Translate

tiistai 28. heinäkuuta 2020

Uusia kärhötukia ja kauniisti kukkiva kärhöseinämä



Neliönmuotoinen kärhötuki

Mieheni teki pyynnöstäni raudoitusverkosta uusia kärhötukia vähän matalakasvuisemmille jalokärhöille. 


Halusimme myös kokeilla, miten kärhö tulisi istumaan kolmionmuotoiseen tukeen. Nyt tuet ovat vielä tyhjinä.


Kuvassa olevat tolppajalkoihin istutetut salot ovat osoittautuneet ihan ehdottomasti parhaiksi tuiksi korkeiksi kasvaville  jalokärhöille, mutta matalammille lajikkeille halusin nyt kokeilla uusia tukia. Jalokärhöt alkavat olla kohta kukinnan osalta ihan parhaimmassa loistossaan ja minulla alkaa olla kaunis kärhöseinämä ihailtavanani. Uuden tuen seinämässä tulevat saamaan ainakin noin kaksi metrinen 'Piilu' sekä suunnilleen saman korkuinen 'Pink Fantasy'.


Sade on muuten piristänyt kukinnassaan hidastelleen Madame Julia Correvoninkin.


Kuten aiemmin kerroinkin se on taas voimissaan lymyttyään pari vuotta sitten koko kesän maan uumenissa. Korkea tukisalko sopii sen kasvukorkeuteen loistavasti ja kukat pääsevät kauniisti esille.


Yllä olevassa kuvassa Madamen pituus tulee hyvin esille ja sen hieman heikosti näkyvä ylin oikealle taipuva verso on jo ylittänyt salon pituuden.


Melko matalakasvuinen Justakin tulee saamaan ensi keväänä uuden raudoitusverkkokehikon. Nyt kehikkoa ei voi enää runnomatta sille laittaa.

32 kommenttia:

  1. Kiitos, näistä sai ideaa millaiset kärhötuet voisi sopia omaan puutarhaan ja olisi mahdollista tehdä omin voimin. Upeat on kärhöt, sinulla totisesti on taito hyppysissä niiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos sait näistä jotain sopivaa ideaa omille kärhöillesi.
      Kiitos.

      Poista
  2. Kärhöpuutarhasi on kuin purjelaiva matkalla vaikkapa kesämaahan. Upeita kärhöjä kerrassaan.
    Onko noiden puisten salkojen poikkipuut myös puuta? Onko ne porattu kulkemaan pystypuun läpi?

    VastaaPoista
  3. Puisten salkojen poikkipuut ovat puuta, eli valmiina hankittua pyörötappia, jota on eri paksuisena saatavissa. Salkoihin on porattu salon eri puolille, sopiviksi katsotuille väleille, tappeihin sopivat reiät, joista pyörötapit on työnnetty läpi. Tappien välille on laitettu kulkemaan alhaalta ylös ristiin rastiin kulkevat, tukevat narut, jotta kärhöt voivat tukeutua niihin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hienosti suunnitellut ja toteutetut salot.

      Poista
    2. Sen verran lisäystä edelliseen, että pyörötapit ovat vuosien saatossa katkeilleet pisimpien kärhöjen painosta. Katkenneita tappeja on ollut hieman hankala saada irroitettua vaihtoa varten joten mietimme, että parempi vaihtoehto on kiinnittää jatkossa naulaamalla kaksi poikittaiskapulaa kunkin tapin tilalle molemmin puolin tukisalkoa.
      Vähän huonosti selitetty, mutta toivottavasti sait käsityksen mitä tarkoitin?

      Poista
  4. Hyvät kärhökehikot ootta teheny! Toimiivat varmasti. Komiaa kukintaa....niinku aina. Munki Julia o heränny, nupuusta päätellen. Samas tues olevan Prinssi Charlesin nuput o vaaliempia ja pyäriempiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti näin on.
      Jännä juttu miten tänä kesänä lämmöstä huolimatta kärhöjen kukinta lähti hitaasti käyntiin, vai oliko syy kenties juuri siinä ?

