Translate

maanantai 14. lokakuuta 2019

Lintujen talviruokintaAloitimme lintujen talviruokinnan runsas viikko sitten, kun tintit alkoivat kolistella ikkunapeltejä kuin kysyäkseen eikö olisi jo aika alkaa tarjoilla siemeniä. Kuvassa enemmistönä on pikkuvarpusia. Lisäksi kaksi viherpeippoa ja sinitiainen.Pahoittelen heti alkuun kuvien huonoa laatua. Kuvat on otettu keittiön ikkunan läpi ja ovat siksi sameita ja epätarkkoja.


Kuvaaminen oli muutoinkin aika hankalaa, sillä varsinkin näin ruokinnan alkuvaiheessa linnut ovat  varovaisia. Heti kun nostat kameran kuvataksesi, linnut lehahtavat pelästyneinä karkuun.


Yhtenä aamuna kukkapenkissä ruokinta-automaatin alla odotti melkoinen yllätys.


Piti melkein hieraista silmiään ennen kuin uskoi näkemäänsä. Ainakin toistakymmentä peltopyytä oli herkuttelemassa maahan pudonneilla auringonkukan siemenillä. Osa häiriintyi sen verran kuvaamisesta, että kipitti nopeasti karkuun osan jäädessä kaikessa rauhassa jatkamaan ruokailua.


Pienet pallerot olivat kerrassaan hellyttävä näky. Iloksemme olemme nähneet joukkion samassa paikassa ruokailemassa jo toisenkin kerran, joten kovin kaukana ei niiden uskoisi majailevan.

Joko te olette aloittaneet lintujen talviruokinnan? 

26 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon! Hienoja lintuja, toivottavasti näen niitä joskus. Lintujen ruokinta aloitetaan meillä, kun talvi tulee. Nyt niillä on vielä paljon luonnossa ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peltopyyt olivat kyllä iloinen ja erikoinen yllätys. 😊

   Poista
 2. Meilläkin tintit huomauttelevat nokkimalla ikkunanpokia ja tuijottelemalla tiiviisti sisälle. Palveluskuntaa haluavat herätellä. Pian on vissiin pakko yleisen painostuksen vuoksi aloittaa ruokinta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme yleensä aloittaneet ruokinnan siinä vaiheessa, kun tintit alkavat koputella ikkunanpieliä. Pysyvät pihapiirissä eivätkä poistu naapurien apajille.

   Poista
 3. Paljon peltopyitä.
  Ei meillä päin,kuin fasaaneja,
  Talviruokinnan aloitin ,kun oli ensimmäiset pakkaset.
  Perjantaina kävin hakemassa 100kg kauraa linnuille.
  Ja ihmettelen miksi suomalaista kauraa ei arvosteta,sanoi viljelijä:että kauralla ole mitään arvoa??:(
  Varpuset ,fasaanit syövät kauraa.Auringonkukan siemenet muille lintuille ,talipötköjä,olen valmistellut ..kunhan tulee vielä pakkasempi.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin monipuolinen tarjonta linnuille.
   Mukavaa viikon jatkoa myös sinulle. 😊

   Poista
 4. Emme ole vielä virallisesti aloittaneet, mutta kesän auringonkukkien kukinnot katkaisin linnuille naposteltaviksi. Täytyy pian aloittaa muukin ruokinta. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonkukan kukinnot ovatkin linnuille mieluisia.
   Kiitos samoin sinulle. 😊

   Poista
 5. Teillä oli mukavia vieraita! Kiinnitin myös huomion kauniiseen havuryhmään, sinulla on niin hienot havuistutukset monessa kohdassa puutarhaa! En ole vielä aloittanut lintujen ruokintaa, mutta on totta, että rapinaa kuuluu usein ikkunan takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kivoja ja yllätyksellisiä.
   Havut ovat aina olleet suuria suosikeitani puutarhassa.
   😊

