Translate

sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Minä puutarhurina - haaste

Sain tämän "Minä puutarhurina"- haasteen Nilalta Lappalainen etelässä blogista. Haaste on alkuaan lähtenyt Kivisen Vilman blogista.

 Tässäpä ajatuksia minusta puutarhurina.


Olen aina ollut hyvin kiinnostunut koristekasveista ja kaikesta niihin liittyvästä. Niinpä omakotitalon hankittuamme odotinkin enemmän kuin innoissani pääsyä suunnittelemaan ja perustamaan ihan omaa pihaa ja puutarhaa. Muuttaessamme 4000 neliön tonttimme oli hyvin puustoinen ja nurmikkoala vähäinen, joten liikkeelle lähdimme ylimääräisen tiheän puuston karsimisella. Mieheni kaatoi poistettavat puut alkuun käsisahalla, mutta pian moottorisaha hankittiin avuksi. Pikku hiljaa ja alue kerrallaan raivasimme vuosien myötä tilaa laajentuville nurmialueille ja perennapenkeille. Suurimman osan puutarhan perustamistöistä tein mieheni kanssa käsivoimin, kannonraivaus ja salaojitus pois lukien. Työtä riitti moneksi vuodeksi ja etenkin alkuvuosina lähes kaikki liikenevä vapaa-aika kuluikin pihatöitä tehdessä. Jotta kaikkea ei olisi tarvinnut tehdä kantapään ja erehdyksen kautta, hakeuduin jo ennen taloomme muuttoa vuodeksi opiskelemaan puutarhaoppilaitokseen puutarha-alaa.


Halusin puutarhan istutusalueista ja perennapenkeistä melko suuria ja selkeälinjaisia. Tavoitteenani oli etenkin alkuun saada perennapenkkeihin perinteikkäitä ja talvenkestoltaan varmoja ja hyviksi havaittuja kasveja. Pyrin myös mahdollisuuksien mukaan istuttamaan aina kutakin kasvia riittävän monta kappaletta, jotta vaikutelma pysyisi harmonisena. Paljolti olin ostotaimien varassa ja säästeliäänä tyydyinkin maltillisesti odottamaan hankkimieni kasvien kasvua ja leviämistä niille varatuille paikoille.


Halusin myös panostaa heti alkuunsa mahdollisimman hyvään, rikkaruohottomaan kasvualustaan. Ketäpä ajatus jatkuvasta painista hankalia kestorikkaruohoja vastaan houkuttaisi. Niinpä perennapenkkien pohjatyöt pyrin tekemään mahdollisimman tarkasti ja satsasin laadukkaaseen ja hyvään ostomultaan, joka kyllä kannatti kukkaron laihtumisesta huolimatta. Kukkapenkkien kesä kesältä vain laajentuessa ja tärkeimpien pihatöiden hieman hellittäessä päädyin hoidon helpottamiseksi rajamaan myös mahdollisimman paljon perennapenkkejä betonimuurikivillä. Onneksi mieheni on aina ollut suurena apuna etenkin raskaammissa pihatöissä kuten tässä edellä mainitussakin.


Havukasveista pitävänä oli myös alusta asti selvää, että niitä tultaisiin pikku hiljaa hankkimaan myös pihallemme. Niistä sai myös kasvun myötä melko nopeasti kaivattua näkösuojaa naapuritontin rajaa vasten.


Koska halusin perennapenkkeihin myös korkeita, pystykasvuisia ja vähän tilaa vieviä kasveja tulivat tässä avukseni erilaiset kärhöt, joita vuosien kuluessa ja taitojen hieman karttuessa hankin vuosittain lisää.

 
Tuli myös aika, jolloin en enää voinut ummistaa silmiäni täysin retuperällä olevan kasvimaan suhteen. Lavakaulusten ollessa parhaillaan suuressa huudossa päädyin lopulta itsekin niihin. Eipä muuta kuin kääntyä mieheni puoleen tässäkin asiassa. Niinpä kasvimaa sai mieheni tekemät lankkureunaiset kasvikehikot ja kivituhkalla päällystetyt käytävät.



Nykyisin hankin melko maltillisesti uusia kasveja puutarhaamme. Käytän ennemminkin aikaani kasvien mahdollisimman hyvän viihtymisen takaamiseksi ja puutarhan ylläpitoon.

Tässäpä hyvin lyhyesti kerrottuna vuosia kestäneestä matkastani oman pihamme puutarhurina.

