Translate

maanantai 6. heinäkuuta 2020

Ihana Flammentanz köynnösruusu

 

Muistan vieläkin varsin hyvin miten aikoinaan hiki päässä kaivoin tälle Flammentanzille kasvupaikkaa silloin sisääntulon vielä hyvin kapeaan, saviseen ja kiviseen kukkapenkkiin. Apuna minulla oli tietenkin lapio, mutta rautakanki lienee harvemmin istutuksessa apuna käytetty työkalu.Talomme perustuksia tehtäessä oli näet talon alle ajettu laajasti mm. tienpohjaa ja kiviä, jotka sitten raskailla koneilla oli tampattu mahdollisimman kantavaksi. Arvata saattaa, että myös kaivamani kohta kukkapenkissä lähellä taloa oli samaa kovaa, savista ja kivistä maata.Reilusti kuusikymmentä senttiä leveän ja yhtä syvän istutuskuopan kaivaminen oli kyllä vaikein rasti mitä olen tehnyt kaivamisen osalta tällä pihamaalla. Hieman pintamaata kaivettuani sain huomata ettei kaivuu pelkällä lapiolla enään onnistu, vaan tässä vaiheessa jouduin hakemaan rautakangen avuksi. Sillä kankesin ja irroitin vastaan tulleita kiviä betoninkovasta, savisesta maasta hitaasti yksi kerrallaan.


Kun sain kuopan lopulta kaivettua sen verran syväksi, että pääsin seisomaan sen pohjalle, aloin leventää sitä sivusuunnassa iskemällä rautakangella päin kuopan reunoja voimieni takaa saadakseni maa-aineksen irtoamaan edes hieman nopeammin.No, kaivuuhomma kesti loppujen lopuksi useamman päivän ajan, ennenkuin pääsin itse istutushommiin.Kului  jonkin aikaa istutuksesta, kun mieheni yllättäen huomautti minulle vasemman rintani olevan jostain syystä suurempi kuin normaalisti. No lääkärireissuhan siitä mieheni kehoituksesta tietenkin tuli. Rinta ultrattiin ja siitä otettiin lisäksi myös ohutneulanäyte, jonka tulosta jouduin odottamaan kaksi vähemmän rattoisaa viikkoa. Enpä tiedä kumpi meistä, mieheni vai minä, jännitti tulosten odottelua enemmän. Veikkaan kuitenkin ensiksimainittua. 


Tuloksia odotellessani aloin arvella vaivani ehkä johtuvan hankalasta kaivuuprojektistani. Arveluni osoittautui oikeaksi. Rinta oli kuin olikin ärsyyntynyt kaivuusta ja kovaan maahan lyömistäni kovista iskuista. 


Loppu hyvin kaikki hyvin. Ruusu on korvannut vuosien aikana kauniilla kukinnallaan moneen kertaan sen kaivuusta aiheutuneet harmit ja nyt voin jo hymyillen muistella sen mukanaan tuomaa sattumusta. 

Mieheni totesi tapauksen jälkeen, että nyt kaivuuhommani kyseissessä penkissä taatusti loppuvat ja hankki kaivinkoneurakoitsijan lähes saman tien paikalle. Penkistä tulikin kaivuun ansiosta suuri, kolmion muotoinen ja sopivasti hieman alaspäin laskeutuva.


Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille.

29 kommenttia:

 1. Mitä kaikkea sitä onkaan valmis pääsemään haluamaansa lopputulokseen, kuten tapauksesi hyvin osoittaa, onneksi kaikki meni lopulta hyvin.Itse tein tänä keväänä mökillä vanhan perennapenkin esiin kaivamista, poistin useamman kottikärryllisen sammalta ja heinää penkistä on, katkoin oksasaksilla isoja kuusen juuria penkin uumenista, ja kyllä myös savimaa, eli minulla on jonkinlainen käsitys mistä puhut. Upea tuo ruususi, joka palkitsee puurtamisesi nyt upealla kukinnallaan sinua vuosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Savimaa on kyllä onneksi ravinteikasta ja parannettuna kompostilla, turpeella ja karkealla hiekalla mitä mainioin kasvualusta.
   Nyt Flammentanz on vaivani palkinnut jo useana vuonna.