   Poista
 6. Hieno yllätys nähdä omassa pihassa noin suuri joukko peltopyitä. Peltopyytä en ole koskaan nähnyt, ainakaan tiedostaen.
  En ole aloittanut vielä ruokintaa, kun maa on ollut sulaa ja lämmintä on riittänyt. Tintit kyllä ahkerasti koputtelevat ikkunalautaa ja ikkunaa. Tänä aamuna on ensimmäinen kunnon pakkanen. Mittari näyttää yhä -3.9 ja maa on kuurassa. Pian varmasti on ruokinnan aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätys oli kyllä melkoinen. Aloitamme ruokinnan joka vuosi näihin aikoihin. Ehtivätpä tintit saada tankattua tarpeeksi ravintoa ennen pakkasia.
   Meilläkin oli aamulla herätessä pakkasta pari astetta.

   Poista
 7. Lintuja on niin kiva seurata, varsinkin jos ne näkyvät hyvin sisältä. Aamukahvit saavat ihan uuden merkityksen.
  Itse en ole vielä aloittanut lintujen talviruokintaa, kun pihlajanmarjoja on vielä riittänyt. Mutta nyt alkaa puut tyhjenemään.
  Ihanalta näyttää muuten nuo havut tuossa lintujen ruokintapaikalla. Vihreys on kohta niin suuri valtti, kun lehtipuut ovat ihan alastomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintuja on tosi mielenkiintoista seurata. Usein myös kirjaamme ylös mitä eri lintuja automaateilla kulloinkin vierailee.
   Havut ovat kyllä kauniita kaikkina vuodenaikoina ja etenkin talvella ne ovat mielestäni lähes välttämättömyys puutarhassa.

   Poista
 8. Hah! Kattoon ensiki, että lihoovappa varpuuset vauhrilla :D Tuttuja lintuja meilläkipäi. Ny ei oo hetkehen näkyny, eikä nua suurena laumana aikoohi. Ruakintaa enoo viälä aloottanu, ku markilla/takatarhalla muutenki syätävää riittää. Lintularon viritän vasta myähemmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä näitä peltopyitä ei aikaisemmin ole pihalla vieraillut ja siksi ne todella yllättivät noinkin isona joukkona. 😊

   Poista
 9. Varmaan hieno yllätys nähdä peltopyy en ole kyllä itse niitä nähnyt. En ole vielä aloittanut lintujen ruokintaa ehkä kohtapuolin. Mukavaa lokakuun jatkoa:)

  VastaaPoista
 10. Oli todella.
  Kiitos samoin Ritva. 🍃🍁🍂

  VastaaPoista
 11. It's interesting, I thought that it was viiriäinen and not peltopyytä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grey Partridge (Perdix perdix) is bigger than Common Quail (Coturnix coturnix) and very rare here in Finland. I have never seen it here.

   Poista
 12. Hauska peltopyyparvi! Täälläpäin niitä ei taida ollakaan. Meillä tintit ovat käyneet syömässä pystyyn jääneistä auringonkukista siemeniä. Aloitan ruokinnan vasta pakkasten tultua, jos silloinkaan. Täällä on tänä vuonna todella paljon myyriä, joten voi olla, etten ainakaan siemenillä ruoki lintuja, jotta myyrät eivät saa osaansa. Talipötkön saatan lintujen iloksi ripustaa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 13. Harmi että myyrät ovat siellä riesana. Täällä niitä ei onneksi ole.
  Mukavaa viikkoa myös sinulle. 😊

  VastaaPoista
 14. Mukavan näkösiä on peltopyyt! Meillä ei oo noin suurina parvina näkyny. Ei vielä ruokintoo oo alotettu, vaikka tintit käyp ikkunasta kuikuilemassa! Kuhan lumen sattaa sitten alotettaan.

  VastaaPoista
 15. Peltopyy on jotenkin hyvin lystikkään näköinen pallero.
  😊😊

  VastaaPoista
 16. Kiva yllätys tuollainen peltopyy-porukka! Meidän pihassa vieraili jokin vuosi sitten kevättalvella kaksi kappaletta, sen jälkeen ei ole näkynyt.

  VastaaPoista
 17. Olisivat lämpimästi tervetulleita kyllä toistekin. 😊

  VastaaPoista