Translate

maanantai 20. heinäkuuta 2020

Ihanat jaloangervot



Perennoista jaloangervot ovat hyvin lähellä sydäntäni.


Puutarhassani on tuskin yhtään yhtä helppohoitoista kasvia kuin jaloangervot.


Niissä ei ole myöskään ilmennyt minkäänlaisia tuholaisia tai....


muitakaan kasvitauteja.


Lehdet ovat mielestäni myös hyvin kauniit.


Värisävyjä on myös vähän joka makuun samoin kuin....


  korkeudessakin on valinnanvaraa.



Kukintaa voi myös pidentää istuttamalla eri aikaan kukkivia lajikkeita.


Kukinnan ajankohdassa ei  näillä kahdella yllä olevalla ole suurta eroa.Valkokukkainen 'Brautschleier' ja vaaleanpunainen 'Look At Me'.


Taustalla kukkiva 'Erika' on melko korkea eli  noin 80 cm.


'Erika' ja edessä 'Montgomery'

Kun aloin suunnitella kasvihuoneen vierustalle suurta lankkureunaista penkkiä oli....


täysin itsestään selvää, että istuttaisin siihen runsaasti jaloangervoja.


Halusin myös erottaa jaloangervot penkkiin ihan omiksi ryhmikseen, jotta ne pääsisivät täysin oikeuksiinsa.


Niinpä lankkupenkin nurkkiin tehtiin erilliset, kolmion muotoiset osiot kaunottaria varten.


Tässä kolmiossa ovat taustalla valkokukkainen tarhajaloangervo 'Brautschleier' ja edessä tarhajaloangervo Astilbe Arendsii 'Look At Me'.


 'Brautschleier' ja takana 'Erika'


 'Brautschleier' kukat enemmän avautuneina.


Lähes saman sävyiset 'Erika' ja 'Look At Me'. Kuin kauniit vaaleanpunaiset hattarat.


Jaloangervot ovat siinäkin mielessä loistavia kasveja, että ne pysyvät ryhdikkäästi pystyssä kovassakin tuulessa ja sateessa.



Niihin on halutessaan myös enemmän kuin helppo yhdistää muita kasveja.


Jaloangervot eivät kuitenkaan menesty liian kuivassa paikassa, vaan vaativat runsasmultaisen ja puolivarjoisen kasvupaikan. Niiden sanotaan menestyvän kyllä aurinkoisellakin paikalla kunhan maa vain ei kuivu helteilläkään.

30 kommenttia:

  1. Minä tykkään jaloangervoista ja haluaisin lisätä niitä omassa puutarhassa. Ongelma vain puolivarjoisten kasvupaikkojen puute. Huonosti menestyvät ne pari onnetonta jota yritän pitää hengissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös teilläkin ole tontti savimaata, joten saattaisivat menestyä aurinkoisemmassakin paikassa.

      Poista
  2. Oi, miten hienon näköisiä! Jaloangervoja olen ihaillut, mutta omassa puutarhassa niitä ei vielä ole. Aurinko paistaa niin tolkuttoman paahteisesti suurimpaan osaan puutarhasta, että paikat on monelle ihanuudelle hakusessa. Siis huom. silloin kun aurinko paistaa ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin aurinkoinen ja paahteinen paikka saattaisi olla näille hieman liian haasteellinen.

      Poista
  3. Nämä ovat juurikin niin ihania ja kaikki ne hyvät ominaisuudet jo luettelitkin.
    Minulla on niitä paljon ja olen yrittänyt nyt siirtää niitä lisää keskuspenkkiin koska se on ainoa missä on edes jonkinlainen varjo muutaman hetken päivästä. Mutta aika hyvin ne kuitenkin on menestynyt muissakin aurinkoisissa penkeissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pärjäävät kyllä aurinkoisemmassakin paikassa, jos kasvualustaa on tarpeeksi ja maa on ravinteikasta. Meillä pohjamaa on savea, jota sitten on parannettu laadukkaalla mullalla, hevosenlantakompostilla ja turpeella.

      Poista
  4. Ihanat kuvat ja siellä on kyllä niin kaunista kukintaa! Nuo angervot on aivan ihania! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päde. Niin minustakin ja kaikilta ominaisuuksiltaan hyviä.

      Poista
  5. Minullakin on paljon jaloangervoja. Niillä on tosiaan monia hyviä ominaisuuksia.

