Translate

lauantai 4. heinäkuuta 2020

Kasvihuoneen kuulumisia


Tomaatit ja kurkut ovat saaneet maistaa  lähes ennätysmäisestä lämmöstä ja helteestä tänä kesänä. Kasvihuoneessa kattotuolien alapaarteiden päälle viritetty iso ja yhtenäinen varjostusverkko on suuri apu suoraan ylhäältä porottavaa auringonvaloa vastaan. Kasvihuoneen molemmissa päissä olevat automaattiset luukunavaajat myös auttavat ilman kiertämisessä ja pahimman kuumuuden torjumisessa.


Meillä kasvihuoneen lämpömittari näytti edellämainituista aputoimenpiteistä huolimatta melkoisia lukemia pahimpien helteiden aikana. Enimmillään lämpö mittarin mukaan nousi jopa 37,5 asteeseen. Se on tietenkin aivan liikaa, sillä kun lämpötila nousee lähelle kolmeakymmentä astetta kasvu sekä tomaattien muodostuminen ja kukkien hedelmöityminen alkavat jo kärsiä. Öisin lämpötila taas saattoi laskea melkoisesti päivälämpötilaan verratessa.

Olen iloinnut siitä, että Blumat-kastelujärjestelmä on toiminut moitteettomasti ja kastelun suhteen on saanut olla huoleton. Isoa vesitynnyriäkään ei ole tarvinnut täyttää usein, mitä nyt välillä aina vain tarkistaa, että vettä on varmasti riittävästi tomaattien ja kurkkujen saatavilla.


Kurkuista olemme päässeet jo jonkin aikaa nauttimaan samoin kuin yökylässä olleet lastenlapset, joille kurkut ovat maistuneet todella hyvin.
Tomaatin raakileet ovat vielä melko pieniä, ja uskon sen johtuvan liiallisesta kuumuudesta.


Paprikoita ja chilejä en tänä vuonna ole kylvänyt lainkaan. Ehkä taas ensi vuonna?


Siemenistä kylvämäni ja lämpöä rakastava kelloköynnös on viihtynyt  hyvin kasvihuoneessa. Siirsin sen sisätiloista heti taimivaiheen jälkeen suoraan kasvihuoneeseen nauttimaan valosta ja auringosta.


Kasvihuoneen kulmalla olevassa ruukussa kasvaa siemenistä kasvattamaani tuoksuhernettä. 


Läheisellä pellolla vuokraviljelijä kasvattaa tänä kesänä valkokukkaista, kaksivuotista kuminaa.  

Mukavaa viikonloppua kaikille.

22 kommenttia:

 1. Hyvältä kasvihuoneessasi näyttää kuumasta jaksosta huolimatta, kaikki on kuitenkin vihreää. Helteiden aikaan iso ilmatila ja hyvä ilmankierto oli varmasti välttämätöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä iloinnut isosta kasvihuoneesta, sillä juuri kuten sanoit, ilma siellä kiertää riittävästi ja liiallista kosteutta ei pääse myöskään syntymään.

   Poista
 2. Hyvä idea laittaa varjostusverkko katoon. Sama kuumuusongelma oli meilläkin vaikka oli kaikki mahdolliset räppänät auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkkoa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Suuri osa auringonvalostahan tulee katon kautta. Verkon asennuksen jälkeen eron huomasi ja tunsi heti. Ei ollut enää niin pakahduttavan kuuma helteelläkään.

   Poista
 3. Kasvihuoneesa näyttää rehevältä ja kurkut ainakin ovat hyvin kasvaneet. Tomaatit pääsevät parempaan vauhtiin, kun lämpötila on normalisoitunut. Tuleepa ihana ryöpsähdys tuoksuhernettä, kun nuo ruukussa kasvavat pääsevät kukkaan. Hyvää heinäkuun alkua!

