Translate

sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Juttusarja puutarhamme havukasvit 4Seuraavana esittelyvuorossa on tämä takapihan alppiruusupenkin leveäksi ja pensasmaiseksi kasvava japaninmarjakuusi Taxus cuspidata. Sen takana kasvaa kotkansiipisaniaisia, hibatuija, kuunliljoja, töyhtöangervo sekä erilaisia alppiruusuja. Harmittaa, etten löytänyt kuva-arkistostani nyt yhtään parempaa kuvaa tästä hyvin kauniista ja kestävästä marjakuusesta.


Lähikuva marjakuusen vieressä kasvavasta vähän harvinaisemmasta hibatuijasta (Thujopsis dolabrata.)


Tässä vanhassa talvisessa kuvassa on puolestaan melko kapeakasvuinen ja pystyoksainen kartiomarjakuusu taxus media 'Hicksii' sisääntulotien muurikivipenkissä. Kartiomarjakuusi kestää hyvin leikkausta ja muotoilua. Leikkaankin sitä lähes vuosittain.


Kirjastohuoneen puolikuunmuotoisen muurikivipenkin vasemmassa laidassa kasvavat nämä kolme kartiovalkokuusta. Kartiovalkokuusille suositeltua puolivarjoista kasvupaikkaa kannattaa suosia. Syystä että.....


aurinkoisella ja tuulisella paikalla kasvaessaan se täytyy suojata ihan joka kevät varjostusverkolla tai muulla vastaavalla. Suojaukset olemme toki tehneet keväisin, mutta välillä penkkiin osuvat tuulet ovat siirtäneet verkot huomaamatta pois paikoiltaan tai suojaus on ollut hiukan liian myöhäinen. Yksikin tuulinen ja aurinkoinen päivä saattaa saada pahaa jälkeä aikaan.

 Tässä siitä hyvä esimerkki.

Muutama vuosi sitten kartiovalkokuusemme saivat pahoja vioituksia joista elpyminen kesti melko pitkään. Vioitusten korjaukseen auttoi parhaiten usein toistetut havupuubalsamilla tekemäni suihkutukset.


Penkin vasemmanpuoleisin kartiovalkokuusi sai kaikkein pahimmat vioitukset. Aika hurjan näköinen alkutilanne, vai mitä? Eipä uskoisi samaksi ylimmän kuvan vasemmanpuoleiseksi, lähes entiselleen elpyneeksi kartiovalkokuuseksi. Kuvista (alhaalta ylöspäin kelatessa) voi myös hyvin nähdä vuosittaiset pikkuhiljaa tapahtuneet kartiokuusten kuntoutumiset.


Tässä vielä vanha kuva samaisista kartiovalkokuusista joiden juurella kasvaa seppelvarpu Stephanandra incisa 'Crispa'.


Eipä ollut vuosia sitten tilanne yhtään parempi tämänkään huoltokäytävän vasemmassa reunassa kasvavan kartiovalkokuusen kanssa. Mieheni ehdotti jo useampaan kertaan sen poistamista. Olin kuitenkin lukenut kartiovalkokuusten kyvystä korjaantua pahoistakin vaurioista, joten halusin testata olisiko asia todella näin.

Tässä kuva vuosia kestäneen havupuubalsamilla kuntouttamisen jälkeen.

 Mielestäni rumiluksen kanssa sinnittely ehdottomasti kannatti. Etenkin, kun kartiovalkokuusi on hyvin hidaskasvuinen. Saman koon saavuttamiseen kun olisi uudelta taimelta kulunut useita vuosia. Tässä tonttimme pohjoisenpuoleisella rajalla kasvava palsamipihta on kasvanut komeaan ja näyttävään mittaan. Sen oikealla puolella on siperianlehtikuusi Larix sipirica.


Enpä malta olla laittamatta kuvaa myös tästä pienestä, siemenestä paikalle kasvaneesta männyntaimesta. Nipistän keväisin vuosikasvut lähes kokonaan  ja pyrin saamaan latvaa pallomaiseksi. Juurella kasvaa keltamaksaruohoa (Sedum acre) ja punakukkaisia sammalleimuja.


Tässä puolestaan rungollinen pallotuija ja pesäkuusi.


Tässä kuvassa (vuonna 2013) ruukuissaan monta vuotta menestyneet ja kasvaneet, todella kauniit sypressit Ellwoodii. Talvet ne viettivät autotallissamme, kunnes alkoivat olla liian kookkaita, hankalia ja raskaita siirreltäviä. Niinpä....


päätin kokeilla, jospa ne kestäisivät talven ulkona ruukuissaan. Valitettavasti arvattavin ja huonoin lopputuloksin. 
 

Sain kuitenkin nauttia useamman vuoden sypressien kauneudesta....


 sisääntulomme kahta puolta.


Nämä etenkin joulunaikaan myytävät pikkusypressit (oikealla) ovat myös yllättävän hyvin kestäneet meillä jopa useamman vuoden muurikivipenkin reunaan  istutettuina. Paha tappotalvi teki tästä kuvassa olevasta yksilöstä kuitenkin kerralla selvää.

Loppuun vielä vanha kuva pihan metsäsaarekkeen laidassa ojan varressa edelleen kasvavasta luonnonkatajasta talvisessa asussaan.

Mukavaa, että olette jaksaneet kommentoida ja olla mukana tämän pitkän juttusarjan aikana.