      Poista
  5. Taas niin mielettömät kärhöt, tuista puhumattakaan. Voi kun sais tuollaisen verkkokehikon, mantsurian kärhö tarvis ehdottomasti kunnon tuen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kärhökehikot on tosiaan tehty raudoitusverkosta ilman hitsausta. Pitäisi tehdäkin postaus kehikon teon eri vaiheista.

      Poista
  6. Komeaa kukintoo kärhöilläsi! Myö tehtiin vuos sitten tuommoset tuet raudotusverkosta, hyvin toimivat! Kolomiossa on siperiankärhö ja aika hyvin on siinä kestäny. Ol tarkotus jatkoo tukien tekemistä tänäkin keväänä, vaan jäi tekemättä muilta kiireiltä. Rauta ruostuessaan hävivää hyvin kasvustoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Kiva kuulla, että raudoitusverkosta tehdyt tuet ovat toimineet teillä hyvin.

      Poista
  7. Kärhösi ovat niin upeita! Kiitos tukien esittelystä, ne ovat akuutisti mietittävänä ja toteutukset pitäisi tehdä ensi kevääksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Kärhötukia on kyllä nykyään monenlaisia saatavilla, mutta suurin osa kaupan olevista tuista on liian heppoisia pitämään ainakaan korkeiksi kasvavia kärhöjä pystyssä.

      Poista
  8. Onpa upeat kärhöt ja mainiot tuet.Hyvää heinäkuun loppua. 🌞❤️

    VastaaPoista
  9. Kiitos. Hyvää heinäkuun loppua myös sinulle ja mukavaa alkavaa elokuuta.

    VastaaPoista
  10. Kärhösi ovat aivan upeita ja niiden näyttävyys tulee esiin taitavasti tehdyillä kärhötuilla!

    VastaaPoista
  11. Niin hienosti toteutetut tuet, joista upeat kärhöt tulevat ansaitsemallaan tavalla esiin!!

    VastaaPoista
  12. Beautiful clematis! I love the trellis your husband made for you.

    VastaaPoista
  13. Upeat kärhöt kerrassaan ja hienot tuet olette rakentaneet niille. Kärhöt pääsevät niissä tosiaan oikeuksiinsa.
    Olen miettinyt vähän saman tapaisia, mutta vaakaan puuliljoille. Minulla ainakin tuppaavat kaatumaan kukkiinsa painosta ja olen miettinyt jotain kauniimpaa tukea, kuin manillanaruviritelmät. Ne tulevat mielestäni aivan liikaa esille.

    VastaaPoista
  14. Kiitos Eija. Raudoitusverkosta saa tehtyä hyvän tuen varmaan niin tukea tarvitseville perennoille, kuin puuliljoillekin.

    VastaaPoista
  15. Kärhöt on upeita kukkia. Teillä on hienot tuet niille. VArmaan noi uuetkin tulee olemaan hyvät.

    VastaaPoista
  16. Upeat kärhöt! Niille onkin hyvä olla tukevat ja käytännölliset tuet. Kaupan valmiit tuet ovat yleensä liian heppoisia kärhöille. Mukavaa heinäkuun loppua!

    VastaaPoista
  17. Kiitos. Ostotuet eivät tule kyseeseen monen pihamme kärhön osalta, joten itsetehdyillä mennään ainakin toistaiseksi.

    VastaaPoista
  18. Upeat kärhöt. Tulevat hienosti näkyviin kunnollisissa tuissa.

    VastaaPoista
  19. Ihailun määrä senkun kasvaa! Upeasti kasvavat kärhösi ja tuet ovat mitä parhaimmat. Keväisin tuntuu, että paljaat kärhötuet omalla pihalla näyttävät ikäviltä ja usein ne jäävät tyhjiksi vielä syksylläkin. Mutta sinulla kärhöt peittävät takuuvarmasti tukensa. Ihania!

    VastaaPoista