia, vielä puutumattomia oksankärkiä. Jatka näin säännöllisesti vuosittain ja havusi tuuheutuvat. Omia tuijiani olen leikannut välillä aika rankallakin kädellä, sillä ne kestävät leikkausta hyvin.

   Poista
 11. Mä oon ennenkin ihaillut teidän havuja ja siistejä havualueita.
  Leikkaamalla tosiaan saa siistiä ilmettä.

  Itse en paljon tuijia tai pallotuijia leikkaa, mutta pari luonnon havua pidän pieninä ja muodossaan leikkaamalla.
  Ihan tavallisesta metsämännystä ja metsäkuusesta tulee mahtavan tuuheita ja jotenkin ihan jalostetun näköisiä leikkaamalla.
  Sun metsäkuuset ovat kuin sympaattisia barbababoja! Aivan ihanat! <3

  Ja toi kolmen ämmän sääntö pätee myös sisäkukkien lannoitukseen. Minä pidän muistisääntönä, että en lannoita sisäkasveja kahden ämmän välissä. Se on myös loistava muistisääntö havupuiden leikkaukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minulla havujen leikkausinto yltyi entisestään, vieraillessani ulkomailla puutarhakohteissa, joissa näki havuja leikattuna kauniisiin, erilaisiin muotoihin.
   Kahden ämmän sääntö on kyllä tosi helppo muistaa. Kiitos Arno Kasvin.

   Poista
 12. Kylläpä havut antavat ilmettä syyspuutarhaan! Teillä havut on leukattu selkeästi muotoon ja lisäksi tuuheutta lisäämään. Vaikutelma on selkeä ja näyttävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havut ovat kyllä paikallaan puutarhassa ja etenkin talvella niiden erinomaisuus tulee eritoten esille.

   Poista
 13. Muotoonleikatut havut ovat hienoja, vaikka muoto olisikin "vain" tavallinen kartio tai pallo. Minulla on menossa ilmeisesti ikuisuusprojekti muutama vuosi sitten halvalla löydetyn 'Brabantin' kanssa. Istutin sen aivan tontin rajamaille, toki hyvään multaan, mutta ehkä muuten vähän epäedulliselle kasvupaikalle. On se vähän kasvanut ja tuuhettunutkin, mutta ei siitä silmäniloksi taida olla vielä moneen vuoteen. Napsin siitä joitain harottavia oksankärkiä jo alkukesällä, jotta se keskittyisi kesän aikana tuuhettumiseen oksien pituuskasvun kustannuksella. Hidasta on, mutta jospa siitä vielä joskus tulisi nätti kartio taustaksi muille ja peittämään ryteikköjä. Pitänee käydä tarkistamassa, voisiko sitä vähän muotoilla vielä ennen lumien tuloa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkomailla puutarhakohteissa käydessä näkee hyvin paljon muotoon leikattuja havuja. Suomessa leikkausta selvästi arastellaan aivan turhaan. Uskon, että Brabanttisi kyllä tuuheutuu leikkausten avulla.
   Kuin myös sinulle.

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Pitäisi uskaltaa muotoilla havuista jotain uutta, mutta vanhoilla tavoilla näyttää menevän.

   Poista
 15. aina vihreistä puista,tykkään hullunlailla:))
  NoIN KAUNIITA HAVUJA EN OLE IKINÄ NÄHNYT MUUAALLA!!uskomattoman kauniit!!!
  Varmasti hyvä hoito ja asuinpaikan sijainti/vyöhyke,siitä on kaunis havuinen piha rakennettu!
  Mukavaa viikoa ,Sinulle!

  VastaaPoista
 16. Havut ovat kyllä ihania.
  Kaunis kiitos Liisa ja mukavaa viikkoa myös sinulle.

  VastaaPoista
 17. Everything is so beautiful here,it is a pleasure stopping by!Hugs!

  VastaaPoista
 18. Mukavasti oot leikelly havut! Miulla ei oo tullu tuijia muuten leikattuu , kuin pallotuijoo yritän pittee kuosissa. Mehtäpuillekkin nyt muutamana vuotena saksia oon näyttäny, aiemmin ois pitäny käyvä muotoilemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuijat ovat kyllä kauniita leikkaamattakin, mutta tuuheutta niihin saa, kuten metsäkuusiinkin, runsaasti lisää.

   Poista
 19. Kyllä onkin hyvän näköisiä havuja. Minäkin luin jostakin tuosta kahden ämmän säännöstä ja leikkasimme rohkeasti tuija-aitaamme. Mukavaa lokakuuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kahden ämmän sääntö on kyllä hyvä ja helppo myöskin muistaa.
   Mukavaa lokakuun jatkoa myös sinulle.

   Poista
 20. Onpa hyvännäköiset havut, siistit ja tasaiset. Minulla alkoi pienen männyn leikkaus tänä vuonna, ilmestyi itse kukkapenkkiin enkä raaskinut poistaa, katson ensin millaisen siitä saa tasaisella leikkaamisella.

  VastaaPoista
 21. Kiitos. Minulla on myös männyn taimi, jota olen leikannut vuosittain ja pyrkinyt pitämään sen mahdollisimman pienenä, latvukseltaan pallomaisena runkopuuna. Leikkaamalla säännöllisesti mäntyäsi saat siitä kyllä kauniin puun puutarhaasi. 😊👍

  VastaaPoista
 22. Komeita havupuita, ja taitavasti olet niitä leikannut muotoon.

  VastaaPoista
 23. Onpa kivan näkösiä havuja! Mun kivikkopenkkiin on ilmestynyt pieni kuusen taimi, taidankin antaa sen olla ja ottaa sinusta mallia 😄

  VastaaPoista
 24. Kauniita havuja siellä sinulla on ja nyt ne alkavat olla arvossaan kun syksy vie kukat ja monen muun vihreän mennessään🍂

  VastaaPoista
 25. Kiitos. Havut ovat kyllä kauniita niin kesällä kuin talvellakin.

  VastaaPoista