Translate

perjantai 23. syyskuuta 2016

Näistä iloitsen

Kyllä ihminen voikin pienistä asioista iloita ja olla onnellinen. Joku teistä lukijoistani ehkä muistaakin, miten surin kesällä tiukukärhö Arabellan menettämistä. Kuljin pitkin kesää katsomassa ja hieman kuopsuttelemassa sen kasvupaikalla, josko edes jotain pientä elonmerkkiä olisi havaittavissa. No ei ollut, kunnes sitten kasvimaan kasvulavoja viikko sitten rikkaruohoista siistiessäni ja uutta kompostia niihin kärrätessäni sain melkein hieraista silmiäni ennen kuin tajusin näkemäni iloisen yllätyksen. Vaikka olen hyvin tietoinen kärhöjen oikuista olin jostain syystä varma Arabellan menetyksestä. Sen juurialue jäi nimittäin suojaamatta kevytsoralla viime syksynä kokonaan. No nyt ei taatusti enään niin pääse tapahtumaan, vaan suojaan kasvattini huolella talven varalle.
Toinen ilonaiheeni ovat laventelit, jotka myös vihreyttivä ruskeat ja elottoman näköiset versonsa kesän aikana  hitaasti, mutta varmasti ja tuottivat lisäksi siementaimia sorakäytävälle kasvulaatikoiden ulkopuolelle, josta ne varoen siirsin muiden laventelien joukkoon jatkamaan kasvuaan.
Myös etupihan muurikivipenkin edustan sepelikölle on ilmaantunut laventelivauvoja.


Näistä en ehkä ole ihan niin iloissani. Sormustinkukkien siementaimia nimittäin työntyy ja on työntynyt jo ainakin kolmen kesän ajan joka paikkaan, jossa ne vain vähänkin ovat saaneet raivattua sopivaa kasvutilaa itselleen. Olenkin poistanut niitä surutta ja  kovalla kädellä kompostiin, sillä muutoin ne valloittaisivat kukkapenkkini mieluusti kokonaan.


Kärhöt jatkavat kukintaansa edelleen.' Rouge Cardinalilla' on vielä nuppuja latvukseessa.


Aina ei myöskään mene toivotulla tavalla. Kasvimaalla kärhösalko kaatui loppukesän kovien tuulten aikana pitkin pituuttaan maahan murtaen samalla tolppajalan mennessään. Ville de Lyon ja tiukukärhö saivat jatkaa kukintaansa maan tasossa.

35 kommenttia:

 1. Tosi rehevät uudet kärhön alut.Iloinen ylläri ;) Voi juku mie ottasin noita sormustinkukan siementaimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä iloinen yllätys.
   No voi harmi, kun skippasin ylimääräiset siementaimet kompostiin.

   Poista
 2. Tasan ei käy onnenlahjat, mä en millään saa sormustinkukkia menestyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi kurjuus. Minulla ne ovat olleet enemmän riesana. Ovat mitä ilmeisemmin kiertäneet kompostin kautta takaisin kukkapenkkejä valloittamaan.

   Poista
 3. Tasan ei käy onnenlahjat, mä en millään saa sormustinkukkia menestyyn.

  VastaaPoista
 4. Tuollaiset yllätykset ovat todella ihania. Sitä on jo asennoitunut menetykseen ja sitten saakin menetyksen takaisin. Kärhöjen syksyinen kukinta on aikamoista herkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kärhön saaminen komeasti kukkivaksi, kun ei tapahdu ihan muutamassa kesässä.
   Kukinta on kyllä todella pitkäkestoista.

   Poista
 5. Tuallaaset yllätykset o nii ihania.
  Laitakko muuta suajaa ku lekasoraa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä juuri suojaa muutoin, kuin lecasoralla. Ylimääräinen kosteus pysyy mielestäni näin parhaiten loitolla. Soraa saa olla oikein kunnon keko, sillä vähäinen määrä ei tunnu missään.