Haaste lähtee seuraaviin blogeihin.

Parasta aikaani
Kukkia ja Haaveita
Hiidenkiven puutarha


46 kommenttia:

  1. Tässä tuli kivasti uusia asioita tiedoksi, eli oli hauska kuulla, että olet opiskelutkin puutarha-alaa - ilmankos olet niin taitavasti suunnitellut monia upeita kokonaisuuksia ja saat kasvit viihtymään. Nuo sinun kärhöt ja havut tulevat aina ensimmäiseksi mieleen puutarhastasi, ne ovat aivan huikeita. Varmasti kivetyksillä reunustetut perenna-alueet on helpompi pitää kunnossa, ainakin näkymä on selkeä ja hoidettu. Kuvat olivat hienoja ja minulle tuli uusia näkymiä ja kokonaisuuksia niiden kautta ihasteltavaksi. Kiitos!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa kuvista on vuosien varrella otettuja. Havut ja kärhöt ovat olleet aina suuria suosikkejani ja niitä on tullut hankittua aika paljon. Onneksi kookas piha antaa siihen sopivan mahdollisuuden.
      Kiitos.

      Poista
  2. Kärhöt minäkin muistan ensimmäisenä. On kyllä niin kaunis ja selkeä puutarha. Ja varmasti on kuulunut tunti ja toinenkin sen hoidossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työtä on kyllä riittänyt ja lapio ja kottikärryt ovat tulleet enemmän kuin tutuiksi.
      Kiitos kommentistasi ja mukavaa tammikuun loppua sinne teille.

      Poista
  3. Kiitos haasteesta! Ehdin saada sen jo toisaaltakin, mutta eipä se haittaa. Tuleepahan paineita saada se tehdyksi pian. Kauniit näkymät puutarhastasi! Ja nuo kärhöt vangitsevat aina vain huomioni runsaalla kukinnallaan. Voi kun olisi ylimääräistä rahaa kivireunuksiin ja multakuormiin, niin tekisin kohopenkkejä. Ehkä joskus tulevaisuudessa, nyt mennään huolellisella ja ahkeralla kitkemisellä ja parannellaan maata pikku hiljaa :) Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä.
      Kaikkea ei aina saa tehtyä kerralla valmiiksi, mutta hiljaa hyvä tulee.

      Poista
  4. Puutarhasi on kaunis ja tyylikäs. Huolellinen suunnittelu ja perustamiseen panostaminen näkyy selvästi. Havujen runsaus saa puutarhan vihertämään ympäri vuoden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pihan valmistuminen alue kerrallaan kyllä vaikeutti hieman kokonaisuuden hahmottamista ja suunnittelua. Havut ovat kyllä kauniita ja puoltavat ehdottomasti puolensa puutarhassa.

      Poista
  5. Ihanan siisti ja harmoninen puutarha, runsaat kasviryhmät ovat niin kauniita!

    VastaaPoista
  6. Kiitos haasteesta, sainkin saman haasteen tuplana, joten ilman muuta siihen myös vastaan:)Sinun puutarhasi on niin upea, että olet onnistunut monella tapaa toteuttamaan puutarhataitojasi. Kärhöjen kasvattajana olet todella taitava! Kivireunukset tekevät puutarhasta siistin ja ryhdikkään, itselläni se on aina jäänyt toteuttamatta, suurelta osin kustannusten vuoksi. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä.
      Yhdessä monimuoto opiskeluvuodessa ehtii käydä vain perusasiat läpi, mutta opiskelu kyllä auttoi ja säästyin suuremmilta virheiltä omaa puutarhaa perustaessani.
      Kiitos samoin.

      Poista
  7. Saat olla todella ylpeä kauniista puutarhastasi. Ja tiedämme kaikki, että työtä se on vaatinut ja vaatii edelleen. Kesää odotellen!

    VastaaPoista
  8. Voi, mitä kuvia! Isoolla pihalla massaistutukses o voimaa. Kyllä ylläpiroski tyätä riittää ja pitäähän puutarhasta joskus keriitä nauttimahanki, ettei koko aika mee penkis kyykkies. Ja oottahan te teheny hilijan palio uuttaki. Soli mullekki uutta, että oot opiskellu puutarhaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylläpitoa kyllä riittää, jos haluaa puutarhan pysyvän kuosissaan. Onneksi uusiakin projektejakin riittää lähes, joka kesälle, mutta uusien kasvien hankinnat ovat aika vähäisiä nykyään.
      Opiskelin ainoastaan yhden vuoden momimuoto koulutuksessa. Auttoi kyllä suuresti oman pihan suunnittelussa.