   Poista
 2. Oho, aikamoinen tarina ruusulla. Onneksi lopulta terveys oli tallella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveys oli tallella, vaikka se hetken jo huolestutti. 😊

   Poista
 3. Jopa on tarina ruusulla! Vaan kaiken vaivan väärti! Onneksi kaikki oli hyvin vaikka piinaviikkoja vastauksen odottamisen takia oli. Kaunis ruusu ❤ Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se ja tulee aina ruusun kukkiessa väkisinkin mieleen.
   Kiitos samoin sinulle. 😊

   Poista
 4. Onpa tarina ruusutarhasi kaivuusta, mutta onneksi kaikki hyvin.
  Mukavaa alakanutta viikkoa Sinulle ♥

  VastaaPoista
 5. Puutarhatouhuissa aina välillä sattuu ja tapahtuu.
  Kiitos samoin sinulle. 😊

  VastaaPoista
 6. Olipas projekti! Kaikkea me tosiaan teemme puutarhan eteen 😅Flammentanz onneksi ymmärtää palkita vaivasi.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Loistava Flammendantz on palkinnut sitkeytesi loistavasti. Täällä on myös todettu, että kanki on puutarhurin ystävä..
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin olet siis todennut rautakangen tehon. 😊
   Kuin myös.

   Poista
 9. Aikamoinen tarina yhden ruusun kaivamisesta maahan :D Kyllä täälläkin on rautakangen kanssa kuoppia kaivettu. Maa ei ole kyllä ollut koneilla kovaksi ja tiiviiksi tampattua, mutta kiviä ja paikoin saveakin on löytynyt. Lapiolla ei tee oikeastaan mitään, jos kiviä on vieri vieressä. Kauniisti kuitenkin 'Flammentanz' palkitsee kovan kaivuu-urakan ja sait vielä kaivinkoneella kaivetun kukkapenkinkin kaupan päälle. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meitä rautakangen kanssa heiluneita on siis yllättävästi useampikin. Saven ja kiven yhdistelmä on kyllä haastava vaikkei sitä olisi tampattukaan.
   Kiitos samoin.

   Poista
 10. Naapurissa ontuo samanlainen ruusu liiterin seinällä, se on kyllä niin kaunis, sinullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seinustalla kiipeillessään se onkin upea. Minulla se kasvaa perennapenkissä ilman kunnon tukea.

   Poista
 11. Flammentanz on upea ja varmasti tuon kokemuksen arvoinen. Jokaiseen näin merkittävään kasviin liittyy sen alkutarina aina kiinteästi. Loiston päiviä Flammenttanzille edelleen!

  VastaaPoista
 12. Kestävyys on ainakin hyvä. Yllätyin, että se selvisi suojaamatta lähes täysin lumettomasta talvesta.

  VastaaPoista
 13. Kaunis on Flammentanz! On teillä yhteinen historia muisteltavaks. Tykkeen näistä kasveihin liittyvistä muistoista! Miulla tuo köynnösruusu on vielä pieni, toivottavasti miekin sen suan menestymään portinpielessä, kuhan portti valamistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasveihin liityy usein kivoja muistoja ja onneksi harvemmin niitä päinvastaisia.
   Onnea omalle ruusullesi.

   Poista
 14. Flammentanz on yksi kauneimmista ruusuista ja se kukinta, viime vuonna istutin omani ja tekee jo nyt yli kymmenen kukkaa vaikka siinä ei ole kuin yksi oksa.
  Onneksi rinta oli vain rasittunut, melkoisen urakan teit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kaunis ja lisäksi hyvin kestävä. Onnea omalle Flammentanz ruusullesi.

   Poista
 15. Aivan ihanan kaunis ruusu sulla siellä onkin. Meillä tulee kanssa kiviä vastaan vähän joka puolella. Itsellä ei olisi kärsivällisyys moiseen kaivamiseen riittänyt. Onneksi selvisit säikähdyksellä!
  Ihanaa kesän jatkumista sinulle!

  VastaaPoista
 16. Voi puutarhuria, kaikkensa antaa, terveytensäkin, jotta kasvit kukoistaisivat. Onneksi ei mitään vakavampaa ollut ja nyt saat nauttia ruusustasi joka vuosi! Flammentanz on melkoinen kasvaja, omani on vallan riehaantunut viime vuosina:)

  VastaaPoista
 17. Huh on siinä ollut aikoinaan istutus urakka, vaan kyllä on upea ruusu, niin kaunis! Mukavaa kesäpäivää♥

  VastaaPoista