   Poista
 6. Mukava ylläri rehevän näköiset alut:)

  VastaaPoista
 7. Uskon että Arabellan melkein menettäminen suretti, mutta onneksi se ilahdutti ja nosti päätään, Kärhöt ovat tosiaan joskus oikullisen salaperäisiä ja yllättävät positiivisestikin! Mulla 'Piilu' nukkui mullan alla pari vuotta noustakseen jälleen kiipeämään omenapuuta pitkin korkeuksiin! Juurenniskan talvisuojaus kärhöillä on tosiaan tärkeää, lekasoraa en ole koskaan laittanut, vaan vahvan katepehkon. Ihana tuo laventeli, talvi vei mun laventelini ja se harmitti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laventelit olivat minullakin aivan kuolleen näköisiä keväällä ja aioinkin poistaa ne penkistä. No onneksi en ehtinyt ja nyt ne ovat lähes entisessä kasvussa ja uusia siementaimia on tullut lisäksi.
   Onneksi siemenkasvatuksella saa aika nopeasti uudet tilalle.

   Poista
 8. Tuollaiset yllätykset ovat mukavia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ja niitä kokee kärhöjen suhteen aika monesti vuosien varrella.

   Poista
 9. Iloisia yllätyksiä minullakin: kaksi jo kuolleeksi julistamaani kärhöä on sittenkin elossa. Elokuun puolella tuli versot näkyviin. Että olen iloinen.
  Myös sormustinkukka kukkii ihan muualla, kuin mihin olen sen mielestäni istuttanut. Enää en uskalla niiden taimia siirtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuultavaa. Tiedän, mikä ilonaihe on, kun huomaa kasvattinsa sittenkin olevan hengissä.
   Olen huomannut että, jos sormustinkukka pääsee siementämään niin taimen alkuja on hurja määrä ja niitä tosiaan löytyy ihan yllättävistäkin paikoista. Minulla ne ovat myös levinneet kompostimullan kautta uusille kasvupaikoille.

   Poista
 10. Kärhöt on ihmeellisiä! Mulla ne hävis melkein kaikki, toivon kuitenkin että ensi vuonna näkisin edes osan niistä, ovat joskus ennenkin pitäneet välivuosia.

  VastaaPoista
 11. Uskon että vielä ilmaantuvat.Kaksikin vuotta voivat hyvin olla poissa ja sitten ilmaantuvat taas.

  VastaaPoista
 12. Onneksi näitä selviytyjiäkin on ollut viime talven jäljiltä. Musta tuntuu että sormustinkukan siementaimet kasvaa aina rehevimmin siellä missä ei pitäisi :D

  VastaaPoista
 13. Onneksi.
  Olen ihan samaa mieltä. Kasvit kylväytyvät mieleiselleen paikalle.

  VastaaPoista
 14. Kukat ovat pihan kaunistus.. ja niitä sinulla on ihanasti.Mukavaa viikonloppua sinulle:)

  VastaaPoista
 15. Ihana yllätys sinulla. Varmaan pitkä, lämmin syksy on vielä auttanut kärhöjä sinnittelyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy onkin ollut nyt kuin unelma säiden puolesta ja kasvit tykkäävät.

   Poista
 16. Kivoja yllätyksiä tuollaiset ovatkin.
  Sulla siellä yksi kärhö kuitenkin kasvaa hurjaa vauhtia vielä ja kukkii kauniisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mieluisia.
   Ei aina uskoisi että, syksy on jo näinkin pitkällä.

   Poista
 17. Ymmärrän ilon aiheen. Iloitsen kanssasi.

  VastaaPoista
 18. Todella iloinen kärhöyllätys ja mikä olisi ihanampaa kuin laventelivauvat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laventeleja ei ole koskaan puutarhassa liikaa. Tapaan kuivattaa kukat ja näin saan nauttia laventelin tuoksusta myös talvella.

   Poista
 19. Iloisia yllätyksiä aina välillä. Tuo leventeli on myös sellainen, että sitä pitäisi kokeilla joskus, jotta saisin sitä säilöttyä. Liisa

  VastaaPoista
 20. Onnea pelastuneen kärhösi johdosta :) Minua odotti iloinen yllätys tänä aamuna kun huomasin sinun liittyneen blogini lukijaksi. Kiitos ja tervetuloa! Toivottavasti voin ilahduttaa sinua jutuillani ja teksteilläni :)

  VastaaPoista