      Poista
  9. Kaunista on puutarhassasi ja isot istutusalueet on hienot. Puutarhaopiskelu on kannattanu!

    VastaaPoista
  10. Kiitos sinulle kun otit haasteen vastaan. Minulle oli myös uutta tämä sinun opiskeluvuotesi se kuule ei mennyt hukkaan. Olet äärettömän taitava luomaan juuri tällaisia suuria istutusalueita. Minä rakastan myös suuria kokonaisuuksia ja niitä sinun pihassasi löytyy. Ihailuni on suunnaton 🤗

    VastaaPoista
  11. Your garden is the fruit of your husband and your hard work. Now the garden looks luxury, I especially love the paths and blue flowers.

    VastaaPoista
  12. Ammattitaitoinen ote saakin selityksensä, kun paljastit opiskelleesi alaa. Se näkyy järjestelmällisessä suunnittelussa ja osaavissa kasvivalinnoissa. Puutarhan kokonaisuus on vuosien mittaan vahvistunut ja kaunistunut!

    VastaaPoista
  13. Kiva postaus! Näyttää niin hyvälle! Kärhöjen kasvatukseen sinulta löytyy hyvästi tietoa. Pitäisi itsekin perehtyä niiden kasvatukseen paremmin ;)

    VastaaPoista
  14. Olet uskomattoman kauniin pihapiirin tehnyt,kaikkine ihanine pensaineen,kukkineen ja nuo kivipolut ,upeat!!
    Ihailen hiljaa!!!:)
    Kiitos!Kruunuvuokko!

    VastaaPoista
  15. Kyllä on niin upea piha ja siististi kaikki tehty. Ihan kadehdin tuota kaikkea sillalailla positiivisesti. Hirveä homma on ollut, mutta kyllä se on kannattanut. Mukavaa viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa. Työtä on riittänyt, mutta tekeminen on ollut kuitenkin hyvin mieluisaa. 😊

      Poista
  16. En voi muutakuin huokaista ja ihailla sun kaunista puutarhaasi!

    VastaaPoista
  17. Tätä oli tosi hauska lukea! Puutarhanne on todella kaunis, ja huomaa, että sen eteen on nähty paljon vaivaa. Oikein hyvää helmikuun alkua!

    VastaaPoista
  18. Kiitos. Hyvää alkanutta helmikuuta, myös sinulle.

    VastaaPoista
  19. Meinasi jäädä huomaamatta tämä haastevastauksesi! Vai olet oikein opiskellut alaa, ilmankos! Ihana on pihasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No monimuoto koulutuksessa vuoden jossa lähi- ja etäjaksot vuorottelivat.
      Kiitos.

      Poista
  20. puutarhaasi katsellessa huomaa, ettet turhaan ole alaa opiskellut, niin kaunista ja harmonista puutarhassasi on. ihastuin noihin kärhötukiin ja kasvilavoihin, taitavasti toteutettuja. ilmeisesti me molemmat saamme kiittää taitavia miehiämme niin paljosta:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miestäni saan kyllä kiittää hyvin paljosta. 😊😊

      Poista
  21. Puutarhasi on kaunis ja huolellisesti suunniteltu <3 Pidän kovasti laajoista ja selkeistä istutusalueistasi - upeista kärhöistäsi puhumattakaan. Oli kiva lukea postauksesi aiheesta. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  22. Näyttääpä hyvältä. Koristekasveista tykkään itse myös. Meidänkin pitäisi pihallemme tehdä hieman muutosta. Moottorisahan onneksi saamme naapurilta lainaan. Joten varmaan keväällä aletaan pihaa pistämään uusiksi. https://www.osmon-pienkone.fi/kaeytetyt-koneet/ECHO/echo-moottorisahat-ammattikaeyttoeoen

    VastaaPoista
  23. Todella kaunis puutarha! Meillä on juuri talo valmistunut, ja olen jo suunnitellut viherrakentamista. Olisi todella paljon kaikkia ideoita sekä vaihtoehtoja, joten vielä ehtii miettiä kevääseen saakka. En malta odottaa, että pääsee sitä itse puutarhaa tekemään sen jälkeen. https://www.satakunnanviherpalvelu.fi/palvelut

    VastaaPoista