    VastaaPoista
  6. Vau, heti ensimmäinen kuin vispipuuroa. Ihania ryhmiä sinulla.

    VastaaPoista
  7. Ihanat angervot. Nuo värit ovat niin upeita, käyvät yhteen hyvin ja antavat yhdessä harmonisen tunnelman. Sinun kauniiseen puutarhaasi ne sopivat niin hyvin.

    VastaaPoista
  8. Hyvä vinkki kaikille jalisten ystäville: istuttakaa aasialaisia värililjoja jaloangervojen väleihin. Niillä on suurin piirtein sama kukinta-aika, jolloin jalisten hieno hörselö saa soinnukasta särmää liljan suurista kukinnoista. Soinnutamalla värejä keskenään saa hienoja yhdistelmiä rakennettua.

    VastaaPoista
  9. Komeeta! Non täyrellisiä puutarhan peruskasvia kaikkien erinomaasten ominaasuuksiensa takia. Mullon niitä liuta, mutta muutamas kohtaa ongelmana on kuivuus. Jotaki tarttis teherä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä kiitollisia kasvatettavia, kunhan kosteus kasvupaikassa vain riittää. Uskon, että meillä savinen pohjamaa on ollut jaloangervoille eduksi.

      Poista
  10. Ovatpa jaloangervosi suloisia! Minä istutin noita mökkipihaan kokeeksi pariinkin paikkaan. Tykkään kovasti. Toinen paikka on kovassa auringonpaahteessa, mutta olen kastellut sitä kuumiimpaan aikaan. On kivan näköinen siinä.

    VastaaPoista
  11. Tulin lukemaan postauksesi angervoista, jotta ihastuisin niihin. Ja niin taisikin käydä😊 Tuo valkokukkainen sopisi hienosti Kauhurinteeseen puolivarjoisaan uusien hortensioiden kaveriksi👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en voi jaloangervoja kerta kaikkiaan vastustaa. Brautschleier sopisi vallan mainiosti hortensioiden kaveriksi.

      Poista
  12. Aivan upeita angervoja! Jaloangervot ovat kyllä viikollisia kukkia ja tykkään niistä myös itse. Nyt kun kerroit, että olet laittanut ne kasvamaan yhteen paikkaan, jotta pääsevät paremmin oikeuksiinsa, ymmärrän, että syy niiden vaatimattomuuteen omalla pihalla voi löytyä juuri tuosta - kasvavat yksi siellä, toinen täällä -tyyliin. Olisikin varmasti viisainta vähän keskittää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isonpana ryhmänä pääsevat kyllä paremmin oikeuksiinsa.

      Poista
  13. Nämä ovat juurikin tuollasia kuin kerroit, helppoja ja terveitä. Odotan Erikan kukintaa mielenkiinnolla, ostin niitä tänä vuonna. Minulla on yhdet korkeat jaloangervot täydessä auringossa, olleet jo vuosia. Tänä vuonna ovat aika matalia, johtuen kuivuudesta kuumuudesta alkukesällä. Muut ovat enempi ja vähempi varjoisassa tai puolivarjossa. Joudun siirtää kyllä pari paremmille paikoille, taitavat olla liiankin varjoisassa, nousevat hitaasti ja kukinta menee tosi myöhään. Montgomerya myös täällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liian varjoisakaan paikka ei nähtävästi ole oikein otollinen kukintaa silmällä pitäen. Kiva kuulla, että sinäkin olet todennut jaloangervojen kasvatuksen helppouden.

      Poista
  14. Ei mitään lisättävää, allekirjoitan joka lauseen tässä postauksessa :) Meillä ensimmäiset jaloangervot ovat vasta nupullaan, mutta ehkä muutaman päivän päästä nuput alkavat värittyä. Muutama yksilö pitää siirtää johonkin toiseen paikkaan, sillä eivät tunnu viihtyvän nykyisessä paikassaan. Ehkä siinä on liian kuivaa tai aurinkoista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitahan kuvia omista jaloangervoista kun alkavat kukkia.

      Poista
  15. Ihania!!Otan postauksestasi nyt kyllä "koppia" ja hankin ehdottomasti jossakin kohtaa tänne mökille jaloangervoja, niin kauniita ovat ja helpohoitoisuus on huomionarvoinen plussa k.o kasville.Olen käynyt kuvailemassa jaloangervo istutuksia ja ihaillut niiden hienoja värivariaatioita ja miettinyt jo silloin miten kauniita ne ovat!

    VastaaPoista