20 kommenttia:

 1. Kiitos jälleen! Marjakuuset ja kartiovalkokuuset ovat niin kauniita. Tuo muotoilemassa pieni mänty on myös kerrassaan suloinen. Havupuubalsami teki ihmeitä - todellakin - saako sitä muuten ostaa tavallisista puutarhamyymälöistä, en ole muistanut katsoa? Kiitos vielä kerran tästä hienosta sarjasta. Palaan tähän varmasti vielä useaan kertaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Havupuubalsamia on melko hyvin saatavissa. Omani hankin paikallisesta Rautiasta, eli nykyisestä K-raudasta. Hankkijaltakin sitä varmaan löytyy.
   Kiva, jos pidit jutuistani.

   Poista
 2. Hyvä katsaus kuusien ja katajien valikoimaan. Uskomatonta, että noin vaurioitunut kartiovalkokuusi on toipunut reheväksi ja hyvinvoivaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, etten oikein itsekään uskonut kartiovalkokuusten toipuvan lopulta lähes entiselleen. Aikaa toipumiseen tosin kului melko pitkään.

   Poista
 3. Hienoja havukasveja teillä on ja hienosti olet vaurioituneet kuntoutumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havupuubalsami on kyllä todellinen ihmeaine, joka todella piti minkä lupasi. 😊

   Poista
 4. Hei minä tulin vasta nyt mukaan mutta aion ehdottomasti lukea edellisetkin osat. Saan näistä hyviä vinkkejä omaan kauhurinteeseen suunnittelemiini havuistutuksiin. Kiitos tosi paljon💚

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva, jos tästä juttusarjasta saat jotain vinkkiä omiin istutuksiisi.

  VastaaPoista
 6. Tätä sarjaa on ollut kiva seurata ja ihastella kauniita vihreitä:) Olipas hämmästys että tuo kartiovalkokuusi eheytyi noin upeasti! Jospa meilläkin heräisi vielä voimiinsa, kun jouduttiin viime kesänä siirtämään yksi liki kuollut kuusi "rangaistuslaitokseen" kasvamaan:) Mukavaa sunnuntai-iltaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla jos pidit.
   Toivottavasti oma kuusenne myös toipuu.
   Mukavaa alkanutta viikkoa.

   Poista
 7. Sulla on tosi paljon havuja! Minullakin hyvät kokemukset havupuubalsamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havupuubalsami on kyllä tehokasta. Kauttaaltaan ruskettuneeseen havuun sekään ei kuitenkaan auta.

   Poista
 8. Ihmeellistä on miten kartiovalkokuuset on korjannu ihtiinsä! Kauniita havuja on teillä paljon! Meillä tuo hibatuija piti siirteen erittäin varjoseen paikkaan, nyt ei rusketu keväällä! Hankala kasvi ja sitä en suurena oo missään nähny. Hyvä postaus kaikista havuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleellista korjaantumisen onnistumiseen näyttäisi olevan se, että havussa on havaittavissa ainakin osin vielä terveitä, vihreitä oksia.
   Hibatuija jouduttiin meillä myös kerran siirtämään. Ei siksi, että se olisi kasvanut liian valoisessa paikassa, vaan koska se oli jäämässä marjakuusen kasvun myötä liiaksi sen varjoon. Yllättävän hyvin siirto hieman väljempään kohtaan penkissä onnistui.
   Kiitos.

   Poista
 9. Ihmeellisen hyvin sait kartiovalkokuusesi toipumaan. Juuri noita vaurioita pelkään kaikissa havuissani, mutta näköjään niitä voi kyllä hoitaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuolla kommenteissa jo edellä mainitsin, niin jollei kartiovalkokuusi ole kauttaaltaan ruskettunut, vaan siinä on jäljellä terveitä, vihreitä oksia, se näyttäisi olevan pelastettavissa. Enemmänkin saattaa olla kyse siitä, jaksaako kuntoutumista odottaa ja katsella riittävän pitkään kasvin enemmän kaunista olemusta.

   Poista
 10. Kiva tätä oli seurata ja havupuubalsamia on täälläkin jouduttu käyttämään. Mitäköhän nyt tänä keväänä pitääköhän niitä kuitenkin varalta suojata? Mitä sinä tuumailet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos maa pysyy täysin sulana niin itse silloin tuskin suojaan. Muutoin kyllä saavat suojaverkot päälleen.

   Poista
 11. Kartiovalkokuusen toipuminen on aikamoinen onnistumistarina. Sinä olet ihailtavan pitkämielinen hoitotoimissasi ja siitä nuo havut kauneudellaan sinua kiittävät.
  Olet panostanut kiitettävän monipuoliseen havuvalikoimaan. Ne korostavat toinen toisiaan ja kuten sanoit, toimivat hyvänä taustana monille perennoille ja sinun upeille kärhöillesi. Kiitos tästä havusarjasta. Tähän palaan varmasti vielä myöhemminkin. Ehkä voisit laittaa linkin postaussarjaan sivupaneliisi.

  VastaaPoista
 12. Vaikka kartiovalakokuuset o hianon näköösiä, enoo eres harkinnu niiren istuttamista meille, ku tuuli viuhuu joka nurkalla. Hianostihanne toipuu, mutta mullei taitaasisi hermot kestää.
  Teillon kyllä monipualine valikooma komeeta havuja.

  VastaaPoista