  VastaaPoista
 4. Tomaatit eivät tosiaan pidä yli 25 asteen yli kipuavasta lämmöstä enempää kuin yö- ja päivälämpötilan voimakkaasta vaihtelustakaan.
  Toivottavasti sateet eivät nyt tulisi niin yhtnäisinä, kuin lähipäiville on ennustettu.
  Onneksi torstai ja eilinen päivä olivat täällä lämpimiä ja sateettomia ja tämäkin päivä ainakin toistaiseksi on ollut kuuroton.

  VastaaPoista
 5. Ihanan näköinen kasvihuone siellä ja hyvin on helteistä huolimatta kasvit näyttävät silti voivan, sato palkitsee "puutarhurin vaivannäön". Kasvihune olisi omakin haaveeni, mutta koska mökillä ei voi oleilla koko kesää säännöllisesti, paitsi tänä poikkeuskesänä, niin se ei oikein olisi järkevä hankinta, niinpä ehkä ensi kesäksi vain katettuja lavakauluksia , joihin sitten valmiit taimet kasvamaan, katsotaan jos ensi kesänä? Tuoksuherneet on itsellänikin kasvamassa, pidän niistä tosi paljon ja hyvin ovatkin itäneet, katsotaan millaisia niistä tulee. Mukavaa heinääkuun jatkoa ja toivotaan kivoja kelejä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Carola. Katetut lavakaulukset ovat kohdallasi minustakin tosi järkevä ratkaisu.
  Tuoksuherneet ovat tykänneet lämmöstä. Enpä muista, että ne ainakaan minulla olisivat koskaan itäneet ja kasvaneet näin hyvin.

  VastaaPoista
 7. Hyvältä näyttää kasvihuoneessasi satoakin on tulossa.Mukavaa viikonloppua.🌞❤️

  VastaaPoista
 8. Hyvännäköiset tomaatit ja mukavasti kurkkujakin tulossa. Meillä oli hyvin samantapainen tunnelma kasvihuoneessa hellejaksona - lämpötila nousi yli 35 asteen, jopa läkähdyttävän kuumaksi. Tomaatit kasvoivat pituutta, mutta ei vielä näy kovin paljon raakileita. Nyt on onneksi vähän viileämpi jakso tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellettä totta tosiaan piisasi vähän liiaksikin asti. Nyt meillä alkoi sataa tihuuttaa ja lämötilakin laski 15 asteeseen.

   Poista
 9. Herkullisen näköistä. Sinulla onkin kätevä kattorakenne, saa tuon verkon hyvin siihen.

  VastaaPoista
 10. Kattorakenteisiin on kyllä kätevä virittää verkot. Apuna ovat myös vaijerit.

  VastaaPoista
 11. Usko tai älä: istutin vasta tällä viikolla tomaatintaimet kasvarin multaan. Ihan liian myöhään. En usko, että ne ehtivät tuottaa satoa ennen syksyä. Aivan upean kokoisia taimia ja raakileita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, pääasia, että pääset nauttimaan omista tomaateista, vaikka sitten hieman myöhemmin. Omat tomaatit kun maistuvat aina parhaiten.

   Poista
 12. Mulla myös kurkkuja pukkaa ja tomaatit vitkuttelee... Ja blumat lojuu edelleen laatikonpohjalla 🤭 ois voinu auttaa käytössä enemmän, tomaateissa näkyy vähän latvamätää, johtuen epätasaisesta kastelusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkkuja tulee nyt niin paljon ettemme ehdi niitä kohta syödä. Tomaattien kypsymistä sen sijaan saa vielä tovin odotella.

   Poista
 13. Kasvihuoneen asukeilla on ollut tänä kesänä kestämistä, onneksi nyt ovat lämpötilat siellä jo muuttuneet inhimillisiksi. Kelloköynnös ja hajuherne lupailevat hienoa kukintaa!

  VastaaPoista
 14. Onneksi helteet loppuivat ainakin toistaiseksi.
  Toivon erityisesti, että saisin kelloköynnöksen kukkimaan. Katsotaan kuinka mahtaa käydä.

  VastaaPoista
 15. Kuumaa on todella ollut😥salaateista ei kasvarissa tullut mitään.
  Nyt tuli ainakin sen suhteen helpotusta, ja pian saatte myös tomaattisatoa.

  VastaaPoista